Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2001.07.01 0 0 18
. "De egyebkent lehet arra is gondolni hogy amerikai adon mikor latsz Te intellektualis vitamusort, vagy egy vilag dolgaival foglalkozo musort vagy kulturalis musort"

Nezzel PBS csatornakat.
De azert ne essel mar tulzasba . MO egy tizmillios orszag es ra van utalva a vilagra, Amerika egy 250 millios kontinens akik nincsenek rautalva a vilagra,ok a meghatarozok a vilag szamara. Ami a szojuz csak szeretett volna lenni. Egy texasi szamara New England ugyanolyan kulfold szinte,mint Argentina, vagy Europa, csak ott is dollarral ,fizet,igaz kulfoldon is.

Mellesleg azokat a vilag dolgaival foglalkozo intellektualis vitamusorokat MO-on is kabe ugyanaz az 1-2 szazalek nezi, ha nem kevesebb ,mint itt. A tobbit se ott se itt nem erdekli.

Előzmény: Kiraly (17)
Kiraly Creative Commons License 2001.07.01 0 0 17
Nem hiszem. A kulonbseg az oktatasi rendszerbol fakad, inkabb igy fogalmaznek. Mas modszerek. Jobban koncentralnak a Hometown-ban torteno esemenyekre. De egyebkent lehet arra is gondolni hogy amerikai adon mikor latsz Te intellektualis vitamusort, vagy egy vilag dolgaival foglalkozo musort vagy kulturalis musort. Napi 10 percben. Az atlag amerikainak nem az kell.
Előzmény: Derek (16)
Derek Creative Commons License 2001.07.01 0 0 16
"2/ Individuum elfakulasa - eleg csak megfordulni amerikai korokben es kepet kaphatsz az amerikaiak szuklatokorusegerol, mar-mar ostobasagarol. Elkepesztoen tajekozatlanak, naivak. Felreertes ne essek, vannak kozottuk (kb 5% az ertelmisegbol) aki hihetetlenul tajekozott es okos. "

Megnyugtatlak ez mindenhol igy van, Mo-on is.
Tajekozottak ok abban ami szamukra erdekes es fontos.Akarcsak az atlag magyarok.

Előzmény: Kiraly (14)
Kiraly Creative Commons License 2001.07.01 0 0 15
OFFTOPIC:

Szerinted az argentinokat miert nem szeretik a brazilok? Tudsz errol bovebbet?

Előzmény: Törölt nick (13)
Kiraly Creative Commons License 2001.07.01 0 0 14
Ezek mind osszetett kerdesek. Latom Te amerikai szemszogbol szemleled a dolgokat elegge.

1/ Szerintem az ertekrend az mindig valtozik. Olyan hogy amerikai ertekrend - tozsgyokeresen kulonbozik a "regebbi" ertekrenddel. Szerintem az amerikai ertekrend tartalmazza a szolasszabadsaghoz valo jogot, a family values-t (ami egy nagy kamu) es az emberi jogokat (termeszetesen csak akkor ha az USA-n belul van szo emberekrol). Osszessegeben elmondhato velemenyem szerint hogy az amerikai ertekrend olyan mint az amerikai tarsadalom - kepmutato. Az emberi jogok szamitanak nagyon, pont most olvastam hogy Indiana nem fizet Medicaidet automatikusan nyugdijasoknak, csak rokkantaknak s igy mar volt jopar halaleset mert a humanus tarsadalom nem fizetett a kezelesert.

2/ Individuum elfakulasa - eleg csak megfordulni amerikai korokben es kepet kaphatsz az amerikaiak szuklatokorusegerol, mar-mar ostobasagarol. Elkepesztoen tajekozatlanak, naivak. Felreertes ne essek, vannak kozottuk (kb 5% az ertelmisegbol) aki hihetetlenul tajekozott es okos.

Amerikaban az a jo hogy idaig nincsenek meg nacionalizmusbol fakado ellentetek. A tortenelem azonban megmutatta hogy minden nagyobb vilagbirodalomnak a veget bizonyos etnikai csoportok tarsadalmi szethuzasa valtotta ki. Ez nem lesz maskepp amerikaban sem, a latinok meg a kinaiak aramolnak be s szaporodnak, s a feketek is ott vannak.

