Keresés

Részletes keresés

futoz Creative Commons License 2012.05.17 0 0 5186

Hát igen, ez a videjó szerintem sok embert megnyugtat. 

Ha jóltudom a város azért akarja átadni az iskolákat , mert január 1-től az önkormányzat nem lehet iskolafenntartó.  Tehát el kell dönteni, hogy az államnak adjuk alapítványnak, vagy egyháznak. Az egyház annyiból jobb, hogy bármikor visszavehető, ez kiderült a riportból is. És még pénz is több kerülhet az oktatásba, tehát a gyerekek jól jöhetnek ki az egészből.

Itt írták, hogy nem vette át a petíciót se a polgármester, se a Jegyző. Ugyan fényképem nincs róla, de információim szerint tegnap, a polgármester átvette, amikor először akarták átadni  akkor azért nem sikerült, mert nem volt bent senki. 

Előzmény: khjdbqunjsnis (5185)
khjdbqunjsnis Creative Commons License 2012.05.17 0 0 5185

http://www.youtube.com/watch?v=djWyKq0Thco

 

Nesztek vegyétek és egyétek! A sok demagóg butaságot meg hagyjátok meg a következő narancsos "gitt egylet"-i ülésre.   

humilis Creative Commons License 2012.05.16 0 0 5182

1. Örülök, hogy máshol is figyelmet keltett a problémánk, de én ismeretlen város ismeretlen iskolájával és polgármesterével akkor foglalkoznék behatóbban, ha netán odaköltöznék, és megfelelő ismereteim lennének.

 

2. Ajka polgármestere ténylegesen négy iskolát adna át egyszerre a Hit Gyülekezetének. Azért beszélnek kettőről, mert előzőleg összevonta őket.

 

3. Diákjainknak nem  néhány utcával kellene távolabb iskolába járniuk, hanem másik városba, hiszen nincs választható gimnázium, zeneiskola vagy például ácsképzés.  Ez ellentmond a vallásszabadságnak, az iskolaválasztás szabadságának, az oktatási törvénynek. 

 

4. Ajka polgármestere és helyettese annyira ad az érintettek véleményére, hogy a petíciójukát át se vette.

Előzmény: linfury (5180)
J_o_l_a_n Creative Commons License 2012.05.16 0 0 5181

Az égvilágon semmi különbség nincs szoci és a fideszes demokráciafelfogás között. A képviseleti demokrácia manapság azt jelenti, hogy a választók megválasztják a politikust, ő pedig képviseli a saját zsebét, a mögötte álló multicég vagy oligarcha érdekeit.

Mocskos játszmák mennek mindenhol, nem mellesleg már tizenvalahány éve a 2 nagy párt karöltve hajtja végre megbízójuk, a bilderberg csoport által rájuk bízott feladatokat.

Ez a hitgyülis dolog amúgy jóval kevésbé fajsúlyos probléma, minthogy jövőre ezer munkanélkülivel több lesz a városban a leépítések miatt. Az valahogy senkit se foglalkoztat?

linfury Creative Commons License 2012.05.16 0 0 5180

Ja, és nálunk 100%-ban elutasította a szülői munkaközösség az átadást ... mégis megtörtént ... úgy látszik ez a különbség a szoci és a fideszes demokráciafelfogás között

Előzmény: linfury (5179)
linfury Creative Commons License 2012.05.16 0 0 5179

Hát, most erre mit mondjak ... a mi fideszes polgármesterünk meg a református egyháznak adott át egy olyan lakótelepi körzeti iskolát, aminek a közelében nincs is református templom ... tette mindezt bármely érintett megkérdezése nélkül, plusz, hogy teljes legyen az öröm, hamisítottak egy közvéleménykutatást is ... amikor ezzel szembesítettük az iskolagyűlésen, sértődötten elrohant ...

