Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

geletajani Creative Commons License 6 napja 0 0 55589

 Fortepan 39475

Tennék néhány megállapítást a képen láthatókról:


A Zrínyi-sisakot 1909-ben rendszeresítették.
A „kapu” két oldalán Sopron címere (Civitas fidelissima szalagot nem látok) és Magyarország kiscímere. Akár ebből az is következhetne, hogy 1920 utáni, de 1922 után nem sokkal készült (vagy a szalag lemaradt). A kép nincsen megtükrözve.
A kép bal oldalán valószínűleg leventék (1921-es törvény). A kép jobb oldalán nagy számban cserkészek (1910-es évektől).
A vágány a bal oldalon található, vélhetően nem normál 1435 mm-s, hanem 1 méteres nyomközű (Sopron, Szombathely stb.); a magas és az alacsonyabb ház határánál a bal oldalon egy felsővezetéktartó kereszttartó is sejthető. Egyvágányú, oldalfekvésű pálya.
A kép bal oldalán két-háromemeletes házak (a legközelebbinek jellegzetes, de ismeretlen a homlokzata), jobb oldalán kerítés, hosszan (talán betonrácsos). 
Mindkét oldalt fasor; a jobb oldaliak magasabbak, de talán nem csak amiatt, mert a fényképész nem az út tengelyében áll.
Az út egyenes, majd a végén jobbra törik (ez a fákból is látszik, de az emberekből jobban, talán ott lesz a menet vége, és elállják az utat).

Ha a soproni villamos (1900–1923 üzemelt) vágánya szerepel a képen:
A vágány nem tűnik használtnak, így lehet 1923 utáni a kép (netán üzemszünet volt a háború utáni káoszban),
vagy a Győri úton készült a kép (bár ott elvileg 1903-ban felszedték a vágányt, és a Baross útra fektették a délivasúti pályaudvartól a sörgyárig). 
Netán pont a Baross úton, ahol szerintem időszakos forgalom volt.

A beépítésből és a villamosvonalból kiindulva:
– a Kossuth Lajos utcán ritkább a beépítés, de nagyrészt eredetiek a házak: itt nem lehetett
– a Kossuth és Újteleki utcák határán: a villanyóránál az északi oldalon új házak vannak, a déli oldalon téglafal a kerítés: de nem így néz ki
– az Újteleki utcában sok régi ház áll, de egyik sem ilyen magas
– az Erzsébet utca nyugati oldalán volt a vágány, tippeltem az evangélikus temető kerítésére, de itt sok a régi ház
– a Deák tér északi oldalán ment a vágány, ugyan van itt pár újabb ház, de a kerítés és az úttest szélessége nem stimmel
– a (Mátyás) király utcában a keleti oldalt ment a vágány, a Csengerytől az állomás felé akár lehetne, de itt ma áll egy régi ház jobb oldalt

szárnyvonalai:
– a Győri úton el tudok képzelni egy ilyen szakaszt (de csak mert nem láttam róla képeket, egyenes, és sok az új épület)
– a Baross úton (sok az új épület, bombázások)
– Somfalvi (Táncsics) utcai kocsiszíni vágány lehetne, de
– – kifelé nem törik, a laktanyának kovácsolt kerítése van
– – befelé jobbra régi épületek állnak.

Ha a kapu funkcióból indulunk ki (valószínűleg valakiket fogadnak) a fentiek közül ezek az erősebb tippjeim:
– Baross út eleje– Kossuth és Újteleki határa körül– Somfalvi (Táncsics) eleje– Győri út

Érdekesség: a villamos keresztezte a Kossuth utcai átjáróban a GYSEV vonalát, 1000 és 1435 mm-es vágánykeresztezés nincs minden vármegyében. Mégsem láttam még erről képet.

Még elárulom, hogy a Fortepanra az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény címkéjével került fel. De a szomszédos képek teljesen mások az adatbázisban, talán csak odakeveredett. Kevéssé valószínű, hogy a székesfővárosban készült a kép (bár volt méteres egyvágányú vonal is, és fogadhattak soproni delegációt). A tényekhez viszont hozzátartozik. A kép máshol nem bukkan fel a világhálón a Gugli szerint, ahonnan további infót nyerhetnénk.


