Keresés

Részletes keresés

Itep Creative Commons License 2004.07.07 0 0 78
"Asszem az természetes is, hogy 11 játéksból valamelyik jó eséllyel sérült....
Ha senki sem volt sérült, ez volt a csapat, néha egy-egy tartalékot betettek egy-egy hiányzó helyett."

Épp ez az,hogy szinte soha nem volt ez a csapat!Lehet,hogy csak 1-1 módosítással,de akkor is.De tényleg ennyire bánt,hogy ezt alaposan megvizsgálta a könyv?



"Félinformációkból messzemenő következtetést von le, cáfolatod ad egy olyan dologra, ami viszont az információk másik felét is megtekintve egyértelműen igaz."

Szóval az Aranycsapat=6-3-as kezdőtizenegy?Mert ezt cáfolja csak meg.Lehet,hogy túl részletesen,de semmi messzemenő téves következtetés nincs.




Előzmény: lg18 (74)
Itep Creative Commons License 2004.07.07 0 0 77
Persze,az ilyen "mi lett volna,ha" dolgok soha nem jók semmire.:)
Mind1,talán elfér ebben a topicban.
Előzmény: Itep (75)
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.07 0 0 76

 

Török Péternek van egy egyéni stílusa, amit a Sport 1 Tv NBA közvetítéseiből már ismerek: elég megfellebbezhetetlen stílusban, sommásan kinyilvánítja a maga igazát. Gondolom ez így történik, ha könyvet ír. Biztos, hogy felkészült ember, nagy tárgyi tudással, csak sajnos egyre nagyképűbbnek tűnik.

Előzmény: lg18 (71)
Itep Creative Commons License 2004.07.07 0 0 75
Amúgy hihetetlen,mennyit számít egy vb-győzelem...
Egyik ismerősöm mondta,aki nem nagyon van otthon a "régi,szép időkben";hogy megnézte a filmet és csak most fogta fel,hogy milyen közel is volt ez a győzelem...És akkor azon a labdáján,amin fel van sorolva az összes vb-győztes,ott lenne,hogy 1954- HUNGARY!
Rettentő kevés nemzet mondhatja el magáról,hogy sikerült a világ legjelentősebb sporteseményét megnyernie,de Magyarország ezek közé tartozhatna.Én elég sokmindent odaadnék,hogy ez így lehessen és azokkal se értek egyet,akik azt mondják,hogy jobb is volt így,mert előbb törhetett ki a forradalom.Tört volna pár évvel később ki,csak vb-győztes lenne Magyarország...Na,mind1,végülis felesleges dolgokat írok le.:)
Scolari mondta most az EB-döntő előtt,hogy Braziliában a másodikok is utolsók,vesztesek.Ha ez nincs is így Magyarországon,azért akkoriban itthon így gondolhatták.
Amúgy tényleg hihetetlen,de ez a döntő országok sorsát döntötte el.Németország ugye a pozitív példa,ezt nem részletezem. De ha megnyertük volna a döntőt,talán tényleg nem tört volna ki a forradalom mondjuk az '58-as vb-ig,ott pedig lehet,hogy duplázott volna az Aranycsapat!Nem kellett volna a legnagyobb sztárjainknak külföldre "szerződniük",talán tényleg egész más lehetett volna a magyar foci és talán a magyar történelem jövője.
lg18 Creative Commons License 2004.07.07 0 0 74

Asszem az természetes is, hogy 11 játéksból valamelyik jó eséllyel sérült....

Ha senki sem volt sérült, ez volt a csapat, néha egy-egy tartalékot betettek egy-egy hiányzó helyett.

 

Érdemes lenne megvizsgálni, hogy a csapat legalább 75%-a hány meccset játszott együtt. Szerintem minimum 25-30 körül lesz ez a szám, ami viszont világviszonylatban is nagy!

Egyéb játékosok meg ez idő alatt, talán Palotás és Börzsei kivételével minimális számú válogatottságot gyűjtöttek.

 

Ezt nem bírom a könyvben. Félinformációkból messzemenő következtetést von le, cáfolatod ad egy olyan dologra, ami viszont az információk másik felét is megtekintve egyértelműen igaz.

 

Előzmény: lg18 (73)
lg18 Creative Commons License 2004.07.07 0 0 73

Együtt, egyszerre tényleg keveset játszott, de 1-1 ember kivételével meg rohadt sokat....

edzőmeccsek millióit, stb.