Előzmény: humilis (5178)
humilis Creative Commons License 2012.05.16 0 0 5178

Tegnap működött Ajkán a közvetlen demokrácia. Szülők, diákok, tanárok – egzisztenciájukat is kockáztatva – tiltakoztak. A szocialista polgármester az önkormányzat összes középfokú iskoláját átadná a talán 1%-os támogatottságú kisegyháznak, a Hit Gyülekezetének. Mindezt gazdasági okokra hivatkozva, miközben egy évvel ezelőtt szintén gazdasági okokra hivatkozva vette át a középiskolákat a megyétől, ráadásul nem ismerve a 2013-as finanszírozási szabályokat. A politikai szándék viszont egyértelmű: meg kell akadályozni, hogy az iskolák a jobboldali kormányzat felügyelete alá kerüljenek. Az ajkaiak viszont nem kérnek abból, hogy a Hit Gyülekezete kezébe kerüljön a középfokú oktatás. A polgármester politikai játszmáiból se kérnek, és hatalmas többséggel elutasítják az átadást. Ezt bizonyítja a tegnapi tüntetés, a már ezres nagyságrendű aláírás, a szülői munkaközösség 18 nemje az 1 tartózkodás és 1 igen ellenében.

 

http://www.infoajka.hu/hir_olvas/permalink:ajkai-brody-imre-gimnazium-demonstrci-a-brdyrt-2012-05-15-160809/  

 

humilis Creative Commons License 2012.05.15 0 0 5175

Egyáltalán nem biztos, hogy pénz alapon jó üzlet az iskolák átadása. A 2008-tól működő finanszírozási rendszer 2013-tól szinte biztosan megváltozik. Az állam köt szerződést az iskolák működtetésére, várhatóan egységes szempontrendszer alapján.

 

A jövőbe nem láthatunk, a múltba viszont igen. A középiskolákat évekig a fideszes megyei önkormányzat működtette, egy baloldali érzelmű tanárt se rúgtak ki. Egy éve átvette az iskolákat a szocialista városi önkorányzat, és tisztogatást hajtottak végre. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a kirúgott tanárok sorba nyerik a munkaügyi pereket. Ezek után nem csoda, hogy az ebben közreműködők tartanak az állami átvételtől. Csakhogy iskola nem létezik diákok nélkül.

Előzmény: J_o_l_a_n (5172)
J_o_l_a_n Creative Commons License 2012.05.14 0 0 5172

Ezek szerint akkor mégsem elkerülhető, legalábbis az általános iskola esetében, hogy hitgyülis hittan órára kelljen járnia a gyerekeknek?

A hitgyüliről tényleg nem sok jót hallani, én egy vidám vasárnap adást láttam még régebben, amiben Németh Sándor éppen szenteltvízzel locsolta a nézősereget, amikor kifogyott, elkezdte köpködni őket, mivel az ő nyála is hordozója a szentségnek... Meg itt van ez is és van még sok hasonló:

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/333-ovakoedj-meg-mindig-a-hit-gyuelekezetetl

Szigorúan pénz alapon nézve nem lenne rossz üzlet senkinek az iskolák átvétele, de milyen valódi garanciák vannak, hogy a vallási befolyás nem jelenik meg? Persze másik oldalról nézve, milyen garanciák vannak, hogy az állami kézbe adott iskolákban nem kezdenek el szakmaiságot figyelmen kívül hagyva tisztogatni, és fideszes ideológiákat oktatni? Semmilyen...

Előzmény: humilis (5171)
humilis Creative Commons License 2012.05.14 0 0 5171

Mellébeszélés helyett!

 

A jelenleg még hatályos törvény szerint ilyen esetben lehet egyháznak iskolát átadni:

 

1993. évi LXXIX. törvény

a közoktatásról

88. §

(7) A helyi önkormányzat a tulajdonában lévő nevelési-oktatási intézmény tulajdoni vagy fenntartói jogát részben vagy egészben akkor engedheti át világnézeti alapon szerveződő vagy más fenntartóknak, ha azoknak a gyermekeknek, tanulóknak, akiknek a szülei nem akarják az elkötelezett, illetve az átadott nevelési-oktatási intézménybe járatni gyermeküket, a szolgáltatást továbbra is megfelelő színvonalon biztosítja oly módon, hogy annak igénybevétele a gyermeknek, tanulónak, szülőnek nem jelent aránytalan terhet. Ennek eldöntéséhez be kell szerezni a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, a főváros esetén fővárosi önkormányzat - fejlesztési tervre épített - szakvéleményét.