Előzmény: Törölt nick (13)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.07.01 0 0 12
Leírnád, hogy mik a kommunizmus ismérvei?
És hogy ezek hol voltak megtalálhatóak akár itthon, akár mondjuk a legfőbb "kommunista" államszövetségben a SZU-ban? :-)
Ugyanis én még abban a "kommunista" rendszerben azt tanultam, hogy nálunk nem kommunizmus van, hanem szocializmus, ami igencsak távol áll a kommunizmustól.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen is a kommunista állam, akkor olvasd el mondjuk Fekete Gyula A Kék Sziget c. regényét...

Előzmény: Guta (9)
net-boy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 11
Koszonom a hozzaszolasaidat. En is hasonlokeppen itelem meg a dolgokat.

Mindossze azt nem ertem a materia v. materium csillogasaval kapcsolatban, hogy a rendszervaltas ota eltelt tobb mint 11 ev. Ez egy ember eleteben is eleg nagy ido ezalatt azert merseklodnie illett volna a bepo'tolo'sdinak.

s.Big Pidone:
Az oszinte vallasossag szerintem parosul egy magasabb szinvonalu erkolcsiseggel nem? Ez amerikaban nyomokban talan ha felfedezheto.
A vallasossag elterjedese szerintem nem mas mint az egyen onmegtisztulasi kiserlete. Personal Jesus kell neki, hogy a napkozben magara rakodott "mocskot" a hazioltar vagy a miniegyhaz meghitt kozossegen belul, annak segitsegevel lefejthesse.

Előzmény: Guta (9)
Derek Creative Commons License 2001.07.01 0 0 10
"A családot pedig olyannyira nem tisztelik, hogy az egyetemre kerülő gyerek(ek) már teljesen függetlennek számítanak, és legfeljebb anyák-apák napján, meg Thanksgiving-kor hívják fel szüleiket. Nem mindenki, de ez az általános. "

Es ez igy is helyes, akkor en mar a szocializmusban is amerikanizalodtam, mert 68-ban elkoltoztem erettsegi utan otthonrol es azota is csak karacsonykor ,es nyari szunetben mentem haza szulovarosomba , mint a tobbi egyetemista aki nem helybeli volt. Aztan meg ha mondjuk valaki egy deli allambol egy keleti vagy nyugati parti egyetemre kerul,mint ez eleg gyakori akkor penze sincs nagyon hogy allandoan hazaropkodjon,mint ahogy itt az egyik PhD- hallgatonk San Diegobol van es nem engedheti meg maganak,hogy hazaugorjon minden csaladi esemenyre Louisianabol. Es ez nem akkora tavolsag es koltseg,mint Szegedrol elugrani mondjuk Szekesfehervarra.

Előzmény: Guta (7)
Guta Creative Commons License 2001.07.01 0 0 9
"Csak a pontosság kedvéért"
Hát jó, te akartad:

"itt nem kommunizmus volt, hanem kommunista diktatúra"
Itt bizony kommunizmus volt, annak is a diktatorikus formája.

"ez egyszerűen nem igaz, kérdezd meg pl. azt a falusi iparost, aki a hetvenes-nyolcvanas években építette fel a háromszintes házát és vette meg a Ladáját vagy a használt Pözsóját"
Természetesen a legális jövedelméből, igaz? Írod: "a kommunista diktatúra _egy bizonyos szinten felül_ szégyellni vagy titkolni valónak minősítette a gazdagságot". Szerintem ellentmondasz magadnak. A háromszintes falusi ház amire hivatkozol, meg a (használt) nyugati autó, de talán még a Lada is ezen a szinten felül volt. Ha pedig felette volt, akkor titkolni való volt, mert nem volt legális. Következésképp a "senkinek nem volt/lehetett semmilye" kijelentésemet úgy módosítanám, hogy lehetett lepukkadt panellakásod, meg rozsdás verdád, stb. Azért legyünk őszinték egymással, és ismerjük be, ez nem volt sok. Amit én "semminek" hívtam az nem matematikai értelemben az abszolút nulla volt, hanem koldus életszínvonal. (Nem érdemes egyébként szavakon kötözködni, mert gondolom egyikünk sem olyan hülye ezt benyaljuk. Persze ha csak gondolod...)

