Keresés

Részletes keresés

shadowbull Creative Commons License 2 napja -3 0 321781

" Egyrészt bukás a bevándorláspolitika, és bukás az energiewende is"

 

Mind a ket allitasod hamis.

Előzmény: padisah (321760)
_cipo_ Creative Commons License 2 napja -4 2 321780

...igazándiból nem vagy rossz gyerek.

Csak bolond. Szó szerint bolond. Elmebajos.

Egy veréb, akinek éppen egy bagoly kritizálja a nagy fejét.

Előzmény: advocatusdiaboli (321753)
ökobetyár Creative Commons License 2 napja 0 0 321779

Kedves Barátaim!

-Mit csinálsz, Sándor? -Javíthatatlan gépeket javítok! A MURKS német panaszoldalra 2018 januárjában bukkantam, amikor egy 45 eFt-os, külsőleg teljesen ép Hyundai tévét kellett volna 4 év után kidobnom. Herrgottnochmal! Lügichdenn! Verdammtescheiße! Utóbbi szó szinonimái: tré, srott, vacak, ócskaság, bóvli, kacat, krumpli, selejt, núdli... Az „elromlásra”: tönkre ment, kaput, K.O., kampec dolóresz, ennek annyi, elbúcsúzott, bedöglött, meghalt, offolt...

A MURKS a bátor Stefan Schridde közgazdász 2012-es kezdeményezése, a fórumozók, a nyilvánosság sikere, a német fogyasztók új mozgalma. Stefan egy igazi Robin Hood, szembeszáll az óriásvállalatokkal, megnevezi őket! (Itthon mindenki be van sz...va, ha márkanevet kéne említeni.) A harc sikeres: a TERVEZETT ELAVULÁS már az EU-parlamentben van! Ez egy hétfejű sárkány, levágod az egyik fejét, nő egy másik. Mert a rendszer minden aljas módon megpróbálja a túltermelést ránk tukmálni, csakhogy növekedjen: „öngyilkos” gépekkel, divatárukkal, igénykeltéssel (lásd: haszontalan árúk, HUMUSZ; 11 társadalommodell, degrowth-mozgalom). Ha ez kevés, nevünkben rendelnek meg harci repülőket, atomerőműveket, óriás-kutatóközpontokat. És ha ez sem elég, jöhet a háború!

A MURKS-site-ot először csokorba raktam föl magyarul az „ökobetyár”-ra, de gyorsan egész „virágbolt” lett belőle.

Elnézést a sok magyartalanságért, de ha szépen fordítom, (kerep, agyváltó, kengyelszabályzó, víztáska), talán nem lesz annyira világos, mint mikor az eredeti angolt hagyom. Nem szólva a dolog természetéből fakadó terminus technikus-okkal (Kurbelwellenhauptlagerbockschrauben = forgattyústengelycsapágybakcsavar, ki halt meg?). Hogy sokat ne hamisítsak, a szlenget is hagytam.

A német MURKS (nehezen követhető) fejezetei: akku, apró-rész, konstrukció/mechanika, kopás, pótalkatrész, szerviz, utóköltség, stb. Ezek itt a gépek funkciója szerint, abc-sorrendben olvashatók. De nemcsak azok: az Obszolencia kislexikon rengeteg megoldás, fifika és kiút tárháza is! Mert, ahogy egy fórumozó mondta: Mi is kitalálunk mindig egy válaszlépést!

Úgy hittük, a Robinzon-házzal szelíd energia füzetsorozatunk végére értünk (Mennyi technikát szabad beengedni életünkbe?) és lám, beütött az obszolencia-ménkű. De elbánunk vele, ugye?

zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja -1 0 321778

...nyugaton előbb kezdődött, előrébb is vannak most is, 100-200 év alatt elolvad a különbség ...olvadna... de ennyi ember számára olaj viszont nincs hozzá, meglátjuk technika tudja e helyettesíteni. Szerintem nem, módosulóban van a társadalmi rendszer.