 

A még nem hatályos törvény néhány részlete, szintén a mellébeszélés helyett:

 

2011. évi CXC. törvény

a nemzeti köznevelésről

 

35. § (1) Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan óra a kötelező tanórai foglalkozások része.

 

74. § (1) Az állam gondoskodik - az óvoda kivételével - az alapfeladatok ellátásáról.

(2) A köznevelési feladatokat az állam intézmény alapításával és fenntartásával, továbbá egyházi vagy magánintézmény fenntartójával kötött köznevelési szerződés útján látja el. Az óvodai nevelésről a települési önkormányzat intézmény alapítása és fenntartása, vagy köznevelési szerződés révén gondoskodik.

(3) Ha a kormányhivatal, óvoda esetében a települési önkormányzat vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelési, nevelési-oktatási intézmény fenntartójával kötött köznevelési szerződés útján gondoskodik a köznevelési feladatellátási kötelezettségéről, a megállapodás megkötése nem mentesíti a feladatellátási kötelezettsége alól azon gyermekek tekintetében sem, akiknek a szülei nem akarják vallási, világnézetileg elkötelezett iskolába járatni gyermeküket. Ezekre a szülőkre, gyermekekre, tanulókra a köznevelési szerződés miatt a vallási, világnézeti szempontból semleges nevelésben, nevelés-oktatásban való részvételhez fűződő joguk érvényesítésében aránytalan teher nem hárulhat. Aránytalan teher, ha a nevelés, a nevelés-oktatás körülményei az átlagos körülményekhez képest - a gyermek, a tanuló életkorát és sajátos nevelési igényeit figyelembe véve - lényegesen nehezebbek vagy jelentős költségnövekedést okoznak a gyermeknek, tanulónak vagy a szülőnek.

(4) A települési önkormányzat az alábbi köznevelési feladatokat ellátó intézmények működtetését - a 75. § (1) bekezdés szerinti köznevelés-fejlesztési tervben foglaltakkal összhangban - az államtól köznevelési szerződéssel átveheti:

a) általános iskolai nevelés-oktatás,

b) középiskolai nevelés-oktatás,

c) alapfokú művészetoktatás,

d) kollégiumi ellátás,

e) azoknak a sajátos nevelési igényű gyermekeknek, tanulóknak az óvodai, iskolai, kollégiumi ellátása, akik a többi gyermekkel, tanulóval nem foglalkoztathatók együtt.

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.13 0 0 5170

Eléggé offtopiknak érzem azt, ha egy ajkai topicban a dunaújvárosi választásokról beszélünk, de azért ez a Te értelmezésed ez enyhe túlzás.

 

A szavazásra jogosultak 8.1%-a szavazott a jobboldalra. Ezt én biza nem úgy értelmezném, ahogy Te. 19,8 %-os részvételi aránynál én inkább azt mondanám, hogy ez a szavazás ugyanazt tükrözi, mint ami országos szinten is egyre egyértelműbb: "a k*va anyját az összes politikusnak, engem ez nem érdekel, mindegyik ugyanolyan F*SZ"...

Előzmény: MGHLTM (5169)
futoz Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5162

a tanárokról

Előzmény: MGHLTM (5160)
AntiKorrupt Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5161

http://hvg.hu/itthon/20120512_bepereltek_illes_zoltant

"A felperesek azt is kifogásolják, hogy Illés Zoltán a tragédiát követően tényként állította: a MAL Zrt. vezetői a zagytározók maximális kihasználása után az állami adósságokat és a környezetszennyezést hátrahagyva bezárták volna az ajkai gyárat, a tevékenységüket pedig Boszniába helyezték volna át."

Megáll az ember esze hogy ezt pont most képesek elővenni, amikor pontosan ezt valósítják meg...

MGHLTM Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5160

Atya világ, fel sem vennék senkit aki 6 és 14 éves kor között már házas, az már csak hab a tortán ha még el is vált....... Csoda-e hát ha a katolikus egyház az ilyen diákokat kizárja.

