Keresés

Részletes keresés

fugu5 Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5043
#3 Sárkányfelhőt félretéve, egy kicsit szakadjatok már el az alap gyakorlatok helyes végrehajtásától! Mivel itt mindenki minden kung fuhoz ért (khhm), felesleges mondanom, hogy más-más stílusok máshogy használják az erejüket. Ez nem azt jelenti, hogy egy gyakorlatot tilos más erőhasználattal csinálni. TLM, ha emlékszel a Bánhegyi-korszakra, emlékezz vissza, ott hogy nézett ki a chai sau - köze nem volt ahhoz, amit most csináltok. Erősödtünk tőle? Igen! Ugyanis a részletektől függetlenül, azt gyakoroltuk, hogy a kezünket hogyan juttassuk el A-ból B-be, ellenállás mellett. A chai sau ilyen szempontból egy zseniális gyakorlat, mert nagyon sokféle erőhasználat mellett lehet vele eredményt elérni. A Xing Yi erőhasználata, bár vannak közös elemek, eléggé eltér a Chow Gar-étól, ennek megfelelően a chai saut sem ugyanazokkal az alapelvekkel alkalmazzuk (pl. sokkal inkább megengedett a törzs elfordulása, viszont ugyanúgy egyenes a csukló, feszesek a lábak). Azzal, hogy ezt sokan rosszul csinálják, és ne adj Isten ez kikerül egy videón, nem tudok mit kezdeni - én azt tudom elmondani, hogy én hogyan tanultam. Ha valakinek ez ennyire izgatja a fantáziáját, menjen le KGy rövid ököl edzésére, ott megnézheti, hogy a chow garos alapok mennyire vannak meg. Szerintem meg fog lepődni.
#4 Nincs olyan, hogy rossz izmokat fejleszt valaki, ez egy ostoba tévhit, néha az erőtlenség kimagyarázása. Időről időre jönnek le olyan emberek az akadémiára is, akik képtelenek egy-egy gyakorlatot pontosan csinálni, viszont olyan izomzatuk van, hogy akárhogy próbálod, nem tudod megmozdítani őket ("melós alkat"). Most akkor ezek az emberek valójában gyengék? Elég nagy arc kéne hozzá, hogy ezt mondjam, főleg azokra, akik a dokkmunkás alkatuk mellett rendszeresen zsákolnak, tehát azt sem lehet mondani, hogy nincs ütőerejük. Az az erő, ami csak bizonyos körülmények között működik, nem valódi erő. Az a mozdulat, amit csak több másodpercnyi rákészülés után, csak egy bizonyos légzéssel, vagy csak egy bizonyos lábtartással tudsz kivitelezni, nem képvisel harci értéket. A kung fu márpedig harcművészet, ha egy technika nem alkalmazható harcban, akkor az nem kung fu technika. A hong kongi pincéktől az amerikai UFC meccsekig, mindenhol arra mondják, hogy jobb a kung fuja, aki a végén állva marad.
Én kb. ennyit tudok ehhez a témához hozzátenni.
TLM, neked annyit mondanék még, hogy látom, az arcod még a régi :( Lehet, hogy a kommunikációm stílusa nem mondható éppen diplomatikusnak, sőt néha olyan hozzászólásokra ragadtatom magam, amiket később szívesen törölnék, de nem én vagyok az, aki folyamatosan látatlanban fikázza más emberek tudását, képességeit. Mikor jártál lent utoljára személyesen az akadémián? Mikor edzettél bármelyikünkkel utoljára?
Előzmény: fugu5 (5042)
fugu5 Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5042
Pff, ennyi hozzászólásra nem tudok és nem is akarok reagálni, viszont szeretnék helyre tenni 1-2 félreértést, úgyhogy ez elég hosszú lesz. Elöljáróban leszögezném, hogy nem járok sárkányfelhőre, régen részt vettem 5-6 edzésen összesen, viszont rendszeresen edzek sárkányfelhősökkel.
#1 A sárkányfelhő nem egy külön harcművészeti stílus, hanem egyszerűen egy magas terhelési szintű edzésmódszer. Magas terhelési szint alatt azt értem, hogy egy edzés 3 óra, ebben van nagyon sok erősítés és keményítés, továbbá szabad küzdelem, zsákolás, reflex gyakorlatok, stb. Tehát nem egy önálló technikai repertoárral és gyakorlat készlettel rendelkező stílus, hanem egy összeválogatott edzésmódszer.
#2 A sárkányfelhős tanítványok nagy többsége 4 éve kung fuzik, de van olyan is, aki ennél jóval kevesebb ideje. A bekerülés feltétele az, hogy egyrészt végig bírj csinálni egy edzést, másrészt a már bent lévők megszavazzák, hogy akarnak-e veled továbbra is edzeni. Ebből kifolyólag, ha figyelmesen megnéznétek a videókat, látnátok, hogy igen nagy a szórás mind a chai sao, mind a doy chong (egye bassza, hívjuk most így őket az egyszerűség kedvéért) kivitelezésének minőségében és módjában is. Ez szerintem így van rendben. Minden iskolában és minden csoportban van olyan, aki egy gyakorlatot jobban el tud sajátítani, és van akinek az istennek sem megy. Biztos vagyok benne, hogy nálatok is vannak olyan tanítványok, akiknek 3 év után is nyaklik a csuklója, lifeg a lába, vagy felemelkedik a válla. Tierce, a Kinma (vagy hogy kell leírni) gyakorlatra ugyanez igaz - lehet, hogy az első sorban álló emberek közül sokan rosszul csinálják a videón, de én pl. nem így tanultam, és az is biztos, hogy ezzel nem vagyok egyedül.
(folyt köv)
lao gong Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5041

