Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.10 0 0 184

Üdvözlet!

 

Fentről a csővári Várhegy tetejéről balkéz felől előttem az Ecskendi-erdő, jobbkéz felől meg a Szóri-erdő, előttem meg a Sinkár-tó.

Micsoda fenséges panoráma, főleg őszidőben!!! 

De sokat vadásztam arrafelé fiatalabb koromban!

Főleg patásokra: négylábúakra is, meg kétlábúakra (szoknyásokra) is:-)

Előzmény: atidas (183)
atidas Creative Commons License 2011.09.07 0 0 183

Üdvözlöm!

 

A Szandavár a kedvenc kiráduló/túrázó helyem! :)) Sajnos a geológiai tanösvényt benőtte a gaz, de valóban a kilátás gyönyörű onnan! Egyszer sikerült tiszta időben látni a Széchenyi-hegy-i adótornyot és az Alacsony-Tátra vonulatait is, valamint a felvidéki Léva városát, mögötte a hírhedt mohi atomerőművel.

 

A Csővárhoz még nem volt szerencsém sajnos. De ami késik....

 

A Karancsot és a Medvest csak ajánlani tudom! Különösen a kilátót a Karancs csúcsán! Jó meredek út vezet oda, de megéri!

Előzmény: Törölt nick (182)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.26 0 0 182

Szandán voltatok-e már?

Nem a faluban, hanem fönn a várnál, a csúcson?

És Csővárnál a Várhegyen?

 

Gyönyörű kilátás van mindkét helyről.

Előzmény: atidas (180)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.24 0 0 181

A Cserhát ősszel az gyönyörű!

Persze a Börzsöny is az.

A Karancsot viszont még nem ismerem.

atidas Creative Commons License 2011.06.18 0 0 180

Ez év június 5-én este 3/4 8-ra érkeztünk meg vonattal  Somoskőújfalu állomásra, egy négy fős kis csapattal. A "Határ Büfé"-ben elfogyasztott pohár sör után kb 20:00-órakkor elindultunk a Karancs csúcsán lévő kilátóhoz. Mivel aznap délután esett, mire felértünk elég jól átáztunk a növényekről lehulló víz miatt, amit a ruhánk remekül beszívott.

A falu mellett már nem volt érvényes a régi túristaút, amin én még évekkel ezelőtt felmentem a sárga jelzésen, de mivel emlékeimben ez az út élt és este nem akartam kockáztatni egy új és ismeretlen útat felfelé, kalkulálva egy eltévedést is, inkább a dzsungeles régi úton kapaszkodtunk fel a határsávig. Mondhatom jól ki káromkodtuk magunkat (persze finoman).

A kissebbik hegyen a határsávban lefelé menet leérve az aljára láss csodát, balról hátulról becsatlakozott a sárga jelzés. No volt mit mondani! :)

Mindegy, így ezen felmentünk az eléggé megszuszogtató meredek hegyre a kilátóhoz.

Mértük az időt, 21:20-ra értünk fel az állomástól a kilátóhoz, tehát szűk 1,5 óra kellett.

Kissebb nehézségek árán sikerült tüzet gyújtani, de előbb sátrat állított mindenki, hogy arra ne legyen gond.

Ha nem viszek egy kis denaturált szeszt, akkor még ma is ott csiholjuk a tüzet! :))

Sikerült szalonnát sütni és kellemesen megkajáltunk. Közben fel fel mentünk a kilátóba szétnézni. Sokáig nem lehetett maradni, mert fújt a szél és hűvös volt. De szép látvány volt a települések esti fényben. Starján, Somoskőújfalu, Losonc, Karancslapujtő, stb.

Kb éjfélkor elmentünk aludni. Másnap (hétfőn) reggel fél 7-kor arra keltem, hogy dörög az ég szüntelenül. Gondoltam felmegyek és szétnézek, hogy mi van. Veszélyben vagyunk-e.

A Börzsöny és a Nyugati cserhát felől hallatszott de nem látszott vihar.

Így csináltam pár képet az ébredező településekről és tájról, majd visszamentem a sátorhoz. Utána ismét tüzetraktunk és sütöttünk magunknak reggelit és megettük.

9-kor elindultunk a piros háromszög jelzésen lefelé, majd letértünk egy sárgára, ami visszavitt Somoskőújfalu állomásra. Onnan elgyalogoltunk, már csak hárman (az egyik túratárts rosszul lett, ő haza utazott) a somosi várhoz. Ott megebédeltünk a reggel sütött dolgokból.

