Keresés

Részletes keresés

H. Bernát Creative Commons License 2019.03.04 0 0 1284

Bakay Kornél, Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, 41. old

 

 

:-))

 

Safi

 

 

Sőt, most látom, hogy Bakayval is tengelyt akasztanál:  

 

 

http://kapu.biz/kapu_files/file/anyagok/bakay_kornel_magyarnak_lenni_buszke_gyonyoruseg.pdf

 

 

"Álmos-Árpád népe pedig legalább 5- 800 000 fő volt,"

 

 

ő tehát ennyi honfoglalóról beszél a te 300-as létszámoddal szemben ....

 

 

Van köztünk matematikus (bár láthatóan az irracionális és nem a valós számokkal foglalkozik), ő kontrollálhatja: kettőtök átlaga (300 + 650 000)/2 =  325 150 fő honfoglaló.

 

Ez nem is rossz !!

Előzmény: dzsaffar3 (1279)
H. Bernát Creative Commons License 2019.03.04 0 0 1283

Érdemes lenne a könyvet végig olvasni a nyelvészek folyamatos hazudozásairól nyelvünkkel kapcsolatban.

 

 

Ja, hogy akkor differál a véleményed a Makkayétól ....

 

 

És télleg, nem figyeltem, hiszen:

 

 

dzsaffar3  2018.11.30    0 0 131309

Makkay: A magyar nép keltezése, 2. kiadás

 

 

 

"Röviden, magyar nyelv uráli/finnugor volta megdönthetetlen tudományos igazság."

---------------

 

 

Idézgethetsz akármit.

 

Nem ezt vonja kétségbe Makkay János, hanem azt, hogy Árpádék hozták ide nyelvünket.

 

 

Hányszor írjam ezt még le neked, hogy végre felfogd?

 

 

.

 

 

Sáfár István

Előzmény: H. Bernát (131308)

Előzmény: dzsaffar3 (1278)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2019.03.04 -1 0 1282

Egy régész-történész véleménye Bakay Kornélról.

 

A szélesebb közvélemény számára megtévesztő lehet az is, hogy számos esetben olyan személyiségek is szerepet vállalnak a tévedések népszerűsítésében, mint Szabó István Mihály mikrobiológus, ökológus akadémikus, aki idős korában kezdett el foglalkozni a magyarok történetével és »urali nyelvet beszélő paleolit vadászokról«, »a paleolitikum óta végbement többszörös magyar honfoglalásról«, »obi-ugor indiánokról« értekezett munkáiban. [...] A Szabó István Mihály munkája kapcsán kialakult vitában (Simon 2005a) az idős tudós válaszait (Szabó 2004b; idem 2005) mind stílusát, mind tartalmát tekintve - joggal - utasították vissza a téma neves szakértői. [...]

 

Hasonlóan megtévesztő lehet a kérdés iránt érdeklődők számára az is, hogy ha egy ***szaktudományos szempontból*** is kimagasló kutató fordul szembe addigi elképzeléseivel, és újabb munkáiban, a nagyközönség számára tartott előadásaiban éppen a laikus teóriák mellett tör lándzsát, ahogyan tette azt a *** régész Bakay Kornél *** vagy a művészettörténész Pap Gábor. Ezek a személyek nem egy esetben összemossák a széles tudományos konszenzus által elfogadott tudományos eredmények elemeit a laikus elképzelésekben élő tudománytalan ötletekkel.

 

Langó Péter: Turulok és Árpádok. Typotex, Bp., 2017, 53. o.

H. Bernát Creative Commons License 2019.03.04 0 0 1281

Érdemes lenne a könyvet végig olvasni a nyelvészek folyamatos hazudozásairól nyelvünkkel kapcsolatban.

 

 

Igaz, hogy Makkay nem nyelvész, de vele kezdheted:

 

 

Makkay János "Indul a magyar Attila földjére" (2009)

 

 

"A magyar viszont egy harmadik család, az uráli-finnugor legnépesebb nyelve."