 

Nem kell minden baromságot elhinni

 

Film címét miért ne lehetne változtatni? Olyan címet adsz neki magyarul, amilyet akarsz. Nem kötelező szó szerint fordítani. Pl. Frédi és Béni avagy a két kőkorszaki szaki...eredeti címe: The Flinstones.

 

Nem sokban hasonlít.

 

Előzmény: Itep (72)
Itep Creative Commons License 2004.07.07 0 0 72
Azért az túlzás,hogy Sebest ennyire lefikázza...De vmi azért lehet ebben az egészben,nem gondolod?

Szerintem az igen érdekes,hogy a legendás angolverő tizenegy egyáltalán nem volt egyenlő az aranycsapat általábani kezdőjével,sőt...Tényleg mindenki azt a 11 nevet ismeri,mint "az Aranycsapat",pedig nagyon keveset játszott abban az összeállításban a magyar válogatott.

Szerintem a film címét nem nagyon lehet változtatgatni...
Előzmény: lg18 (71)
lg18 Creative Commons License 2004.07.06 0 0 71

Nekem a könyvnek sem a stílusa nem tetszik, se nem az, hogy a Sebest halálra fikázzák, mint akinek semmi köze ahhoz, hogy 4 éven keresztül verhetetlenek voltunk. Ráadásul jelentéktelen dolgokkal foglalkoznak iszonyat hosszan (pl. hogy hány percen át játszott együtt az aranycsapat...más nagy csapatok még ennyit se.)

 

Szóval szerintem nem jó könyv.

 

Egyébként nekem egy dolog nem tetszik, de nagyon. Mindenhol azt olvashatjuk, hallhatjuk mostanában a film kapcsán, hogy a Berni csoda.

 

Én a film címében hazai forgalmazásban idézőjelbe tettem volna a csoda szót.

Nekünk nem csoda volt, hanem tragédia. Hogy a németeknek csoda volt...az nem érdekel. Nem vagyok német. Nekem ne úgy emlegessék, ahogy az egy németnek szól.

Előzmény: Itep (69)
Itep Creative Commons License 2004.07.06 0 0 70
jelenthetjük
Előzmény: Itep (69)
Itep Creative Commons License 2004.07.06 0 0 69
Nagyon tudom ajánlani Török Péter és Margay Sándor közös könyvét "Magyarország-Anglia 6:3" címen.Nem csak az "évszázad meccséről" szól,hanem az Aranycsapat kialakulásáról,összes sikeréréől és bukásáról is.

Sajnos lemaradtam a Berni csodáról pénteken,de szerencsére egyik havertól meg tudom szerezni videón.
Előzetesen csak annyit,hogy olyat rohadtul nem jelenthetünk ki,hogy megérdemelten nyertek a németek,hisz hiába volt a szokottnál gyengébb különböző okoknál fogva a magyar csapat, a németek csak a bírói tévedéseknek köszönhetően nyertek.Vagyis úgy mondom,hogy anélkül nem nyertek volna.
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.06 0 0 68

 

Jaja, így volt.

Előzmény: Haszika (67)
Haszika Creative Commons License 2004.07.06 0 0 67
ha jól megfifgyelted a gyatya tremészetesen tökéletesen kcsi volt rá, és addig addig gondolkodtak h mit lehetne tenni, honnét lehetne szerezni nagyobbat - csak merhogy ninc nagyobb:) - amíg végül kialálták h oldalt bevágják a gatyót; így már éppen ráfér Öcsi bára
Előzmény: Hawkeye Pierce (66)
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.06 0 0 66

 

Puskás 1981 májusában jött haza először 1956 után. Az akkori magyar - angol VB selejtező előtt rendeztek egy Budapest - Vidék öregfiúk meccset a Népstadionban, amelyet végigjátszott és 3 gólt rúgott (végeredmény: 3 : 3). Alig találtak rá megfelelő méretű szerelést.  :-))

 

A film, amiről beszélsz, az "Aranycsapat", azt hiszem, hogy VHS-en kapható, szintén szerepel benne Puskás hazalátogatása.  A korszak számos ismert embere nyilatkozik benne, de van benne bőven meccsrészlet is.

