Keresés

Részletes keresés

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25265

Egyébként valami tartószerkezet kell a sarokablaknál a két ablak között, mert az ablakot másképp nem lehet beépíteni. Pl. kifújja a szél. Meg él mentén érintkeznének. És így tovább.

Előzmény: AJAMA (25252)
yeti31 Creative Commons License 2018.09.05 0 1 25264

Szia! Nem tudom helyileg hol van az építésed, de az is nagyban befolyásolja a munkadíjakat. Keleti régióban, nem megyeszékhelyen olcsóbb a munkadíj, viszont drágább az anyag. Főváros vonzáskörzetében drága a díj. 

Utóbbi években elértük, hogy kiöregedett a szakember gárda, a cégek ezért a jó szakembert meg kell fizessék, sajnos a munkaerő hiány miatt a limlom okj-s huszárok is elvárják azt a fizetést amit egy igazi szakember érdemel/keres. És sajnos ki is kell fizetni, mert nincs más aki dolgozna.

Ennek árát viszont a megrendelő kell megfizesse. Vidéken a "mesterek" kapnak bejelentett munkahelyen 8-10eFt-ot naponta, viszont egész nap tudják mondani, hogy 15-20 járna nekik, mert máshol annyit adnak. Fővárosban úgy tudom 30 alatt oda sem megy a "mester" a munkát megkezdeni.

Utóbbi 2 évben az építkezés költségénél a munkadíj elérte az anyag árát. Jó ideig ez 1/3 körül volt. Ez a fele-fele felállás viszont nem azt jelenti, hogy a vállalkozó rohadtul megszedi magát, ott van a bér, járulék, rezsi, stb. és a "mesterek" akik úgy vannak vele, hogy ennyi pénzért még hajtsak is???

Sokszor javasoltam a megrendelőnek amikor pofátlanul akart alkudozni, hogy nyugodtan váltsa ki a vállalkozást, vegye át az embereket, vegyen eszközöket, szerszámokat, stb. könyvelő, munkavédelmis, kamara, járművek, biztosítások, munkavédelmi eszközök, stb. stb. és a végén számolja ki mennyibe kerül az építés.

 

Az árajánlatod elég érdekes számomra. Általában ilyet a megrendelő ír össze előzetes kalkulációnak, tippelve, hogy mi mennyibe kerül. Viszont az jelentős dolog, hogy legalább legépelték, azok akik ilyen árajánlattal vállalnak általában barnábbak és 8 általános a max végzetség.

Egy normális árajánlat elkészítése szerkezetkész építésre, engedélyes és kiviteli tervek alapján 1 fő számára 2-3 munkanap. Persze aki az irodában ezzel foglalkozik nem is álmodik a "mesterek" fizetéséről, de ettől függetlenül számold ki te mennyit keresel 2-3 nap alatt és a munkáltatódnak mennyi költsége van utánad.

Amennyiben a tervező ad ki tervezői árazatlant, akkor max két nap alatt (ha anyagár is kell) össze lehet állítani. És azért nem illik pénzt kérni!!!

 

Mivel minden munkanemnek egyedi normája van, egy 2 nap alatt tételesen kiszámolt költségvetést a TERC programjával 1nap alatt be lehet árazni, munkanemenként tételesen, nettó egységárakkal, összesítővel.

Én régebben a főösszesítőn szereplő árat egyeztettem a megrendelővel, amennyiben az ár megfelelt, akkor mutattam meg a tételes ajánlatot. Ha előre kérte a tételest, akkor elkértem a 2-3 napra eső munkadíjat viszont a szerződéskötéskor azt levontuk a vállalási árból.

Viszont az én elvégzett munkám amikor oda adta másik vállalkozónak, az rögtön tudott az egységárakból faragni, hogy elvigye a munkát. Persze ő ingyen átárazta azt amivel semmi munkája nem volt.

Pl. én egy ilyen izét nemcsatolnék szerződés mellékletnek sem.

Lehet lesz aki nem ért velem egyet, de láttam már mindenféle árajánlatot, költségvetést.

Előzmény: AJAMA (25247)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25263

 " Van-e ma olyan kivitelező aki az ajánlatért nem kér árat?  "  

Van bizony, sőt ő fizet csak azért, hogy indulhasson a versenyben.

  Van egy tender, van hozzá terv, részletes költségvetés (nem árazott hanem árazás nélküli ). Ezért fizet a kivitelező csak azét ,hogy indulhasson a versenyen.

 Ha nem nyer,  bukta az tender és az árazás költségét. Meg egy -két szemle költségét.

 

Ha sokat bukik előbb útóbb tönkre megy.