 

 

https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_JNSZ_Kozl_48_keltez/?pg=8&layout=s&query=tudom%C3%A1nyos%20igazs%C3%A1g

 

 

 

Makkay: A magyar nép keltezése, 2. kiadás

 

 

 

"Röviden, magyar nyelv uráli/finnugor volta megdönthetetlen tudományos igazság."

Előzmény: dzsaffar3 (1278)
H. Bernát Creative Commons License 2019.03.04 -1 1 1280

Bakay Kornél, Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, 41. old

 

:-))

 

Safi

 

 

Egy bolond százat csinál ....

 

 

Itt: https://www.nyest.hu/renhirek/bakay-kornel-tudomanya

 

 

"A Bakay Kornél által felvetett problémák jó része tudományosan megoldatlan. Források hiányában lehet, hogy az is marad. Ez azonban nem mentség arra, amit Bakay tesz: arra, hogy bizonyíthatatlan koncepciók terjesztésével hergeli magyarságtudatunkat, és hamis álmokba ringat minket. Teszi mindezt a következőkért:

 

„Azért, mert nyíltan vállaltam és vállalom a fajtám szeretetét. Azért, mert nem lelem örömömet olyan ún. adatok gyűjtögetésében, amelyek ránk nézve rágalmazóan negatívak vagy alap nélkül sértőek.” (Bakay Kornél 2004: 15.)

 

E mondatokból kitűnik, hogyan szelektálja Bakay a forrásait. A szövegből az is kiolvasható, hogy Bakay szerint vannak olyan kutatók, akik örömüket lelik a magyarság sértegetésében. (Szerintünk ilyen tudósok nincsenek.) Mindezen gondolatait Bakay az után írja le, hogy előtte Hóman Bálintot idézi, így:

 

„A laikus nem a tudományos módszer eszközeit használja és nem a tudományos igazságkeresés szempontjait tartja szeme előtt. Ítéletében a tudománytól távol álló szempontok, politikai pártállás, felekezetiség, kozmopolitizmus, internacionalizmus, rosszul értelmezett hazafiság, hírlapi olvasmányok és más egyéb tényezők befolyásolják, s mindezeken felül a már említett a priori ítéletek.” (Hóman Bálint 2002: 350., idézi Bakay Kornél 2004: 15.)

 

Hóman Bálint definíciója a laikusról teljes mértékben Bakay Kornélra illik. Bakay azonban azért idézi, hogy bizonyítsa, ő nem laikus, hanem olyan tudós, aki fellép a dogmák ellen.

 

Nem vonjuk kétségbe, hogy Bakay komoly tudományos gyűjtőmunkát végzett, ezt mindjárt tárgyalandó könyvei is bizonyítják. Csak éppen „nem a tudományos igazságkeresés szempontjait tartja szem előtt” (Hóman B.), mivel a tudományos nézeteit felülírja fajtájának szeretete. Tévesen felfogott magyarsága miatt adatgyűjtése szelektív és „ítéletében a tudománytól távol álló szempontok … befolyásolják” (Hóman B.)."

Előzmény: dzsaffar3 (1279)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.03.04 0 1 1279

