Szerbusztok konyhások!
Régi vágyam teljesült azzal, hogy van immár egy teljesen új (vagyis nagyon régi, de sosem használt), saját, külön bejáratú Remoskám. Ablakos! Akinek volt ilyen valaha, az tudja, hogy milyen csodákra képes. Viszont nem nagyon találok hozzá szakirodalmat. Mi lenne, ha elindítanánk a XXI. század új Remoska-mozgalmát? Várom az ötleteket, recepteket, hátha így még boldogabbá tehetők a boldog Remoska-tulajdonosok.
Tisztitas: Van a Amwaynek egy un. "femcsivacs"-a. Ma elszegyeltem magam, hogy milyen fekete, nekilattam ezzel, es nehany perc alatt ujra sikaltam. Nem mondom nem konnyu munka, de olyan lett, mintha most vettem volna, a fedelen az uveget is tisztara suvickoltam. Feltennek kepet rola, de eppen sul benne az ebed, amit a Ti otletek alapjan probalok ki, eddig mindig csak sutit csinaltam benne.
Egyebkent az en R-m, vasalozsinoros, mindig nehezen huztam ki a konnektorbol, ezert vettem egy olyan dugot amin van egy billenokapcsolo, piros egovel. Igy sutes elott bedugom, a sutemenyeknel sokszor ki-be kapcsolom, attol fuggoen, hogy hogyan sul a suti, neha lezarom, hogy ne egjen meg. Nagyon praktikus, ajanlom mindenkinek akinek ez az egyszerubb fajta sutoje van. Szerintem a modernebbeknel mar esetleg lehet (van) hofokbeallito. Nekem bevalt. :)
Sajnos recepttel nem szolgálhatok, kézzel gyúrok gondolomformán, mikor mihez van kedvem. Kenyérsütőm nincs. Ebben víz helyett az aludttej savója van. Félkilónyi lisztből, fél kocka élesztővel készült. Kb. egyharmad részét megsütöttem lángosnak, a többit kenyérnek. Biztos van kipróbáltad, kenyérrecepted, azt süsd meg.
Ugye nem mondok újat avval, hogy meleg van? Éppen ezért nem gyújtom be a sütőt, nem melegítem be a konyhát, hanem kint sütök az udvaron az árnyékban. Ma, sokadszorra, kenyeret, ez fehér, de rozsosat, magosat és kelt kakaós kalácsot is elkövettem már. Rakottas kaják és kevert gyümölcsös sütik is kint sülnek.
Most, hogy elővettük a sok év óta porosodó szerkezetet, mert még nincs gáztűzhely a hajón, utánanéztem a Remoskának a neten. Akit érdekel egy remek recept, ajánlom a hajónaplóból (http://amapola.blog.hu) a 2009.06.29. 19:28 -bejegyzést.
Gömbtatu !Koszi hogy válaszoltál. Nem benne, hanem a tetején, egy külön edényben főzném a levest.Tudod az ablak nélküli remocskának a tetejére tettem a fazekat és szépen meg is főtt a leves, mire a hús elkészült alul a saját edényében. Miután Te sem tudod a választ nem merem kipróbálni az ablakos remocskával ugyanezt. Nagyon nagyon boldog vagyok hogy sikerült vennem egyet a vaterán nem szeretném tönkre tenni. Remocska
Abszolúte passzolom a kérdést, soha eszembe sem jutott. Nem hinném, hogy törik az üveg, hőállónak gondolom, de bevallom, igazából nem is nagyon értem, hogy akarsz benne levest főzni.
Köszi, én is találtam a Vaterán és meg is vettem. Nagyon szeretem, ablakos, és most már én is lesem a recepteket, de szerintem mindent el lehet benne készíteni, nem kell hozzá külön recept füzet.
Légy szíves mondd meg, illetve írd meg nekem, hogy lehet-e az ablakos Remocskának a tetején főzni levest, illetve teát, stb. Nekem volt egy ablak nélküli, annak az aljában, illetve az edényében sütöttem, a tetején pedig főztem levest. Most sikerült egy ablakos vennem, de nem merek a tetejére tenni semmit, mert félek hogy eltörik az üveg. Úgy gondolom régi remocskás lévén tudod a választ. SOS.
