Keresés

Részletes keresés

vélemény Creative Commons License 2016.11.25 0 0 21362

Aznap van a tesóm szülinapja és kimegyünk Bécsbe. Szomorú lennék, ha tényleg csak ez az egy alkalom lenne

Előzmény: janka72 (21361)
janka72 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 21361

Egy időpont???????????????????????? Mi vaaaaaaaaaan? Többször nem adják, vagy mi? A promóban azt írják, december 15-től vetítik... (Mondjuk engem is kirázott a hideg.)

Előzmény: zithea (21360)
zithea Creative Commons License 2016.11.25 0 0 21360

Sziasztok! 

 

Végre adják itthon is a pápai bazilikákról készített filmet :) 

December 7-én az Urániában.

Megnéztem az ajánlót, hát könnybe lábadt a szemem. Májusban mind a négy bazilikában jártam, és már ez a pár perces kis videó is visszahozta az emlékeket!

http://www.urania-nf.hu/film/a-romai-szent-peter-bazilika-es-papai-bazilikak-3d

[fidelio] Pirandus Creative Commons License 2016.11.21 0 0 21359

Kösz a beszámolót! Annak a Testaccio-sarki.pizzásnak a nevét és címét feltennéd? Kösz.

Előzmény: janka72 (20847)
bonnita Creative Commons License 2016.10.29 0 0 21358

Én vagyok hálás hogy olvastál - ráadásul repülőn ! ;)

Előzmény: iszisz (21357)
iszisz Creative Commons License 2016.10.29 0 0 21357

Bonnita!

 

Jobb későn mint soha alapon szeretném megköszönni az augusztus végi részletes beszámolódat!

Végül sikerült meglátogatnom a kint dolgozó férjuramat egy hosszú hétvégére, s már a repülőn olvastalak beszállításkor, ennek köszönhetően eljutottunk a Via dei Fori Imperialin lévő mindkét fényjátékra (beülni és hallgatni nem lett volna lehetőség, telt ház volt). Hálás vagyok! :)

Cs_ Creative Commons License 2016.10.24 -1 1 21356

Én és Olaszország nem igazán vagyunk szerelmesek egymásba. Nehezen viselem az olasz szélsőséges kettősséget, ami mindenben jelen van. ami olasz. Egyszerre van jelen a kifinomult szépség és ótvar igénytelenség, egyszerre vannak barátságos, segítőkész emberek és szimpla bunkók. Középút teljes hiánya. Aztán ebből ki mit lát, ki mire fogékonyabb. Róma se volt más. De némi tapasztalattal hátam mögött már próbáltam könnyedén felfogni, adottságnak tekinteni és nem felhúzni magam. Csak egyszer akadtam ki, amikor a 3-as villamosra hiába vártunk fél órát, majd pár órával később 25 percet vártunk ismét, miközben az ellentétes irányba már 3 is elment, a végállomástól pár megállónyira. Utastájékoztatás persze nincs. Ez amúgy is hol van, hol nincs, ha van is nem mindig működik. 

 

Az útitervünk már rögtön az elején borult a repülő fél órás késéssel érkezett, az első Terravision buszra se fértünk fel. Mire elértünk a hotelbe, meg vissza a városba, már sötét volt. A szállásunk az Euclide (Poppolo tértől 1 megálló) HÉV megállónál, egy jobb környéken volt. A szálloda tipikus olasz, egyszerre csicsa és ótvar, viszont reggelinél a hatalmas választék olasz szénhidrátbombák mellett bőven volt más is. A célnak tökéletesen megfelelt.

 

Első este a Poppolotól gyalogoltunk a belvárosban, Spanyol lépcső, Trevi kút a kötelező pénzdobással, Pantheon, Gésu templom, majd a Venezia térnél a parkban pihentünk meg és fogyasztottuk el az olasz kenyérből, sonkából és paradicsomból álló vacsoránkat. Hazafelé visszasétáltunk a Trevi kúthoz, majd a közelében lévő metróállomásra, onnan a Poppolo térhez és a HÉV-hez. Hát HÉV az élmény volt mindennap. A végállomás kis hangulatos, földalatti fejállomás, kicsit kisebb mint kéne lennie, de cuki. Na de a HÉV szerelvények! A mi 3-as metrónk se kutya, de azok a szerelvények! Retkes, dzsuvás mind, ablakon alig lehet kilátni a kosztól, a ráfújt graffiti is rohad már le róla. 

