Keresés

Részletes keresés

pannn Creative Commons License 2014.11.13 0 0 970

No akkor leírom a tervet aztán max. majd benyújtod a tanácsadói számlát.

1.Kairó Kopt negyed, iszlám negyed

2.Giza

3.Saqqara, Dahshur, Abu Sir

4. Még Kairó, éjszakai vonat (nem a sleeper) Aswan

5. Aswan

6. Abu Simbel

7. Aswan

8. Utazás Luxor, közben Edfu, Kom Ombo

9. West bank

10 West bank

11. East bank

12. Dendara, Abydos

13. Luxor esti vonat Kairó

14.15.16 ezek a szabadok

17. repülés haza

 

Szerinted?

 

Előzmény: W.L. (968)
pannn Creative Commons License 2014.11.13 0 0 969

Egyiptomnak van tengerpartja? Az soha nem is volt a terveben. Akkor úgy kérdezném hogy Alexandria vagy oázis? 

Előzmény: W.L. (967)
W.L. Creative Commons License 2014.11.13 0 0 968

Kairo minimum 3-4 napot igenyel. Tortenetesen egyike Top Ten varosaimnak! ;-)

Remelem a gizai piramisok melle betervezted Sakkarat es Dahshurt is.

Előzmény: pannn (966)
W.L. Creative Commons License 2014.11.13 0 0 967

Ha valamit ki kell hagyni, az inkabb a tengerpart legyen.

A korall oke (nem kelet-indonez szintu) de amugy ronda az egesz, szallodak soraval es egyetlen erdekes varoskaval.

Alexandria egyik kedvenc helyem az orszagban, es nem is turistas, kar lenne kihagyni.

Előzmény: pannn (966)
pannn Creative Commons License 2014.11.13 0 0 966

Egy naposra tervezem, de választani kell hogy vagy Alexandria és akkor még marad 1 plusz nap Kairóra vagy csak oázis és akkor nincs Alexandria. A kettő nem fér bele. 

Előzmény: W.L. (965)
W.L. Creative Commons License 2014.11.13 0 0 965

Alecandriara eleg egy nap is es annyit nagyon meger, teljesen mas a hangulata mint a tobbi egyiptomi varosnak.

Előzmény: pannn (964)
pannn Creative Commons License 2014.11.13 0 0 964

Köszi. A baj hogy azok távolabb vannak, több idő lenne eljutni. Végülis lesz 2 vagy 3 napunk visszafelé Kairóban és vagy Alexandria lenne vagy az oázis. Mindkettő viszonylag gyorsan elérhető.

Kifejezett túrákra mi sem mennénk de kell valami hogy a white desert-be eljussunk, kb 100 km a Bawatitól. 

Előzmény: W.L. (963)
W.L. Creative Commons License 2014.11.13 0 0 963

Igen, erdemes, bar az ido szukosnek hangzik, es nekem a 2 kisebb oazis, Farafra es kulonosen Dakhla, sokkal jobban tetszettek.

En anno szinten busszal meg iranytaxival tettem meg a teljes kort mind a 4 oazison at, de turakra nem fizettem be.

Igy is tetszettek, bar ejjel decemberben nagyon hideg volt. Turistak akkor gyakorlatice nulla szamban.

Előzmény: pannn (962)
pannn Creative Commons License 2014.11.13 0 0 962

Az lenne a kérdésem hogy érdemes-e Kairóból elmenni a Bahariya oasisba (Bawati) mindössze 2 napra és onnan indulva megnézni a fekete és fehér sivatagot? És mindezt egyéni szervezésben, tömegközlekedéssel. A busz út kb 4-5 óra Kairóból. 

TLLaci Creative Commons License 2014.11.01 0 0 961

Írjál ide ha még aktuális a kérdés ,magyar a tulaj és sok magyar is dolgozik kinn.http://www.dahabdive.com/hu/

Előzmény: genise (960)
genise Creative Commons License 2014.08.21 0 0 960

Sziasztok!

A segítségeteket kérem.

Szeretném felvenni a kapcsolatot, ill. tanácsokat kérnék olyan valakitől, (idegenvezető, búvároktató...stb) , aki Egyiptomban a tengerparton él, vagy huzamosabb ideig rendszeresen ott tartózkodik, tehát ismeri a helyi körülményeket.

53 éves vagyok, kisportolt, egyébként egészséges, kivéve, hogy 30 éve krónikus arcüreggyulladásban szenvedek, ami már ráhúzódott a szememre is, s félig már meg is vakultam. A hidegfrontokban aktivizálódik.

Évtizedek alatt minden orvost végigjártam, minden módszert kipróbáltam, sokszor műtöttek, semmi nem segített. (ez ügyben nem is várok tanácsot)

Azt viszont észrevettem, hogy amikor a meleg tengereken (Ázsia,  Óceánia, Egyiptom...stb) voltam, mindíg elmúlt.