 

Szia TLM,

 

Valakire a chai sao stílusáról is rá lehet ismerni, monogramot sem kell írnom, valószínűleg könnyen kitalálható enélkül is.

Biztosan ismerősek a nagyon erős és pulzáló energia-kvantumok, vagy a lassabb, de rendkívül súlyos malomkőforgatási érzet, vagy a testmagassággal is összefüggő tetőgerenda-ráddőlési élmény. A sort folytathatnán, de egy a lényeg: az emberről a végén dől a víz, és az egész teste "mozgósítva van", hogy helyt tudjon állni, a szó szoros értelmében.

TLM Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5040
Szia Lao,

Ha már feszegetjük a dolgokat, akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba. Kérlek amit írok értsétek jól, próbáljátok ne kötekedésként olvasni, hanem szakmai reakcióként.

Azt írod:

" A chai sao kérdéskörhöz annyit tennék hozzá, hogy több fajtája lehetséges, amint ez hongkongi és egyéb videókon is látható. A közös alapelv valószínűleg az, hogy "mögé kell pakolni a testet", de úgy, hogy az állás, az egyensúly megmaradjon. (Elnézést, ha valakiknek ez a megfogalmazás pongyola, és a téma már az unalomig ismert...). "

Valóban pongyola a megfogalmazás ami a közös alapelvet illeti. Ennél összetettebb dologról van szó, ugyanakkor idézőjelben egy nagyon egyszerű történetről, mégpedig arról, hogy a testedet a megfelelő módon használd. Ebben a megfogalmazásban benne van minden, nem akarok most belemenni a részletekbe, már csak azért sem mert ez egy gyaklorlati dolog, amit nincs értelme itt így boncolgatni.

Az is igaz, hogy többen Hong Kong-ban többféle módon is végzik a chi sao gyakorlatot, a doy chong-ot is. Mi magunk is láttunk és próbáltunk néhányat odakint. Más a céljuk és a hatásuk is ennek megfelelően. Kint is probléma az, hogy nem mindenhol vannak tisztában az egyes gyakorlatok jelentőségével, és nincs teljes rálátásuk a stílusra, így egy adott szeletét gyakorolják komoly hangsúllyal, aminek az eredményét láttuk is. Ennek történelmi és sajnos politikai okai is vannak, mint sok más stílus esetében.

Abból amit kint láttunk azt tudom mondani, hogy ahol a mesterhez hasonlóan a diákok mozgása is meggyőző volt, az Ip Chee Keung Sifu iskolája mellett (ide az angol és kínai tanítványokat is beleértem) Lee Tin Loi mester iskolája. Érdekes módon a gyakorlatok kivitelezéseben a legnagyobb hasonlóság is ebben a két iskolában van.

Láttunk másokat is akik meggyőzőek voltak, és azt is hozzá kell tennem, hogy nem találkoztunk mindekivel, de Sifu szerint a stílus szempontjából legjelentősebb helyeket meglátogattuk.

Azt írod:

"Személyes tapasztalataim szerint a végrahajtásban lehetnek látszólagos (a végrahajtó testalkatától és vérmérsékletétől is függő) különbségek. Egyébként a magasabb és nagyobb testsúlyú végrehajtók szerintem mindenképpen előnyben vannak."


Mivel mindeki más, mind alkatilag, mind habitusban, ezért természetes, hogy pont ugyanúgy senki sem fog mozogni. Ez nem is cél. A cél az alapelvek szerinti mozgás, mert az a hatékony. Ezt mindeki kicsit másképp valósítja meg, ahogy Sifu mondta, mindekinek ki kell dolgoznia a saját mozgását, módját az erő felhasználására.