De ott is volt minden ávós világ is, téeszesítés is.... sőt! .... üzemanyag csempészés is ment egy időben pl Belgium és Franciaország közt, dupla tankkal meg stb... ahogy itt nálunk. (-: ... olyat is láttam, hogy minden garázsban kocsmát nyitottak mint 15 évvel később itt is, aztán nagy része be is zárt ahogy itt is. (-:

Nagyon túlértékelitek a logók és a duma jelentőségét. (-:

zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja -1 0 321777

Biztosan kevesebb....vagyis valószínű, a versenyképes országokra a jellemző, minimális d-amerikában, nagyon ritka az araboknál, a fejlett országokban pont a fiatal kori ami nagyon növekedik egy ideje. A személyiség zavarok közül a homoszexualitás ami olyan ismert szembetűnő de ott van mögötte a sok egyéb is.

(amúgy nem tudom, nem láttam ...de azt igen, azt elég sokat, mennyire téves kép van pl Magyarországról is nyugaton a köztudatban)

Előzmény: mica-r (321775)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja -3 0 321776

Ez egy hablaty, semmi egyéb amit összehortál. Olyan általános iskolás féle. ((((-:

Saját szememmel is láttam, hogy 1975 ben a KÖZÉRT nem olyan volt mint 1965 -ben a vegyesbolt és víz is volt benn a házban nem jártam már a kútra a kis ceglédi kantával. De 1985 se olyan volt az ABC áruház, majd mondjuk 2010 ben a tesco megint másabb. Nem, a demokrácia semmi extrát nem tett hozzá ment tovább ami ment az előtt is. Hasonló változások nyugaton is, 1980 tól látom, persze akkor ott szilárd burkolata volt a dülő útnak is kinn a földek közt, de mondták az olyan ott már 50 éve. ...... sőt, akkor volt amikor a Gery gyerek egy milliomos csemete a renault alpinnal kivert egy beton villany oszlopot és 1 napig áram szünet egész Nielben. Egy idős asszony mondta, hogy de érdekes, 1920 körül pont annak ment neki egyszer ő is autóval. (-:

Előzmény: Omar Khajjám (321773)
mica-r Creative Commons License 3 napja 0 0 321775

Megnéznék É-koreai öngyilkossági statisztikát. Gondolom nincs ilyen. Vagy nem hal meg senki idő előtt :-)

Előzmény: zöldkomcsi. (321774)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321774

De az is. De érdekes, ott megjelent a kereszténység, az meg Európa. Mi nincs rendben nem tudni de a fiatalkori öngyilkossági statisztikát D-Korea vezeti kiugróan.

Előzmény: mica-r (321771)
Omar Khajjám Creative Commons License 3 napja 0 0 321773

A gazdaságpolitikai ismereteid helyenként nevetségesek, máshol pedig tévesek és torzak.

 

A tények:

a 2. ipari forradalom a "peremországok"-ban (Kelet-Európa és Oroszország, Kazahsztán) csak a könnyű- és élelmiszeriparban ment végbe, helyenként még ott is csak felemás módon.

Mire odáig elértek a fejlettségben, hogy tényleg képesek voltak a nehéz- és gépipart is kellőképpen felfejleszteni, már tkp. el is érkeztünk a második világháborúhoz... 

 

Az utána következő rendszer Európa keleti felén pedig hatalmas károkat okozott, mivel a "tervutasításos" államkapitalizmus a nepotizmus és korrupció melegágya lett, amit még a helyenként módjával alkalmazott reformok (pl. "új gazdasági mechanizmus" Mo.-n 1968 után) sem voltak képesek lényegileg felszámolni... és ezáltal egy versenyképes, jól működő gazdaságot teremteni.

Előzmény: zöldkomcsi. (321766)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321772

Marhára nem érted a diktatúra lényegét.

A zsarnokság a félelemre épül.

 

Az más, a zsarnokság, de a diktatúra ritkán fordul át abba. A félelemre épülő rendszer most alakul kifele itt és most a szemed láttára.

Választást nyernek szó szerint azzal a propagandával amiről azt hittük évtizedekig, hogy a korlátozott szólás szabadság következménye.

Előzmény: szilvatövis (321770)
mica-r Creative Commons License 3 napja 0 0 321771

Ázsia, persze. 