Nehéz döntésre készülök: Valószínűleg el kell hagyom a hazámat. Előtte azonban meg kell találnom a legközelebbi helyet, ami tengerparti, frontmentes, forró éghajlatú, s valamennyire élhető is egy európai számára.

Szeretném megtudni, hogy a Vörös tenger partján van e ilyen, biztonságos hely, ahol esetleg magyarokkal is kapcsolatot tarthatnék, hogy lehet szállást találni, miként telhetnének a hétköznapjaim, illetve kb. milyen költségekre számítsak...

 

Előre is köszönöm Nektek!

 

Zoltán

TLLaci Creative Commons License 2014.06.04 0 0 959

Még mindig olvassuk és nagyon jó-kösz!-Alexandriában sem jártunk még:(

Előzmény: tbrunner (957)
TLLaci Creative Commons License 2014.05.27 0 0 958

Nem gondoltuk,hogy  Etiópia is ilyen szép-érdekes hely,mégegyszer kösz az útleírást,élveztük!!

Látom újra Egyiptom következik:)

Előzmény: tbrunner (957)
tbrunner Creative Commons License 2014.05.18 0 0 957

Hogy kié volt Szudán, az elég összetett. Az egyszerű válasz az lenne, hogy az egyiptomiaké, mert ők foglalták el a 19. században.

Na de kié volt ekkor Egyiptom? :) Erre is van egy egyszerű válasz: a törököké, hiszen Egyiptom a 16. század óta az Oszmán Birodalom része volt. (Ha így nézzük, akkor Szudán a törököké volt.)

Mindemellett a szálakat meg egyre inkább a franciák és az angolok rángatták Egyiptomban. Gyakorlatilag megmondták a török szultánnak, hogy ki legyen az egyiptomi alkirály (khedíve).

Hogy még bonyolultabb legyen, az egyiptomi alkirályok Szudánba angol főkormányzókat neveztek ki (Bakert majd Gordont) - a török pasa címmel és oszmán katonai rangban.

A Mahdi-felkelés után egy angol, Kitchener foglalta vissza Szudánt, angol-egyiptomi közös sereggel. Innentől már angol-egyiptomi kondomíniumnak (közös birtoknak) nevezték Szudánt - bár Egyiptom maga hivatalosan még mindig a török szultáné volt (az első világháborúig). 

 

Tisztán angol gyarmat (olyan mint mondjuk India) tehát sose volt Szudán, lehet, hogy ezért nem nagyon beszélik az angolt. Meg máshol azért is kellett az angol, hogy megértsék egymást az egy országba beletuszakolt különböző népek. Szudánban meg már többszáz évvel az egyiptomi hódítások előtt is adott volt a közvetítő nyelv: az arab.

 

A másik téma: hasmenésre utazás alatt mi nem nagyon szoktunk semmit szedni, mert a tapasztalatok szerint hamar el szokott múlni. Csak a vizet pótoljuk és az ásványi anyagokat, amire lehet kapni spec oldatokat. Ez bőven elég szokott lenni. Ami Szudánban extra volt, hogy lázas lettem...

Előzmény: TLLaci (956)
TLLaci Creative Commons License 2014.05.17 0 0 956

Továbbra is élvezettel olvassuk,kösz! Szudán  nem az angoloké volt,hogy egyáltalán nem beszélik az angolt?Antinal sem hatott arrafele?:)

Aki nem olvas vissza -olvtárs kiváló útleírásáról van szól,a beleértve a  Nasszer tó felől kilépve Egyiptomból ,de még sokáig Núbia...stb:http://nilusiutazas.blogspot.hu/

 

Előzmény: tbrunner (955)
tbrunner Creative Commons License 2014.05.11 0 0 955

Igazából nem volt nagyon kidolgozva az útiterv. Itthonról nem nagyon tudtunk megbízható infókhoz jutni a valódi állapotokról. Egyiptomban minden az aktuális helyzettől függött, és több verziónk is volt, köztük olyan is, hogy Kairóban ki sem tesszük a lábunkat a reptérről, hanem egyből vesszük a jegyet Asszuánba vagy Kartúmba. Végül semmi gáz nem volt, de folyamatosan gyűjtöttük az infót odakinn, attól a pillanattól kezdve, hogy leszálltunk a gépről. Kairóban pl. azt se tudtam, hogy a kijárási tilalom alatt el lehet-e jutni a reptérről a szállodába. Kiderült, hogy sima ügy. Másnap meg az derült ki, hogy amúgy meg minden zárva, még a vonatok és a buszok se jártak rendesen, úgyhogy egy nap után mentünk is tovább Lukszorba, repülővel. Ott meg minden normális volt, úgyhogy 3 napot maradtunk.