DE, és ezen nagy hangsúly van, mert itt szoktak eltévedni sokan a bozótosban, ahogy már korábban leírtam, ez nagy szórást nem jelenthet, egyértelműen meg lehet ítélni valakiről, hogy jó-e amit csinál vagy sem. Lehet látni a mozgásáról, kontaktusban pedig lehet érezni a karján, ez ha tetszik ha nem egy teljesen objektív és érezhető dolog. Lehet nagyvonalúan kezelni ezt a kérdést, de az óriási hiba. És ha nincs kontroll, akkor ezzel párosulva ez semmire sem vezet.

Az hogy valaki magasabb, nagyobb a súlya, alapból fizikailag erősebb, jelenthet előnyt és sokszor jelent is. Viszont ez csalóka lehet és eredményezhet egy csapdahelyzetet abban az esetben, ha az illeti az adottságai miatt elkezdi nagyvonalúan kezelni az elveket, amiatt hogy semmi sem kényszeríti őt azok betartására, mert az adottságai előnyt biztosítanak számára. Ilyet is láttam már nemegyszer.


Előzmény: lao gong (5036)
Tierce Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5039
Szia lao gong!

Jókat írsz. Ehhez a részhez írnék le egy-egy gondolatot:

"Egyébként a magasabb és nagyobb testsúlyú végrehajtók szerintem mindenképpen előnyben vannak."

Részben igazad van, részben nem. A testsúly lenyomása miatt mindenképp előnyben van az, aki magasabb, nagyobb testsúlyú mert nagyobb erőt tud kinyomni előre. Számít a testsúly persze. Azonban az erő minősége (rugalmassága) szempontjából vigyázni kell arra, nehogy átessünk a ló másik oldalára, hogy ne csak a testsúlyunkra hagyatkozzunk a chai sau-ban, hanem a karok helyes pozíciójára és tartott erejére.

Ha nem figyelünk erre, akkor is pokolian erősek lehetünk (testsúlyból, vállból, mellizomból), de az erőnk nem lesz rugalmas, nem fogjuk tudni használni a rövid távú erőt, az erő megragad valahol.

Egy nagyobb testsúlyú ember könnyen érezheti magát erősnek pusztán a testsúlya (+ a rossz izomcsoportok megerősítése miatt.) Elkezd csak a testsúlyára hagyatkozni és valami elromlik. Az ereje még mindig döbbenetesen nagy, de az ereje már nem az a rugalmas fajta.

Úgy gondolom a lentebb belinkelt angol úriembernél is erre akart célozni TLM.
Előzmény: lao gong (5036)
Kaffer Numero Uno ;-) Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5038

Szia Kaennorsing!

 

Minden legutóbb általad leírt vélemény megállja a helyét, ezért egyvalamin kissé csodálkozom most Nálad: a sok mea culpán! Az akadémiai 8 év alatt éppen elég volt, hogy mindenkinek halgass volt a neve... :)

Az új egyesület tudtommal már demokratikus, amibe belefér a szólásszabadság... Még úgy is, hogy 2003 óta én is külsős vagyunk. :) Egy rövid időre ugyan én is belekóstoltam az új metódusba, de nem fogott meg. Ezután kezdtem járni ide: www.belsostilusok.hu/ 

K.A. hitelét pedig már jobban rontani nem lehet... Kb. fél éve történt, hogy az oktatómat (aki ugyanttól a mestertől tanul Xing Yi-t Pekingben és mi is kijárunk Hozzá) megkereste K.A. hogy bejelentkezne Hozzá magánórára. Természetesen nem jött el személyesen 'őméltósága', hanem egy tanítványát küldte el kémkedni...

 

üdv és maradj aktív ;)

Előzmény: kaennorsing (5025)
Tierce Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5037
Szia TLM!

"Rajtam kívül talán még egy ember ír ide aki hozzánk jár de ő már egy ideje nem írt ide semmit."

Itt az idő újra színre lépni :)



Igen, valószínű, hogy fugu5 az én korábbi irományomra reagált.
Fugu5! Nem tehetek róla. Tudod nekem ez az egyik „hobbim”, sajnos túl sok belső erősnek mondott kung fu-s videót nézek ahhoz, hogy ne vegyem észre azt, ha valami nem stimmel.
Arról sem tehetek, ha ti feltesztek pár új videót az oldalatokra és hát úgy alakul, hogy megnézem már csak kíváncsiságból (tudod a hobbim miatt) is.
De lényegtelen, úgysem foglak tudni meggyőzni. Írtam korábban, hogy az akadémiai Xing Yi-vel nincs is semmi baj.
A probléma a Sárkányfelhővel van. És nem azért mert ezt XY alapította meg és nem egy tradicionális stílus. Nem erről van szó. Testhasználat és erőhasználat szempontjából rossz teljesen, amit látunk ezeken a videókon.