"az "árubőség" (a választék növekedése) 89 után egybeesett a vásárlóerő zuhanásával"
Na látod, ez tévedés. A vásárlóerő nem zuhant 89 után, hanem növekedett. Ugyanis nem azt kell nézni hogy 89 előtt az átlagautó - mondjuk Skoda - mennyibe került, és most az átlagautó - mondjuk VW - mennyibe kerül. Nézzük ugyanazt a terméket, és hogy az a fizetésekhez képest mennyibe került. Mondjuk számoljuk ki a tejen, vagy a kenyéren, amit ugye vehetünk változatlannak. Pillanatokon belül ki fog derülni hogy az ország lakossága jobban él most mint 89 előtt, csak azért van jelen a "rosszabbul élünk" gondolat, mert mindenki a leggazdagabbhoz mér. Őhozzá képest valóban le van szakadva, de ÖNMAGÁHOZ képest jobb módban él most.

""matérium" szó nem létezik"
Dehogynem. Nézz utána!

"Amerika pedig nem az, amit a New Yorkban és Los Angelesben játszódó akciófilmek mutatnak belőle, hanem alapjában véve egy józan, konzervatív, az európai átlagnál sokkal vallásosabb és vidékiesebb társadalom, amelyiknek stimulálószerekre van szüksége, hogy bele ne fulladjon az unalomba."
Nagyon okos vagy, de ezt miért nekem magyarázod? Én ott éltem sok-sok éven keresztül. Te meddig éltél ott?

Előzmény: S. Pig Bodine (8)
S. Pig Bodine Creative Commons License 2001.07.01 0 0 8
T. Guta!
Csak a pontosság kedvéért:

"Amikor a kommunizmus alatt"
- itt nem kommunizmus volt, hanem kommunista diktatúra.

"senkinek nem volt/lehetett semmilye"
- ez egyszerűen nem igaz, kérdezd meg pl. azt a falusi iparost, aki a hetvenes-nyolcvanas években építette fel a háromszintes házát és vette meg a Ladáját vagy a használt Pözsóját.

"ezt a mai árubőségen végigtekintve könnyen beláthatjuk"
- az "árubőség" (a választék növekedése) 89 után egybeesett a vásárlóerő zuhanásával).

"akkor a felszabadulás után teljesen természetes, hogy nagyon sokan a matérium csillogásában élik ki a több (4 és fél) éves elnyomás okozta traumákat."
- ebben van valami, azonkívül, hogy "matérium" szó nem létezik, csak matéria.

Amit a kapitalizmus anyagiasságáról írsz, az magától értetődő. A különbség az, hogy a kommunista diktatúra _egy bizonyos szinten felül_ szégyellni vagy titkolni valónak minősítette a gazdagságot, most ez megszűnt.

Amerika pedig nem az, amit a New Yorkban és Los Angelesben játszódó akciófilmek mutatnak belőle, hanem alapjában véve egy józan, konzervatív, az európai átlagnál sokkal vallásosabb és vidékiesebb társadalom, amelyiknek stimulálószerekre van szüksége, hogy bele ne fulladjon az unalomba.

Előzmény: Guta (7)
Guta Creative Commons License 2001.07.01 0 0 7
"anyagiasabba valast"
Amikor a kommunizmus alatt senkinek nem volt/lehetett semmilye (ezt a mai árubőségen végigtekintve könnyen beláthatjuk), akkor a felszabadulás után teljesen természetes, hogy nagyon sokan a matérium csillogásában élik ki a több (4 és fél) éves elnyomás okozta traumákat. Szerintem ez a túllendülés minden téren jellemző volt, és mostanában kezd visszaállni a normál értékek felé a közgondolkodás. Nyilván a kapitalizmus sokkal anyagiasabb, mint a kommunizmus volt, de ennek csak örüljünk, hiszen az anyag ami körülvesz minket az nem elsődleges, de erősen befolyásolja az életérzetünket. Ha valaki jó módban él, akkor sokkal könnyebben tud foglalkozni a számára fontosabb dolgokkal.

"oszinteseg visszaszorulasat a legszukebb barati korre uram bocsa' a csaladtagokra"
Ennek örülhetünk, ti. Amerikában még ez sem jellemző. Önmagukhoz sem tudnak őszinték lenni, legfeljebb egy-egy ihletett pillanatban, és akkor is csak közhelyek szintjén. A családot pedig olyannyira nem tisztelik, hogy az egyetemre kerülő gyerek(ek) már teljesen függetlennek számítanak, és legfeljebb anyák-apák napján, meg Thanksgiving-kor hívják fel szüleiket. Nem mindenki, de ez az általános.