 

Második napra reggeli Colosseum volt tervben, de mivel későn indultunk el, változtattunk a terven, így fel se tűnt ekkor még, hogy a metró aluljáró miért van zárva. A Poppolotól ismét gyalog be a belvárosba, de most  Teveréhez közelebb eső úton, majd a Pantheon felé fordultunk végcéllal. Útközben betérünk néhány templomban. A Pantheont előző este, csak kívülről láthattuk és sötétben. Lenyűgöző épület. Nekem mint építőmérnöknek egy 2000 éve álló műszaki csoda a hatalmas, vasalatlan betonból és könnyűbetonból épített kupolája. Betonacél nélkül a beton, finoman se a legalkalmasabb anyag kupolát építeni. Mindenig letaglóz, hogy az ókori rómaiak mikre voltak képesek. Gésu templom, majd az Argentinánál lévő romoknál megpihenve és a Coop-os panini ebéd elfogyasztása. A romok között rengeteg tarka macska él! Innen gyalog tovább a Novona térre, majd Angyalhíd, Angyalvár. Ezután át Vatikánba, az itteni postán képeslapküldés haza, kicsit megpihentünk az oszlopokon. Nem volt tervbe véve a Vatikánban semmi sorbanállós, időigényes program és mivel ember volt rengeteg, ezeket most kihagytuk. Elsétáltunk az Ottaviano metróállomáshoz, de mivel épp jött egy busz ami visszavitt minket a belvárosba felszálltunk rá. A Campo di Fiori közelében leszáltunk, majd újra gyalog oda. A Campo di fiori-n már pakoltak az árusok, így első látásra nem igazán esett le, hogy mi nagy szám ezen a helyen. Ponte Sisto-n át Trantevere, a Bazilika és valami vacsora. Erre az estére már beülős étkezés volt tervezve, találtunk is egy jónak kinéző, olcsó helyet. De sajnos csodák nincsenek, a kint ülő olaszok szintén turisták voltak, az étel meg kb konzerv minőség. Vacsora után a 8-as villamossal vissza, a Venezia téren a szokásos padunkon megpihentünk, nassoltunk, iszogattunk. Busszal át a Termini-re s ekkor jött a nagy felismerés. Metró sztrájk!  Teljes tanácstalanság, a google barátunkat nem találtunk, kerestünk egy buszt, aminek volt legalább ismerős nevű, irányba lévő megállója. Jött is elsőnek a 85-ös vagy egy óra múlva. Leszálltunk a Trevi kút közelébe, onnan gyalog a Poppolóra a HÉV-hez. Igazából a 85-ös majdnem hazáig vitt volna minket, csak ezt akkor nem tudtuk. :)

 

Harmadik nap Colosseum, Foro Romanum, Piramis, Capitólium volt a fix terv, utána "szabadprogram" :) A Colosseumhoz nem értünk oda nyitásra, kb 10 óra felé érkeztünk. Volt sor, nem kicsi de gyorsan ment. Szerintem a mi pénztárakhoz vezető sorunk gyorsabb volt, mint az elővételes, RP-s sorok. RomaPass-t nem vettünk. Nem jött szembe velünk olyan hely ahol vehettünk volna 48 órásat, igaz nem is kerestük. A mi programunkhoz nem is igazán érte volna meg, a 48 órás BKV jegy se biztos, hogy megérte. Ha ennyit gyalogol valaki mint mi, akkor igazából egy napra 3-4db 100 perces jegy elég lehet, egy embernek. A tervet letudtuk kb du 3-4 órára. Mivel a gazdaságosra tervezett utunk eddig túl gazdaságosra sikerült beültünk a közelbe lévő első olyan étterembe, ahol olasz szavakat hallottunk a teraszon. Finom ételek, borsos árak, igényes belső és ótvar igénytelen WC. Olaszország :) Itt megpihenve, kitaláltuk, hogy Tevere melletti környék felfedezése után elmegyünk Bud Spencer sírjához és lerójuk a kegyeletünket. A temetőhöz már sötétbe érkeztünk, így már zárva volt. Elbuszoztunk a Tributana pályaudvarhoz, itt ittuk a legolcsóbb kávénkat. Onnan metróval haza, a környékünkön beülve egy pizzériába megvacsoráztunk. De nem adtuk fel a sírhely meglátogatását. Másnap reggel, indulás előtt még beleférhet. 

 

Negyedik nap: Irány a Verano temető. Előző este jó alaposan felderítettük a környékünket, hogy honnan indulnak a buszok. Itt volt Rómában ritkán látott "Futár" utastájékoztatás. Nagyszerű, semmi nem állhat az utunkba! :) Másnap reggel gyors pakolás, reggeli, kijelentkezés, az óramű pontossággal végrehajtott terv után egy laza negyedórás késsel indultunk el a szállóból :) Jött hamar a busz, aztán átszállás a rettegett 3-as villamora, ami most szintén hamar jött. Róma megszeretett minket! Leszállás a Verano temetőnél, kérdezősködés, hogy merre a sír. Sikerült az óriási temető ellentétes végére érkeznünk! Róma utál minket! Csomagokkal a kézben végig mentünk a temetőn. Érdekes élmény volt. Tudom nem hagyományos program temetőben turistáskodni, de szerintem érdemes bemenni körbenézni. Nagyon mások a temetkezési szokásaik, a temető látványos. Elértünk a másik végébe, na de itt hol a sír! Az egyik virágos olaszul el is magyarázta, azt hittem meg is értettem. Végül is ott volt, csak egyáltalán nem tűnik ki a többi sírkamrából. Elhelyeztük a virágunkat. Mivel itt voltunk megint a Tirbutania vasútállomásnál, átgyalogoltunk oda, majd metró Terminihez, még időben voltunk, majd izgulás, hogy felférünk-e a következő Terravision buszra, ami vagy 30 perces késéssel indult. Mondjuk sokat nem kellett volna izgulni, mert a reptéren is volt valami sztrájk, ami miatt a gépünkbe a beszállás vagy 1 óra késéssel indult.        