Előzmény: Bogyó 2 (64)
Haszika Creative Commons License 2004.07.06 0 0 65
'pár' hónapja adták le (kb 1-1,5 éve)
Előzmény: Bogyó 2 (64)
Bogyó 2 Creative Commons License 2004.07.06 0 0 64

Valamikor nagyon régen láttam egy filmet, de nem tudom, hogy csak valami kis összeállítás volt, vagy komplett film. Lehet, hogy ez volt, leadták ezt annó a TV-ben?

Kisiskolásként láttam, amikor Puskás hazajött, és öregfiúk meccsen megverték az osztrákokat talán 3-0-ra. Akkoriban volt ez is.

Gondolod, hogy a film fent lehet a neten? Az volna csak a jó!

Előzmény: mondial (55)
Haszika Creative Commons License 2004.07.06 0 0 63
höhöm ezt inkább nem is kommentálom; mindenesetre téged minősít ez a kijelentés:)
Előzmény: S.Zola (62)
S.Zola Creative Commons License 2004.07.06 0 0 62
Csak futni meg rúgni tudnak, mást nem. Igaz, hogy sokszor ez is elég. Meg a csapatjátékuk elég jó, az azért számít.
Előzmény: Haszika (61)
Haszika Creative Commons License 2004.07.06 0 0 61
sok eszed van

igazán focizni sose tudtak

mondok pár nevet: Klinsmann, Hässler, Völler, Brehme, Mättheus, Möller,... lehetne még mondani jó párat

sose tudtak focizni, le velük, fújj

csupa falábú mind!
Előzmény: S.Zola (59)
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.06 0 0 60
Posipalról az rémlik, hogy bácskai sváb gyerek volt, magyar iskolába is járt, úgyhogy biztosan tudott magyarul. Puskás ebben az időben a sváb származás ellenére csak magyarul tudott még. A beszólást Szepesi könyve (Gól! Góól!! 2000 gól!; a 60-as évek elején adták ki) említi tudomásom szerint leghamarabb. Az ominózus mondatig állítólag Posipal őrizte Puskást, utána kérte meg Liebrich, hogy cseréljenek. De olvastam úgy is a sztorit, hogy Posipal meghallotta, ahogy Puskás a magyar játékosoknak mondogatta: "nézzétek, hogyan csinálok majmot ebből a svábból" és kérés nélkül fordított. Egy másik mondat Puskástól, 1952-ből a helsinki olimpián, a török meccs előtt: "Irigylem a török játékosokat. A világ legjobbjaitól fognak kikapni.".
Előzmény: lg18 (56)
S.Zola Creative Commons License 2004.07.06 0 0 59
A németek mindig is az eredményre mentek, ha kellett direkt kikaptak a csoportban, ha az később előnyükre vált( pl. 74, NDK-NSZk 1-0 ). Ha kellett kibekkelték a meccset, aztán vagy 11-esből, vagy szabadrúgásból betaláltak. Nem véletlen a 3 arany és a 4 ezüst. 74-ben sem az övék volt a legjobb csapat, 82, 86-ban sem, meg 2002-ben sem. Talán a 90-es arany, amit megérdemelten nyertek, de az is csak azért mert a többiek bénák voltak. Sok döntő góljukat szabadrúgásból vagy szögletből szerezték, igazán focizni sose tudtak.
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.06 0 0 58
Sebes elképzelése az volt, hogy Czibor gyorsaságával megzavarhatja és lefuthatja a lassan forduló Kohlmeyert. Ez elvileg be is jöhetett volna, de a mély talaj és Czibor fáradtsága miatt nem jött be meg a várt eredmény. Sebes a szünetben történt visszacserélést azzal magyarázta, hogy Hegyi Gyula (az akkori OTSH vezetője) bejött a szünetben az öltözőbe és kiabálni kezdett, hogy mi ez a felfordulás és hogy tessék mindent azonnal visszacserélni. Az ideges hangulat miatt visszaemlékezése szerint még a félidei értékelését sem tudta megfelelően megtartani.
Előzmény: mondial (53)
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.06 0 0 57
Tóth Mihály a brazil meccsen is sokat segített a védekezésben, bár szvsz ott szükség is volt erre, különösen Bozsik kiállítása után, tekintve, hogy ekkor már Tóth II is a sérülése miatt statisztaszerepre volt kényszerítve.
Előzmény: mondial (54)
lg18 Creative Commons License 2004.07.06 0 0 56

Szerintem Rahn levédekezése Lantos feladata lett volna, a balszélsőnek esetleg a támadó (jobb) fedezetet kellett volna fognia (Horst Eckel), de erről nem tudok semmit.

