Keresés

Részletes keresés

gyapot vfr800 Creative Commons License 2017.10.22 0 0 25028

Tisztelt sörtársak!

70 literes nemesacél fazék eladó!

25.000ft

Balazs72 Creative Commons License 2017.10.21 0 0 25027

Köszönöm a segítséget, idővel megoldódott a dolog!   :)

Előzmény: acerola (24992)
Buchu Creative Commons License 2017.10.21 0 0 25026
Ha el tudod halasztani a palackozást, tartsd 1-2 fokon 1-2 napig, úgy jobban ülepszik. Ha szűröd, azzal növeled a fertőzés és az oxidáció esélyét, de nekem eddig nem volt vele bajom.
Előzmény: dancimanc (25024)
Buchu Creative Commons License 2017.10.21 0 1 25025
Mindkét megoldás működik. 1. Előny, hogy az előző nap felforralt vized magától kihűl, mire hígítanál vele. Hátrány, hogy ennyivel kevesebb máslóvized lesz, romlik a kihozatal. 2. Ha nem férnek el egyszerre az edényeid a tűzhelyen, kétszer kell forralnod (bár én a hígabb sörlevet csak 30 percig szoktam, komló nélkül). És kell +1 edény.
Előzmény: Zanbato (25020)
dancimanc Creative Commons License 2017.10.20 0 0 25024

és hidegkomlózás után mi a technika? nekem a sör tetején lebeg, meg néha liftezik egy pár szemcse.. majd vasárnap palackozok, addig meg valamit ki kéne találni..

-Toti- Creative Commons License 2017.10.20 0 0 25023

Tervezek főzni egy cseh barna lagert, MJ Californian Lager élesztőt vettem hozzá még nyáron. Az alsóerjesztésnél valamit máshogy kell csinálni? Ez az élesztő 18-20 fokon működik jól, viszont ahol erjedne, lehet hogy 10-16 fok lesz novemberben. Jó lesz ez is, vagy inkább valami mást használjak, a kaliforniait meg hagyjam meg mondjuk tavaszra?

Márton Gúnár Creative Commons License 2017.10.20 0 0 25022

Apropo komló.

Vettem Mosaic lupulin port. Hidegkomlónak szántam. Ha valaki használta, vagy használja, ossza már meg a tapasztalatait!

Esetleg az elsődleges végén beleszórni és rajta hagyni három napot..? Leül az aljára a többi cucc mellé? Azt hiszem a szűrés szóba sem jöhet..

Köszi a segítséget!

Márton Gúnár Creative Commons License 2017.10.20 0 0 25021

Szia!

Én forralás végén lesokkolom a hűtőspirállal 24-25 fokra, utolsó mozzanatként mielőtt kiveszem jól megforgatom a spirállal és hagyom állni vagy tíz percet, addigra szépen leül az aljára a trutyi. Utána csővel leszívom a lét óvatosan az erjesztőbe. Nekem tökéletesen működik, pedig moszatot sem használok. Ami marad benne az majd leül az erjesztő aljára.

 

Előzmény: dancimanc (25012)
Zanbato Creative Commons License 2017.10.19 0 0 25020

Szeretnék főzni 30 l sört, de csak egy 30 l-es fazekam van (meg egy 10 l-es). Értelem szerűen abba nem fér bele a 35-36 l sörlé, amit forralni szeretnék, a komlózásról nem is beszélve. Szerintetek melyik megoldás lehetséges, illetve javasolt:

1. 25 l-t erősebbre főzni, majd hűtés közben/után "higítani" a tervezett OG-re,

2. egyszerűen forraljak 5-6 l-t külön és a végén öntsem össze őket (ebben az esetben is csak a nagyobb adagot komlózom?)

latam Creative Commons License 2017.10.18 0 0 25019

Ha csak olyan sört keresel, amiben alig, vagy nem lehet kiérezni a keserűséget, akkor könnyebb dolgod van. Van jó pár fajta, amelyik megfelel ebből a szempontból, pl. skót ale, búzasör, lambic, stb. Itt van egy chart, ebből tudsz válogatni, minél kisebb egy sör IBU értéke, annál kevésbé keserű.

https://cdn2.brewersfriend.com/chart_ibu.gif

A keserűség érzetküszöbe emberenként változó, általában 4-6 IBU, de a gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy a 20 IBU alatti söröknél már nem vagy alig érzékelhető a keserűség. Persze ez is egyénfüggő. Meg a másik, hogy az IBU szám sem adja meg teljesen hitelesen a keserűség mértékét, de ebbe most nem mennék bele.