(d-Korea lehet hogy nem?)

Előzmény: zöldkomcsi. (321769)
szilvatövis Creative Commons License 3 napja 0 2 321770

Marhára nem érted a diktatúra lényegét.

A zsarnokság a félelemre épül. Az tartja össze és az ezzel járó erőszak. Nincs jó diktátor, ez egy baromság. Abban a pillanatban kinyírná valaki a vazallusai közül, ha a jóság (gyengeség) legkisebb szikráját is fellelné benne.

A diktatúra az erőszakhoz kénytelen erőszakos embereket verbuválni, a többség megnyomorítására. Minél erőszakosabb, minél kegyetlenebb, annál magasabbra jut a ranglétrán.

A diktátor leosztja, átruházza a hatalmát az erősakpiramisban alatta állóknak, igaz ugyan, hogy sok mindent megtehet, az Ő hatalma a legerősebb, egy valamit azonban nem tehet meg semmiképp. Nem veheti ki a ketrec őreinek a kezéből a korbácsot, mert abban a pillanatban szétszaladnak a fogvatartottak.

 

A diktatúra az a felépítmény, ahol mindenki igyekszik belerúgni az alatta lévőbe.

Előzmény: padisah (321760)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321769

A hangulat, ahogy mondják, én nem láttam. Nagy építkezések, lakótelepek, sok gyerek, mindenki seftel stb...  De nyilván nem pontos, az ázsia, ez meg európa, az azért lényeges.

Előzmény: mica-r (321767)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321768

Lehet dohányozni, engem így tájékoztattak, ha úgy adódik majd meglátom. (-:

Előzmény: szilvatövis (321764)
mica-r Creative Commons License 3 napja 0 2 321767

Csak azért különös a személyautók hiánya, mert azt hiszed hogy az itteni 70-es évek viszonyai vannak ott.

Előzmény: zöldkomcsi. (321763)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321766

Nem, ez nem így működik, egyáltalán nem, a cselekvő képes társadalomnak a jelensége a diktátor, ilyen az ok okozat iránya.

 

Ilyen volt Ceausescu is, aki nemcsak őrült volt és paranoid, de elég kegyetlen is látszólag "imádott" népével szemben.

 

Az 50 évvel őt megelőző Amerikainál azért nem. keveritek a dolgokat, írogatom, hogy a 2. ipari forradalom kb ugyan úgy folyt le mindenhol az átlag ember felől nézve, csak a duma politika volt más. Itt volt egy 90 fokos elfordulás is közben mert ment ez a folyamat, ez, a 2. ipari forradalom (egy dunai vasművet terveztek már az 1930 években is, láttak már pl kombájnt is, vot traktor is stb...) de úgy alakult, hogy közben címert cserélgettek, először nyilas keresztre aztán ötágú vöröscsillagra és változott a duma, de a folyamat ment a maga útján. Tehát a lényeg nem az, hogy, kékávósok,  fekete bőrkabátos gestapos, vagy hátra olajozott hajú szivarozók tartják fenn az elnyomást és a félelmet.

Előzmény: Omar Khajjám (321762)
mica-r Creative Commons License 3 napja 0 0 321765

Kb annyi realitása van, mint autózni és traffipaxtól rettegni :-)

Előzmény: szilvatövis (321764)
szilvatövis Creative Commons License 3 napja 0 0 321764
Előzmény: zöldkomcsi. (321759)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321763

Lehet, nem tudom, azt mondják lehet, csak körülményesebb. ...de pl dollárja is van szinte mindenkinek, olyan itteni 1970 es évek van most ott, csak a személyautók hiánya olyan különös, főleg a nagyon tágasra épített városok széles utak miatt. Ennyi az egész.
Majd megkérdem iért, ismerős most 1 hétig Sanghaiban volt, de el volt tűnve addig a facebookról.

Előzmény: garmin7 (321761)
Omar Khajjám Creative Commons License 3 napja 0 1 321762

"Az ország számára viszont a cselekvőképes diktátor csak akkor hoz előnyt, ha az értelmes és az országa érdekében cselekszik, kb mint egy felvilágosult abszolutista uralkodó."