Aggódva nézegettünk, Dél, Dél-Kelet felé, mert csúnya felhők közeledtek felénk. Megállapítottuk, hogy épp a szélét kapjuk el, szval nagy veszély nem fenyeget. Így elindultunk a szlovák oldalon lefelé a tanösvényen, majd a faluba Sátorosbánya (Siatorska Bukovinka). Mire beértünk az eső is beért minket. Épphogy megáztunk. Behúzódtunk egy buszmegálló bódéba, ott kivártuk a vihar végét, utóbb kiderült, nem hiába.

Amikor csendesedett az eső, épp jött egy busz Fülekről (Filakovo) és elvitt minket a határig. Onnan már csak fel kellett sétálni az állomásra, ami kb 2 km-re van.

Végül néhány kép:

atidas Creative Commons License 2011.05.11 0 0 179

Pang a topik :(((

p2fan Creative Commons License 2010.10.30 0 0 178
Turisták figyelmébe is ajánlom a következő programot:
November 13. és 14.-én napközben is közlekedni fog a kemencei kisvasút. 10, 13, 16 órakor indul a völgybe.
Valamint este külön vonat. Végállomáson Feketevölgy panzió feletti réten. Tábor tűz. és turista menü(zsíros kenyér, forró tea, forralt bor) várja a különvonat utasait.

web
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.26 0 0 177
Utolsó szó,csak a tájékozódásod miatt:a fekete-fehér vonal az nemzetközi vasútvonal,közvetlenül mellette a sárga pedig a 21-es főút.Akár a Tóstrandnál is lehet hagyni a kocsit (ha azzal mentek) ott sok a parkolóhely.
Előzmény: Törölt nick (176)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.26 0 0 176
És ha még szeretsz biciklizni,és szép helyeken járni (látom igen:-) )akkor a második képen jobban követhető sárga sáv jelzésen legurulsz Somoskőújfaluba,és innen tovább a régi kőszállító kisvasút nyomvonalán eljuthatsz a Somoskői várhoz,majd tovább karikázva a régi kőbányákhoz is.Itt ugyan nincs jelezve,de ez ma már biciklis túraútvonallá is van kinevezve,ugyanis a vasúti töltés a legtöbb helyen még teljesen ép és jól kerékpározható,biciklis jelzések is fel vannak festve már errefelé.
Még egy:a sárga sáv jelzés (Bányász-körút) lényegében a Karancs-Medves 35 teljesítmény túra útvonala is,amelyet igen sokan szoktak biciklivel is teljesíteni,szóval végig lehet gurulni rajta,ez egy körút,35km,Salgótarján központjában is el lehet kezdeni,és ott befejezni.Néhány helyen azért szokták cipelni a bicót (mindjárt az elején fel a lépcsőn:-) ),de nem túl sok ilyen része van a túrának.
Előzmény: alexandra27 (173)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.26 0 0 175
Nem bírom kihagyni ha a kedvenc helyemről kérdezősködnek!:-))
A Karancs-Medves vidék az ország egyik legszebb vidéke,ezen belül pedig a Karancs-hegyről (727m,mások szerint 729m) nyílik szerintem az országban a legszebb kilátás,nagyobb hegységek veszik körül ezt a vidéket,így tiszta időben északon a Magas-Tátra csúcsi is kirajzolódnak,délen a Mátra tökéletesen tisztán,nyugaton a Börzsöny,keleten pedig a Bükk látható,a Bélkő-hegy is jól kivehető.Elég sok turistaút van a környékén,talán a legcélszerűbb kerékpárral az ha a 21-es főútról,éppen csak elhagyva Salgótarjánt balra fordulsz a Toyota Kakuknál,a piros háromszög jelzésen,majd ezen az (egykor) aszfaltos úton felkarikázol a kőbányáig,ott megpihensz,majd egy meredekebb földútra váltó emelkedőn tovább szintén a piros háromszögön eléred a sárga hrsz-et,majd egy kisebb kört azon leírva felérsz a csúcsra.A piros hrsz. utolsó pár száz métere brutális,ezért is van itt a sárga hrsz. jelzés is,ez sokkal jobban járható.
Önmagamhoz híven megmutatom a térképet is:
Előzmény: alexandra27 (173)
alexandra27 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 173
Sziasztok!