       

Terka3 Creative Commons License 2016.10.24 0 0 21355

 

Egy kis kárpótlás a Villa Borghese-ért.

Előzmény: SCHF (21333)
stevebi Creative Commons License 2016.10.20 0 0 21354
vélemény Creative Commons License 2016.10.16 0 0 21353

Ezért csodálkoztam. Nagyon sok téves info van. A Touring Clubos olasz nyelvű könyvem, azt írja, hogy Goethe Rómában van eltemetve. Goethe sírját most láttam Weimarban, Rómában a fia sírja van. A Híres Festők sorozat Raffaello füzete pedig azt írja, hogy a Stanzak képei II. György pápa számára készültek.

Előzmény: Manipura (21351)
bbmagdi Creative Commons License 2016.10.16 0 0 21352

Errol jut eszembe 

http://www.magyarkurir.hu/kultura/3d-film-keszult-a-romai-papai-bazilikakrol-2016

Oktober 30-an vetitik Szegeden, gondolom Bp-en is vetitik vhol.

Előzmény: Manipura (21351)
Manipura Creative Commons License 2016.10.16 0 0 21351

Basilica di San Giovanni in Laterano főszékesegyház őrzi a pápai trónt. Ráadásul azt a 600 évig használt trónt, amin szokatlan helyen van egy  lyuk. A monda szerint majdnem 3 évig volt egy kivételes tehetségekkel rendelkező női pápa,  aki sikeresen titkolta a nemét. Ezt követően azon a lyukon "vizsgálták" hogy férfi-e  a megválasztott új pápa. Én is úgy tudtam hogy a 4 fő pápai bazilikában van pápai trón.

Előzmény: vélemény (21350)
vélemény Creative Commons License 2016.10.15 0 0 21350

Az assisi kirándulásra készülve olvasom az útikönyveket. Azt írta az egyik, hogy a San Francescoban van pápai trónus és ez az egyetlen a Szt. Péter bazilikán kívül. Ezek szerint a másik  3 nagy római bazilikában nincs pápai trónus. Tényleg nincs??

janka72 Creative Commons License 2016.10.15 -1 0 21349

Vélemény!

 

Offtopic hellyel kapcsolatban kérnék segítséget. Írnál e-mailt? A tied nem publikus... Köszi

vélemény Creative Commons License 2016.10.14 0 1 21348

A sokadik utazás után lettem igazán függő. Teljesen váratlanul.

Előzmény: erikanyu (21346)
Manipura Creative Commons License 2016.10.14 0 1 21347

Na ez egy jó kérdés, ha valaki tudja a választ igazán megmondhatná, mert sok út sok napja után sem tudom. :)

Előzmény: erikanyu (21346)
erikanyu Creative Commons License 2016.10.14 0 0 21346

Köszönöm Janka! Gondoltam rá hogy gyorsan felmegyek a netre és megkérdezlek Titeket, aztán mégsem. Nem baj mindig van miért visszamenni. Azt nem értem már másodszorra voltunk, és még mindig nem elég. Mikor érzi azt az ember, hogy jó telítődött Rómával? Vagy ilyen nincs? Teljesen rabul ejt a város .

Előzmény: janka72 (21342)
erikanyu Creative Commons License 2016.10.14 0 0 21345

Férjem régen gyűjtötte az érméket. Neki ez itt különleges élmény volt. Én meg türelmesen elvoltam, addig is pihengélt a lábam.

Előzmény: vélemény (21339)
vélemény Creative Commons License 2016.10.14 0 0 21344

 3 hét múlva utazunk, lesz egy újonc, a többiek már látták. Azt hiszem, kihagyjuk.

Előzmény: papanick (21343)
papanick Creative Commons License 2016.10.13 0 0 21343

Szeptemberben közepén már be volt. A szobor látszik, de így elég kiábrándító. 

Előzmény: vélemény (21336)
janka72 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 21342

Nagyon tetszett a beszámoló, tényleg nem lustálkodtatok :) (Legközelebb ne hagyjátok ki a San Clementet, komolyan mondom...)

Előzmény: erikanyu (21335)
vélemény Creative Commons License 2016.10.13 0 0 21341

November elején ott tervezem kezdeni az ingyenes múzeumi vasárnapot. Nyitásra megyünk, nem hiszem hogy tömegek lennének. Rögtön felmegyünk a lifttel és belépünk Lívia kertjébe. Kíváncsi vagyok a többiek reakciójára.

 Érméket majd egyszer egyedül. Azokhoz azért kell a megszállottság.

