Keresés

Részletes keresés

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.23 0 0 19
Csen, lehet, hogy most marhaságot mondok, akkor majd úgyis kijavítanak, de nekem azt mondták, hogy maga az orrmandula általában megszünik működni vagy eltűnik mittudomén 10-12 éves korra, szóval a vakbél után ez a nyirokcsomó a legkönnyebben nélkülözhető.
Előzmény: csen (15)
Mentat Creative Commons License 2003.09.23 0 0 18
Sziasztok
Érthető módon minden szülő félti a gyermekét. Az orrmandulaműtét viszont tényleg nem viseli meg annyira a gyerkőcöket. Az én fiam még nem volt 2 éves mikor kivették ( muszáj volt ilyen korán ) őt kicsit megviselte ( de ez is csak az első napra volt igaz ), de néztem a többi gyerkőcöt az osztályon, hát kutya bajuk sem volt. Egy éjszakát kell csak bennt lennie, és - ahol nekünk csinálták - a szülő végig vele lehetett, szinte a műtő ajtajáig elkísérhettem.
Ha hallásproblémái is vannak és a doki a műtétet javasolja a valószínű igaza van. ( ezt különben sem szép dolog megkérdőjelezni -de hát a tapasztalat - én is meg szoktam )
Egyébként sietnetek kell mert a téli szutykos időben sokkal nehezebb megcsinálni, mert - mint vki. már írta - csak a tök egészséges gyereket műtik meg.
Mindenkinek kívánok javulást, aztán ha lesz időm beszámolok róla hogy nekünk tényleg megoldotta -e a problémát ( már írtam, hogy tavaly télen állandó középfülgyuszink volt és az orrmandula tele volt bacikkal ), ez ugyanis szerintem csa télen derül ki igazán.
bobus Creative Commons License 2003.09.23 0 0 17
Sziasztok!

Kanul...itt most azt mondjak, hogy foleg azoknal a gyerekeknel alkalmazzak, akiknel a fulet a szajureggel osszekoto vezetek eleg szuk, es ez az egyik oka, hogy nem levegozik jol a ful...Nalunk a mandula is nagyon nagy, gatolt az orrfujas, es az orron valo legzes, szoval lehet, hogy a kanul nem eleg...
Hat majd meglatjuk, hogy mit mond a doki!

Csen, nekem azt mondtak, hogy a hallas-dolog nem csak azert gond, mert hallaskarosult lesz a gyerek, hanem ha sokszor van, megha nem is allandosul, es nem lesz orokre hallaskarosult, akkor is nagyon lelassitja a beszedfejlodest, kommunikaciot, es csokkenti a gyerek ezen kepessegeit (magyarul szegenykem sokkal butabbnak fog tunni, mint amilyen, es nem tud szellemileg sem megfeleloen fejlodni...). Tehat valamilyen modon meg kell oldani, hogy jol halljon, ha ez a mandulamutet, hat akkor az...
De en is feltem szegenykemet!!

Előzmény: Honey74 (16)
Honey74 Creative Commons License 2003.09.23 0 0 16
Persze,ez a kanülös megoldás itthon is létezik.Általában olyan gyerkőcöknek tesznek be,akiknek már többször begyulladt a füle,ilyen módon folyamatosan levegőt kap belül a fül,és a bacik nem tudnak letelepedni.A kislányomnak kétszer szúrták altatásban a fülét,illetve az orrmanduláját is kivették.Mindegyik esetben találkoztam kanülös gyerekkel,nem olyan sima ügy azért.Azzal is akadhatnak problémák,eltömül,beesik,begyullad....
Kislányom tavaly szeptemberben kezdte a bölcsit,egész évben betegeskedett.Az orrából a váladék egyáltalán nem jött ki,porszívozhatuk mi estig is.Májusban kivették az orrmanduláját,2 nap alatt túl voltunk az egészen.A mandulát viszont többen megnézték állítólag a műtét közben,annyira tele volt váladékkal.

