Hosszú évek óta sütöm a kenyeret, jó kis kínai kétlapátos gépekben. Kitapasztaltam a saját, jól bevált receptúrámat, amivel szinte mindig jó kenyereket sütöttem.
Az utóbbi időben viszont egy olyan hibája van a kenyérnek, melynek okára nem jöttem rá. Szépen megnő, nem esik össze, tetszetős. Kívülről. Viszont a belső szerkezete, főleg a felső részén borzasztóan morzsálódik, gyakorlatilag nem tudok egy szeletet vágni, mert esik szét a bél. Próbáltam több - kevesebb élesztővel, de az eredmény ugyanaz. A kenyér finom, de ez így elég nyűgös. Természetesen hagyom kihűlni az üstből kiszedve, mert a friss kenyér melegen szegve hajlamos ezt a hibát produkálni, de ez szikkadva is esik szét. Ilyen:
A recept a következő, hátha valaki ebben megleli a problámát, bár nem hiszem mert régebben ezzel tökéletes kenyereket sütöttem.
Mérleggel full pontosan mérek ki mindent. Szóval, a recept: - 635 g liszt (100g bl55, 535g saját gyártmány teljes kiőrlésű tönköly - kismalommal közepes durvára őrölve) - 350g víz - 8-10g kockaélesztő (budafoki vagy ukrán, esetleg lidlis vagy aldis - gyakorlatilag sztem mindegy, ami van) - 1 kávéskanál só - némi zsiradék, oliva olaj vagy éppen valamilyen zsír ami akad otthon
- 1-2g C-vitamin (por alakú aszkorbinsav - kevésbé penészedik a kenyér) - len vagy chia magot szoktam picit szórni bele, kis mennyiséget.
Teljes kiőrlésű program, 3 óra 25 perc alatt fut le. Emag-os starlight kétlapátos gép, legolcsóbb fajta, évek óta ezeket használom.
Ott van neked a 20-as vagy Pizza program. Azzal bármit dagaszthatsz, bármilyen élesztővel, nem csak pizzát. Én ezzel csinálok pizzát, buktát, kalácsot, kiflit, sósrudat (mármint tésztát) bármilyen receptkönyvből. Szuper.
Ha csak dagasztok és nem akarok annyit várni, akkor fehér kenyér gyors programot inditok. Simán lehet rendes élesztőt is használni. Nem kell ahhoz másik gép. Ez nagyon jó.
Köszönöm. Én is erre jöttem rá, a kovászhoz képest az élesztő egy atombomba. :) Azért majd még kipróbálom én is, hogy mit lehet a géppel és kovásszal kezdeni. Megmutatom az mamakovászt, két napja hűsöl. Etetés után hagytam megindulni, kb 1 óra elég volt neki, akkor került be a frigóba, a gumigyűrűhöz képesti növekedést már a hűtőben produkálta nagyjából 10 óra alatt, azóta tartja ezt a szintet.
Ja és kifelejtettem egy fontos dolgot, mert szobahőmérsékleten biztos nem futna fel a kovász vagy csak nagyon soká:
Betettem a kovászt a hűtőbe hogy lássam lehet-e így tárolni. Két napot volt bent, közben teljesen összeesett. Aztán kivettem feléleszteni, először hagytam kb 4 óra hosszan szobahőmérsékleten hogy felmelegedjen majd megetettem liszttel és langyosvízzel és meleg helyre tettem. Fél nap alatt szépen felfutott, tehát valóban lehet hűtve tárolni.
Működik a kovász csak lassabb mint az élesztő és a kelesztéshez meleg hely kell neki.
Ez a hajtogatás és formázás érdekes dolog hogy nem ragad a kezükhöz a tészta, én ezt egyelőre kihagytam. Majd egyszer ezt is megpróbálom.
A kovászkészítés sem bonyolult, inkább egy érdekes biológiai kisérlet. Akár taníthatnák is a gyerekeknek az iskolában, ahogy babot csiráztattunk, búzát vetettünk, krumpliból keményítőt csináltunk stb...