Ezeket írod: „Az meg, hogy téged néhány mozdulat a chow garra emlékeztet, senkit nem érdekel rajtad kívül.”….„Mint ahogy az akadémia egyetlen videóján sem látsz chow gar technikát, hiszen azt már senki nem gyakorolja nálunk, így az alapelveket sem kell betartani.”

Akkor a szememmel van a baj, mert amíg én azt látom, hogy az edzésmódszeretek tele van Chow Gar elemekkel, addig ne mondj kérlek olyat, hogy ti már szakítottatok a Chow Gar-ral! Nem így nevezitek, de még mindig ugyanazokat a technikákat/gyakorlatokat erőltetitek ahelyett, hogy a Xing Yi-re fordítanátok az energiáitokat. Odaát kéne végre elfelejteni a Chow Gar stílust, nem nekem az Akadémiát.

A Sárkányfelhő forma tele van rövid távú mantis elemekkel, totálisan helytelenül kivitelezve.
Amit itt láthatunk az nem egy általad említett „erőhasználat”, hanem erőlködés.
És ezt most minden bántás nélkül mondom.
Láttam az egyik videóitokban a „Kinmᔠnevezetű gyakorlatunkat, „szépen” mellizomból hajtva végre. Ez is teljesen rossz.
A kalapácsütést meg már meg sem említem…mert rám fogjátok, hogy szőrszálhasogató vagyok.

„…mindenki aki visszajött tőletek, arra panaszkodott, hogy tele volt a töke az elmélettel…”

Ahhoz, hogy rövid távú erőt használj, más izomcsoportokat illetve az ínakat és izületeket kell edzeni. Ha ezt nem edzed vagy nem megfelelően edzed (elmélet hiánya), akkor maradnak a lendületből elvégzett technikák és az erőlködés.
lao gong Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5036

 

A chai sao kérdéskörhöz annyit tennék hozzá, hogy több fajtája lehetséges, amint ez hongkongi és egyéb videókon is látható. A közös alapelv valószínűleg az, hogy "mögé kell pakolni a testet", de úgy, hogy az állás, az egyensúly megmaradjon. (Elnézést, ha valakiknek ez a megfogalmazás pongyola, és a téma már az unalomig ismert...).

Személyes tapasztalataim szerint a végrahajtásban lehetnek látszólagos (a végrahajtó testalkatától és vérmérsékletétől is függő) különbségek. Egyébként a  magasabb és nagyobb testsúlyú végrehajtók szerintem mindenképpen előnyben vannak.

 

TLM Creative Commons License 2010.06.20 0 0 5035
Sejtem Fugu, és kösz hogy megengeded :) Nem lesajnálás, ezt tényként is közölhetném, a végigjárt út, az ottani és az egyéb tapasztalataim alapján. Valóban nem kell jól csinálálnod. De akkor ne hívd se chi sau-nak, se doy chong-nak amit csinálsz, És legalább csináld annyira szarul, hogy fel se ismerjem. Akkor egy szót sem fogok szólni.

Mekkor egy duma öregem, ez a pofátlanság csúcsa:

"Mint ahogy az akadémia egyetlen videóján sem látsz chow gar technikát, hiszen azt már senki nem gyakorolja nálunk, így az alapelveket sem kell betartani. "

Gratulálok a fenti mondathoz, mint ember is. Nagyon szép, sokat tanultál ott ahol ezt összehoztad.


Látom kimosták az agyadat. Semmi gond, hajrá előre az úton. A reformer útján :)

A Chow Gar-t valóban nem csinálja két ember pont ugyanúgy, de van objektív mérője annak amit csinál, így egyértelműen lehet azt mondani, hogy az egyik szar a másik meg nem. De abból amiket írsz ordít, hogy ezt nem érted. Nem is értheted, mert nincs aki megértesse veled, így ezt nem írom a számládra.

Ez egy nagyon szép történet X-ről meg Y-ról. A hasizomból ütni egy baromság, ha ezt mondták akkor jól megértették amit mondtunk nekik. Tudod sokan jöttek hozzánk olyanok akik odajártak hozzátok, és azt gondolták, hogy kapnak majd egy nagy titkot és egyik napról a másikra halálos küzdők lesznek. Sajnos kiderült számukra, hogy nincs nagy titok, csak a gyakorlás, az odafigyelés és a pontos technika, valamint a megfelelő felügyelet. És ez kellemetlen, hát elmentek. Nem kár értük. Nem is szeretjük ha valakiről kiderül hogy onnan jött, a jövőben nem is fogjuk őket engedni edzeni nálunk.