H.

csen Creative Commons License 2003.09.22 0 0 15
Köszönöm a hozzászólásaitokat.
Előre meg kell mondanom,hogy most egyre inkább hajlok afelé,hogy kivegyük az orrmanduláját.
Már évek óta folyik az orra (ált.fehér kissé sűrű állagút), hol jobban hol kevésbé. Eleinte elkönyveltem úgy, hogy ő ilyen "taknyos" gyerek. Reggelenként én is majdnem mindennap fújom az orrom. A múlt nyáron elvittem egy allergiológus,fülészhez.Ő azt mondta minden vizsgálat nélkül,hogy tej allergia.Szedtünk Bérest és csöppentettünk az orrába. Természetesen nem evett tejet.Úgy 1 hónapig csináltuk.Az orrfolyása részben megszünt rövid időre.Tavasszal megint kezdett folyni az orra. Nyár elején már folyamatosan fújtuk. Aug.-ban a hallása nagyon rossz lett. Ekkor ajánlotta ezt az orvost egy jó és megbízható barátunk. Akkor kaptunk tőle orrcsöppet és lámpázni kellett az arcát 3 óránként.A kezelés végén megint megszünt néhányhétre az orrfolyása a hallása is javult.Most már szept. közepe van és megint van a hallásával probléma.Ezért voltam újból a dokinál vele és ekkor ajánlotta az orrmandula kivételét.
Az első reakcióm a kétségbeesés volt. Nem akartam elhinni ,hogy biztos,hogy ez a megoldás van csak. Szerintem is minden szervünkre szükségünk van.Meg van a saját funkciója. Attól félek, hogyha kiveszik az orrmanduláját könnyebben megfogja kapni a fertőzéseket.De félek,hogyha hagyom ezt az állapotot akkor a hallása károsodhat.Másik meg,hogy féltem a műtét megpróbáltatásaitól is.
Nagyon határozatlan vagyok.
bobus Creative Commons License 2003.09.22 0 0 14

Brekus,
Jovo juliusban megyunk haza, es ha meg aktualis lesz (remelem nem:-)), akkor elkerem a dokitok nevet!
Nalunk lehet, hogy valtozik a felallas...a ferjem fonoke ajanlott egy dokit, aki mindket fiat rendbehozta, egy pici kanult ultetett be a dobhartyajukba (a beavatkozas kb. ot perc)..ezzel szepen at lehet veszelni a kisgyerekkort, megszunteti a fulgyuszikat, harom ev alatt felszivodik, es eddigra alt. a gondok megoldodnak. Ha megsem, johet a mutet..
nemtom, nekunk a magyar doki nagyon nem javasolta, itt egyre tobb emberrol derul ki, hogy ezzel jott rendbe a gyerekuk, es nem kellett mutet.
Hallot mar valamelyikotok ilyesmirol???
Előzmény: levelibeka (10)
levelibeka Creative Commons License 2003.09.22 0 0 13
Elküldtem. :-) Sok szerencsét.
Előzmény: Törp (12)
Törp Creative Commons License 2003.09.22 0 0 12
Brekus!

Engem nagyon érdekelne az a név és telefonszám. Megtennéd hogy elküldenéd? Itteni mailcímem jó.
Nálunk igencsak aktuális a dolog, ha muszáj akkor még 3 héten belül, úgy tűnik nálunk hallásproblémákat is okoz, de szeretnék még egy kontrollt egy másik orvosnál.
Előre is köszönöm,

Törpi

Előzmény: levelibeka (8)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.22 0 0 11
A topicindító kérdésre: volt pl. arcüregröntgen a kicsinél? Milyen módon folyik az orra, vizes a váladék, vagy sűrű? Ha sűrű, akkor az nem allergiás panasz, és nagyon is lehetséges, hogy az orrmandula kivétel gyökeresen segít rajta.

Garatmandulát bennhagyni, ha nem szokott tüszős mandula gyulladása lenni gyakran! Annak tényleg megvan a maga szűrő szerepe!

Az orrmandula műtét nem egy olyan nagy dolog, nincsenek fájdalmai utána, nem fáj a torka stb... viszont, ha az orrmandulái állandóan gennyesek, még sok panaszt okozhat. Az én kislányomnak is kivették az orrmanduláit, bizony nagyon gennyes volt mind a kettő, pedig egészséges állapotban volt a műtét, (máshogyan nem is végzik el..)