Betettem a kovászt a hűtőbe hogy lássam lehet-e így tárolni. Két napot volt bent, közben teljesen összeesett. Aztán kivettem feléleszteni, először hagytam kb 4 óra hosszan szobahőmérsékleten hogy felmelegedjen majd megetettem liszttel és langyosvízzel. Fél nap alatt szépen felfutott, tehát valóban lehet hűtve tárolni.
Pedig miután az alább leírtakat végigcsináltam, csak hogy tudjam miről is van szó, nem gondoltam volna. Szóval gratulálok. Bár azért a két termék nagyon nem ugyanaz :)
23:00 A tíz napja dédelgetett kovász megetetése. 8:00 Másnap, reggel: fél kiló lisztet elkevertem 3,5 deci vízzel a kenyérsütő dagasztó programjával. Az este óta háromszorosára duzzadt kovászból kivettem 150 grammot, a maradék 50-et megetettem (100 gramm liszt 80 gramm víz), átkevertem, félretettem, amíg újra feléledt (kb 1 óra), ekkor betettem a hűtőbe, ez az én anyakovászom. A dagasztógépből kivettem a liszt, víz keveréket, egy tálban hozzáadtam a kovászt, kézzel átgyúrtam. Kb 10 perc után hozzáadtam két teáskanál sót egy csepp vízzel, és tovább dagasztottam. Ez nagyon macerás folyamat (ezért veszük kenyérsütő gépeket), a tészta ragacsos, csuklóig mászik az ember kezére, nem engedi. Újabb tíz perc után azt gondoltam, ebből nem lesz így semmi, ezért lemostam a kezem, és a tálból a tésztát kicsaptam a konyhaasztalra, és ott dagasztottam tovább. Így már az asztalhoz is odaragadt, de próbáltam az internetes videókból (Borbás Marcsi kovászos kenyér) lopott gyors mozdulatokkal, nagy lendülettel fölkapni a ragacsos anyagot és hozzávágni az asztalhoz. Valóban van az a tempó, amikor a dolog elkezd működni. De azért alapvetően ez még mindig reménytelen küzdelemnek látszott, itt gondoltam először, hogy ebből semmi nem lesz. Jó fél óra csapkodás után... 10:00-kor megpihentünk. Én a fotelben, a tészta egy kiolajozott tálban. Innen egyszerűbb, de még mindig reménytelennek látszó a helyzet. Egy óra pihentetés, majd a tálban a tészta négy rétre hajtása, háromszor. Hajtás, pihenés, hajtás, pihenés... 13:00 Utolsó hajtás, majd két óra pihentetés, a tészta letakart tálban pihen. Két óra után úgy döntöttem, kap még egy órát, mert nem nagyon látszott kelni, bár itt-ott hólyagok is megjelentek a felszínen. 16:10 Előformázás. A tésztát kitettem a lisztezett asztallapra, óvatos mozdulatokkal, hogy ki ne szorítsam belőle a buborékokat, körbe-körbe forgatva, alányúlva cipó formát adtam neki, majd ráborítottam az edényt és pihenni hagytam. 17:30 Formázás. Egy kenyereskosárba konyharuhát tettem, liszttel meghintettem. A tésztát óvatosan kb. nyolc irányból kissé megnyújtva visszahajtottam, hogy a cipó magasságot, feszességet kapjon, és fordítva rajta egy felet, a hajtási ponttal lefelé, behelyeztem a kosárba. Letakartam egy másik ruhával. A kelesztés további két-három óra. 19:20 A tészta majdnem a duplájára nőtt. Begyújtottam a sütőt, benne egy profi vaslábossal. (25 perc, amíg átforrósodik, addig a tészta még kel egy kicsit.) 20:00 A tésztát kiborítottam egy sütőpapírra, fejjel lefelé, a tetején lisztszemcsék, egy paszpartu vágó pengével (zsilett nincs itthon) ejtettem két metszést (a tészta persze felgyűrődött, a zsilettnél vastagabb anyag alkalmatlan a bevágásra). A sötőpapír segítségével a tésztát könnyedén beemeltem a vaslábosba, rá a tetejét, és be a sütőbe. 20:50 45 perc sütés után levettem a vaslábos tetejét. Amit láttam, attól elállt a lélegzetem. Gyönyörű, felhasadt piros-barna, jóillatú kenyér nézett rám, illetve én rá. Borbás Marcsiék azt mondták, hogy itt dönteni kell, ki mennyi időt hagy még a pirulásra. Én 5 percet. 20:50 Lábas ki, sütőpapírnál fogva kenyér ki a lábasból. És kész. Kilenc óra figyelem, aggódás. Minden tiszteletem nagyszüleinknek! Na ezt a folyamatot kellene kenyérsütő-gépesíteni. Háát.