 De itt nem úgy van hogy  elmeséljük a vágyainkat egy kivitelezőnek, azt esetleg csak a tervezőnek lehet mesélni.

 

 Habár a jó tervező  az  első órában átlátja, hogy komoly e a megrendelő vagy csak vágyakozó.

 Bukik egy órai munkát.

Előzmény: Kard (25260)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25262

 Ja hogy te vagy a panaszos .

 

 

 Írod hogy :

 

"A tervben részletesen le van írva, milyen anyagokat kell felhasználni, milyen betont, stb. Ezen anyagok biztosítása az én feladatom,"

 

 Így van korrekt. De az a beton nemcsak cement sóder víz stb, hanem kell oda zsalú, keverő élő munka  és azt már a költségvetés tartalmazza.

 

   "Volt a korábbi építkezésnél olyan ajánlatadó, aki odahozott nekem egy általad is említett költségvetést is, de pénzt kért volna érte, ha odaadja "  

 

 

 Azt a költségvetést nyilván csak úgy tudta elkészíteni ha a tervet neki  odaadod... megbízod a költségvetés készítéssel  és azért jár bizony díj.

Előzmény: AJAMA (25254)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25261

  Igen van ilyen gyakorlat  és részben jogos.

 

 Ha az illető nem készíttet tervet ill. ahhoz tartozó költségvetést.

 A költségvetésről. Abban az van hogy milyen anyagból, milyen mennyiségben kell egy műveletet elvégezni, de ár nélkül.

 Pl egy egyszerű a sok tétel közül   :

 

  vakolás  35 nm,  2,5 m magasságig

  javított mészhabarccsal  ( Homok , cement  és mész kb. 0,7 m3 )

 A vállalkozónak joga van e szerint kalkulálni az általa  megadott kivitelezési árakkal.

 ha nem kap  részletes költségvetést, akkor neki kell dolgozni  és azért jár díj.

 A mással való költségvetésnél viszont az a probléma, hogy ha valami kimard azért a kivitelező vastagon megkéri az árát.

 

 Egyébként a mással … pl. a tervezővel készíttetett költségvetésért is kell fizetni.

 A járható út :

 

 Tervezővel tervet készíttetünk, hozzá egy költségvetést árazással és a nélkül. ( a költségvetés készítésért külön díj jár   a tervezőnek is )

 Az árazottat megtartjuk magunknak az árazás nélkülivel pedig versenyeztetjük a kivitelezőket Ha belemegy. Ha nem akkor már gyanús. Ugyan úgy gyanús lehet az is, ha a kivitelezőnek semmi sem jó.

 Mindig tételesen kell vizsgálni. Előfordulhat, hogy nem jó az anyagmennyiség azt  megkell vizsgálni.

 Tehát   árazás nélküli költségvetéssel megkeresni a kivitelezőket  , hogy mondjanak árat.... ingyen.

 Persze lehet, hogy az a 100 eft -os ajánlat  sok sok tételből áll  és akkor jár érte a pénz.

 El kell kérni és ezzel egy másikat megkeresni annak már ingyen kell adni az árat.

 

 Mondjuk ez csak nagy,  komplex munkáknál érvényes, de kis munkáknál is jó ha van terv és hozzá megfelelő költségvetés

.

 

 Habár nagyon sok vállalkozó annyira  saját ízlésének megfelelően adja meg az ajánlatot, hogy más talán nem is tudja használni. Már az is gyanús. Lehet.

Előzmény: Kard (25260)
Kard Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25260

Van-e ma olyan kivitelező aki az ajánlatért nem kér árat? Nekem tavaly előtt decemberben már azzal indított a kivitelezőnk, hogy akkor ő mond egy +-10% árat és ha innen tovább akarunk lépni az 100e. Ha van szerződéskötés akkor az visszajár.

Előzmény: Töck Jenő (25259)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25259

" aki odahozott nekem egy általad is említett költségvetést is, de pénzt kért volna érte,"

Jogos. Elég nagy munka és senki sem szereti csinálni. Egyébként jobban jártál volna ha fizetsz érte.

Így már értem a sarokablak és ajtó ügyét. Ezzel együtt is megoldható lett volna gerendás födémmel is viszonylag egyszerűen, HA a sarok derékszögű. Tulajdonképpen ha nem, akkor is megoldható, csak egy kicsit bonyolultabban, de az sem vészes. Az igaz, hogy a monolit a legegyszerűbb.

Előzmény: AJAMA (25254)
Kard Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25258

Vagy az van, hogy kiszámolta ezt ennyiért csinálná meg majd összedobott valamit.