Vagy az lehetséges, hogy Sopront ünneplik egy másik városban? Még egy cserkésztáborra tippeltem, de túl sok a nem cserkész.

 

Előzmény: napocza (55343)
pégés Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55588

76269

 

 

Budapest VIII. Rákóczi út 17. (Szentkirályi utca sarok), a Nagykörút felé nézve.

Bal szélen szerintem Gárdos Péter filmrendező

 

 

pégés Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55587

77222

 

 

Hajdúnánás, Kisfaludy utca - Nikodémusz István (Marx Károly) utca sarok

 

 

andreas19 Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55586

Nem azt írtam, hogy elkerülte a II. Vh. a XII. kerületnek ezt a környékét.

A Déli pályaudvart és (pontatlan célzás miatt) a környező utcákat szétbombázták.

 

Előzmény: napocza (55583)
B-B-P Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55585

Képszám: 03865

 

Szerintem nem készülhetett a kép 1953-ban.

A 6-os villamos megállójában egy kétpótkocsis szerelvény áll, a motorkocsi nyíltperonos 2500-as vagy 2700-as típus, viszont már acélvázasított kocsiszekrénnyel.

 

Ezeknek a típusoknak az acélvázasítása 1956-ban kezdődött el (és 1960-ig tartott), vagyis ez az év a kép készítésének legkorábbi időpontja.

 

BBP

 

nofRETRO Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55584

évszám: 1960
képszám: 78013 

 

 

még nem megfejtés, csak tipp, és lelőhelyek, nyelvi lehetőségeim idáig terjedtek :) - 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kaluzsszko-Rizsszkaja
A Kaluzsszko-Rizsszkaja (oroszul: Калужско-Рижская линия) a moszkvai metró egyik vonala.
Novije Cserjomuski–Kaluzsszkaja (átmeneti) 1964. április 14. 1,5 km

legkorábbi dátum ezért 1964. lehet ?

deviszont http://ru-metro.livejournal.com/2690507.html , és a továbbiakat én már nem fogom tudni kibogozni, ezeket találtam:

http://metroworld.ruz.net/trains/a.htm

https://freelance.ru/HorusWM/?work=481648

http://fixcomputer.ru/remont-komputerov-kaluzhskaya.html

 

napocza Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55583

Néhány leírás a Böszörményi út környékén zajló harcokról:

"Böszörményi út, XII. ker. (8) December 25-én a csendőrlaktanyát (ma Böszörményi út 21.) kiürítették a szovjet csapatok hirtelen felbukkanása miatt a budai oldalon. Később azonban aznap mégis visszatértek a védők, és heves közelharc alakult ki a laktanya udvarán. ... Az épületet végül sikerült megtartani, a harcokat követően egy Ansaldo kisharckocsi maradt az udvarán. A laktanya egyben élelmiszerraktárként is funkcionált az ostrom során. Január 18-án a pesti hídfőből való kivonás után magyar rohamtüzérek és a 10. magyar gyaloghadosztály maradéka foglalt el itt állást. Január 19-én a 10. magyar gyaloghadosztály maradványa, csendőrök, két rohamlöveg támogatásával ellentámadást indí- tottak a Böszörményi úton a →Kissvábhegy visszaszerzésére, de a támadás kurdarcba fulladt. Január 29-én a →Kissvábhegy visszafoglalása miatt egy újabb ellentámadás indult az utcában a csendőrlaktanya felől. A csendőrök mellé lovastüzéreket osztattak be gyalogosként, de a támadás hamar összeomlott, sőt a támadó csendőrök megadták magukat, és átálltak a szovjetekhez. Február 5-én a csendőrlaktanya épülete elesett."
http://undergroundbolt.hu/media/betekinto/betekinto_mihalyibalazs_budapestostromkalauz.pdf