 

Nagyon igaz. Ez persze felveti annak a kérdését, hogyan lehetséges az, hogy valaki abszolút uralkodóként is képes volt látni, mi válhat népének javára és mi nem. Ez adott korszaktól és adott helyzettől is nagyon függött, pl. II. József hiába akart elvileg jót, ha magyar vonatkozású döntései a magyar nemesség/polgárság/egyházfiak heves ellenkezését váltották ki, mert ezek eredője egy összbirodalmi érdek volt (akart lenni) és nem magyar.

 

"Egy őrült császár, egy elaggott vénember, vagy egy paranoid őrült aki a hatalom megszerzésére képes volt, de értelmeset cselekedni  vele már nem tud, az hátrányt okoz."

 

Ilyen volt Ceausescu is, aki nemcsak őrült volt és paranoid, de elég kegyetlen is látszólag "imádott" népével szemben.

Előzmény: padisah (321760)
garmin7 Creative Commons License 3 napja 0 0 321761

Nehagyd magad.

 

de ha netán eljutsz É Koreába csepészki valahogy egy infot ide a forumba.

. és ha nemugy alakul a helyzeted ahogy gondoltad, startolok mentési akciot két Hueij helikopterrel

Előzmény: zöldkomcsi. (321754)
padisah Creative Commons License 3 napja 0 2 321760

az a nagy különbség, hogy egy diktátor, vagy legalábbis kellő felhatalmazással rendelkező személy irányítja az országot, akkor az képes lesz végrehajtani - erőszakosan - egy irányváltást, úgy hogy közben ténylegesen megsérti egy csomó ember érdekeit, de ezeket erővel letörik, vagy hagyják hőzöngeni, de a politika marad az eredeti pályán

 

demokráciában ez nem fog sikerülni, mert a fékek és ellensúlyok rendszere, a rövid választási ciklusok stb miatt minden politikus akiket meg lehet választani kb ugyanazt csinálja, vagyis fenntartja a korábbi pályát

amikor olyan a történelmi helyzet hogy váltani kell, akkor viszont ez nem jó, akkor bizony határozottan váltani kell, és az ellenvetésekkel nem törődve végre kell hajtani az irányváltást

 

egy diktátor ezt megteheti élete során többször is

 

Lehet hozni a mai Németország példáját, látszanak a jelek hogy irányt kellene váltani. Egyrészt bukás a bevándorláspolitika, és bukás az energiewende is, de ahhoz pont elég támogató szavazó maradt a rendszerben, meg elég nagy médianyomást fejtenek ki ezek a szereplők, hogy a választásokon az irányváltást képviselő politikusokat szélsőségesnek titulálják, kiszorítsák a hatalom felé vezető útról, és a korábbi (már ismerten elhibázott) politikát folytató Merkel alakíthat megint kormányt. 

 

Az ellenpont Amerikában, ahol szintén demokrácia van, de az elnök hatalma centralizáltabb, tulajdonképpen mázliva sikerült egy olyan elnököt választani Trump személyében aki irányváltást akar végrehajtani. Ez kezdettől világos volt, mindkét oldal estabilishmentjének nekiment. Már a republikánus elnökjelöltségét is igyekeztek megfúrni. A végén megnyerte a választásokat.

 

És most jön a fékek és ellensúlyok rendszer, ami az (egyébként szükséges) irányváltást végrehajtó elnököt gúzsbakötik, és nem hagyják a programját végrehajtani, csak lecsonkított formában.

 

Putyin meg az Ukrán átállás kapcsán azonnal tudott lépni, nem gátolta senki a cselekvésben.

 

Az ország számára viszont a cselekvőképes diktátor csak akkor hoz előnyt, ha az értelmes és az országa érdekében cselekszik, kb mint egy felvilágosult abszolútista uralkodó. Egy őrült császár, egy elaggott vénember, vagy egy paranoid őrült aki a hatalom megszerzésére képes volt, de értelmeset cselekedni  vele már nem tud, az hátrányt okoz.