 

Mindenesetre az, hogy a második félidőben Tóth Mihály jobbszélső volt, az olyan, mintha Grosiccsal játszatott volna centert....

 

Posipalról tud vki vmit? Mikor telepítették ki, mennyire tudodd magyarul? És a "sváb" hogyhogy nem tudott németül? Komoly ez a sztori egyáltalán, hogy odaszólt Puskás Posipalon keresztül Liebrichnek?

Előzmény: mondial (54)
mondial Creative Commons License 2004.07.06 0 0 55

sztem nem muszáj ezen a filmen vitáznunk.:) amúgy se akarom a németek pártját fogni nagyon

 

vadászd le vhonnan a 81-es Aranycsapatot! az tuti fog neked is tetszeni(ha még nem láttad), jobb film is, meg amúgy is sokkal jobban tetszett, mint ez a német

Előzmény: Bogyó 2 (51)
mondial Creative Commons License 2004.07.06 0 0 54

sztem a németek nagyon sportszerűtlen, de ésszerű lépést húztak azzal, h szinte feladták az ellenünk játszott első meccset...

 

a brazilok és Uruguay ellen nem lehetett tartalékolni, de a csoportmeccseken sztem is befért volna...

 

ugye Tóth Mihály balszélsőként való szerepeltetése vhogy úgy lett megindokolva, h ő segít a védekezésben...Sebes ennyire tartott volna Rahn-tól? vagy ennek mi lehet az ésszerű magyarázata sztetek?

Előzmény: Hawkeye Pierce (50)
mondial Creative Commons License 2004.07.06 0 0 53

Czibor Zoli saját bevallása szerint nem érezte a jobbszélső posztot, már a meccs előtt ideges volt emiatt, h oda állították. néha valóban átkeveredett a másik oldalra, de elsősorban azér, mer mindig befelé cselezgetett, ez volt a fő fegyvere.

 

mindenesetre a döntőn nagyon nem jött be ez a variálás, szünetben át is vitte Sebes a másik szélre

 

a válogatottban egyébként ezen az egy! meccsen kezdett jobbszélsőként...

Előzmény: Hawkeye Pierce (47)
Bogyó 2 Creative Commons License 2004.07.06 0 0 52

"Budai jobbszélső volt és rohadtul nem védő."

 

Hát igen. Ezt jól elkúrtam.

Beírtam az egyest!

 

A végső magyarázat nagyon tetszik, végre egy kicsit mélyebb elemzés.

Előzmény: lg18 (34)
Bogyó 2 Creative Commons License 2004.07.06 0 0 51

Jó, nem fogjuk meggyőzni egymást. Mindenesetre meg lehetne csinálni a magyar változatot is, minden apró manipulációra az ellentétjét, ellentétes hozzáállású felkonfokkal, kiemelésekkel stb.Kiváncsi lennék, fel lennének-e háborodva a németek.

 

Önkritikus feldolgozás? Hol? Én egy mondatra nem emlékszem amikor valaki azt mondja, hogy hát igen, azért nem voltunk esélyesek, mert X tehetségtelen volt ehhez vagy ahhoz, mert az edző kifejezetten elrontott valamit, mert a csapatszellem rossz volt, vagy volt aki nagyképű, lenéző, lusta stb. lett volna. Ilyen jelzőket a magyarok kaptak. Senki nem mondta, hogy igen, mi meglehetősen csúnya futtballt játszottunk, általában durvasággal pótoltuk a hiányzó tudást, nem okoztunk örömet a játékunkkal a semleges nézőknek. Senki nem mondta, hogy hát igen, azért amit Liebrich csinált, az bizony nagyon csúnya volt. Egyedül Pia Wyssnek hagytak ilyet mondani, de őt mint elfogultat kommentálzák fel.

Mindezt nem azért írom, mert szerintem ilyenek voltak, hanem ilyen forma mondatok tűntek volna nekem önkritikusnak. De ilyenek nem voltak, mindössze annyi, hogy esélytelen, kisebb tudású csapat voltunk, de persze rohadtul szimpatikus aki megverte a nagyképű magyarokat. 

 

"a film alapján nem tűnhet úgy, h a németek érdemelték meg a győzelmet, sőt ellenkezőleg..."