Karancsról mi a vélemény? volt már ott valaki? Milyenek a turistautak? Bringával lehet menni? Akinek van tapasztalta azzal kapcsolatban, akkor várom a hozzászólásokat. Szeretek új terepet felfedezni...
Ha vannak bringás utak az lenne a legjobb. Ha valaki már megjárta bringával, az is írhatna...
Köszi
hastetheday Creative Commons License 2010.10.26 0 0 172
Kiindulásnak jó akár Kismaros akár Nagymaros. Ha Kismarosról indulsz akkor érdemes akár a kisvasúttal felmenni Királyrétre- vagy biciklizni, nem nagy távolság, és nincsenek vészes emelkedők sem. :)
Nagymarosról meg érdemes a Duna menti követni. :)
Remélem segítettem!
Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.17 0 0 170
végre van új Cserhát térkép, a régi, 2005-ös már akkor elavult volt.
atidas Creative Commons License 2010.08.17 0 0 169
A szóban forgó táblácska levételekor eszembe jutottak azok a szavak, amiket írtál ezzel kapcsolatban. Közkívánatra visszakerülhet, de tényleg a sokkhatás miatt változtattam meg! :))
Valamiért közelebbi célpontot feliratoztam. Azért örülök, hogy olvasták mások is, Ti is a munkámat! :) Mostantól igényesebb lett.
Nem volt nehéz tervet készíteni a táblák kihelyezését illetően, mivel cseréről van szó, adva volt az elhelyezés, és az irány és ez emlékezetből ment is.
Cserhátsurányban nem kellett cserélni, mert nem volt mit. Ellopták. A takarékszövetkezeti buszmegállónál lett kihelyezve kettő darab, de erről azért nincs kép, mert ahogy lemásztam az oszlopról, már jött is a busz.
A következő területeken, legyen az Romhány, vagy Nógrádsipek már előzetes terepszemlét kell tartani a táblák feliratozása miatt. Az már idő igényesebb lesz.
Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.17 0 0 168
Várom a megkeresésed,szívesen segítek.Akkor ez annyiban maradt,biztosan megvolt a terved a táblák cseréjére,mint a képek is mutatják.Viszont az új tábláról lemaradt Hollóháza!:-O Miért? A Kékes közelebb van,elérhetőbb?
Azért még ha sokkoló is a kéktúrázó számára Becskén azt olvasni hogy még 415.7km Hollóháza mégiscsak jó volt az a tábla ott ahol volt,legalább is mi szívesen olvastuk odaérve.
Előzmény: atidas (167)
atidas Creative Commons License 2010.08.17 0 0 167
Szia!

A "Hollóháza 415.7 km" feliratú táblácska az első kép szerint lecserélve, és már itthon vár a felújításra a társaival együtt :))
Ne haragudj, hogy most nem tudtalak bevonni, de igérem, a legközelebbinél igénybe veszlek! (aug 20 után!)

atidas
Előzmény: Törölt nick (150)
atidas Creative Commons License 2010.08.17 0 0 166
Ma egy ritka és gyönyörű panorámát élvezhettem a Szandavárból! Az Alacsony-Tátrától egészen a Széchenyi-hegyi tv adótoronyig lehetett ellátni, A mohi atomerőműtól, Hatvanig lehetett gyönyörködni a tiszta időben. Még jó, hogy nem hagytam itthon a távcsövemet! :))
Ez az élmény a Becske- alsó vm- Becske- Szandavár- Szandaváralja- Terény- Cserhátsurány (17 km) túraszakasz alkalmával történt.
Ez a túra a kellemest a hasznossal jelszóval zajlott, mert kicseréltük a jelzőtáblákat Becskén (1 kép), Szandaváralján (2 kép), és Cserhátsurányban.
Nagyon jó időnk volt ma!
A túra közben felfedeztem jelzés hiányosságokat Szandaváralja környékén, és Terény határában nyugat felé, ezeket saját kezüleg a vonatkozó szabályoknak megfelelően szeretném pótolni a közeljövőben.



A kép minőségéért elnézést, telefonnal készültek :(
kocsi Creative Commons License 2010.08.12 0 0 165
Lebontjátok a "wellness hotelt" ? :-)
Előzmény: lacus74 (164)
lacus74 Creative Commons License 2010.08.12 0 0 164
Tisztelt Természetjárók!