 

A demokrácia az őrült császár ellen védett, mert szimplán leváltják. Viszont nagy esélye hogy a szükséges irányváltást végrehajtó elnököt is őrült császárnak nézik, és azt is leváltják, így pedig sodródik a hajó a katsztrófa felé - nem lehet a hajót kormányozni. Túl kicsi a kormány, és túl sok rajta az ellensúly.

Előzmény: Auralianus (321662)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321759

Sose vágytam oda se de pl Sweicba se, az utóbbi muszály volt. Korea számomra esetleg azért jobb mert nincsenek trafipaxok, kamerák ezek befolyásolják a közérzetem és lehet dohányozni a kocsmában. (-: Afrikai üzlet érdekében teszek nagyobb erőfeszítéseket néhány éve, olyasmi az is ahogy mondják. (-:

Előzmény: Auralianus (321757)
Pomber Béla Creative Commons License 3 napja 0 0 321758

2016ban Europa volt a VW legnagyobb piaca. 4,635 millio eladassal. Egesz Azsiaban 4.367 millio volt, Kina ettol kevesebb.

 

Fedezeti pont kérdése. Bár egyelőre úgy néz ki, hogy a VW az too big to fail.

Előzmény: shadowbull (321745)
Auralianus Creative Commons License 3 napja -1 0 321757

Ok, ha te mondod elhisszük... de ha mégsem írsz, akkor azért nem aggódunk, mert tudjuk, hogy pont ott vagy, ahová már olyan régóta vágytál. :)

Előzmény: zöldkomcsi. (321756)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321756

Nem, lehet valahogy, más korlátozottabb, de lehet azért.

Előzmény: Auralianus (321755)
Auralianus Creative Commons License 3 napja -1 0 321755

.lehet, hogy egy hónap múlva onnan írok. (-:


EZ látod garantáltan ki van csukva... ha írsz, van internetkapcsolatod, akkor nem vagy ott... ha ott vagy, akkor meg nem írsz :)

Előzmény: zöldkomcsi. (321754)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja -1 0 321754

Théta, először is: aki összekeveri a Sztálin/Mao féle tudatosan generált népirtásnak minősülő folyamatokat mondjuk az ír krumplivésszel -AZ NEM NORMÁLIS.

 

Nem tudom, csak mondom, hogy megtörtént és így történt. ...amúgy érdekes, szállítottak élelmet akkor Írországból Angliába, akkor az éhinség idején.

Valójában csak a politikai duma ami más volt és az egész föld lakossága is sokkal nagyobb volt, Kínából több 100 millió ember nem vándorolhatott ki úgy mint akkor írországból.

Nem értel nem is akarsz te érteni semmit, csak a logókra meg a sok süket politikai dumára figyelve tennéd a különbségeket.

 

 A francia rendszerben is hiába juthat a szavazók akár kisebbik hányadával is valaki miniszterelnöki pozícióba - nem teheti azt, amit akar. 

 

 

És? a török szultán talán azt csinált amit akart? Még a háreméhez korlátlan hozzáférést se tudta kiharcolni magának egyik se. )-:

 

Ezt te nem érted, nem fogod fel, neked a világ mindenhol qrva egyszerű, fekete-fehér, három mondattal leírható, nem is foglalkozok ilyen fejfájdító kérdésekkel...

 

Érdekes, azt hittem a thétista zöldkomcsi trollkodásokból éppen az, a való világ ésszel felfoghatatlansága tűnik ki.

A tyúk vagy a tojás paradoxonra vezet minden amire válasz az nincs, de van azért egyik is másik is.

 

Észak-Koreában meg a vezér tébolyának köszönhetően milliós tömegben haltak éhen emberek a 90-es években, ma is a kismalac gyakorlatilag azt csinál, amit akar, ha rádbök az utcán, ott helyben élve megnyúznak, és nem tehetsz ellene semmit. Te ezt vitatod, védelmedbe veszed, idealizálod azt a xart, ami ott zajlik. 