levelibeka Creative Commons License 2003.09.22 0 0 10
Bocs, akkor félreértettem, azt hittem, hamarosan jöttök haza.
Előzmény: bobus (9)
bobus Creative Commons License 2003.09.22 0 0 9
Koszi brekus a dokit, de mi momentan Franciaorszagban elunk, epp ez a bajom...otthon meg csak-csak tudnek neki keriteni valakit!
Ma voltunk az itteni korzeti dokinknal, mivel a gyerkoc belazasodott, hangja meg mint a repedt fazek...Semmi egyeb tunet...diagnozis (doki fejcsovalasa mellett), mar megint fulgyuszi..:-((( Elmeseltem neki amit otthon javasoltak, azt mondta, most kezeljuk ki, aztan irany a ful-orr-gegeszet, segit minel hamarabb beutalot szerezni...o is a mutet mellett van, ami erdekes, mert ugye mint irtam, itt nem divat...De hat o ismeri a gyerek bajait a legjobban...
Most izgulunk, hogy minel hamarabb rendbejojjon, es vihessuk egy itteni szakemberhez...Aztan majd meglatjuk (foleg akkor komorodott el a pacak, amikor megmutattam neki a hallasvizsgalat erdmenyet, azt mondta, tenyleg lehet, hogy nem szabad tovabb halogatni a mutetet :-(((
Ja, es azt mondta, hogy az orr -es garatmandula nagyon kulonbozo, mar ami a fontossagot illeti...a garatmandulat csak abban az esetben javasolt kivenni, ha igen nagy problemakat okoz (sorozatos tuszosmanula gyull, esetleg mas gyulladasok), mert amugy nagy a vedelmi szerepe...az orrmandulara azt mondta, joval kisebb jelentosegu a vedelemben, de a meretnovekedes miatt sok problemat okozhat meg gyulladas nelkul is.
Haaat, sajna en nem vagyok doki, nem tudom, kinek van igaza...viszont azt sem szeretnem, ha hallaskarosultta valna az amugy egeszseges fiam, mert csokonyosen ragaszkodom a mutet elkerulesehez!!
Előzmény: levelibeka (8)
levelibeka Creative Commons License 2003.09.21 0 0 8
Csen, Bobus ha kell, van egy jó fül-orr-gégészünk az Amerikai úton. Írj, ha érdekel, megadom a számát és nevét. Nagyon kedves nekünk is más ajánlotta, és csak végső esetben vesz ki mandulát.
Előzmény: bobus (0)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.21 0 0 7
Csen : orr-fül-gégészeten vagy tüdögondozóban vagy allergológus tud csinálni bőrtesztet, lehet, hogy pl háziporra allergiás vagy tejtermékre vagy gyomnövényre stb ha csak szimplán folyik az orra ( nekem is folyik meg többszázezer más embernek ) és akkor nem kell feleslegesne elvégeztetni rajta egy mütétet.
KataMama Creative Commons License 2003.09.20 0 0 6
Sziasztok!
Az én fiamnak (4,5 éves) májusban vették ki az orrmanduláját a Madarászban, miután az első óvodaévét végigbetegeskedte (kb. össz. 2,5 hónapot járt oviba), és 3x volt középfülgyulája októbertől májusig (egyszer szúrták, 2x spontán fakadt, mire dokihoz értünk). A doki műtét után azt mondta, hogy jó férfihüvelykujj felső percnyi volt :(. Tüneteink hasonlók voltak mint Mentat kisfiáé (nem tudtuk kiszívni az orrát, mert mögötte volt a váladék).
Mentat Creative Commons License 2003.09.19 0 0 5
Szia Csen
Az én fiamnak 2 évesen vették ki, de előtte egész télen a fülészeten ültünk és nem járt közösségbe. Az orrát nem lehetett leszívni ( a fülészeten sem tudták ), mindig uaz a baci okozta a gennyes középfülgyuszit. Mióta kivették tudjuk szívni az orrát, bár a tél még messze van...
Szerintem keress másik orvost is, mert az állandó orrfolyás inkább allergiára jellemző. A tapasztalatom, hogy itt Mo-on nagyon könnyen mondják ki a műtétet. Kérdésem pl, hogy az orvos próbálta kitenyészteni az orrfolyást okozó kórokozót? Mert tapasztalatom szerint ez nagyon fontos dolog? Milyen az orrváladék vízszerű vagy sűrű sárgás-zöldes? A fülész ugyanakkor "állítólag" látja az orrmandula kb. méretét egy alapos vizsgálatnál ami szintén sokat segíthet.
Lényeg a lényeg: azzal semmit nem veszítesz ha elviszed máshova is. Ha érdekel tudok egy jó dokit ajánlani Bp-en, írj és elküldöm mailben.
Előzmény: csen (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.19 0 0 4
Azért van a mandulának is funkciója :-) Egy nagyon fontos védelmi vonal, egy szűrő, amin fennakad minden káros dolog, éppen ezért gyullad be gyakran a gyerekeknek. (Az évi 1 kiló kosznak valahol fenn kell akadnia :-) ) Akinek nincs mandulája, sokkal könnyebben és gyakrabban kap torokgyulladást.
Előzmény: Schusy (2)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.19 0 0 3
Szia!