Előzmény: Manipura (21340)
Manipura Creative Commons License 2016.10.13 0 0 21340

Hatalmas az éremgyűjtemény, nagyítóval lehet ráközelíteni a tárlókban elhelyezett különleges és nagyszámú érmékre. Jól el lehet bogarászni velük az időt, és nekem is érdekes volt, de továbbra is a mozaikok, és Lívia festett "virágos-madaras-narancsoskertje" /ebédlője a nagy szerelem onnan. :)

Előzmény: vélemény (21339)
vélemény Creative Commons License 2016.10.13 0 0 21339

Nagy rajongója vagyok a Palazzo Massimonak, de az éremgyűjteményt még sosem láttam. Azt hittem, hogy az egy unalmas dolog...

erikanyu Creative Commons License 2016.10.12 0 0 21338

Le sem fotóztam, mert így nem tetszett, maradjon meg bennem a nyári kép :) A közepe látszik. Próbálták úgy beállványozni, hogy Mózes látható maradjon, a többi :( Lustálkodni azt nem, de a délutáni program előtt mindig tartottunk egy kis szünetet. Nagyon élveztem, imádtam minden percét.  

Előzmény: vélemény (21336)
vélemény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 21337

lustálkodtatok után persze felkiáltójel van.

Előzmény: vélemény (21336)
vélemény Creative Commons License 2016.10.12 0 0 21336

Gratulálok!  Nem lustálkodtatok?

 

Mózes márciusban még nem volt felállványozva, várhattak volna a Szentév végéig. Mennyit lehet látni belőle?

Előzmény: erikanyu (21335)
erikanyu Creative Commons License 2016.10.12 0 1 21335

3. nap

Mivel másnap is időben keltünk, úgy gondoltuk a A Palazzo Massimó előtt van még időnk megnézni a Pantheont, hisz az nem volt már nyitva mikor pénteken odaértünk. Kinéztük a neten melyik busz megy oda, és google térkép segítségével már bandukoltunk is a 71-es busz megállójába. Az tény hogy a busz menetrendjét nem kell nézni, de egyszer csak jött, és szépen elvitt a megadott helyre. Megcsodáltuk újra a Pantheont, immár belülről is, útikönyvem segítségével szép kis előadást nyújtottam a férjemnek a látnivalókról. Visszafelé újra megkerestük a buszmegállót (éljen a google) és megkerestük a A Palazzo Massimo múzeumot. Itt leginkább az éremgyűjteményt emelném ki nekünk ez tetszett itt a legjobban. Tömeg itt sem volt ami jólesett a vatikáni tömeg után. A Róma múzeumokban mindenhol le kellett tenni a hátizsákot, de ez nem zavart minket, legalább nem kellett cipelni. A múzeum után átsétáltunk a Diocletianus fürdői múzeumba. Milyen jó volt hogy írtátok hol a bejárat, így mi rögtön megtaláltuk. Szobroktól újra telítődve indultunk ebédelni, majd újra pihenő a szálláson. A délutáni programot kicsit átszerveztem, hogy amelyek előző nap kimaradtak és fontosak számomra azokat beleillesszem az utolsó estébe. Így metróval felmentünk a Piazza del Popoló térre, és onnan kezdtük meg sétánkat befelé a központba. A téren megnéztük a nyitva lévő templomokat, és a délutánra jellemző volt, hogy amerre jártunk és nyitott templomkapukat láttunk mindenhová bementünk. Azt tudom hogy megnéztük a San Giovanni templomot, a San Clement templomot is. A Sant Clemente templom altemplomába 10 euró volt a jegy, sajnáltunk rá ennyi pénzt adni. Gondoltam megkérdezlek Titeket , mit hagytunk ki vele?  Lesétáltunk a Colosseum elé, hadd lássuk azt is, de most csak kívülről. Majd elsétáltunk a San Pietro templomhoz is megnézni Mózes szobrát. Biztos írtátok, hogy be van állványozva, nekem rosszul esett ott szembesülni vele. Ezután séta a Spanyol lépcsőhöz, ide már késő este érkeztünk. Nagy a tömeg, de volt idő kicsit leülni, szusszanni. Ez kimaradt nyáron mert akkor restaurálták, tudom persze valamit valamiért. J Innen séta a metróhoz, és fáradt lábainkat elvitettük a szállásig. Utolsó este révén megfogadtuk hogy étteremben vacsorázunk, és már ki is néztünk egy szimpatikus Trattoriát az utcánkban. Jó választás volt. Finom tésztát ettünk, én pedig isteni tiramisuval zártam az utolsó Római esténket. Borral, üdítővel, sütivel kávéval együtt 35 eurót fizettünk.

4.nap

Utolsó napunk is eljött sajnos. A lábaim már nem igazán bírták volna ezt a tempót de a szívem még vitt volna mindenfelé Rómában. Megreggeliztünk, összecsomagoltunk, és tettünk még egy kis kört a termini körül. Erre a napra szántam a termini környékén lévő templomokat. Ebből kettőt néztünk meg. a Santa Maria Maiggore és a Santa Pudenziánát. Vissza a szállásra a cuccokért, irány a busz, és a reptér. Megint nagyon jól éreztük magunkat. Nem láttunk mindent, amit szerettem volna, de így volt jó újra. Visszajövünk még, de majd később. 

erikanyu Creative Commons License 2016.10.12 0 1 21334

Sziasztok!