"Az 1945 előtti művelt magyarság legnépszerűbb kézikönyve volt a Hóman Bálint és Szekfű Gyula dltal írt Magyar történet, amelynek korai részét a közelmúltban újratemetett nagy magyar tudós, Hóman Bálint írta. Hóman ebben a művében elfogadta a finnugor nyelvrokonság tételét, bár a magyar-hún hagyományok eredetisége és valódisága mellett is hitet tett. Sőt, neki köszönhető az a primitív és hiteltelen kép, amely olykor még ma is felbukkan: "Nyilvánvaló, hogy az ogurság egyik ága valamikor az I-IV. század folyamán (!) prémvadászat közben behatolt a szomszédos erdővidékre és uralma alá vetette a Tobol-vidéki (!?) előmagyarokat. Az V. és IX. század közt (!) a volgavidéki finnugor népek egy része is ogur (bolgár) fennhatóság alá került, de itt a hatás felületesebb, rövid tartamú volt. A vogulok, osztyákok, mordvinok legfeljebb adófizetői lehettek az oguroknak. Az előmagyarok azonban teljes életközösségben éltek a rájuk telepedő ogur néppel. Az érintkezések kezdetén vadak űzése közben családjuktól, talán évekig is távol, erdei vadásztelepeken (!) élő ogur vadászok - fajrokonaiktól elszakadva - idegennyelvű szolgáik körében éltek s nem egyszer ezek nőivel házasodtak össze. Később finn-ugor nyelvű (?!) előmagyar szolgák kerültek a távoli ogur telepekre... A két nép közt tartós együttélés fejlődött ki s az ogur urak a nyelvtanulásra kevéssé fogékony (!?) asszonyaiktól és szolgáiktól megtanulták azok nyelvét, emezek pedig uraiktól új, fejlettebb fogalmakat ismertek meg s jelölésükre tőlük eltanult ogur török szavakat használtak."

 

Bakay Kornél, Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, 41. old

 

:-))

 

Safi

Előzmény: dzsaffar3 (1278)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.03.04 0 1 1278

"A finnugor rokonság és származás-elmélet kidolgozása és hangoztatása vitathatatlanul politikai tartalmú is volt. Nem csak az, természetesen, de le nem tagadható, hogy a magyarok nemzeti önbecsülését, nemzeti büszkeségét kívánták ezzel is sárba tiporni. Már az olasz Bonfini észrevette ezt II. Pius pápával kapcsolatosan, amikor így írt: "A pápa nem vette jónéven, hogy a magyaroknak valamiféle' nemes eredet jusson! Ez a szentséges atya nem nézte jó szemmel, hogy a Szkítiából származó magyarok, akik az ausztriaiakat és a németeket súlyos vereséggel és csapással sújtották, ily nagy dicsőséggel ékeskedő ősöket kapnak!" A Berlint megsarcoló Hadik-huszárok is bőszítették a németeket, akik szerint a magyarok csak a lóhoz és a kardforgatáshoz értenek, a tudományhoz és az irodalomhoz semmi közük sincs, boldogan közlik hát, hogy az 1730-ban kiadott Philip Johan Strahlenberg-könyv újabb perdöntő bizonyítékokat mutat be arra, hogy az Atilla hún királlyal dicsekvő magyarok valójában a primitív, barbár és buta mongoloid szibériai obi-ugorok testvérei. Az osztyákok Szibéria leghülyébb népe - írta Strahlenberg. S ezt a könyvet a szegedi őstörténeti műhely 1975-ben újra kiadta!"

 

Bakay Kornél, Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, 41. old.

 

Érdemes lenne a könyvet végig olvasni a nyelvészek folyamatos hazudozásairól nyelvünkkel kapcsolatban.

 

Safi

Előzmény: Törölt nick (1273)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1277

Vagy inkább az váltotta ki a kifakadásodat, hogy 1944 őszén az oroszok visszaállították Észak-Erdélyben a katonai közigazgatást, mert a románok fejszével kezdték lecsapkodni a székely fejeket ??

Előzmény: Törölt nick (1274)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1276

Igen, főleg 1989 előtt "bizonyított" ....

Előzmény: Törölt nick (1274)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1275

ha a moszkovita generácio kihal (90 előtt születettek), már nem lesz kötelező mindent a volt Szovjetunióból eredeztetni. 

 

De hát Strahlenberg, Sajnovics, Budenz, Vámbéry idejében még nem volt Szovjetunió. 

 

És, mint oly gyakran, egy adott tudományág első -- és zseniális -- művelői, esetünkben is rátapintottak a lényegre, utódaik csak a finomításokat és a korrekciókat végzik.

Előzmény: Törölt nick (1273)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1274

Ahogy most Románia küzd, heroikusan: "Románia a latin kutura kicsiny szigete a szláv és finnugor barbárság tengerében".