Előzmény: epitkezes1 (25257)
epitkezes1 Creative Commons License 2018.09.05 0 1 25257

látszik, hogy 1M-et akar kapni a zsaluzásért kompletten. Próbáld meg megbeszélni vele, hogy mennyi munkát jelent ez neki, sokallod, számoljátok már át együtt. hivatkozz a korábbi munkára, hogy akkor mennyi volt (mennyi volt?). lehet, elmagyarázza, hogy neki ez 5 ember 5 napi melója (és még akkor se jön ki sehogysem).

Igazából nem sok mindent tudsz tenni, mert őket akarod szerződtetni, meg van a bizalom. ha enged, akkor meg lehet vele beszélni. de valszeg nem fog.. tekintsd ezt a bizalom árának. a többi része, amire én emlékszem (falazás, vizszigetelés, kijelölés stb) az reális ennyiért. szerintem.

Előzmény: AJAMA (25256)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25256

Igazán a kérdésem, hogy ezek reális mai árak-e, főleg pl. 535e Ft-ot kérni egy zsalu támaszrendszer építéséért.

Előzmény: Kard (25253)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25255

Igazad van, de említette, hogy neki nem kell bérelni, van sajátja. Ebből gondoltam, hogy nem annyiban számítja fel, mintha bérelné. 

Előzmény: Kard (25253)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25254

A tervben részletesen le van írva, milyen anyagokat kell felhasználni, milyen betont, stb. Ezen anyagok biztosítása az én feladatom, ahogy a korábbi házamnál is tettem, megbízott műszaki ellenőr pedig lesz. Az ajánlatban a mennyiségek fel vannak tüntetve, visszaosztható a m3 vagy m2 ár. Pontos és részletes anyagkiírást a megegyezésünk után kapni fogok, mely alapján beszerzem a szükséges anyagokat. A kőműves csapat jó minőségű munkát végez, már építettek nekem egy ugyanilyen nagy házat és jó hírű is, teljesen meg voltam elégedve velük, kétségem nincs. Volt a korábbi építkezésnél olyan ajánlatadó, aki odahozott nekem egy általad is említett költségvetést is, de pénzt kért volna érte, ha odaadja. A másik pedig dupla áron épített volna, bár tényleg szép volt a körítés és részletes. 

Előzmény: Töck Jenő (25251)
Kard Creative Commons License 2018.09.05 0 1 25253

"A zsalurendszer a kőműves saját tulajdona" - vagy bérli. Ebből a szempontból teljesen mindegy. Költsége van, ne várd tőle, hogy ingyen adja neked.

Előzmény: AJAMA (25249)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25252

Két teraszajtó lesz, egymáshoz 90 fokban sarkosan csatlakozva, egy fa-szerkezetben. Olyan, mint a sarokablak, a két ajtó közt a sarkon nincs tégla tartóoszlop. 

Előzmény: Töck Jenő (25251)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25251

Hogy jön ide a teraszajtó? Miért befolyásolja azt, hogy monolit vagy "E" gerendás a födém? A sarokablakra van tippem. Ebből a kivitelező által adott "költségvetésből" nem lehet megállapítani, hogy mit kell csinálni és miből és milyen minőségben.

Előzmény: AJAMA (25249)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25250

Értem. Árajánlatot kértem, tévesen írtam, hogy árazott költségvetést kaptam.

 

Előzmény: Töck Jenő (25248)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25249

Az ajánlatban a 15.17.18 tételeknél értem én, hogy mennyi az élőmunka, de ennyiért? A zsalurendszer a kőműves saját tulajdona, nyilván szeretné annak árát valakin behajtani. A tervezőtől E-gerendás rendszert kértem, mert évekkel ezelőtt hallottam, hogy a monolit szerkezet, tudva annak előnyeit, mennyire drága. Most lebeszéltek arról (tervező, kivitelező is), hogy manapság ugyanannyi a kettő, főleg, hogy nálam lesznek sarokablakok és teraszajtók, padlásfeljáró is, amely részeken a gerendás ugye nem megoldás.

Talán a hozzáértők itt adnak számomra magyarázatot, mert ebben most kispályásnak érzem magam.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25248

Ez nem költségvetés, maximum árajánlat féleség. Egy családiház építésénél 6-8 tételcsoportban 80-100 tétel van.

Mondjuk egy sávalap tétel  ilyesmi képpen néz ki:

Beton sávalap készítése C12/16-24 XA1 minőségű betonból helyszínen keverve

X m3 1m3 munkadija Y Ft 1 m3 anyagköltsége Z Ft , stb.