Megjöttem. Nagyon köszönöm a segítséget ehhez a csodálatos úthoz. Ezzel a pár sorral szeretné meghálálni a segítséget, ötletet amit megint adtatok.

Róma 2016 ősz

 

Megpróbálom újra szavakba foglalni  amit adott Róma ősszel. Ugyanazzal a járattal indultunk most ősszel is, de most a Ti segítségetekkel a  http://www.azair.eu/ oldal használatával kerestem kifejezetten olcsó jegyeket. Sikerült is, potom 25 000 Ft-ért jegyet vennem Róma oda-vissza 2 fő részére. Mivel megvettem a wizar klubkártyát is, így a szállást is igen olcsón kaptam.

1. nap

Csomagolás, indulás, repülés teljesen flottul működött, így második alkalommal. Már nincs idegeskedés, félelem, csak élveztük a repülést. Érdekes volt, mert borús idő lévén csodálatos felhőket láthattunk a magasban. Érkezés időben, nem volt csak kézi poggyászunk. -  Na, azt még el kell mesélnem, igen komoly volt az ellenőrzés a reptéren. Nézzük, gyűlnek körülöttünk a rendőrök, mi történt. Kérdezem valami rosszat csomagoltam? Férjem pénztárcájában bankkártya nagyságú, alakú kés, valamint sörnyitó. Upsz ,ezek mennek a kukába.  - Fél kettőkor landoltunk, elértük a korábbi buszt is. Én nyáron is foglaltam jegyet, nekem bejött. Most a pénztáraknál irdatlan hosszú sorok, buszok előtt is. Mi szépen előregyalogoltunk és a http://www.sitbusshuttle.com/ járatával sebesen haladunk máris a termini felé. Ennél a cégnél nem gond, ha későbbre, vagy korábbra van a jegyed simán elfogadja az éppen induló járatra. -  A tömegről csak annyi, hogy sokkal többen voltak mindenhol, mint nyáron. Csodálkoztam is, mert azt gondoltam a nyári iskolai szünetben lesznek sokan. Hát ahhoz képest, tömeg fogadott minket mindenhol.  – A szállásunk a termininél volt, kinyomtatott google térkép a kézben, és rövid idő alatt meg is van a szállás. Nagyon szép, tiszta, ajánlom mindenkinek. Hotel Mariano. A reggeli nincs benne a szállásba, de lehet kérni, 5 euró/fő. Mi kértünk, mert jobb volt egy kis reggelivel útra kelni. A reggeliről annyi, hogy inkább olasz reggeli, édes sütemények, gabonapehely, gyümölcslé, kávé. De nekünk éppen megfelelt.

Szállás elfoglalása után irány az Angyalvár. Ezt már láttuk nyáron, de visszavágytam. Most mindenből alaposan felkészültem (útikönyv a kézben), és sorban állás alatt (mert volt egy kis sor, itt döbbentem rá, milyen sokan vannak most Rómában) felolvastam páromnak az útikönyvből.  Öt órára már be is jutottunk, és szépen kényelmesen körbejártunk minden szintet.  Első kávé megejtve a büfében.

azt terveztem, ha marad idő akkor már első nap megnézzük a Róma múzeumok első gyöngyszemét, ami később a legkedvesebb lett számomra az út során. Tehát irányba vettük a Palazzo Altemps múzeumot. mivel ez a múzeum este ¾ 8-ig nyitva volt ráérősen fedeztük fel a szebbnél szebb szobrokat. Rajtunk kívül talán még 3-4 ember lézengett a múzeumban. Ezt később visszasírtam pl. a Vatikánban.  Zárásig maradtunk. Ezután séta tovább, ami közbejött megnéztük. Pantheont már csak kívülről. Ott vacsoráztunk a tér jobb sarkán lévő szendvics bárban. Nagyon finom szendvicseket sütöttek. Elsétáltunk a Trevi kúthoz, bebiztosítva, hogy visszajöjjünk máskor is. Séta a Barberini metróhoz, és metróval haza a szállásra. Jegyek: Vettünk első napra fejenként két jegyet, majd másnap vettünk kétnapos romabérletet. Teljesen jól jártunk. Köszönöm Véleménynek az ötletét. Terminiről pár szó: első nap kicsit furcsa volt számomra a sok barna bőrű ember, de másnapra már megszoktuk. Nem piszkát minket senki, pedig minden este igen későn értünk haza.