Tudtam azt is, hogy Gergő expedíciója is a környéken jár, és neki sok kapcsolata volt mindhárom országban, és jól elő volt készítve az útja. Vele folyamatosan emaileztünk.

Szudán talán még kiszámíthatatlanabb, mint Egyiptom. Pár héttel mielőtt megérkeztünk, története egyik legnagyobb árvíze vonult végig a Níluson, úgyhogy azt se tudtam, lehet-e ott még közlekedni. Aztán ott is minden simán ment, de ez is csak a helyszínen derült ki. Aztán néhány nappal azután, hogy eljöttünk, tüntetések törtek ki Kartúmban, mert a kormány felemelte a benzin árát. Gergő már be se tudott menni Kartúmba, szinte menekült ki az országból Etiópia felé :)

Hírekben szerintem a BBC a legjobb, és a brit külügy hírlevelére se árt feliratkozni. A brit külügy ajánlásai amúgy is nagyon profik.

Egyébként meg jó könyvekből lehet készülni, és nagyon sok háttérinfó van az útikönyvekben is (Rough Guides-ot, Bradt-ot használtunk). Plusz, Szudánban elengedhetetlen némi arab tudás. A legtöbb helyen annyit se beszéltek angolul, hogy yes, no, coca cola, még a látványosságoknál se :)

Előzmény: TLLaci (954)
TLLaci Creative Commons License 2014.05.10 0 0 954

Érdekes ez a szudáni  rész(is) ,kegyetlen egy éghajlat.Egyébként nagyon kidolgozottnak tűnik az út-nyilván a helyi  körülményeket figyelembe véve:)Honnan készültetek fel pl Szudánból ennyire?

Előzmény: tbrunner (953)
tbrunner Creative Commons License 2014.05.10 0 0 953

Örülök, hogy tetszik! :) Nagyon jó út volt! Egyiptomba újra visszamentünk, hogy megnézzük a Kairó és a Delta környékét, ez a rész majd később jön.

Lehet, hogy kis bátorság is kellett hozzá, de melyik utazáshoz nem kell? :) Szerintem nem neccesebb most Egyiptomba menni, mint a forradalom előtt. Sehol sem árt, ha észnél van az ember, még Budapesten sem, de az egyiptomiak nem gyűlölték meg az európaiakat. Idióták meg mindenhol vannak, és lesznek is, azokat ki kell kerülni.

A hírek szokás szerint nem jó kiindulási alap, mert csak a szenzáció üti meg a nézők ingerküszöbét. Itthonról olyan, mintha Egyiptomban csak káosz meg gyilkolászás folyna. Mi 25 nap alatt összesen 1 békés tüntetést láttunk Gízában, egyébként meg 80 millió ember éli a hétköznapi életét.

Előzmény: TLLaci (952)
TLLaci Creative Commons License 2014.05.09 0 0 952

Klassz a blog,olvassuk ám az újakat is,nagyon kösz!!

Előzmény: tbrunner (950)
TLLaci Creative Commons License 2014.05.06 0 0 951

Újra él a topic!!!

Bátrak vagytok!-mi még a békeidőkben jártunk arra többször is,nagyon szerettük a Nílus völgyét.

Olvastam a blogot,nehéz elképzelni mi lett az országból,sajnálom őket.2010-ben még a régi fönök képei voltak az utak mentén,de már mindenki muslimbrothers-ezett ,de azt nem gondoltuk(szerintem ők sem),hogy ez lesz belőle.Szudán-Etiópia?

 

Előzmény: tbrunner (950)
tbrunner Creative Commons License 2014.04.30 0 0 950

Sziasztok,

Mi a párommal az elmúlt fél évben kétszer voltunk Egyiptomban saját szervezésben. Nagyon jól éreztük magunkat, semmiféle atrocitás nem ért minket, már az erőszakos árusokat és tevéseket leszámítva, de ez normális. Gyakorlatilag az egész Nílus-völgyet végigjártuk Alexandriától Abu-Szimbelig, úgy, hogy a legtöbb látnivalónál senki se volt rajtunk kívül, vagy csak egészen kevesen. Sokszor már mi voltunk a látnivaló az egyiptomi turisták körében. Egyiptomban, ahol már 2-3000 éves a turizmus...

Pár dologgal azért érdemes tisztában lenni. A nyitvatartások és a menetrendek bármikor változhatnak. Szeptember környékén például hetekig vagy hónapokig nem jártak a vonatok. Érdemes tisztában lenni a külügy aktuális ajánlásával, már csak a biztosítás miatt is. Ha már "fokozott biztonsági kockázatúnak" sorolják be az ország egy részét, akkor ott nem érvényes az utasbiztosítás, ami kellemetlen lehet akár egy baleset vagy betegség esetén is.