"1945. január 27-én a szovjet csapatok elfoglalták a Kis-Sváb-hegyet, igy az Orbán tér környéke tarthatatlanná vált32 A magyar és német csapatok erős ellenséges tüz alatt, nagy vesztségek árán visszavonultak. A székelyudvarhelyi zászlóaljból kb. 30 fő érte el épségben a Böszörményi úti csendőr1aktanya pincéjét. 33 Kiss László ekkor így látta maga és emberei helyzetét: " .... Iszonyatos volt látni a város pusztulását, s ektJzben kétségbeesetten gondoltam szeretett családom ra, mi van velük, (.. . . .) En akkor már csak egy célt láttam magam előtt: amint arra lehetőség nyflik, véget vetni a további céltalan harcnak és életben maradni a rám bfzott emberekkel együtt . . . . . "  Ettől kezdve ez az egység már nem vett részt a harcokban. Február 5-én kb. a megmaradt kb. 250 fő szovjet fogságba esett, nagy részük sebesülten. Velük együtt adta meg magát Zalasdy Ferenc csendőr ezredes budapesti rendészeti csoportja kb. 80 fős létszámmal. Ezen a napon a szovjet csapatok teljesen birtokba vették a Böszörményi úti laktanyát"
http://www.csendor.com/konyvtar/irasok/magyar/Budapest%20ostrom%E1ban%20-%20S%F6regi%20Z.pdf

"Aztán megtekintettük a Böszörményi út 34. szám alatti házat, amelynek előkertjébe temették el azokat a szovjet tiszteket és közkatonákat, akiket később exhumáltak és helyeztek végső nyugalomra a Csörsz parkban. Az itt elesett katonák egyébként az akkori csendőrlaktanya ellen indított rohamban estek el, amely ma rendőrségi kiképzőközpontként működik.... utunkat a Csörsz parkban fejeztük be, ahol „örök dicsőség a szovjet hadsereg tisztjeinek” magyar és orosz feliratok alatt sorakoznak a halottak nevei. Ők azonban sokan közkatonaként haltak meg, ugyanis a legtöbbjük a 27. önálló támadó zászlóaljból – vagyis büntető zászlóaljból – kerültek ki.

Ugyanis akik valamilyen bűncselekményt követtek el, azoknak ilyen egységekben kellett letölteniük három hónapot. Ezen időtartam alatt minden rangjukat elvesztették, a kitüntetéseiket pedig le kellett adniuk; a büntető zászlóaljból hamarabb vagy egy küldetés teljesítésével, vagy sebesüléssel, vagy halállal lehetett kikerülni, ezzel „lemosták a becsületükön ejtett foltot”, és visszakapták rangjukat, akár posztumusz is. Ezeket az egységeket alkalmazta a szovjet hadsereg a nagy véráldozatot követelő áttörési hadműveletekben, nem véletlen, hogy ezek a katonák a végsőkig elszántan küzdöttek, hogy véget érjen a büntetés időszaka, és visszakerülhessenek a saját egységükhöz."

http://mno.hu/belfold/ahol-elfer-a-voros-csillag-es-a-horogkereszt-is-1275098

Előzmény: napocza (55582)
napocza Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55582

Ezen a környéken (A Böszörményi út legelején kettő és a legvégén néhány épületet kivéve) egyáltalán nem voltak súlyosabb épületkárok.

Természetesen te jobban is ismered a környéket, mint én.

Én ezek miatt gondoltam:

- 16497

 lövésnyomok az épületen

- 52069

  romok az Alkotás utcában és Márvány utcáig tartó tömb későbbi lebontása

- a Helyőrségi kórházat ha jól tudom, részben a károk miatt bontották le

- a Böszörményi 22. helyén az 1937-es térkép egy Polgári leányiskolát jelez, feltehetőleg az 50-es években a 20-22-re egy szocreál tömb épült. Logikus lenne, hogy azért, mert az iskolát háborús károk érték.

- a Tanítóképző a Kiss J. alt. u.-ban:
1945 előtt                                       1945                                            ma

     

Előzmény: andreas19 (55573)
2ly Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55581

Címke:

74030

74031

"szigliget majális-domb"

damusz Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55580

75910 és 75909

a felirattal ellentétben nem  inkább Tihany?

vagy csak vlk átkeresztelte a (Presto nevű) hajót a képen?