2. nap

Második nap fél nyolckor kelés, 8 órára már meg is reggelizünk. (egy percet sem szerettem volna kihagyni Rómából). Fél tízre volt jegyünk a Vatikánba. Nyáron hazahozott Vatikáni térképet teleírtam okosságokkal, mit hol találok, mit szeretnék megnézni. Nagyon felkészülve indultunk útra és találtunk több olyan termet is amit a nyáron biztosan nem láttunk, találtunk. A festmények újra elvarázsoltak. Nem zavart a tömeg sem (annyira), szép komótosan haladtunk a termeken keresztül. Bár volt olyan rész ahol maguk a teremőrök terelték gyorsabb tempóval a tömeget. Végre elérkeztünk a Sixtusi kápolnához. Tavaly tudatlanságom, és a tömeg miatt nem néztem körül. Most megtettem, és sírtam. Ahogy a könyvem alapján felidéztem a bibliai jeleneteket, és követtem őket a falon, leírni nem lehet az érzést. Nem vagyok vallásos ember, de ez a terem most mélyen megérintett. Idén megtaláltuk a pápa mobil kiállítást is. Megkerestük a vatikáni postát, és adtunk fel képeslapot a mamáknak. Telítődve a látnivalókkal indultunk a már tavaly kipróbált jó kis tésztás helyünkre. Miután korgó gyomrunk jóllakott, indultunk volna a Szent Péter bazilikához. De ott olyan tömeg fogadott minket, hogy azt mondtuk most ez kimarad. Így metróval elmentünk a szállásunkra, és egy órácskát pihentünk. Ez nyáron is sokat segített, utána friss erővel vágtunk neki a délutáni programnak. Időjárást megnézve erre a napra nem ígértek esőt. Ha-ha. J H busszal elmentünk a Trastevere negyedbe. Buszközlekedés: Nyáron kizárólag metróztunk, idén mint rutinos utazok már busszal és villamossal is közlekedtünk. Igen ügyesen megtaláltuk a megállókat a google térkép funkciójával. Valamelyikőtök, és köszönet érte javasolta, hogy a buszon kapcsoljuk be az útvonal követőt, így tettünk és az segítette hol kell leszállni. Tényleg ha megérti az ember a táblákat nagyon jól lehet használni a buszokat, villamosokat. Megnéztük mindhárom templomot (Santa Cecilia  in Trastevere, San Francesco a  Ripa, Santa Maria in Trastevere) A Santa Ceciliának megnéztük a kriptáját is. Csodálatosak voltak a kis mozaikokból kirakott freskók. Miután kijöttünk a templomból óriási eső kerekedett, annyira zuhogott, hogy az esőkabát is kevés volt, vettünk egy kise esernyőt, mert azt persze a szálláson hagytam, mert ma nem fog esni. Szóval kicsit még sétáltunk az utcácskákban, de mivel átázott még a nadrágom is, így úgy döntöttünk  hogy visszamegyünk a szállásunkhoz. Már estére járt az idő, a termini környékén (konkrétan a terminivel szemben) egy kis pizzázóban megvacsoráztunk. Ittam egy jó kis forró csokit hogy kissé felmelegedjek. Bár hideg nem volt, csak csuromvízek voltunk. A szálláson jó hogy volt hajszárító szépen megszárítottam a cipőmet .

SCHF Creative Commons License 2016.10.03 0 2 21333

Sziasztok!

 

Itt a folytatása az élménybeszámolónak.

 

2016.09.26. hétfő, Forum Romanum, Palatinus, Circus Maximus, Capitolium, Maggiore és Gesu templomok

 

A mai délelőttöt az ókori Róma megismerésére szántuk. Metróval elmentünk 5 megállót a Colosseumig és onnét egyenesen a Forum Romanum romjaihoz startoltunk. Simán bejutottunk a Róma kártyával, nem kellett sorba állnunk semmit sem.

A Via dei Imperiali sugárút közepe táján, ahol a Via Cavour beletorkollik, az út déli oldalán egyszerű téglaépület jelöli a Forum Romanum bejáratát. Az első benyomás a capitoliumi palota dísztelen, kopár hátsó frontja és tornya, a Campidoglio tövében zöldellő ligetes park, melyből rengeteg kő fehérlik ki. Mintha őskori temetőbe tévedtünk volna be. Aligha van olyan hely ahol úgy érezhető a történelmi légkör, mint itt.

A Forum Romanumot eleinte Vesta szentélyként gondolták el, marhapiacból fejlődött politikai küzdőtérré, ahonnan nemcsak Rómát, de az egész Római Birodalmat kormányozták. A bejárat után elhaladtunk Basilica Amalia mellett, ami egy nagyméretű aulából áll, melyet oszlopok sora oszt külön hajókra. majd a Faustina temploma, Caesar temploma és Augustus diadalíve következett. Ezután a Via Sacrán jutottunk el a szónoki emelvényhez. Tőle jobbra volt a Lapis Niger, a Romolus sírja fölött nyugvó fekete kő, majd a szenátus Cúriája és Septimus diadalíve. Bal kéz felől Saturnus temploma és a Basilica Julia a bírósági csarnok, amelyet Julius Caesar nem sokkal meggyilkolása előtt építtetett. A Via Sacrán elhaladtunk a Vesta szüzek háza és Romulus temploma mellett. A Forum keleti részén a Venus és Roma templomától délre helyezkedik el Titus diadalíve. Egyíves diadalív, 15,40 m magas, 13,50 m széles.

A város bölcsője a Palatinus. Ezen a romantikus, zöldellő dombon rakták le a római világbirodalom alapjait, itt állt Faustulus pásztor kunyhója, aki a monda szerint felnevelte Romolust és Remust, Róma alapítóit. Augustus kora óta a császárok rezidenciáját építették a Palatinusra.