Fugu kérlek légy már következetes: "A kérdéseket meg nem veszem zaklatásnak, csak nem értem, mit kell ezen lovagolni."

Nem te panaszkodtál, hogy tele van a tököd azzal, hogy az iskolánkból mindeki aki találkozik veled az rögtön gerincrevág egy chi sau kedvéért és halálba faggat arról hogyan edzel? Most akkor zaklatnak vagy nem? Nem válaszoj erre, lényegtelen.

Arról nem tehetek hogy vannak olyanok akik Chow Gar témában érintve érzik magukat valamilyen oknál fogva. Ők lehetnek régiek akik valaha ide vagy oda jártak. Rajtam kívül talán még egy ember ír ide aki hozzánk jár de ő már egy ideje nem írt ide semmit.
Előzmény: fugu5 (5034)
fugu5 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 5034
"Sejtem mit tudnál nyújtani chi sau téren, mind erőben mind minőségben."

Sejtsed :) Csak azt ne felejtsd el közben, hogy nekem már nem kell jól csinálnom, hiszen nem chow gart gyakorlunk. Mint ahogy az akadémia egyetlen videóján sem látsz chow gar technikát, hiszen azt már senki nem gyakorolja nálunk, így az alapelveket sem kell betartani. Az meg, hogy téged néhány mozdulat a chow garra emlékeztet, senkit nem érdekel rajtad kívül. Ez egy jellemző defekt nálatok, hogy a harcművészeti stílusokra úgy tekintetek, mint valami ortodox vallási fanatisták, hogy egy adott technikát vagy edzésmódszert csak egyféleképpen szabad csinálni, egy technika szigorúan egy stílus része, és ha valaki valamit máshogy csinál, azt azonnal le kell szólni. A chow gart sem gyakorolja két ember ugyanúgy. Továbbá, ami a lesajnáló megjegyzésedet illeti, elmesélek egy sztorit. Lement X hozzátok, mert chow gart akart tanulni, miután itt az akadémián megszűnt. Előtte itt tanulta a stílust. Namost nálatok több instruktor is (az egyik a Misi volt) megdícsérte, hogy milyen jól csinálja a chai saut, aztán megkérdezte, hogy hol tanulta - és érdekes módon, miután kiderült, hogy itt az akadémián, egyből mindenkinek szar lett az ő chai sauja, a legutolsó csicska erőtlen kezdő is javítgatni kezdte. Ez ráadásul nem egyedi példa, mindenki aki visszajött tőletek, arra panaszkodott, hogy tele volt a töke az elmélettel meg az "üssél hasizomból" jellegű baromságokkal. A kérdéseket meg nem veszem zaklatásnak, csak nem értem, mit kell ezen lovagolni.
Egyébként meg ahhoz képest, hogy ezek szerint csak te chow garozol, ahogy elnézem, elég sok chow gar "szakértő" jár ide kommentelni.
Előzmény: TLM (5033)
TLM Creative Commons License 2010.06.20 0 0 5033
Szia Fugu,

Itt csak én járok a Hurok utcába, így legfeljebb nekem címezhetted volna ezt a nagyszerű általánosítást. De úgy látom ezt a dolgot nem érzed.

Viszon ha összefutunk véletlenül, akkor velem nem kell chi sau-znod, és azt sem kell elmondanod hogyan edzel. Sejtem mit tudnál nyújtani chi sau téren, mind erőben mind minőségben. Remélem azért nem értek tömeges zaklatások a növendékeink részéről? :) Ha igen, akkor kihirdetjük, hogy ne zaklassanak benneteket, mert már fárasztó nektek a sok chi sau meg a kérdések. Téged majd név szerint is megemlítelek :)

Nem téma nálunk az akadémia, valaki jelezte hogy frissült az oldal, az volt téma. Sajnos látom, hogy a kommunikáció stílusa semmit sem változott az elmúlt években. Ez szomorú.

Ami az edzéseteket meg a sárkányfelhő formát illeti, nos van egy kis tévedés abban amit írsz. Valóban semmi közöm ahhoz hogyan edzel, ahogy írtam alapvetően ez nem is érdekel. Nekem a Chow Gar-hoz van közöm, az érdekel egyedül, így ha máshol azt látom, akkor van közöm hozzá. Amit nem értessz, vagy nem vagy hajlandó megérteni, az arról szól, hogy nem a mi alapelveinknek kell megfelelni, hanem a Chow Gar alapelveinek ha azt gyakorlod, vagy azokat a technikákat hazsnálod. Ez egy lényeges különbség.