"A 'kotelezo' stiluskeresest s annak mondhatni feltetel nelkuli felvallalasat s ezzel -paradox modon- parhuzamosan az egyen, az individuum elfakulasat."
Jól mondád! :))

Előzmény: net-boy (2)
Guta Creative Commons License 2001.07.01 0 0 6
gedeon_2001, a white trash nem az európaiakkal szembeni véleményformálókat jelöli, hanem azokat a fehér bőrszínű embereket, akik vagy bűnözésből élnek, vagy disznó módjára. (Értsd: alapvető higiéniai előírásokat nem tartanak be, kifejezetten gusztustalan egyedek, stb.)

Ez kb. olyan összemosás, mint ha én azt mondom a Kunczéra hogy szar alak, tehát az értelmes többség a hazai liberálisokat szar alak-nak nevezi...

Előzmény: gedeon_2001 (4)
net-boy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 5
Ezt kifejtened bovebben?

Előzmény: gedeon_2001 (4)
gedeon_2001 Creative Commons License 2001.07.01 0 0 4
Az erdekes az, hogy Amerikaban is vannak olyanok, akik a modernitas szamukra idegen megnyilvanulasi formait idegen befolyasnak tudjak be. Ok az effete europai dekadencia hatasanak tekintik ezeket a dolgokat. Akik igy gondolkodnak, azt az ertelmes tobbseg white trash-nek nevezi -- bizonyos szembeotlo szociologiai attributumokat figyelembe veve.
Előzmény: net-boy (2)
La Koma Creative Commons License 2001.07.01 0 0 3
Kedves Kollega!
Magam is találkoztam már e betegséggel.
Az én tapasztalatom az, hogy azokat a társadalmakat tudja megbetegiteni, ahol agressziv álliberális baktériumok is jelen vannak.Ezek próbálják a szervezet immunrendszerét minél inkább legyengiteni. Optimális esetben e kórokozók még hasznosak is lehetnek, mivel hatásukra előbb-utóbb nemzettudat, önbecsülés vitaminok termelődnek, melyek ellenállóvá tehetik a szervezetet ezen alattomos betegséggel szemben.
net-boy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 2

Sajnalom, hogy en definialom mert ezt is erdekes lett volna masoktol/toletek hallani.

Tobbek kozott:
Az ertekrend torzulasa a korabbihoz kepest. Ertem itt ez alatt elsosorban az anyagiasabba valast. Az emberi kapcsolatokban levo oszinteseg visszaszorulasat a legszukebb barati korre uram bocsa' a csaladtagokra (sulyosabb esetben meg ez utobbiak is 'szurve' vannak).
A kotetlenebb eletformak megjeleneset.
A 'kotelezo' stiluskeresest s annak mondhatni feltetel nelkuli felvallalasat s ezzel -paradox modon- parhuzamosan az egyen, az individuum elfakulasat. Az egyen altal valasztott retegcsoporthoz valo, mondhatni feltetel nelkuli kotodeset (bar van sajat velemenye azt megsem meri a kozosseg elott vallalni (nevezzuk csendes azonosulasnak).
Egyfajta profizmus megjeleneset a tarsadalmi interakciok teren, szelektiv viselkedesi stilus (vele ilyen vagyok mert ez eri meg legjobban vele pedig olyan).

Ilyesmit es ehhez hasonlokat.




Előzmény: Derek (0)
kaanga Creative Commons License 2001.07.01 0 0 1
Ha definiálnád, akkor könnyebben boldogulnánk.

kaanga

Előzmény: net-boy (-)
Derek Creative Commons License 2001.07.01 0 0 0
Mi az az elamerikanizalodas?
Egyebkent 0
Előzmény: net-boy (-)
net-boy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 topiknyitó
Azt szeretnem megtuni az itt megforduloktol, hogy fenyeget-e bennunket az el-amerikanizalodas veszelye avagy sem?
Netan mar jelentkeztek is a betegseg tunetei az orszagon?

A virus pontos definicioja is megfogalmazhato.
Ki minek latja ezt a korokozot?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!