Minden munkát pontosan meg kell nevezni, milyen anyagból (pontos megnevezés) mennyi kell stb.

Ez csak hülyítésre jó, amit itt látunk a képen.

Előzmény: AJAMA (25247)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25247

Szóval, itt az ajánlat, kérlek, nézzétek meg, minden építő jellegű kommentet szívesen vennék és megköszönnék.

Egyszintes, monolit födémes, 4 szoba + nappalis, dupla garázsos, 180m2-es NY-Dunántúli kisvárosi házról van szó, teljesen sík terepen építve, új telken.  

Becsületesen megdolgozok én is pénzért, ezért oda kell és szeretnék figyelni minden költségre. A kőműves csapat munkája teljesen korrekt, tapasztalat és jó hírneve van most is.

Elnézést, ha elfordítva tudom csak beilleszteni a képet.

 

Kard Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25246

A dupla ár szerintem teljesen ok nyolc évvel ezelőtthöz képest. Budapest és környékén biztosan de szerintem hasonló a helyzet a Nyugat-Magyarországon is. Én amikor négy éve belekezdtem a telekvásárlás tervezésbe még 2e forint volt egy m2 burkolás amivel mindenki számolt. Most 4e, feltéve ha találsz embert. Nyilván ez csak a burkolás de minden szakiparágban hasonló a helyzet.

Előzmény: AJAMA (25245)
AJAMA Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25245

Sziasztok!

Új ház építésébe kezdek jövő év elején, vidéki kisvárosban. Nem generálban építkezek, pár éve már építettem egy ugyanilyen házat.

A kőműves kivitelezőként ugyanazt szeretném, aki akkor is volt és akitől most bekértem az árajánlatot.

Tudnátok segíteni abban, ha felteszek egy árazott költségvetést, ránéznétek, hogy ezek korrekt árak így elsőre, mielőtt árban egyezkednék vele? Egyenlőre nem kértem mástól ajánlatot, velük szeretném a munkát csináltatni, de nem tudom korrektek-e az árak. 8 évvel ezelőtt ennek kevesebb mint feléért csinálták anyagmentesen.

Köszönöm előre is, ha segítenétek.

 

qwer1234 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25244

2 dolog:

egyrészt a hanggátlás az ablakoknál a beforduló szigetelésnél romlik. Ennél a módszernél kicsit javul a helyzet, mert a polisztirolt megtöröd egy jobb hanggátló anyaggal. másrészt az eldolgozásnál (vakolás, glettelés, festés) van egy normális felületed ami falazat anyagból van. De ez az egész már inkább faszkódás a részemről, kivitelezők szerintem ilyet nem csinálnak.

Előzmény: sylvanus67 (25243)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25243

aha, értem!

 

 

és így mit nyersz az egészen? jobb a hanggátlás?

Előzmény: qwer1234 (25238)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 25242

akkor a ravatherm mért bírja:)

Előzmény: Nikolas Pe (25240)
qwer1234 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 25241

Persze de azért egy kicsit bírja már!

 

Előzmény: Nikolas Pe (25240)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.09.04 0 0 25240

Nem is feladata az UV állóság!

Előzmény: qwer1234 (25239)
qwer1234 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 25239

Ja és arra jöttem rá, hogy az hype-olt austrotherm xps-e egy nagy szar a ravathermhez képest, mert az uv-t nagyon nem bírja.

Előzmény: qwer1234 (25238)
qwer1234 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 25238

ez úgy van, hogy 150x150-es az ablak, de a falban 160x160 a nyílás. Körbe ugye 5cm rés adódik. Az ablak a külső falsíkra van téve de az ablak 92mm széles. Ha kívülről indulunk befelé, akkor az 5cm vastag xps a külső falsíktól indul de csak 15cm-t jön befelé. Utána 5cm vastag ytong van beragasztva 10cm szélességben.

 

A képen még nincs teljesen kitöltve felfelé xps-el a nyílás, de látható a lényeg.

Előzmény: sylvanus67 (25237)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 25237

Én azért csináltam úgy, hogy csak 15cm mélyen van xps utána 10cm ytong jön.

 

 

Hogy is van ez?

 

kívül 15 cm  xps, utána 10 cm ytong?

 

és az ablak xps-ben fekszik vagy ?

Előzmény: qwer1234 (25236)
qwer1234 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 25236

Silka 25 -> 56dB

Kérdezted, hogy miért ebből? Hát például ezért. De az ablakok körüli beforduló szigetelés is sokat tud rontani. Én azért csináltam úgy, hogy csak 15cm mélyen van xps utána 10cm ytong jön. 

Előzmény: Kard (25230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!