 

Ha meg a szülőkről van szó azok már nem járnak oda őket minek kizárni?

 

Ha a tanárokról? Na az pech.......

Előzmény: futoz (5148)
dzsynn Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5159

A plagizálás bocsánatos bűn?

Előzmény: futoz (5148)
humilis Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5157

A tósoki iskolából két gyereket vittek el, mert megvette (és nem átvette!) az iskolát a Katolikus Egyház. A beiratáskor kiderült, hogy nem egy, hanem két első osztályt kell indítani a nagy érdeklődés miatt. Ez persze nem volt meglepetés, mert a Katolikus Egyház komoly előzetes felmérés után vállalkozott a megvételre. A két elvitt gyerek szülei Ajkán belül hat helyszín között választhatnak, hogy hova szeretnék járatni a gyereküket.

 

A szocialista városvezetés mindkét középiskoláját átadná a Hit Gyülekezetének, ami fizikailag négy iskolát jelent. Nem nehéz megtippelni, hogy sokkal több szülőnek, tanulónak lesz kifogása az új iskolák miatt, mint a tósoki esetében. Hogyan tud a városvezetés alternatívát biztosítani a távozóknak? Sehogy. Kénytelenek lennének más településen iskolába járni. Ha kevesebb a gyerek, kevesebb tanárra van szükség. Az egyházi emelt normatíva a hírek szerint 2013. január 1-től megszűnik. Mi lesz ezek után az ajkai középiskolákkal?

 

Nem politikai süketelésre van szükség, hanem értelmes gondolkodásra, és szabad választási lehetőségre! 

futoz Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5148

Azt tudod, hogy a k egyház már bejelentette, hogy aki elvált attól az iskola is elfog. 

Előzmény: Törölt nick (5147)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5147

Ennek van szubjektív és objektív oldala.

 

Az objektív oldal szerint a kettő ugyanaz: városi iskola egyházi kézbe való átjátszása, ráadásul történelmi egyház mindkettő...

 

A szubjektív oldala:

 

1) akkor már inkább a katolikusok, mint a hitgyülisek.

2) Véleményem szerint általános és középiskolai szinten az egyházi iskola NEM ELFOGADHATÓ

3) a Bródyval kapcsolatban elfogult vagyok, Bródys voltam anno :)

 

Üdv,

Zs

Előzmény: futoz (5135)
jobbabal Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5144

Az Ajkai Szakképző Iskola és a Bródy gimnázium fenntartói feladatainak átvételével kapcsolatos terveiről tájékoztatta az intézmények alkalmazottait csütörtökön a Bánkiban és a Bródyban a Hit Gyülekezete nevében Horváth András oktatási főigazgató.

A Bánkiban Nagy Zoltán intézményvezető azzal a kijelentéssel nyitotta meg a fórumot, hogy azok, akik az eddigi negatív megnyilatkozásokat tették, nincsenek a kellő ismertek birtokában.  Elmondta, a pletyka gyorsan terjed, de a jelenlévők most első kézből kapnak hiteles információkat.

- Semmiféle vallási és hitéleti követelményt nem szeretnénk az intézményben érvényesíteni – jelentette ki Horváth András. Elárulta, hogy a Hit Gyülekezete eddig csak saját alapítású oktatási intézményeket tartott fenn, most azonban egy másik modellt is kidolgoztak az átvett intézmények számára. Ez a modell a szabad választáson alapul, az intézmények automómiájára és a pedagógusok szakmai döntéseire épül. Elsősorban a pedagógusok, a szülők és a tanulók döntik el azt is, akarják-e a Hit Gyülekezetét fenntartónak. Az oktatási főigazgató hangsúlyozta, hogy az átvett intézményt később sem szeretnék az egyházi alapításúak elvei szerint működtetni. Azt mondta, a köznevelési törvényben megfogalmazott követelményeknek megfelelően, az etika-hitoktatás tantárgy keretében választható módon jelennek meg majd a Hit Gyülekezete által tolmácsolt tanítások. Egyébként a törvény megengedi, hogy a fenntartó vallási elveket fogalmazzon meg a tanulói számára, de a Hit Gyülekezete ezzel nem kíván élni. Ellenkezőleg, nagy hangsúlyt fektet a szabad választás elvére. A főigazgató azt állította, számukra nem egyházi érdekek miatt fontos a fenntartói szerep, hanem azért, hogy a társadalom megismerje a lelkiismereti és vallásszabadságra alapuló tevékenységüket.