TLM
Előzmény: fugu5 (5032)
fugu5 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 5032
Xing Yi, előtte Chow Garoztam.
Előzmény: Stelios (5031)
Stelios Creative Commons License 2010.06.20 0 0 5031
Te melyik stílust csinálod az Akadémián? Annyi van már...
Előzmény: fugu5 (5030)
fugu5 Creative Commons License 2010.06.19 0 0 5030
Részletezhetem, de attól tartok, hasonló színvonalon fogom tenni azt is :) A probléma az, hogy úgy tűnik, ennyi év után még mindig képtelenek vagytok elfelejteni minket, és a saját edzésetekkel törődni. Fárasztó az is, hogy valahányszor találkozom valakivel, aki hozzátok jár, le kell állnom vele chai sauzni, meg kifaggatnak, hogy mi mit csinálunk és hogyan. Miért érdekel bárkit is, hogy a mi edzésünk, vagy a sárkányfelhő forma, vagy bármi, hol nem felel meg a TI alapelveiteknek? Mi értelme van lefikázni egy másik iskola, másik stílus erőhasználatát? Nyilván akire ez nem igaz, az ne vegye magára. Nálunk szinte soha nem téma az iskolátok, nincs szükségünk effajta önigazolásra.
TLM Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5029
Elgurult a gyógyszered Fugu? :) Kicsit színvonal alatt van a hozzászólásod. Miről beszélsz?
Előzmény: fugu5 (5026)
fugu5 Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5028
Akinek nem inge...
Előzmény: Stelios (5027)
Stelios Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5027
Te most itt kire gondolsz? Kaennorsing ha jól tudom külsôs, meg egyáltalán: az itt írók többsége. Elég primkó ez a hozzászólás..
Előzmény: fugu5 (5026)
fugu5 Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5026
Szánalmasnak, hogy az ötödik éve autentikus forrásból tanuló, papíron boldog, öreg, bölcs, gondolataikat esszékben publikáló chow garosok továbbra is az akadémiára verik a farkukat ahelyett, hogy a saját edzésükkel foglalkoznának. Unalmas már a sok chai sau, vagy mi van?
kaennorsing Creative Commons License 2010.06.17 0 0 5025
Szevasztok!

Ez a hozzászólásom gyakorlatilag búcsú a fórumtól, ezentúl én is a passzív szemlélők sorát fogom gyarapítani, bár sajnálattal, de azt hiszem jobb lesz így.

Beszéltünk a minap - már szándékosan nem említek nevet, hogy kivel (nem figyeltem eléggé a személyiségi jogokra - jogos felvetés) és látom az előző írásaimmal kissé túllőttem a célon, többeket megsérthettem. Az első reakcióm az volt, hogy nem értem honnan a probléma, mikor én többször is leírtam, nem lehúzás és rossz szándék vezérelt, mikor leírtam a véleményemet. Mindegy. Megegyeztünk, megbeszéltük a történteket, én elnézést kértem, ezúton itt is ezt teszem még egyszer. Tehát marad a ne szólj szám nem fáj fejem elv. Így jobb lesz mindenkinek.

Két apróság mielőtt zárom soraim.

Nem értem hogyan gerjeszthet egy fórum indulatokat, bármilyen szintű feszültséget, bár a vélemények ütköztetése láthatóan sokszor felkavarta/felkavarja itt a vizet. Egy dologhoz tartom magam ezentúl: nem vagyok az új egyesület tagja, nem is leszek és nem is mondok semmit róla, hiszen nem látok bele, csak néha hallok felőle, de az nem ugyanaz. Nem áll szándékomban a hitelrontás, ezt senki se higgye! Továbbra is tisztelem a csapatot, akik még most is űzik a chow gar-t és érdekel hogyan alakul a stílus sorsa. Egy helyről jöttünk, de nem egy helyre tartunk.

Sajnálom, ha bárkinek is rosszul esett, amit írtam. Ezt tovább nem feszegetem, felesleges. Mindenkinek minden jót, jó edzést, találjatok rá a stílus igazi lényegére. Szalonképesen és kulturált módon szerettem volna elbúcsúzni. Van bennem büszkeség, méltóság és hiúság, csakúgy mint alázat, megbánás és önkritika. Ezt senki ne felejtse. Megértem mások érzékenységét, hiszen én magam is érzékeny valaki vagyok.

Üdv:

Kaennorsing
TLM Creative Commons License 2010.06.14 0 0 5024
Szia Lao,

Én nem jártam sem a Lenhossékban sem a Tutajban, a Lipthayban kezdtem, szerintem nem sokkal a Tutaj után :) Igen, valószínűleg jól elkerültük egymást.