Kétliteres pet palackos sör volt, nem raktam hűtőbe csak itt volt 20-22 C fokon a konyhában. Kelesztéshez nem jó ha hideg valamelyik összetevő, az élesztők kényesek a hirtelen nagy hőmérsékletváltoztatásra.
Na meg ilyen hűvös időben én sem szeretem ha hideg a sör.
Én is olvasgattam a neten a kovász készítésről, hasonló sütésbe kezdtem és holnap reggel meglátom az eredményt.
Tegnapelőtt reggel betettem egy befőttesüvegbe 20g bl55 lisztet és 20g sört, összekevertem, lazán lefedtem és meleg helyre tettem (rátettem a TV beltéri egység tetejére, ez kb 40 fokos meleg, de mivel az üveg hül is közben enyhén langyos lett, kb 25-30 fokos)
Estére szinte semmi nem történt az üvegben, de nem adtam fel, rápakoltam még 20g lisztet és 20g sört, összekevertem, lefedtem és visszatettem a melegre.
Tegnap reggelre beindult, kb duplájára nőtt és látszottak az üvegen keresztül a gázbuborékok benne. Megetettem ismét 20g liszt 20g sörrel.
Már délre felfutott duplájára, ismét megetettem 20g liszt 20g sörrel.
Estére ezt is megette, emeltem az adagot 50g liszt és 50g sört adtam neki.
Ma reggel ismét 50g liszt és 50g sört adtam neki, már délre felfutott az üvegben a tetejéig, de most nem etettem hanem este bepakoltam egy sütést a kenyérsütőbe belekalkulálva 300g kovászt a mennyiségbe. Összekevertettem a géppel majd kiszedtem a keverőlapátokat és beállítottam hogy 6 óra múlva süljön meg. Kiváncsi vagyok milyen lesz.
A maradék kovászt megetettem 20g liszttel 20g sörrel, reggelig hagyom meleg helyen majd beteszem a hűtőbe. Állítólag egy hetet is kibír így.
Igen, az ő videója alapján csináltam. De most elindult a kísérlet. Nekem ma volt 8. napos a kovászom, harmadik napja szépen emelkedik-süllyed. Délután megetettem, estére duplázódott.
Itt kezdődik a kísérlet.
Vettem a Croustina alap receptjét, 40 dkg liszt stb... Elfeleztem a kovászt. A felét beraktam a hűtőbe. A másik felét újra megetettem, úgy, hogy a lisztet a már kimért 40 dkg-ból vettem. A maradék lisztet a recepthez írt vízzel (kicsit kevesebbel, hiszen a kovász is vizes) betettem az üstbe és elindítottam egy rövid dagasztó programot. (Ezt tekintem autolizálásnak.) A program fele futott le, 20 perc, amíg a frissen etetett kovászom ismét duplájára nőtt. Ekkor azt is beleöntöttem az üstbe. Újra elindítottam a dagasztó programot. Mikor az autolizált liszt és a kovász jól elkeveredett, hozzá tettem az 5 dkg vajat, a recept szerinti sót és cukrot.
Végül 22 órakor beállítottam az 1-es alap kenyér programot és beállítottam reggel 8-ra.