Rakott csirkemáj 50 dkg csirkemáj 60 dkg burgonya 10 dkg vöröshagyma 1 tojás 1 ek étolaj 2 dl tej só currypor 1 dkg ráma 1 dkg liszt
A csirkemájat fél óráig hideg tejben áztatjuk. A tálat kikenjük margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával. Májat a tejből kiemeljük, lecsepegtetjük róla a tejet, és a tál aljára fektetjük. A hagymát kockákra vágjuk, megpirítjuk az olajon, májra öntjük, curryval megszórjuk. Hajszálvékonyra karikázott burgonyát a májra terítjük. Tojást elkeverünk 2 kanál tejjel, kanál szódával és egy kávéskanál liszttel, sóval, és a burgonyára simítjuk. Sütni. E: 372 kcal Sz: 40 g
Vegyes rakott zöldség 40 dkg zöldborsó 50 dkg zöldbab 20 dkg kukorica 2 dl szegény tejföl 3 dkg reszelt sajt hagyma só, bors, paprika, mustár Babot, borsót külön-külön vegetás vízben megfőzzük, a kukoricakonzerv levét lecsurgatjuk. A darált húst (helló! a könyvben kihagyták, hogy mennyi husi kell :) )a reszelt vöröshagymával, sóval, pirospaprikával, mustárral, borssal eldolgozzuk. Kivajazott remos aljára fektetjük a babot, erre jön egy réteg húskrém, utána a kukorica, újra hús, majd a zöldborsó. Tetejére tejföl, reszelt sajt kerül. Süt. ! E:285 kcal Sz: 36 g
Nem remosba való, de érdekesnek találtam: Hideg rakott burgonya 50 dkg burgonya 4 főtt tojás 15 dkg vöröshagyma 15 dkg paradicsom 10 dkg zöldpaprika 3 ek étolaj 1 kk mustár 2 dl szegény tejföl só, bors Héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztítjuk, karikára vágjuk, és mély tűzálló tálba rakjuk. karikára vágott főttojással, paprikával, hagymával, paradicsommal, zpaprikával beborítjuk. A mártáshoz valót (3 ek étolajtól lefele a hozzávalóknál) összekeverjük, és a burgonyára öntjük. Összerázzuk a dolgokat. Hűtőben áll néhány órát. E: 366 kcal Sz: 32 g
A megadott mennyiségek 4 személy adagjára vonatkoznak, az energiaérték (E) és a szénhidrátérték (SZ) egy személy adagjára.
Csirkecomb gombával 60 dkg csirkecomb 15 dkg gomba 3 dkg margarin só, fokhagyma, majoranna, bors A csirkecomb bőrét az ujjunkkal fellazítjuk, és megtisztított, felszeletelt gombát a hús, meg a bőr közé csúsztatjuk. Hústűvel megtűzzük, fűszerezzük, margarinnal bekenjük. remosban megsütjük. E: 310 Sz: 1 g
Különleges rakottkel 1 kg káposzta 30 dkg füstölt hús (nem zsíros) 5 dkg margarin, 5 dkg zsemlemorzsa 1 dl energiasz. tejföl só A kelt cikkekre vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük. a Tálat kikenjük margarinnal és a káposzta felét belefektetjük, erre a csíkokra vágott füstölt husit, majd a maradék káposztával lefedjük A maradék margarinon megpirítjuk a morzsát, elkeverjük a tejföllel, ráöntjük. Sütjük. E: 407 Sz: 21 g
A karfiolfejet egészben hagyva, bő, forrásban lévő sós vízben 5-10 percig főzzük. Ezután kiemeljük, lecsepegtetjük, és a kikent remosba beletesszük. A darált húst a tojással, a liszttel, az apróra vágott hagymával, a fűszerekkel, 1-2 kanál hideg vízzel jól összedolgozzuk. A karfiolt a húsmasszával minden oldalról befedjük, vizes kézzel simára lapogatjuk. Remosban megsütjük. 50-60 perc a sütési idő kb. E: 283 kcal Sz: 16 g
A jól kicsavart, egy réteg káposztát a kiolajozott remos aljára terítünk, megszórjuk sajttal, tetejére újra káposzta réteg, majd sajt réteg következik.A fűszereket símára kevert tejföllel meglocsoljuk, és megsütjük. Visrlihez, krinolinhoz, de önálló ételnek is kitűnő. E: 293 kcal Sz: 10 g
Köszönöm a kéréseteket. Azt kérem itt még, hogy aki cukorbeteg közületek az írja meg az email-címét a szikkti@freemail.hu címre, és akkor megpróbálom az egész anyagot átküldeni. A többieknek meg a remoskás kajákat kiválasztom, és leírom ide. Persze sajnos ne gondoljátok, hogy szalonnapörcös, csülkös cucc lesz. :(
Nem értem, hová lett a levelem, valamit biztosan elbénáztam. Szóval akkor mégyegyszer: A nagy rendcsinálás után előkerült egy régebbi receptgyűjteményem: Nagy Margit: 399 recept cukorbetegeknek, és fogyókúrázóknak. Úgy látom, hogy van néhány olyan étel, amely elkészíthető a remosban. Ha érdekel benneteket, akkor kérlek írjátok meg, és bepötyögöm sorban. Ugyanis ez a kiadvány nem vásárolható meg, nincs bolti forgalomban, orvosi rendelőkben szokott előfordulni.