Az utunk egyébként része volt az Egyiptomon-Szudánon-Etiópián keresztülvivő hosszabb nílusi utunknak, aminek a beszámolóját folyamatosan töltöm fel ide: http://nilusiutazas.blogspot.hu/

kirgizke Creative Commons License 2012.08.30 0 0 949

Értem, köszi. Szomorú... Egyelőre nem volt sem konkrét elhatározás, sem konkrét terv, de remélem egyszer azért eljutunk ide is.

Érdekes egyébként, megnéztem, hogy a Külügy mit ír, és szerintük nincs különösebb probléma. A szokásos, hogy (Kairóban) a tömegtüntetésektől távol maradni, nem fényképezni stb.+ a Sínain írja, hogy nem túl jó a közbiztonság, de kb. ennyi. Ezzel szemben pl. Tunézia esetében még mindig több helyre nem ajálnják az utazást, sőt az egyéni utazást egyáltalán nem javasolják az országban.

Ezzel szemben én azt gondoltam, hogy Egyiptomban "keményebb" a helyzet. (Miként a barátod is írta.)

Előzmény: pere1 (948)
pere1 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 948

Egyiptomi barátom így fogalmazott,mikor ma rákérdeztem : "A tengerpart,Hurgadha és Sharm oké,a szállodák tele vannak,de Luxort és Kairót már nem ajánlanám,ne most akard megnézni a piramisokat. "

Előzmény: kirgizke (947)
kirgizke Creative Commons License 2012.08.30 0 0 947

Mennyire biztonságos amúgy szerintetek mostanság Egyiptom az egyéni utazók számára? Nem az üdülőövezetekre gondolok...

pere1 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 946

Szia !

 

Helyi Volán menetrendszerinti járatával nagyon egyszerű Kairóba menni.Naponta többször megy,csak érdemes meleg ruhát előkészíteni,mert tolják ezerrel a légkondit.

Aqabába szerintem macerás szárazföldön menni(3 határon be és ki,illetékek,átvizsgálások),én anno a hajót választottam,Nuweibából indul,most a gyorskompra 120 USD a retúrjegy (1 óra menetidő), a lssúra 100 USD (3 óra menetidő).Mondjuk a hajónak is van hátránya,ha rossz az idő,törölhetikA jordán topikban majd ajánlanak taxist aki Aqabából elvisz Petrába,bár ott is van busz,ami jó is és olcsó is.

 

http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/ferry_to_aqaba.html

 

 

Előzmény: Lala5 (945)
Lala5 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 945

Sziasztok!

 

December első felében 2 hetet leszünk Sharmban. Szeretnénk pár napra eljutni Kairóba ill tennénk egy pár napos kiruccanást Aqba Petra fele is.

Egyéni szervezéssel megyünk, ezeket a kirándulásokat is szeretnénk egyéni szervezéssel lebonyolítani. Az utazásokat busszal vagy taxival ( 5en leszünk igy a taxi valamiféle kisbusz lehet csak) gondoltuk.

Szivesen veszek mindenféle tippet, tanácsot, Esteleg ha valaki már csinált ilyen túrákat, megoszthatná velem a tapasztalatait.

Köszi.

pere1 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 944

Bejártam a nagy részét,a középső résszel meg várnék még :D

Előzmény: neo007 (943)
neo007 Creative Commons License 2012.06.16 0 0 943

basszus sehol senki , több mint egy éve...???

pedig mostanság egy sharm-i út "alap" szállodába 90 000 forint cak-pak! mindenel . még ingyenes reptéri kocsimegörzőparkoló ára is benne van...

 

kép ...fapados szállás:-)))

 

jet set Creative Commons License 2011.02.02 0 0 942

OK, béna volt a példám, de akkor sem tudom őket sajnálni, ha az én nyugalmamm rovására próbálnak megélni. Persze értem, hogy mindent megpróbálnak. Iszonyatos nyomor van ott.

Mindenhol nyugi volt. Még Kairóban is péntekig. Addig csak szimpla tüntetések voltak, elvonultak transzparensekkel és kész. Pénteken szabadult el a pokol. Óriási szerencse volt, hogy sikerült elrepülnünk Kairóból. Úgy volt, hogy másnap 10-ig egy gép sem indul, nekünk meg szombaton fél1-kor indult a gépünk Hurghadából.

Előzmény: egyiptomiak (941)
egyiptomiak Creative Commons License 2011.02.02 0 0 941

A zsebtolvaj elveszi,azt meg,hogy mit mennyiért veszel meg ,azt te döntöd el.

De hagyjuk mert ez nem annyira fontos.Luxorban nyugi volt még az utcákon?

Előzmény: jet set (940)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!