A Domus Augustustiana melletti lejtő felett le lehetett látni a Circus Maximus maradványaira. Kétezer évvel ezelőtt halált megvetően bátor gladiátorokat vagy vakmerő kocsi hajtókat  biztattak a nézők a vágta során az ókori világ legnagyobb versenypályáján, akár 300.000 ember is elfért, ma viszont szabadtéri koncerteket rendeznek.

Több órát sikerült eltölteni az ókori Rómában, ezért a Colosseumhoz már akkor értünk oda, amikor hatalmas tömeg fogadott minket. A Róma kártyásoknak is sorban kellett állni, megkérdeztük és egy órát jósoltak, amihez nekünk nem volt kedvünk, így kihagytuk, pedig a jegyünk érvényes lett volna rá. Amíg tájékozódtunk oda jött egy nő, aki felajánlotta, hogy bevisz minket külön díjért soron kívül, de mi nem kértünk belőle. Gondoltuk, megpróbáljuk másnap reggel, hátha betudunk még menni, mert a jegyünk érvényes lesz.

Metróval a Termini pályaudvarig mentünk és onnét elsétáltunk a Santa Maria Maggiore Bazilikához. Táska ellenőrzés, mint a repülőtereken, de nem volt hosszú a sor, gyorsan bejutottunk. A legnagyobb Róma 80 Mária temploma közül, 1377-ben épült harangtornya a legmagasabb a városban A mozgalmas barokk homlokzat mögött kora keresztény kincsekre bukkantunk. A középső rész és a diadalív aranymozaikjai a legszebbek. Borgia pápa VI. Sándor idejéből való a kazettás mennyezet, ami arannyal van bevonva,  állítólag a spanyolok rabolták el az éppen felfedezett Amerika indián őslakosságától a monda szerint.

Csodálatosan szép. Órákat el lehet itt tölteni, annyira sok a látnivaló, itt pihentük ki magunkat a gyönyörködés közben. Elhatároztuk, hogy megpróbáljuk még egyszer megnézni a Szent Péter teret és a bazilikát,  hátha nem lesz akkora tömeg, mint az ingyenes vasárnapon. Megint ugyanúgy eltévedtünk, mint előző nap, a metró feljáróból nem tudtuk merre induljunk tovább. Útba igazítást kellett kérnünk és gyalog indultunk el, de mivel fáradtak voltunk, ezért felugrottunk az első arra járó buszra. Nem értünk vele sokat, mert jól elvitt minket másik irányba és onnét még majdnem ugyanannyit gyalogolhattunk vissza, de most a Tevere partján sétáltunk el az Angyalok hídjáig és megállapítottuk, hogy megint kihagyjuk a bazilikát, mert még nagyobb tömeg hömpölygött az utcán és a téren, mint előző nap.

Az Angyal hídon ráakartak minket beszélni egy hopp-on, hopp off hajózásra a Tevere folyón, 18 euró lett volna a jegy egész napra és négy helyen áll meg, ki lehet szállni és visszaszállni, ugyanúgy működik, mint a busz. Gondolkodóba estünk, de végül kihagytuk. Nem tudom, hogy mennyire élvezhető ez a hajózás, mert elég mély a meder, nem sok minden látszik szerintem onnét.

Besétáltuk a belvárosba, mert látni szerettük volna még egyszer világosban is a Navona teret. Életünk legdrágább kapucsinóját ittuk meg ezen a gyönyörű barokk téren, 6 euró volt darabja, de a kilátást megkell mindenhol fizetni.

Gyalog indultunk el a térképünk alapján, hogy megnézhessük a Gesu templom hangjátékát, ami minden nap 17.30.-kor van.  Nehezen találtunk oda, vagyis elmentünk mellette, mondván, hogy nem ezt keressük, mivel nem volt egyértelműen kiírva a neve. A Velence palota udvarára mentünk be, nagyon szép, hangulatos kis tér fogadott minket egy kis szökőkúttal, pálmafákkal és innét már láttuk a templom kupoláját is, úgyhogy visszasétáltunk és megcsodáltuk Róma első és leghíresebb barokk templomát, melynek belseje egyetlen hatalmas díszcsarnok, hogy a jezsuiták prédikációi egységes térben hassanak a tömegre. Falait legdrágább márványfélék, dúsan aranyozott díszek, boltozatát mozgalmas barokk festmények fedik. Oldalain kevéssé mélyített kápolnák. Vártuk a harangjátékot, de aztán felcsendült a magnóból egy szép muzsika és megkezdődött a fény és hangjáték. Nekünk ez a templom volt a csúcs, csodálatosakat láttunk eddig is, de ez mindegyiket felülmúlta. (később derült ki, hogy én olvastam félre és nem harangjáték van, hanem hangjáték)

A naplementét ma a Capitolium dombjáról csodáltuk. A Capitolium dombja a legrégibb időktől fogva a Róma politikai, szociális és vallási életének központja. A dombtetőn Michelangelo tervei alapján épített jeles palotáktól szegélyezett Capitoliumi tér ékesíti, Marcus Aurelius lovas szobrával. Körülötte a Konzervaták Palotája, a Szenátori Palota és az Új Palota. Itt kapott helyet a Capitoliumi Múzeum, ami a világ legrégebbi múzeumi gyűjteménye. Ezt majd egy másik alkalommal nézzük meg.