Előzmény: Lex Icon (25017)
latam Creative Commons License 2017.10.18 0 1 25018

Azt hiszem, hogy a vita jellege jórészt nyelvészeti jellegű. Mindketten kicsit más jelentéssel ruházzuk fel a "rendes" szót. Ennek a szónak számomra van valami kirekesztő, lekicsinylő felhangja, hogy ami nem tartozik oda, az kevésbé értékes, az helytelen. De egy sörfórumon ne nyelvészkedjünk, inkább beszéljünk a szakmáról :)

Előzmény: öreg_néne_b (25016)
Lex Icon Creative Commons License 2017.10.18 0 0 25017

Köszönöm a választ.

Tulajdonképpen nem az a lényeg, hogy egyáltalán ne legyen benne komló,hanem az, hogy ne domináljon az íze, tehát ne keserű legyen a sör, hanem édes. Persze ne a hozzáadott cukortól.

Előzmény: latam (25015)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.18 0 0 25016

Tudom, Mezopotámiában sem volt komló a sörben. :)
De én jelen időben írtam, jelenleg a sör 99,99 %-a komlóval készül, tehát a rendes sör komlós. A komló nélküli meg rendetlen. ;)

Előzmény: latam (25015)
latam Creative Commons License 2017.10.17 0 1 25015

"Ez oximoron. A rendes sör komlóval készül."
Ez nem teljesen igaz.A középkortól kezdett elterjedni, majd fokozatosan egyeduralkodóvá válni az az általad hangoztatott "komló fasiszta" nézet, miszerint a sör csak akkor rendes sör, ha komlóval készül. Ennek csúcspontja a német sörtisztasági törvény. A középkorban és előtte még igenis sok olyan sört főztek, amelyben nem volt komló, vagy csak a hozzáadott növények egyike volt, és nem egyeduralkodó ízesítő. Ezeket a növényi keverékeket, amellyel a sört ízesítették, nevezték gruitnak, ahogy az így készült sörök neve is gruit. Nekem semmi bajom a komlózott sörökkel, én is ilyeneket főzök, de ne tagadjuk már meg a komló nélküli sörök több ezer éves örökségét.

Lex Icon: Próbálj meg Heather Ale-t beszerezni, ez egy ősi skót ale fajta, melyet hangavirággal készítettek régen komló helyett. Most is gyártja néhány sörfőzde, azt sajnos nem tudom, hogy tesznek-e bele némi komlót vagy csak hangával ízesítik. Amerikai főzdéknél láttam még gruit söröket, de azok nem valószínű, hogy itt kaphatóak.

Előzmény: öreg_néne_b (25013)
Lex Icon Creative Commons License 2017.10.17 0 0 25014

Már akinek. :P :D

Ez nem tudom, volt-e már?

Ebből úgy veszem, ki, hogy az Ale fajták között kell keresgélnem. (Brown Ale, Pale Ale, Skót Ale), csak a bolti csomagolásról nem mindig derül ki, hogy pontosan melyik fajta sörről van szó.

Előzmény: öreg_néne_b (25013)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.17 0 0 25013

 rendes sört, amit komló nélkül készítenek

Ez oximoron. A rendes sör komlóval készül.

Előzmény: Lex Icon (25011)
dancimanc Creative Commons License 2017.10.17 0 0 25012

Sziasztok!

Ti hogy szűritek forralás után ill. hidegkomlózás után a pelletet? Nekem eddig nem nagyon vált be egy technika sem, vagy túl zavaros marad, vagy nagyon sok idő..

Lex Icon Creative Commons License 2017.10.16 0 0 25011

Köszönöm az eddigi válaszokat.

A Karamalz, már ha erre gondolsz, akkor az egy kutyulmány és nem sör. Egyszer megkóstoltuk, ízre jó, de nem ezt keresem, hanem rendes sört, amit komló nélkül készítenek el.