 

 

Előzmény: Törölt nick (1270)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.03 -1 0 1273

Akkor javitva "a feltételezett proto-urali egység feltételezett felbomlása feltételezetten Kr.e. 4.000 - Kr.e. 2.500 között."

 

 

na igy már elég röhejes mint ez az egész urali dolog. 

ha a moszkovita generácio kihal (90 előtt születettek), már nem lesz kötelező mindent a volt Szovjetunióból eredeztetni. 

 

Előzmény: dzsaffar3 (1272)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.02.03 0 1 1272

A feltételezett proto-uráli egység fölbomlása sem tegnap volt.

A tudomány mai állása szerint kb. Kr.e. 4.000 - Kr.e. 2.500 között, de lehet, hogy még ennél is régebben.

-------------

 

A probléma az, hogy ez is csak feltételezés.

Hiteles forrás, adat nem létezik.

 

Többezer éves nyelvekről hiteles írás, forrás létezik erről a feltételezett proto- akármiről semmi.

 

 

Sáfár István

Előzmény: Törölt nick (1271)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1271

A feltételezett proto-uráli egység fölbomlása sem tegnap volt.

A tudomány mai állása szerint kb. Kr.e. 4.000 - Kr.e. 2.500 között, de lehet, hogy még ennél is régebben.

Előzmény: H. Bernát (1269)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1270

Hát ott, de szerintem hosszú távon jól jártunk ezzel. Ellenkező esetben most a beolvadás ellen küzdenénk a végtelen keleti szláv néptengerben...

Előzmény: H. Bernát (1269)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1269

Hát jól otthagytuk a rokonságot, geographice ...

Előzmény: Törölt nick (1268)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1268

A hagyományos bináris családfa-modelltől eltérő, új megközelítés az ún. fésű-modell is, amely szerint a proto-uráli ősnyelv felbomlása során nem két ágra szakadt (finnugor és szamojéd), hanem rögtön számos elkülönülő proto-nyelvre (ősnyelvre), amelyek mint egy fésű fogai álltak/éltek egymás mellett.

 

A proto-uráliból kivált proto-nyelvek (ősnyelvek), azaz a fésű fogai az alábbiak voltak, nagyjából nyugatról keletre haladva:

 

- számi

 

- finn

 

- permi

 

- mordvin

 

- mari

 

- magyar

 

- manysi

 

- hanti

 

- szamojéd

 

Nyilván lehettek olyan fogai is a fésűnek, amelyek időközben kitörtek, azaz elhaltak.

 

Pl. ilyen lehetett a történelmi forrásokban még említett merja és muroma népek nyelve, amelyeket - kellő adat híján - a finnugor csoporton belül nem tudunk pontosabban besorolni.

 

 

Előzmény: H. Bernát (1251)
rigeroi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1267

sőt

oda-vissza (lásd tunguz-oroki leng)

 

leng lóg

 

Meaning: to bow, bend
Russian meaning: наклоняться, гнуть
Turkic: *jükün-
Mongolian: *nugu-
Tungus-Manchu: *loka-

Proto-Tungus-Manchu: *loka-
Meaning: 1 to hang 2 hanger, cross-beam (for hanging)
Russian meaning: 1 вешать 2 вешалка, вешала
Evenki: loko- 1, loko-ptin 2; lokso, lekse 'knee'
Even: noq- 1, noqъ̣m 2
Negidal: loxo- 1, loxo-wun 2
Ulcha: lō-, lōqo- 1, lōpụ 2
Orok: lō-, loqqo- 1, lōno 2
Nanai: lō- 1, lōčaqo 2
Oroch: lō- 1, lōkońi, lōńi 2
Udighe: lo`- 1 (Корм. 256)
Solon: loko-, loxo- 1