A Császárfórumok mellett besétáltunk a belvárosba és a Trevi kút felé vettük az irányt.

Három nap alatt három féle színben élvezhettük. Első nap a lézeres megvilágításban, másodikban nappali fényben és az utolsó búcsú napon esti kivilágításban. Mindhárom nagyon különleges, de talán ez tetszett a legjobban. A kút mellett már korábban kinéztünk egy hangulatos Pizzériát, ahol készítettek glutén mentes lisztből is pizzát, úgyhogy a párom is megtudta kóstolni. Pizza in Trevi a neve, nem egy olcsó hely, de legalább itt volt, mert hiába kérdeztük meg több helyen is csak ingatták a fejüket, pedig az olasz sípályákon is már találtunk glutén mentes pizzát, nem újdonság ez már.

Hazafelé megcsodáltuk a Triton kutat a Barberini téren. Innét metróztunk vissza a Bologna térig és gyalog a szállodánkig.

 

2016.09.27. Kedd, Borghese park

Sajnos elérkezett az utolsó napunk is, összecsomagoltunk, majd megkértük a recepcióst, hogy vigyázzon a csomagokra és elindultunk metróval a Colosseumhoz, hogy hátha betudunk jutni és a kevés időnk ellenére is látunk belőle valamit. Viszont a sors nem ezt akarta és végül is nem is bántuk meg.

Várakoztunk a metró megállóban a föld alatt és olaszul mondták, hogy Attencióni, stb. valami van, gondoltuk, majd hamarosan az emberek akik gondolom tudtak olaszul, elkezdtek felfelé menni a lépcsőn. Azt gyanítottuk, hogy a metró meghibásodott és nem fog mostanában jönni, ezért felmentünk a Bologna térre és az első buszra, ami arra jött felugrottunk. Fogalmunk sem volt, hogy ez a busz merre  fog menni, ez a 168-as volt egyébként, de nem volt ismerős egyik megállója sem. Gondoltuk, majd leszállunk róla valahol, így is tettük amikor érzésből egyre-inkább eltávolodtunk a belvárostól inkább leszálltunk és gyalogoltunk jó sokat, és egyszer csak eljutottunk a Borghese parkhoz. Ha ide akartunk volna direkt jönni, akkor biztosan nem sikerült volna, de most véletlenül mégis. Tervben volt véve, hogy ha lesz időnk eljövünk, legalább kívülről lássuk, mert azt tudtam, hogy a galériába csak meghatározott időpont foglalásával lehet bejutni. A világ egyik legértékesebb szobor és festmény gyűjteménye van itt, képről láttam, csodálatos, de ezt majd egy másik alkalommal nézzük meg.

A múzeum előtti kis téren egy városnéző kisvonatra pattantunk fel és 3 euróért körbe vitt minket a parkban, láttuk a Borghese Villát a csónakázó tóval, szökőkutakat, nagyon hangulatos. A kisvonat tett egy rövidebb pihenőt a Pincio dombon, ahonnét csodás kilátás volt a Piazza del Popolo-ra.

Jól ki volt számítva már az időnk, úgyhogy sietnünk kellett a szállodába, mert menni kellett a repülőtérre, úgyhogy akartunk fogni egy buszt és megint nagy szerencsénk volt, mert pont a 495-ös busz állt meg a parkban, ami a mi szállodánk felé közlekedett. Búcsúzóul még fagyiztunk a szállodánk utcájában, eddig még sosem, mindig a belvárosban vettünk fagyit és meglepődve tapasztaltuk, hogy itt fél áron kapható.

Elhatároztuk, hogy igénybe vesszük a reptérre való kijutáshoz a szálloda transzfer szolgáltatását, mert kényelem szeretőek vagyunk és sajnos a buszt nem sikerült kiderítenünk, hogy pontosan honnét indul a Terminiről. Egyik nap ott keringtünk, de feladtuk a küzdelmet.

Ha még egyszer eljutunk Rómába, akkor megyünk a buszos, metrós kombinációval és utána járunk, hogy pontosan honnét megy a busz. Az biztos, hogy olcsóbb, mint ezek a transzferek, de sokat kell sorban állni hozzájuk. Amikor kiszálltunk a repülőtéren a kocsiból láttuk, hogy nagyon sok ember kígyózott ott a busz megállóknál.

Visszafelé a repülőtéren nem számolták meg a csomagokat, mindenki a kézi poggyászát vitte magával a repülőre. Most sem nézték meg a méreteket és a súlyokat, talán egy kicsit alaposabb volt a biztonsági ellenőrzés, átestünk egy motozáson is és az illatszereket is kivetették a poggyászból, odafelé Pesten nem foglalkoztak vele.

 

Ennyi fért nekünk bele ebbe a gyenge 4 napba, vagyis inkább 2 teljes  és két negyed napba.

Kaptunk ismét egy kis betekintést az örök városba és azt is megfogadtuk, hogy még visszatérünk!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!