- Különválasztjuk egyházunkat az intézményményfenntartói szereptől. Nem szeretnénk a saját egyházuk rendszerét erősítő egyházak sorába belépni. Vallási és lelkiismereti szabadságban folyna tovább az élet. Bármelyik egyházhoz lehet majd tartozni, vagy nem tartozni – jelentette ki Horváth András. – Az intézmény célkitűzéseit megfogalmazó dokumentumokat továbbra is a nevelőtestület dolgozná ki. Az önkormányzat felügyeletet gyakorolhat a fenntartóra, és ha valamelyik fél nem tartja be a benne foglaltakat, a szerződés azonnal felmondható.

- Nem fogunk ejtőernyősöket hozni az iskolába, a vezetőket is a tantestület fogja választani – közölte a Hit Gyülekezete képviselője. Kérdésre válaszolva kijelentette, szóba sem kerülhet a pedagógusok béréből a 10% levonása. Egy pedagógus megerősítette, a bérből való levonás ilyen formában ma Magyarországon jogszabályi környezetben nem is képzelhető el.

Az egyik tanár azt kérdezte, mi lesz, ha az egyház negatív megítélése miatt a szülők elviszik majd az iskolából a diákokat. Horváth András szerint más településeken ennek ellenkezője derült ki. Azzal nyugtatta a felszólalót, hogy a szülőknek is lesz alkalmuk véleményt formálni. Az intézményegység vezetőhelyettese szerint pedig senki nem fogja máshogy tanítani a csavarkötéseket akkor sem, ha más lesz a fenntartó. Hangsúlyozta, az iskolában maradók aránya a nevelőtestületen múlik.

Szóba került, hogy az egyházi fenntartású iskolák 1,9-es, vagy még annál is magasabb szorzóval kapják a normatív támogatást az államtól. Arra, hogy mindezt a pénzt az ajkai intézményekben költik el, garancia, hogy önálló költségvetésű lenne az iskola. Nagy Zoltán számításai szerint jelenleg 477 millió forint az előirányzat a költségvetés vonatkozásában. A Hit Gyülekezete fenntartásában ez 620 millió forintra jönne ki, amely meghaladná a 2008-as állapotot. Igaz, hogy kényszerdöntést kell hozniuk a dolgozóknak, amikor a közalkalmazotti jogviszonyt munkaszerződésesre cserélik, ennek ellenére sok mindent vissza lehet majd állítani. Elsők között említette a cafeteriát, a jubileumi jutalomrendszert, a védőruhán túl a munkaruházatot, a szabadságokat és a különböző pótlékokat. Ezeken felül az iskola homlokzatának tatarozása is megoldható lenne.

Szintén egy kérdésre adott válaszában fogalmazta meg a főigazgató, hogy a jelenlegi fejkvótarendszer megszűnése után, ha a legrosszabb esetben 0% normatívát állapít meg az állam a Hit Gyülekezetének iskoláira, visszakerül a feladat az államhoz. Egy másik felszólaló pedagógus elmondta, jelenleg 206 nyolcadikos diák van Ajkán, és 800-an ballagtak el az öt középiskolából. A diákoknak 56%-a bejáró.

- Ha ilyen adatok mellett nem azt választjuk, ahol 1,9-es, vagy annál magasabb szorzót kapunk, akkor mit szeretnénk? – tette fel a kérdést a tanárnő.

Horváth András végül felajánlotta, hogy bárki megkeresheti e-mailben a felmerülő kérdéseivel.