 

 

Engem másként tájékoztattak, ennyi az egész. Most se azért nem akar ott dolgozni az ismerősöm mert aggodalomra lenne oka, hogy nem kap enni, kevesli amit keresett. ...nyafogom neki, hogy 1-2 év múlva késő lesz, nem rug már labdába. ...meglátjuk...lehet, hogy egy hónap múlva onnan írok. (-:

 

Előzmény: advocatusdiaboli (321753)
advocatusdiaboli Creative Commons License 3 napja -3 3 321753

Théta, először is: aki összekeveri a Sztálin/Mao féle tudatosan generált népirtásnak minősülő folyamatokat mondjuk az ír krumplivésszel - AZ NEM NORMÁLIS.

 

Rohadt nagy betűvel nem az, és ezen nincs mit megbeszélni. Világos?

 

Másrészt: az a választási szisztéma, ami a választók 10-15-20, akármennyi, de törpe minoritást jelentő százalékával lehetőséget ad viszonylag kevéssé korlátozott hatalomgyakorlásra - az nyilvánvalóan nem jó. Szerintem nyilvánvalóan nem jó például az angolszász "a győztes mindent visz" elvű választási rendszer sem, de igazándiból a kitalálói is érezték, hogy ez így nem kerek, éppen ezért nem lehet ezt olyan ostoba, egysíkú módon megközelíteni - ahogy te folyamatosan teszed. A francia rendszerben is hiába juthat a szavazók akár kisebbik hányadával is valaki miniszterelnöki pozícióba - nem teheti azt, amit akar. Valójában olyan sok a ténylegesen jól működő fék és ellensúly ezekben a már meglehetősen régi tradíciókkal bíró, sokat farigcsált, nem is egyszerű, nem könnyen átlátható működésű szisztémákban, hogy még egy 100%-al kvázi teljhatalomra megválasztott vezető ténykedése is nagyon sok kontrollba, korlátba szabályba, tőle még ilyen választási eredmény után is deklaráltan független hivatalba ütközne, hogy diktatórikus hatalomgyakorlásra nem lenne módja. Nézd meg Trumpot - falusi sheriffeknek, megyei bíróknak VAN JOGUK felülbírálni az intézkedéseit - mi több, MEG IS TESZIK.

 

Ezt te nem érted, nem fogod fel, neked a világ mindenhol qrva egyszerű, fekete-fehér, három mondattal leírható, nem is foglalkozok ilyen fejfájdító kérdésekkel...

 

Észak-Koreában meg a vezér tébolyának köszönhetően milliós tömegben haltak éhen emberek a 90-es években, ma is a kismalac gyakorlatilag azt csinál, amit akar, ha rádbök az utcán, ott helyben élve megnyúznak, és nem tehetsz ellene semmit. Te ezt vitatod, védelmedbe veszed, idealizálod azt a xart, ami ott zajlik. Azon már régen túl vagyok, hogy gazembernek tartsalak ezért - nem vagy gazember, ezt már tudom, igazándiból nem vagy rossz gyerek.

Csak bolond. Szó szerint bolond. Elmebajos. És ez most nem szófordulat - ez ténymegállapítás. Orvosi eset vagy.

Előzmény: zöldkomcsi. (321752)
zöldkomcsi. Creative Commons License 3 napja 0 0 321752

.....amúgy nem tudom, nem én számoltam ki, cikk írja, hogy ez van, 18% elég a törvényhozás feletti uralomhoz, annyi meg lehet a fáraónak is. ....na ja, az lehet, valaki elkezdi hergelni a népet, hogy minek ekkora piramis, meg a toth papokat majd jól elszámoltatja, a labirintusban őrzött aranyat szétosztja a nép közt meg stb... és megnyeri a választást. okéé..... de akkor már ő a "ramszesz" és lehet annyi esze, hogy bevezet valami támogatási rendszert amiben sok pártot lehet alapítani ha neki meg van már az 20% akinek viszont következő havi fizetése függ a megválasztásától.

 

(...ja..... próbálkozok.... van ismerős, akinek rokona ott egy miniszter, jártak is ki dolgozni, de most nem akar. pedig mondom neki most kell, nem amikor már 10 milliárd dollárok repkednek az ázsiai fejlesztési banktól meg ilyesmik.... )-: )

Előzmény: advocatusdiaboli (321751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!