ERDŐTAKARÍTÁS A BÖRZSÖNYBEN

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) 2010. szeptember 18.-án erdőtakarítást szervez a börzsönyi Nagyirtáspusztán. Amennyiben ráérsz, várunk szeretettel programunkon. Ha nincs kedved egyedül jönni, akkor hozd magaddal a családot vagy a haverokat, hogy együtt tisztítsuk meg az erdőt az oda nem illő dolgoktól!!!

A programról további info:

http://www.bthe.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28

üdvözlettel : Lacus
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.02 0 0 163
Február végén voltunk ott a gyerekkel,akkor felmásztam a tetejére,bár olyan hideg volt hogy nem nagyon figyeltem a kilátó deszkáinak állapotát,csak azt hogy ne fagyjon rá a kezem a vascsövekre.Cserébe viszont pazar volt a kilátás!
Előzmény: BaloghP (162)
BaloghP Creative Commons License 2010.08.02 0 0 162
A Bálványon elég rossz állapotban van, deszkák elkorhadtak, beszakadtak :(
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.31 0 0 161
Nem zárja ki,azt hiszem a szétszerelt olajfúrótornyot építették fel kilátónak mind a két helyen.
Gondold végig,ha csak úgy nekiálltak volna kilátót építeni azt biztosan fából építették volna,nem ilyen profi módon acélból.Az még akkor is nagyon sokba került volna.
Ha a tepkei kilátás tetszett a legjobban akkor még nem láttad tiszta időben a karancsit!
A Magas-Tátrától a Mátráig,a Börzsönytől a Bükkig ellátni a Karancs-kilátóból,szerintem ez az országban az egyik legjobb panorámát nyújtó kilátóhely.A Kéktúrát járva sem igen tudok szebb kilátót,talán a Bálványon lévő veszi fel a versenyt a Karancssal.
Előzmény: atidas (160)
atidas Creative Commons License 2010.07.30 0 0 160
Habár a kettő nem zárja ki egymást, mert lehet, hogy tényleg olajfúrótorony volt, de üzemen kívül helyezték és megszerezték a megyei természetjárók és átalakították kilátónak. Ez még lehetséges, sőt valószínű.
Előzmény: Törölt nick (158)
atidas Creative Commons License 2010.07.30 0 0 159
Szia!

A Karancs-hegyin már voltam kétszer is. Onnan is jó kilátás van. A helyiek mondják, hogy tiszta időben még a Magas-Tátra is látszik!
Én úgy tudtam, hogy a Tepke kilátót nagybátonyi túristák építették 1964-ben.
Legalábbis ezt mondja egy idősebb ember a Másfélmillióban.
A Tepke kilátóból nyílik számomra az eddigi legszebb kilátás, ill. panoráma! :-)

Köszönöm a felajánlott segítséget, élek vele! :)
Előzmény: Törölt nick (158)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 158
Most hogy elnézegetem őket nem hasonlítanak hanem tökéletesen ugyanolyanok.Szerencsére mind a kettő fel lett újítva a közelmúltban.
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 157
Azt tudtad hogy a Karancs-kilátó (képen) és a Tepke-kilátó azért hasonlítanak annyira,mert mind a kettő olajfúrótorony volt valaha?

A táblakihelyezésben továbbra is segítenék ha lesz egy alkalmas időpont...
Előzmény: atidas (156)
atidas Creative Commons License 2010.07.29 0 0 156
A kollégáimmal jót túráztunk a Kelet-Cserhátban: Pásztó- Tepke kilátó- Purga csúcs- Macska hegy- Mátraszőlős vá. (16.3 Km)
A kilátás illetve a panoráma nagyon szép volt! Fújt a szél nagyon, de nem volt veszélyes! Viszont sok volt a kellemetlen bogár és bögöly légy :(((

Végül néhány kép:
atidas Creative Commons License 2010.07.25 0 0 155
Én sajnos szombaton dolgozom :( így nem tudom, hogyan oldjuk meg a táblák átadását és a megbeszélést. Most egyelőre hat db tábla van legyártva. Pont a kihelyezettek lecserélésére elég.
Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.25 0 0 154
Múltkor ugyanígy jártam a kéktúrás fórumon,nevem kiírta ,hsz-t nem.A te esetedben is így volt,láttam hogy írtál,de már a beírás nem jelent meg.
Na szóval szívesen segítek,ha megfelel szombaton utasításod szerint ki tudnám helyezni ezeket a táblákat.De azért inkább keresek egy létrát...:-))
Előzmény: atidas (153)
atidas Creative Commons License 2010.07.25 0 0 153
Tudtam, hogy most meg kétszer írja ki! :-/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!