Azaz éjszaka van módja kelni, a program indulásakor, kb. hajnali 5-kor kap még egy dagasztást, aztán kelesztés és sütés. Hááát nagyon kíváncsi vagyok. :)
Értem, és köszönöm a válaszod. A netes tesztekben nem igazán bízom, tapasztalatom szerint a legtöbb ilyen részlehajló, és nincs is sok belőlük ebben a témában.
Gondoltam itt több sikerrel járok, és első kézből való tapasztalatok alapján kapok néhány olyan modellt amit esetleg már érdemes megvenni, és nem úgy süt mint a 11-12k forintba kerülő zajos gépek, ilyenhez volt egyszer szerencsém, a kenyér is nagyon tömör volt, és rémesen hangos volt a gép dagasztás közben.
Itt ha valaki elégedett akkor a saját lovát fogja dicsérni és kevés van közöttünk akinek valódi több géptípust érintő tapasztalatai lennének. Nekem a Panasonic vált be.
BL-55 liszt sikér nélkül (nyilván itt azért nagyoin számíthat a liszt minősége) Gyermelyi volt.
vaj helyett dinnó zsír
Porélesztő helyett budafoki élesztő apróra aprítva.
só, cukor, víz a szokásos.
Teljesen jó lett. Nem tud hibázni. Szerintem ha egy döglött macskát meg két marék rozsdás szöget, meg némi akkumulátorsavat dobnék bele, akkor is hibátlan kenyér lenne a végeredmény.
Sziasztok! Kenyérsütő gépet szeretnék venni a szüleimnek (ennyivel is kevesebbszer kell kimenniük az utcára), tudnátok ajánlani 25-30k huf körül vállalható, megbízható modellt?
Én a Kovász a Szabi a pék alapján csinálom sima BL55-ös lisztből nekem sem akart beindulni az elején és erre azt javasolja, hogy a makróba ha ott tartod egy forróvizzel teli poharat rakjunk be temperálni és ha nem indul el a bubi akkor egy kiskanál natúr joghurtot keverjünk hozzá nekem ez segített most lesz 8. napos szerintem felfuttatom megcsinálom belőle az anyakovászt amit berakok a hűtőbe. de keress rá a Facebook-on ott van minden a videók alatt. Bár az is lehet, hogy te is vele csinálod.
Még nem sajnos, és valami lehet a kovásszal is, mert nem igazán akar éledezni. Ma gondolkoztam el azon, hogy nem került-e, vagy kerül folyamatosan fertőtlenítő az üvegbe. Végül is mosom a kezem, néha fertőtlenítem is, a konyhapultot is manapság le szoktam törölni... nem tudom.
A receptről így gyakorlat nélkül azt gondolom, hogy a receptben megadott liszt mennyiséget kell a lisztnek és a kovásznak együtt kiadnia. És miután a kovászos kenyereket hosszabb ideig szokták keleszteni, én éjszakai programmal fogom próbálni úgy, hogy este a lisztet összekeverem vízzel a sütőedényben és erre a nedves lisztre teszem rá a kovászt és amimég kell, lezárom a gépet és beállítom, hogy reggelre legyen készen. De fogalmam sincs, hogy működni fog-e. Valaki?
Szia Sikerült kipróbálni? Nekem ha minden igaz jövő hétre jön meg a panasonic kenyérsütő és addigra kész a kovász is. Azt nem találom a leírásban hogy miből mennyit kell beletenni ehhez a kenyérhez a sütéshez ha mondjuk 90g kovászt veszek alapul ugyan úgy kellene mint a normál sütéshez 450g liszt só és 300g víz kell bele? Köszi
Eddig csak "ál", vagy "gyors" kovásszal próbáltam, régebben írtam róla, hogy az mi (pana receptkönyv, ill netes videókban megtalálható) az működött, de nem volt semmi extra íz, és ezekhez, ha kevés is, de kell élesztő. Ha minden jól megy, akkor egy hét múlva viszont megpróbálom igazi kovásszal - addigra lesz kész, ha minden jól megy. Most csinálok először kovászt életemben. Nagyon kíváncsi vagyok...