Nekem 4 évesen kivették. Aztán 12 évesen megint. Visszanőtt ugyanis. Állítólag 6 éves kor előtt kivett orrmandula nagy valószínűséggel visszanő!
Persze, ha muszáj, akkor muszáj, de ha esetleg lehet még húzni egy kicsit, akkor érdemes lenne!
11-12 éves korig altatnak, engem még éppen altattak.

MuTeR

Előzmény: csen (-)
Schusy Creative Commons License 2003.09.19 0 0 2
Szia Csen!

Nem mondom, hogy vetesd ki, meg azt se, hogy ne.
Csak annyit akarok hozzáfűzni, hogy nekem 11-12 éves koromban rengeteget fájt a fejem, sorban jártam a korházakat, ilyen vizsgálat, olyan vizsgálat, ilyen kivizsgálás, stb. Nem találtak semmit. Akkor felvetették az orvosok, hogy vegyük ki az orrmandulámat, hátha akkor elmúlik. Ki is vették, a fejfájás maradt, de a mandulám nemigen hiányzik.
Legalábbis eddig nem vettem észre:-))))

Szóval, ahogy tapasztaltam a mandula az orvosoknak ilyen kapaszkodó, hogyha nem tudnak mást, akkor megpróbálják ezt, hátha.
Vagy bejön vagy nem.

Schusy

Előzmény: csen (-)
bobus Creative Commons License 2003.09.19 0 0 1
Ja es hogy az eredeti kerdesedre is valaszoljak, en valoszinuleg nem vetetnem ki, ha tenyleg csak az orra folyik, az mastol is lehet...
Nalunk a gond sokkal tobb, ezert is hajlunk esetleg a mutet fele...
Erdekes, hogy bar a torokmandulajara is mindig azt mondjak, hogy extrem nagy, a negy ev alatt csak egyszer gyulladt be, sosincs vele semmi gond...
Előzmény: csen (-)
bobus Creative Commons License 2003.09.19 0 0 0
Nem allergias??? Mar az allando orrfolyas miatt kerdezem..
Na, akkor hogy temanal legyek...
Nalunk a helyzet hasonlo. 4 eves a kisfiam, tavaly kerult be az oviba, ahol is gyakice szinte vegig folyt az orra, kohogott, es allando fulgyuszija volt. Nehezebben vesz az orran levegot, este horkol.
A fulgyiszija alt. nem a gennyes tipus (ami faj, es fel kell szurni), hanem savos. Erre az jellemzo, hogy szinte tunetmentes, de allando problemat okoz a hallojaratokban, es ha sokszor fordul elo, akkor maradando hallaskarosodast okozhat. Nem Mo-n elunk, itt a franciaknal azt mondtak, majd kinovi, nyaron elvittem otthon dokihoz, aki azt mondta, surgosen ki kell venni az orrmandulat. Gondoltam majd jovo nyaron, amikor vegleg hazakoltozunk, addig csak kibirja. Erre a doki azt felelte, akkor mar keso lesz, hallaskarosult lesz a fiam...
Most ott tartok, hogy probalok megint itt dokit keresni, varom, hogy valaki fogadjon, es ujra kikerem egy itteni orvos velemenyet. Itt csak akkor mutik meg, ha a szakorvos indokoltnak latja, es nem nagy divat a mutet..
Ordogi kor, en sem tudom, hogy mit csinaljak.
Tobbektol hallottam, hogy a fulproblemakat tenyleg helyrerakta a mutet, de aztan sokan allergiasak lettek (nem tudom, lehet, hogy mutet nelkul is azok lettek volna)....

Nalatok fulproblema nincs, csak az orrfolyas? Nalunk meg az is baj, hogy a hatalmasra duzzado orrmandulak miatt az orrat sem lehet rendesen tisztitani (eddig meg legjobbak a homeopatias kezelesek voltak, csak nem tudom, azokkal kibirja-e addig, mig "kinovi"..).

Előzmény: csen (-)
csen Creative Commons License 2003.09.19 0 0 topiknyitó
Sziasztok
Nagy a dillemmám. Nem tudom eldönteni,hogy hagyjam e kivenni a 4 éves lányom orrmanduláját. Biztos,hogy ez a legjobb megoldás?
Nagyon sokat folyik az orra de egyáltalán nem beteges. Tavaj már járt óvodába, de csak egyszer volt egész tanév alatt beteg. Nyáron ehhez képest végig folyt az orra. 2X még lázas is volt. 1 hónapja naponta 2X fújjuk az orrát. Szerintetek ez alapos indok egy mandula kivételhez?
Kíváncsi lennék a véleményetekre és akinek van tapasztalata arra is.
csen

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!