 -------

Horvátország, Opatija, kikötő:

 

62290  hátul a jobb oldai épület látható:

itt pedig a bal oldali: 62288

62289 62286

damusz Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55579

07836  << ettől egy kicsit jobbra (északra) 07839

Magyarország, a Szentendrei-Duna Budakalásznál

pégés Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55578

77958

 

 

Románia; Erdély, Vízakna ((Ocna Sibiului, korábban Vizocna vagy Ocna)

 

http://www.delcampe.net/page/item/id,268499087,var,23-Doppel-AK-Vizakna-furdo-Bad-Salzburg-Rumanien,language,E.html

 

MMKK

Sajka Creative Commons License 2015.04.17 0 0 55577

Úgy látom, nem csak a kép alatt nincs ott, hanem még nem is szerepelt itt sem, hogy
74924 Budapest, Városligeti műjégpálya

PeThor Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55576

77555 kép > Országos Ipar- és Mezőgazdasági kiállítás Pécs 1907. > Frigyes Főherceg pavilon (Béllye-i Rétmuzeum), tőle jobbra a Mezőgazdasági csarnok.

 

http://postcards.hungaricana.hu/hu/view/front/54610/?bbox=341.9328295655589%2C-
2111.2297179249044%2C3671.71275157318%2C-127.63225010036467

pégés Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55575

77953

 

 

Románia; Erdély, Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér a Kossuth Lajos utca torkolatánál (tkp a tér ÉK-i sarka)

 

 

ez az épület látszik a háttérben 

 

itt balra        ma csak a helye

MMKK

 

 

andreas19 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55574

52094 és 52125

 

          

Előzmény: andreas19 (55573)
andreas19 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55573

Ezen a környéken (A Böszörményi út legelején kettő és a legvégén néhány épületet kivéve) egyáltalán nem voltak súlyosabb épületkárok.

Előzmény: napocza (55570)
napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55572

Köszönöm!

Előzmény: pancserzoli (55571)
pancserzoli Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55571

Grat, ezt én is sokat néztem annak idején. Még a jegenyefák is a helyükön vannak.

Előzmény: napocza (55570)
napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55570

19572 Budapest, XII. Böszörményi út 20 sz. udvara, háttérben az Ugocsa utca épületei.
  
A kép most 1950-nél van, de a jó állapotú épületek miatt inkább háború előtti lehet. Ezt a környéket a háború eléggé megviselte.

pégés Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55569

74111                                77590                              77591

 

          

 

szerintem a Budapest V. Henszlmann Imre (Kaplony) utca 7. egyik lakásában készültek a felvételek

 

 

az adományozó nevéből kiindulva

 

lawrence1961 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55568

A dícséret pégés-t illeti, az ő tippje volt Veszprém, én csak megkerestem a lehetséges helyszínt.

Előzmény: nofRETRO (55553)
napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55567

75653 Szolnok, Verseghy út 6-8 sz., MÁV kórház.
  

napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55566

75655 Németország, Königstein, Bielatalstrasse.
 

Előzmény: napocza (55287)
napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55565

inkább 2x mint egyszer se... elnézést, megzavart, hogy ezeknek a megfejtéseknek pillanatnyilag egy része látszik, más része nem.


77990 Kongó, Ruanda  és Burundi pavilonja - ma Boulvard du Centenaire

Ruanda és Burundi is benne volt ebben a pavilonban?

Congo-nak több pavilonja is volt, ez azokon belül kongói kormányzat pavilonja.

Előzmény: pégés (55563)
2fillér Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55564

Köszönöm!

Előzmény: napocza (55562)
pégés Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55563
Előzmény: napocza (55558)
napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55562

grat!

Előzmény: 2fillér (55560)
napocza Creative Commons License 2015.04.16 0 0 55561

77112

 

elírás a képinfóban, nem Csepel 750 hanem 705

2fillér Creative Commons License 2015.04.15 0 0 55560

76744

Németország, Tettnang, Montfortstraße

                           

 

                                                          http://www.gruene-tettnang.de/

 

                                                                                                            http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/24283339