Igen, én vagyok az. A nyár mindig lazább, de elsején jön Sifu egy hónapra, úgyhogy kicsit jobban beindul az élet :) Aztán majd őssszel mi is meglátogatjuk.


Üdv,

TLM
Előzmény: lao gong (5023)
lao gong Creative Commons License 2010.06.14 0 0 5023

 

Szia TLM,

 

Lehetséges, hogy személyesen még nem beszéltünk, más csoportba tartoztunk, és az évek során elkerültük egymást. Az ősidőkben a Lenhossék, majd a Tutaj utcában nyomulhattál. 

Az akadémián csak max. fél évet töltöttem( 2005 első fele, de ettől függetlenül elég intenzívnek tűnt), KA-t is csak egyszer láttam messziről, egy nagydarab bajuszos emberre emlékszem belőle.

A Hurok utcában csak összevont edzéseken, vagy a sikung látogatásaikor fordultunk elő egyszerre a teremben(emlékeim szerint a sikungtól sárga övet kaptál, javíts ki, ha rosszul emlékeznék).

A honlapról úgy látom, hogy mostanában összevont edzések vannak, hétfőn, szerdán és pénteken. Valószínűleg csökkent a taglétszám, és a nyári hónapokban egyébként is mindig kevesebben szoktak járni.

 

Üdv.: Lao gong

Gao Zhen hu Creative Commons License 2010.06.14 0 0 5022


MAGYAR KUNGFU EGYETEM - 2010 ÉVI NYÁRI TÁBOR

Kedves Mindenki!




Ebben az évben is megrendezzük szokásos nyári táborunkat. A helyszín is a szokásos: Kisterenye. Viszont most először nyitott a a tábor mindenki számára, lehetőséget biztosítva arra, hogy megismerkedjetek új Mesterünkkel, Wang Yingshen mesterrel. A tábor időpontjai:


Wushu és Xing Yi Quan: augusztus 16. hétfő

Yang- és Chen Tai Ji Quan: augusztus 23. hétfő

Ár: 39.500.- forint/ fő, 14 éves kor alatt 20.000.-

Fenti összeg tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést és a napi 3 edzést, Wang mester tiszteletdíját. A vegetáriánus menü felár nélkül vehető igénybe.

MÁS ISKOLÁK TANÍTVÁNYAIT IS SZÍVESEN LÁTJUK. A TÁBOR PONTOS ÓRARENDJÉT JÚNIUS 18-IG KÖZZÉ TESSZÜK.

A foglaló összege 15.000.- forint, melyet Július 30-ig kérek befizetni. A maradékot Augusztus 11-ig kell befizetni.




MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!!!


Üdvözlettel


Magyar Kungfu Egyetem - Nagy Károly
TLM Creative Commons License 2010.06.14 0 0 5021
Szervusz Lao,

Lehet hogy jobb mint a hui yin bár az sem rossz :) '88 nem ma volt. Jártál hozzánk a Hurok utcába? Szégyellem, de ne tudok rájönni ki lehetsz, pedig nem sok ilyen ember van ...

Üdv,

TLM
Előzmény: lao gong (5020)
lao gong Creative Commons License 2010.06.13 0 0 5020

 

Szia TLM,

 

csendes szemlélő vagyok, egy néha előkerülő régi "bútordarab". Még '88-ban kezdtem a Rádayban. Több kényszerszünetet és iskolaszakadást megéltem már, de igyekszem megőrízni mindazt, amire tanítottak. Még  Rádayban, az ősidőkben a régi BL-féle iskola tananyagában is voltak jó és használható dolgok. Ezután a Kruspér utcában főleg erősítettünk és keményítettünk, de sutyiban valahogy átváltoztunk a wing chun és a hsing-yi furcsa keverékévé.Később az akadémián szintén jól meghajtottak minket, folyt rólunk az izzadság, egyszer majdnem kivittem a közfalat MP páros kézél ütés-lökése következtében. A Hurok utcából a néha közel 1000 körös maratoni chai sao-k ,a szigorú technikai precizitás és a si-kung látogatásai emlékezetesek.

Hogy miért is lettem "lao gong"? Már nem is tudom, de a "hui yin"-nél biztosan jobb választás volt...

 

Üdv.: lao gong

TLM Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5019
Ja mellesleg, jut eszemebe, van még pár Chow Gar, Chu Gar, Jook Lum videó a neten amin olyan emberek vannak akiket vagy nem ismerek, vagy nincs közöm hozzájuk, vagy egész más ágból vannak és rohadt jók. Nem tehetek róla hogy olyan videók kerülnek be amin olyasmi van amit nem tudok értékelni.