Erkölcsileg nagyon is úgy tűnik, ezért hőstörténet ugye. Nem a játéktudásról beszéltem, röhej is lett volna. Pont ez a lényeg, egyszer el is mondják Dávid legyőzte Góliátot. Kicsit furcsa hasonlat hogy a nagy Németország válogatottja a Dávid, hiába volt olyan kiemelkedő az Aranycsapat, akkor is egy kis ország válogatottja volt és ez is hozzátartozik az imidzshez. De ugye Dávid jó volt, Góliát meg nem. Ügyes.

 

"...miért beszélnek a doppingról(őszintén erről még a magyar film sem tesz nagyon említést), miért nem mentik fel Liebrichet, miért vallják be, h les lehetett?"

 

Mert ügyesen igyekszik a korrektség látszatát kelteni. De a németek mindenből jól jönnek ki.

A doppinggolás témája korrektséget mutat, hogy felvetik és persze megmagyarázzák, hogy csak vitamininjekció volt. A rejtélyes betegségekre lehet, hogy régóta várják a választ a németek is. Beszéltek róla, megmagyarázták. És ez nem is jelenti azt, hogy nem így volt.Lehet, hogy így volt, de az az érzésem, ha kiderült volna, hogy doppingoltak, nem került volna be, ha egyébként más módon nem hozzák nyilvánosságra. Így nem volt nagy kunszt berakni, két légy egy csapásra.

Liebrich esete simán meg van magyarázva Puskás beszólásával, emellett is nehéz lett volna elmenni, ha kihagyják akkor végképp komolytalanná válik a film. Az is érdekes, hogy a lerúgás "Magyarországon ma is sok embert megbotránkoztat" Érdekes, hogy csak ott, engem ha ilyet tett volna egy magyar, az is megbotránkoztatna.

A lesnél végül is nyitva hagyják a dolgot, dehát erről nem ők tehetnek, meg ilyen van a fociban, és valóban, hol van ez igazságtalanságban egy Dél-Korea-Spanyolország meccshez 2002-ben?

Ezért mondtam, hogy kis manipulációk vannak benne, s nem egy röhejes hazugságokkal telezsúfolt marhaságról van szó. Nem hülyék ők se, s még mindig szóbeszéd tárgya sok minden, még mindig jópáran élnek akik ott voltak. Ha ezek mellett elmentek volna talán még a németek se veszik komolyan. És ezért nem mondtam, hogy rossz film, sőt. De vannak benne bosszantó dolgok, csak ne essünk a ló túlsó oldalára, hogy pocsék, rossz, agyonmanipulált filmről írtam. Nem, nem szappanopera, csak elemeiben.

 

Szerintem lebunkóztad Puskást? Ilyet írtam? Én mondtam, hogy voltak olyan dolgai, amik miatt nem feltétlen szimpatikus, de engem ez csak másodsorban érdekel, igazából nem tudom,-annak csak örülök, ha még az is kiderül milyen rendes tag -nem ezért szeretjük. A zrikájára is azt mondtam, ez nem magyarázhatja az elkaszálását.

Továbbra is azt mondom, hogy ellenszenves alaknak volt beállítva a filmben, ha szerinted meg korrekt ember, akkor ennek még inkább bosszantónak kellene lennie.

Előzmény: mondial (33)
Hawkeye Pierce Creative Commons License 2004.07.05 0 0 50

 

A vereség okai között szerepel a fáradtság is, mivel csaknem mindig ugyanazok játszottak. A tartalékok közül abszolút nem jutott szóhoz: Csordás, Gellér, Gulyás, Kárpáti, Kovács I, Machos és Várhidi.

Szojka játszott a koreaiak ellen, Palotás a koreaiak és az uruguayiak ellen ( és a döntőn is ő játszott volna, ha Puskás nem vállalja a játékot). 

Budai II szintén két meccsen játszott (Korea, Uruguay). A csapat gerince viszont ami a csövön kifért.

 

Legalább Korea ellen pihentettek volna néhány játékost (bár szerintem lehet, hogy a korábbi "egyiptomi csapás" miatt tartottak tőlük.

 

Kapusból is fölösleges volt hármat nevezni...

lg18 Creative Commons License 2004.07.05 0 0 49

És 1951 és 1956 között 141 bajnokit játszott úgy, hogy egyet se hagyott ki (mindet az Újpestben)

 

Ezzel 2. a klub történetében :)

 

Sőt, az 50-es években cserélni is lehetett, nos őt ez idő alatt csak egyszer cserélték le!

Előzmény: Hawkeye Pierce (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!