 

J_o_l_a_n Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5141
J_o_l_a_n Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5140

És mindkettőnek van igazságtartalma. Csak bábok vagyunk a hatalomért viaskodók kezében.

nóra74 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 5137

Nem jól fogalmaztam...

javítom:

 

 

" Lesz-e munkája az ajkai tanároknak, iskolája az ajkai diákoknak...."

nóra74 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 5136

Nincs kicsit keverve a szezon a fazonnal??

 

Tudtommal nem a HGY kérte az iskolákat, hanem a polgármester , hogy segítsenek .1....mert az állami kézbe kerülés nem éppen jó nekünk.2....mert a katolikus egyház nem vállalta 3....mert más egyházak sem vállalták...vagy nem megfelelő feltételekkel.4...és ez a legfontosabb, azért, mert utána járt, hogy a HGY iskolái jól teljesítenek tanulmányokban, sport tevékenységekben, nem utolsó sorban nincsenek anyagi problémáik, ergo valamit jól csinálnak.

 

Szóval:Miért azt támadja mindenki, akitől segítséget kértek??

 

HA valóban a Hit Gyülekezete fogja megkapni a fenntartását az iskoláknak, nem csinálnak vallási iskolát , CSAK mint fenntartó fog közreműködni....hozzáteszem tudtommal...

 

 

Nem mellékesen : A katolikus iskolában tanárnak, diáknak kötelező /tudtommal/ misére járni.A HGY ilyesmit egész biztosan nem tenne kötelezővé . Ez nonszensz.Itt egyedül arról van szó, hogy lesz-e munkája az ajkai diákoknak, lesz - e munkahelyük...

 

futoz Creative Commons License 2012.05.10 0 0 5135

És a Tosoki iskolát ki menti meg a Katolikus egyháztól? Mennyivel rosszabb egy Hitgyülis iskolafentartó?

Előzmény: humilis (5134)
humilis Creative Commons License 2012.05.10 0 0 5134

Meg kell menteni Ajka valójában négy iskoláját: Bánki, Bercsényi, Bródy, zeneiskola. Ha ezek a Hit Gyülekezete kezébe kerülnek, az ajkai diákságnak nem marad más választása, vagy Hit Gyülekezetes középiskolába jár, vagy elmegy más városba tanulni. Ez egyszerűen elfogadhatatlan.

Előzmény: Törölt nick (5133)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.09 0 0 5133

 

Két iskolát kaphat Ajkán a Hit Gyülekezete

A Jobbik magyarellenességtől fél, a polgármester szerint a gyülekezet máshol viszont már bevált. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Áztákúrvá ... El a kezekkel a Bródy gimitől, vaze! Hitgyüli, mégmitnem :S

 

Üdv,

Zs

nóra74 Creative Commons License 2012.05.07 0 0 5132

Szép estét!

 

Az Ibolya utca feletti kereszteződésben az út behorpadt és egyre nagyobb lyuk van a z úttesten.

Még mielőtt valami baj történne, legyen szíves nézze meg az Illetékes!Köszönöm!

AntiKorrupt Creative Commons License 2012.05.06 0 0 5131
A MAL bejelentette a munkaügyi hivatalnál a tömeges létszámleépítést januárban.
ywazcquu Creative Commons License 2012.05.03 0 0 5130

A kristályvölgy kapuján találtam.........

 

Emlékszik még valaki Sókúti Zsóka remek cselekedeteire? Zsóka anno évekkel ezelőtt nem bírta tovább elnézni, hogy kedvenc tósoki erdőszélében hegyekben áll a szemét. Megszervezte hát, hogy elszállítódjék onnan, előtte még egy felvezető akcióban a vasútállomás úrkúti út felőli részét is kitakarították az önkénteseivel. Ha jól emlékszem a tósoki erdőszéléből vagy négykonténernyi szemetet hordott ki akkor a Zsóka által összetrombitált csapat. Közben a város anyagi helyzete miatt egyelőre megszűnt a lehetősége annak, hogy szombatonként a szeméttelep ingyen befogadja a városlakók szemetét. S csak remélni tudtam, hogy Zsóka,  Laci (Molnár László képviselő uram is szervezett már ilyen gyűjtéseket anno még Zsóka előtt Padragon) vagy a csingervölgyért egyesület (pl. tavaly amikor a patakból egy konténernyi szemetet szedett ki a bányászait emlékpark mögötti szakaszon) példája ragadós lesz. Minden akcióhoz anno az AVAR biztosította a konténereket és azok díjtalan beszállítását a szeméttelepre majd ott a személt díjtalan elhelyezését.