 

rigeroi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1266

hasonlóan az előzőekhez, nem csak az uraliban van meg

 

ami a magyarban a leng lendül lejtő lóbál lobog lóg

hanem a jukagirban is [sway] Northern Yukaghir льархурэсу-lʲarxuresu-

 

de a szakában meg a ketben már a mongol-török düj változatok vannak (ami valószinűleg a dül szóból jön, hiszen az is megvan ott is)

 

[swing] Kazakh толықсу toləqsu

Nganasan дяйӈарса dʲɐjŋɐrsɐ

[sway] Ket дъй dʌj

Khalkha Mongolian даллах taɮɮăx

Ossetian тилын tilɨn

 

ami szintúgy az angol tilt elődje

Old English *tyltan "to be unsteady," from tealt "unsteady

Old Norse tyllast "to trip," Swedish tulta "to waddle," Norwegian tylta "to walk on tip-toe," Middle Dutch touteren "to swing"

 

dől 

Meaning: to lean on
Russian meaning: прислоняться, опираться
Turkic: *daja-
Mongolian: *daji- (?)
Tungus-Manchu: *daja-
Japanese: *tajǝ-r- ( ~ -ua-)

 

Proto-Altaic: *déru ( ~ -ŕ-)
Meaning: to shake, sway
Russian meaning: качаться, махать
Mongolian: *derbe-
Tungus-Manchu: *der(gi)-
Japanese: *dúr-

 

lejt

Proto-Tungus-Manchu: *leŋgī-
Meaning: to bow, incline
Russian meaning: наклоняться, склоняться
Evenki: neŋī-, neŋe-
Even: neŋ-
Negidal: neŋiŋ-
Orok: leŋge-
Nanai: leŋge- 'to pray'
Udighe: neŋi 'a bent tree'

rigeroi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1265

ez olyan mint a tolvaj amikor az áldozata fejére olvassa h nincsetelen

Előzmény: H. Bernát (1260)
rigeroi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1264

melyik felvetésre gondolsz?

Előzmény: H. Bernát (1258)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1263

Sajnálom az időt rád.

 

 

Hát akkor miért nem spórolsz jobban vele?

Előzmény: dzsaffar3 (1262)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1262

Legfeljebb a saját szöveged által ...

 --------

 

Sajnálom az időt rád.

 

Safi

Előzmény: H. Bernát (1261)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1261

Szokj le arról, hogy másokat minősítesz.

 

 

Hol vagy itt "minősítve" ??

 

 

Legfeljebb a saját szöveged által ...

Előzmény: dzsaffar3 (1259)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1260

bele esik abba az öreg hibába h összekeveri mi volt előbb, az első vagy a másik és azt hiszi az eredményről h az az eredeti eredője, ahonnan az érkezik az érvénybe

 

A stílus maga a (nicket váltott) fórumozó ...

Előzmény: rigeroi (1256)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1259

Ott kezdődik, hogy a fagyott nyelvekkel akárják igazolni nyelvünket.

 

 

Inkább te fagytál le (be).

--------

 

Szokj le arról, hogy másokat minősítesz.

Ettől nem fogsz többet tudni.

 

 

Safi

Előzmény: H. Bernát (1257)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1258

@vannak a konkrét összehasonlításai a jenyiszeji nyelvekkel, azokat kell cáfolni. HA viszont megvan ez a hatás, akkor nincs kecmec: a nyelvünk onnan jött.

 


és ez milyen logika alapján? mert a görög szerint biztos nem.

 

De most a laikus fejtegetéseid helyett hozzad inkább a nyelvész szakma Pusztay felvetésére adott válaszát.

 

Az érdekesebb volna.

Előzmény: rigeroi (1255)
H. Bernát Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1257

Ott vannak a konkrét összehasonlításai a jenyiszeji nyelvekkel, azokat kell cáfolni. HA viszont megvan ez a hatás, akkor nincs kecmec: a nyelvünk onnan jött.

------

 

:-))

 

Összehasonlítás?

 

:-))

 

Kabaré. Mivel?

 

Ha nem létezik forrás, adat, írás, mit hasonlítanak össze?

Hasraütésre?