De én már nem merek feltenni semmit, mert kiderül hogy elfogult vagyok, vagy trendet akarok meghatározni vagy nagyképű vagyok. Hogy az a .........

Előzmény: nevtelensaska (5017)
TLM Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5018
Szia,

Nem azt mondtam amiről te beszélsz. Egy szóval sem állítom, hogy csak nálunk a helyes út.

Másrészt nagyon naív vagy, ahhoz képest hogy eltöltöttél egy kis időt ezen a pályán. Futkározik pár certified sifu a világban. Érdemes megnézned pl. hogy mondjuk az általad említett mesternek hány certified sifu tanítványa van. Azt is érdemes megnézned, hogy Ip CHee Keung-nak hány ilyen tanítványa van. Ebből már le is vonhatnál némi következtetést.

Nekiállok lehúzni? Mert megmondtam a véleményemet? Húha. Hova tévedtem? Találkoztál már vele személyesen? Beszéltél már vele személyesen? Láttad már mozogni élőben? Én mindhárom kérdésre igennel tudok válaszolni. Ettől függetlenül ez az én magán véleményem. Kezeld kérlek úgy. Én soha nem tanulnék tőle még ha ő lenne az egyetlen lehetőségem a Chow Gar tanulására. Tudod edzettem a tanítványaival is.

Érdekes az érzékenyéséged. Mi a gond? Mi ez a duma hogy mi vagyunk az egyedül üdvözítő út a kung fu tanulásában? Ki mondta ezt? Attól hogy megvan véleményem valamiről vagy valakiről, ami mellesleg nem megalapozatlan, még nagyképű bunkó vagyok?

Legyek udvarias, és mondjam azt, hogy igen, gyakorolj a videó alapján? Tedd azt, az én szavam ebben úgysem számít, mindenki azt gyakorol amit és ahogyan akar.

Igen, Ip Chee Keung mondott ilyet, ő egy szerény ember. Ellentétben pl. a vita tárgyát képező illetővel.


Mindig meglepődöm az ilyen hozzászólásokon, ebből is látszik mekkora feszültségek vannak még azon a csapaton belül akik valaha ezzel foglalkoztak és belekeveredtek a történetbe. Kihozol egy megjegyzésből egy elképesztő kirohanást ellenünk egy olyan illető kapcsán akiről semmit sem tudsz, csak annyit hogy 98 óta certified mester. Hihetetlen...


Üdv,

TLM
Előzmény: nevtelensaska (5017)
nevtelensaska Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5017
Ha minden igaz, Grant Guirey 1998 óta certified Sifu vagy mi a szösz a honlapjuk alapján és 2001 óta fulltime tanítja a stílust. Az Ő Mestere, Paul Whitrod még Ip Pak Shuitól tanult, érte el a rangját, 87 óta UK-ban a stílus képviselője, stb.
Ugyanabba a családi kungfu stílusba tartozik, mint Ti, még csak konkurrensnek sem mondható, mert elég messze van, erre Te itt nekiállsz khm lehúzni, miközben náluk van helyi maestro, ami rólatok nem mondható el és Ők kicsit több ideje űzik az ipart, mint Ti. Érdekes!
Persze lehetséges, hogy tényleg nálatok minden tudás kulcsa és ti vagytok az egyedül üdvözítő út a kungfu tanulásban, de lehet finoman is fogalmazni, a másik lehúzása nélkül is. A szerénység senkinek sem vált kárára még, és a nagy arc elég taszító tud lenni.
Ip Chee Keung maga is azt állította, hogy a saját stílusában a hongkongi mesterek között sokkal jobbak is akadnak nála, aakor miért pont Ti tudnátok a legjobban, mi a helyes út, miért lennétek pont Ti a felkent zsenik?
Előzmény: TLM (5014)
TLM Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5016
Szia,

:) Igen, sokféle képpen. A legjobb változatot egy nyugodt hétvége délutánján láttam a nappalimban a nagymester előadásában. Arról sajnos nincs videó. De akik ott voltak azt hiszem emlékeznek rá.

Benned kit tisztelhetünk kedves Pericardium 8? :)

Üdv,

TLM
Előzmény: lao gong (5015)
lao gong Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5015

Íme, egy jól előadott "Saam Bo Gin" (de sokféleképpen írják le a nevét...)

 

http://www.youtube.com/watch?v=Uw0Ckc1YtT8

 

Üdv.: Lao Gong

TLM Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5014
Szia,

Kösz a videót. Rettenetes :) Volt szerencsénk hozzá élőben is. Sok jó dolgot mond, de inkább ne utánozzátok.

Üdv,

TLM
Előzmény: lao gong (5013)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!