Azt hittem ezekkel az akciókkal vége is lett a városban az önkéntes szemétszedési akciók szervezésének. De a reményem beigazolódott, a minap olvastam, hogy egy újabb környezetéért tenni akaró és tenni tudó fiatal szervez önkéntesek számára szemétszedési akciókat. Az első Menyhárt Ágnes által egy garázs sorra szervezett eseményről lemaradtam, de a 2012. 04. 28-án szombaton a városligeti tóhoz szervezett eseményen már magam is megjelentem, feleségemmel és 7 éves kisfiammal. Nem voltunk többen, mint 30-an de mégis jól haladt a munka. A kórház parkolóban volt a konténer, amit szokás szerint az AVAR biztosított. Köszönet érte nekik, bár nyílván a város anyagi helyzete rányomja bélyegét az ő gazdálkodásukra is ennek ellenére évek óta az egyetlen stabil pontja az ő hozzáállásuk az újra és újra lendületet kapó akcióknak. Mivel a konténer a parkolóban volt a parkoló oldalában lévő bozótos megtakarításával kezdtük az akciót, a bozótosból került elő pár érdekesség, mint például porszívó, paplan, bútordarabok. Ezeket leszámítva a tó körüli parkban a területre teljesen jellemző szemét volt, pet palack, üvegek (zömében sörös, kevesebb boros, és némi töményes), papír zsebkendő és nejlon. Alig két óra alatt a teljes tó körüli területet megtisztítottuk a szeméttől. A tóban úszkáló szemét zömét is sikerült botok segítségével kipiszkálni. Nem volt igazán sok szemét eldobálva, gondolom azért is mert rendszeresen nyírják a füvet, illetve rendszeresen ürítik a kukákat és ezzel egy időben nyílván a környezetükből is felszedik a szemetet. Ettől függetlenül sok sok zsák szemetet szedett össze a csapat a bokrok aljából, tehát ráfért a területre az önkéntes munka.

Ágitól megtudtam, hogy minden hónapban szervez akciókat az infoajka.hu oldalon lehet szavazni hol legyen a következő. Akinek tehát van, tippje hol lehetne, egy konténert megtölteni szeméttel az szavazzon, és aztán ha teheti, jöjjön is el. Olvastam Ági blog bejegyzésében az infoajka.hu-n, hogy gondokkal küzdenek, mert alig alig van pénz a szemetes zsákokra, kesztyűkre és az ivóvízre. Ezúton kérem én is azokat, akik megtehetik, hogy ha van ilyen anyaguk és tudnak, belőle jó cél érdekében néhányat nélkülözni azok juttassák el Ágihoz az adományokat.

Elgondolkoztató, hogy mennyire sajátja egy ilyen esemény a civil szférának. Nulla sajtóérdeklődés mellett zajlott a munka arról nem is beszélek, hogy sem a pártokat, sem a képviselőket, sem a volt, vagy reménybeli képviselő jelölteket nem hatotta meg igazán, hogy egyesek tesznek a városért. Hiába, no egyelőre két választás között éppen félúton járunk, a megjelenés a szereplés majd később lesz magától értetődő!

Köszönöm Áginak és családjának, hogy ismét felkarolták az önkéntes szemétszedés kérdéskörét. Jól eső érzéssel tölt el az, hogy Zsóka követőre talált, büszke vagyok a város fiataljaira. 

 

 

 

J_o_l_a_n Creative Commons License 2012.04.24 0 0 5129

Nem kell szétválasztani a technológiát sehol, a vörösüzem az egész hidrátgyártást jelenti, a névadó timföld előállításának megszűntetését. Ami maradna az nem sok minden, gőz is alig kell hozzá.

Előzmény: AntiKorrupt (5128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!