 

 

Nagyon kavarod. Pusztay a MAI magyar nyelv és a jenyiszeji nyelvek összehasonlítására hozott példákat. Melyek ha valósak, igazolják, hogy a nyelvünk (valamikor) onnan jött.

 

Ennek semmi köze ahhoz, hogy a honfoglalók vagy mások hozták.

 

 

Ott kezdődik, hogy a fagyott nyelvekkel akárják igazolni nyelvünket.

 

 

Inkább te fagytál le (be).

 

Előzmény: dzsaffar3 (1254)
rigeroi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1256

bele esik abba az öreg hibába h összekeveri mi volt előbb, az első vagy a másik és azt hiszi az eredményről h az az eredeti eredője, ahonnan az érkezik az érvénybe

 

mint a

szó szava azért az mert 'slovo' és nem azért szlovo, mert szóval szóva szól szólva
és szabad azért az mert 'slobod-a,-inej' és nem azért, mert a szabadság az ami megszabott, h ettől eddig.

 

nem újdonság amit mond,
a sakha szibériai nyelv a jakutszk nyelv, a jakut meg kut + jó,
és a sziv az szaka nyelven is szüv, ahogy a szügy is
ahogy mint tudott a lélek is, levegőt lélegeznek ott is
ami náluk szálgun, nem lebegő
mint ahogy nálunk szellem ami náluk tün-(de-ir)
és szellő szél
Kalmyk салькн saɮɐ̆kɐ̆n
Khalkha Mongolian салхи saɮxʲi
Chuvash ҫил ɕil
még a kamcsatkán is úgy tudják
Itelmen спәл spəl

ami lett a türköknél Tatar җил d͡ʑil Kazakh жел ʒel
bashkir jil, török yel

de a jakutban тыал tɯ͡al, mint a finneknél Finnish tuuli tuːli

mert a levegő finnül tuuv
a kaukázusban Adyghe жьы ʑə
a csuvasban szivlás
mancsuban szukdun
Kalaallisut silaannaq silaːnːaq
jeniszejben csak
Ket и ji
ami az uralban lilijub, ami lett ilme ilma (mivel illan mint az illat)
meg omur az udmurti mordvinban

Előzmény: H. Bernát (1250)
rigeroi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1255

@vannak a konkrét összehasonlításai a jenyiszeji nyelvekkel, azokat kell cáfolni. HA viszont megvan ez a hatás, akkor nincs kecmec: a nyelvünk onnan jött.

 


és ez milyen logika alapján? mert a görög szerint biztos nem.

 

a hasonlóság eddig is tudott volt...

az magában még nem hordoz sorrendiségi mutatót.

 

hs jól láttam, nem láttam egyetlen egy érvet se, h mi volt előbb, az egész egy fantázia-történelem.

dobálkozik 10 meg 50ezer évekkel, nem értem mire föl

 

a nyelv nagyon gyorsan tud változni.

általában 5-600 év már érzékelhető változásokat hoz, h alig érti meg a későbbi beszélője. 

a magyar viszont alig változik ezer év alatt is. 

 

ezer évek távlatából, mondjuk 2-3 ezer év, már alig felismerhetető a hasonlóság, mit pl. a gót és a német/holland között, és az csak 1500 év.

 

ez itt meg hibás

– tárgyas ragozást használnak – [egyebek között akkor –, ha a logikai hangsúly az állítmányon van,] pl. 'apám újságot olvas [és nem kidobja]' (TEREŠČENKO 1956:114). 

 

magyarul úgy hangsúlyozunk, h

'apám olvassa az újságot[és nem kidobja]' v olvassa az újságot az apám

a másik:

 'apám az újságot olvassa [és nem könyvet] ' aminek másik változata: "az újságot olvassa apám"

 

de magyarban lehet hangsúlyozni akármelyik szavat, csak hanggal, nem lényeges hol van a mondatban

apám olvas újságot 

apám olvas újságot 

Előzmény: H. Bernát (1253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!