Előzmény: saazer (25010)
saazer Creative Commons License 2017.10.16 0 0 25010

kramaltz vagy caramaltz néven szoktak árulni ilyesmit

Előzmény: dr El van Leowe (25008)
tea5 Creative Commons License 2017.10.16 0 0 25009

Megfőztem a stoutot, ezúton is köszönet barbon1 kollégának a roppantásért:)
Elég nagy volt a párolgás, a tervezett 20l helyett kb 16l lett, és 19 B°. Három zacskó élesztőt szórtam rá. Egy napig kotyogott, pár nap elteltével 9B°-on állt. Most egy hét után is ugyanennyi, de legalább nem savanyodott meg. :) Ha 2 hét után sem változik palackozhatom?

Előzmény: tea5 (24971)
dr El van Leowe Creative Commons License 2017.10.14 0 0 25008

Helló, eléggé perifériális igény van az ilyesmire, nagyobbacska főzde nemigen foglalkozik ilyesmivel, hacsaknem egyszeri fricskaként.
Magyarországon Kelemen Ottónak volt egy Zero Hops nevű gerillasöre 2015-ben, és talán pont ugyanakkor a Hopfanatic-os Kiss Tamásnak is.

Német nyelvterületen gruit néven előfordulhat még komló nélkül készült sör.

Előzmény: Lex Icon (25007)
Lex Icon Creative Commons License 2017.10.12 0 0 25007

Sziasztok!

Esetleg bolti sörben tudtok segíteni?

Ha igen, tudja valaki, hogy komló nélküli sör hol kapható?

Illetve egyáltalán milyen márkák vannak ebben a műfajban?

köszönöm előre is.

acerola Creative Commons License 2017.10.09 0 1 25006

Azért nagyobb eséllyel ereszt a vödröd. A szokásos probléma. Kb mimden hónapban előjön. Ne bízz a kotyogóban, hanem mérj.

Előzmény: Dat.Sil (25004)
Steiner VCF Creative Commons License 2017.10.08 0 1 25005

Pont így jártam pár napja, levettem a tetőt, beletettem egy fertőtlenített fokolót a sörbe, mivel nem volt fajsúly sűlyedés ezért újraoltottam friss, rehidratált élesztővel némi tápsóval.

Előzmény: Dat.Sil (25004)
Dat.Sil Creative Commons License 2017.10.07 0 0 25004

Sziasztok!

15liter söröm lett amit 30 literes erjesztő vödörben erjesztek. De 3napja már és a kotyogó meg se mozdult eddig.... Meddig várjak? Mit csináljak, ha egyáltalán nem indul meg? 

bwing Creative Commons License 2017.10.02 0 0 25003

Még egy kis Twoj: főleg a leárazott komlóknál tekintsétek meg az adatlapot is. Nem biztos, hogy akár leárazva megéri a 2014-es komló...

bwing Creative Commons License 2017.10.02 0 0 25002

+ Czirko

Sziasztok. Azért van, hogy nem pörög minden, mert ez amolyan mellék-szívesség-dolog, aminek intézése főleg a munkahelyemen zajlik. A hétvégék nem olyan kötetlenek már, mint mondjuk 10 éve. Elismerem, nem a legkényelmesebb, de megpróbálom a legjobbat.

Ezúton kérem a kedves fórumozókat, akik rendeltek már, hogy nyugodtan küldjék el a tőlem kapott első, tájékoztató levelet az érdeklődőnek. Nekem és neki is segítség lenne.

Előzmény: alonso888 (24998)
Miskotusz007 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 25001

Sziasztok!

Múlt héten vettem 3,78 l -es Star Sant nagykerből még lezárt, adnék el belőle mivel ez a mennyiség több életre elég.  Déli pályaudvar környékén esti órákban tudnám adni, akit érdekel írjon.

Üdv, Miskotusz

-Toti- Creative Commons License 2017.10.01 0 1 25000

Nyitott erjesztővödörrel és kotyogóval is azt éred el, hogy az alkohol képződése során keletkező szén-dioxid távozhasson. Kotyogóval viszont a sörbe elvileg nem kerülhet semmi, egy nyitott vödör esetén ennek sokkal nagyobb esélye van.

Előzmény: Oriza Triznyáák (24999)
Oriza Triznyáák Creative Commons License 2017.09.30 0 0 24999

Sziasztok!

Egyes helyeken azt írják, kell kotyogó a sörbe, de a Wolfgang-féle könyv azt az utasítást adja, hogy a főerjedés folyamán hagyjam nyitva az erjesztővödröt, és majd dolgozik az élesztő. 

Melyik tanács alapján járjak el? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!