Új vagyok a témába, tavasszal szeretnék rendelni homoktövist, érdeklődnék Hippophae rhamnoides Orange Energy felől, mik a tapasztalatok, már rendeltem két tövet egy termőt egy porzót , tüskenélkülit, ehhez vennék még egy vagy kettő orange-t?
Biztos nem lopták le, mert saját kertjükben van, lakáshoz közel és kutyák is vannak. Lett volna kb. 5-6 kg rajta, annyit meg (aki már szedett homoktövist tudja) nem lehet rövid idő alatt leszedni. Még tippjük volt, hogy hátha valamilyen rágcsáló (egér, pocok) a tettes.
Ha az alapfajról beszélünk, akkor kizárt, mivel az annyira savanyú. Valahol a Slunicko-nál (8,4% cukor, 2,1% sav) kezdődik (itt elsősorban a savtartalom számít szerintem) hogy a madarak elkezdjék eszegetni. Az ennél kisebb sav és magasabb cukortartalmúakat még inkább szeretik:
Lányomék homoktövisén rengeteg bogyó volt, de nem értek rá leszedni, mindig csak halogatták. Ma megnézte a homoktövisét, de már egy szem sem volt rajta! Először arra gondoltam, hogy megfagyott a termés és lepotyogott, de azt mondja alatta nincs semmi. Lehetséges, hogy a madarak rákaptak és lecsipegették? (Rengeteg veréb van a környékükön.) Valamikor olvastam itt a topicban, hogy a madarak nem szeretik mert nagyon savanyú nekik. (Vagy mégsem?)
Nagyon kíváncsi vagyok az új szlovák fajtákra (10% cukor, 1% sav) milyen lesz az ízük. Mind a négy ilyen fajtából rendeltem az idén, már meg is jöttek és el is ültettem őket. Ha viszont a madarak is szeretik, akkor gond lehet, ui. az első években nem roskadoznak a termés súlya alatt...
Szóval nincs össszehasonlítási alapom, a párom szó nélkül issza a natúr homoktövislevet, én teszek bele vagy egy kis mézet, vagy egy kis cukrot... (Tény, hogy azért nem húzza össze a számat. ;) )
Nekem csak 6+1 homoktövisem van, szintén homoktalajon, februárban lesznek 4 évesek, kb. 25 cm-es méretben vettem őket, most 4,5+ méter magasak...
Ültetéskor kaptak egy csapott szeneslapát lótrágyát, kis vizet, oszt' azóta jónapot van nekik... ;) Sosem öntöztem őket, műtrágyát sem kaptak, bár most ősszel adok nekik egy kis szuperfoszfátot és annyi... Tavaly teremtek először, a hat csajból öt hozott összesen vagy 1,5 kg termést, ez idén ugyanebben a felállásban (csak 5 lány termett) kb. 100-110 kg lett, ennek a mennyiségnek kb. a 70%-a fákon rohad, nem volt időnk és energiánk leszedni... (Ja, fának neveltem a csajokat, a pasi úgy nő, ahogy kedve szottyan hozzá... ;) )
Szerintem nekünk elég lett volna a 2+1 kombó is, de most már mindegy, csak ne sarjadzana annyira... (Zalatoje pocsatok fajta)
Metszés? Én eddig csak a túl alacsonyan növő és a termések súlyától nagyon lelógó ágakat metszettem le, ill. azokat, melyek befelé/össze-vissza nőttek...
Idén áprilisban telepítettem egy 120 csemetéből álló homoktövis ültetvényt. Gondozásával kapcsolatban kevés szakkönyvet, internetes cikket találok, így itt szeretnék segítséget kérni, hogy megkapjam kérdéseimre választ.
- A telepítéskor az ültetőgödröket bőségesen marhatrágyával, illetve alginittel beszórtuk, azóta a bőséges locsoláson illetve gazoláson kívül a csemetékhez nem nyúltunk. Érdemes lenne még ősszel egy ismételt trágyázást megejteni? Illetve ezen kívül a jövőben milyen gyakran kellene?(a talaj homok).
- Mikor kellene a csemetéket metszeni, illetve hogyan? Egy cikkben csupán annyit találtam, hogy sok évig hozzá se kell nyúlni, utána is csak alakító metszést. Erről bővebben tudna valaki írni? Teljesen kezdő vagyok a témában.
Előre is köszönöm a segítséget minden kedves hozzászólónak
A jövő héten várhatóan beérkezik az új rendelésem Szlovákiából:
- Kapriz (10% cukor, 1% sav)
- Zemzuzina (10% cukor, 1% sav)
- Elizaveta (9% cukor, 1,5% sav)
- Slunicko (8,4% cukor, 2,1% sav)
Altajskajám már van, Zoli szerint az a legédesebb, a fentieknél is édesebb. Valószínű, hogy ezeknél már nem kell annyi cukrot hozzáadni, bár ki tudja. Eddig még nem készítettem szörpöt sőt még egy szem sem termett más fajtákból (Orange Energy és Sirola van még), de előre próbálom beszerezni a már bevált módszereket/recepteket. Több fajtával meg azért kísérletezek, mert fogalmam sincs, melyik válik be majd leginkább. Mindenesetre érdemesnek találom minél előbb indítani a dolgot, mivel 3-4 év múlva fognak csak teremni a forgalmazó szerint.
Szörpnek én is így passzírozom, de turmixgéppel is szoktam darálni, olyankor mézet adok hozzá és minden reggel és este kapnak a srácok 1-1 evőkanállal. (Amióta megy az ovi és a suli, szerencsére még csak nem is szipogtak...)
Ezt csak magamtól csináltam (Korábbi szörpkészítési gyakorlatból). A képen lévő paszírozóval kinyertem a homoktövis levét és 1 liter léhez 1 kiló cukrot tettem. Kis része a hűtőbe, többi a pincébe került, a szörp tetejére egy kis szalicilt tettem.
A megmaradt héj és mag keverékre öntöttem még vizet és másnap újra átpaszíroztam.
A termő növényemnél már megjelentek, de a porzó sajnos pusztulófélben van. Lehet hogy rendelek valahonnan porzót, mert ha jövőre kipusztul, akkor 2-3 évig nem lesz homoktövisem.