Keresés

Részletes keresés

-balazs- Creative Commons License 2005.06.02 0 0 2172
Én továbbra is kész vagyok magamat fához láncolni. Legyen úszó EB, legyen úszó EB akár a szigeten is, de nem kellenek dömperek, állványok, légkalapácsok. Ha harc, hát legyen harc!
Előzmény: east (2170)
east Creative Commons License 2005.06.01 0 0 2171

Nem tudom hogy ezen a hepajon lesz-e, de a triatlonos verseny is közeleg kinn a szigeten. Akár a triatlon egyes számait külön-külön is, csapatban is, egyénlieg is lehet teljesíteni.

Hajrá!

 

 

Előzmény: kezil (2169)
east Creative Commons License 2005.06.01 0 0 2170

Ez most egy élc?

Simán rákérdeztem van-e fejlemény uszodaügyben, erre kapok egy ilyen szép dolgot. Eltettem a farzsebembe, annak ellenére hogy a lényegét még fejtegetem.

Előzmény: kezil (2168)
kezil Creative Commons License 2005.06.01 0 0 2169
 Szigeti Sportvarázs annak a hétvégi rendezvénynek a neve, amely csakugyan varázslatosnak ígérkezik. Június 3. és 5. között a teljes Margitszigetet sporttal, környezetvédelemmel kapcsolatos programok népesítik majd be. A Budapest Főváros Önkormányzata által első alkalommal megrendezett esemény, mely több mint száz programból áll, vélhetően legalább 50-60 ezer látogatót vonz a szigetre.
kezil Creative Commons License 2005.05.31 0 0 2168

Nem találok friss infót a margitszigeti uszodabővítés aktuális helyzetéről. Tud vki vmit mi a helyzet? Remélem még húzzák egy kicsit mert úgy hallottam június végéig el kell kezdeni, ha nem, elvehetik a rendezési jogot.

 

Na , ez a a baj *ja meg

 't'lltottam angol billre rendsyere)

 

i am want swimming european championship

Nem tudom 't'lltani magyar billenzty

 

vmit elbasztam, mint anno kormany* ja, mert bali)

 

En is jobban, kopasz hegz, de ha kell vhol, ne legyen gond, bar kivenhedett FA.

 

 

 

Miel[tt, b'r ki ellenem, :N ;RYEM magam k0rnzyetv;d[nek, persye aki nem akarja a term;syetett. maga ellen megv;deni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: east (2167)
east Creative Commons License 2005.05.31 0 0 2167

Nem találok friss infót a margitszigeti uszodabővítés aktuális helyzetéről. Tud vki vmit mi a helyzet? Remélem még húzzák egy kicsit mert úgy hallottam június végéig el kell kezdeni, ha nem, elvehetik a rendezési jogot.

 

 

 

 

 

Margitszigeti víztorony Creative Commons License 2005.05.13 0 0 2166
Köszönöm, hogy segíted a marketingünket :)
Nem olvashatnék bele abba a diplomamunkába? Amiket eddig átolvastam leckéid közül, többet tudsz a szigetről, mint sokan...
Előzmény: amatőr (2163)
Margitszigeti víztorony Creative Commons License 2005.05.13 0 0 2165
Kedves -balazs-, és többiek!
A mellbevágás tényleg igaz, mert valamit (marketing) nagyon rosszul csinálunk, ha olyan sziget-mániások, mint Ti sem hallottatok a galériáról. Nem vagyok egy fórumozós típus, lehet, hogy nem jól használom az internetes jeleket, de semmi orrfennhordás nem volt a dologban - inkább elkeseredés.
A toronyról írt többi dolog pedig kibuggyant belőlem, mert sokaktól hallottam már mit lehetne kezdeni a víztoronnyal, csak senki nem látja a tényleges háttéret. És még tudnék mesélni, hogy mi minden működik másképp a szigeten, mint bárhol máshol... Elnézést, ha félreértetted, nem neked, és főleg nem leszúrásként írtam.

Felül valóban madárkaki, de ezek a képek félrevezetőek a torony valódi állapotát tekintve - hiszen a látogatható szintek többé-kevésbé rendben vannak, kiállításokkal stb. Kiváncsi lennék pl. a Nemzeti Múzeum padlására.... Szerintem az sem sokkal szebb :))) A viztorony.hu-n található egy csomó fotó, leírás stb. a margitszigetiről, amiben vannak szép képek is - bár a kiállítótér nincs benne, hiszen toronyőrt elsősorban, mint ipari létesítmény érdekli. Megpróbálok a későbbiekben felrakni ide néhány, sokkal jellemzőbb fotót.
Igaz, nagy szükség lenne egy saját honlapra - tervezem is már régóta. Jelenleg ennyire futja, vagyis a göncölös (mostanában technikai okokból nem nagyon frissülő) honlap részeként vagyunk.
Előzmény: -balazs- (2161)
SzabadnakSzületett Creative Commons License 2005.05.13 0 0 2164
Lemaradtam a mellszobrokról vagy volt már róluk szó? Ha igen, hányas hozzászólás?
amatőr Creative Commons License 2005.05.13 0 0 2163

A sziget tényleg valami mágikus erővel bír: a főváros szívében külön világ.

A Kilátó Galériáról van honlap, igaz, a Göncöl Alapítvány nagy közös honlapján belül kell keresni.

 

Örülök, hogy "új hallgatók" is bekapcsolódnak a szemináriumokba, ez újabb megszólalásokra motivál. :)

Anno a diplomamunkámhoz kutattam, gyűjtöttem anyagokat a sziget történetéről; hej, de rég volt... Ma már nem is tudnék mit kezdeni egy levéltári fond- és állagjegyzékkel. :)  

pen Creative Commons License 2005.05.13 0 0 2162

Szia,

A marketingeteken szerintem sokat segíthene egy honlap a toronyról és/vagy a galériáról. Van már ilyen, vagy tervezitek esetleg?

pen

Előzmény: Margitszigeti víztorony (2160)
-balazs- Creative Commons License 2005.05.12 0 0 2161

Szerintem mellbevágás és orrfennhordás nélkül is tök jól le tudtad volna írni ugyanezt.

 

Igaz, nem tudtam a galériáról. És bizonyosan még nagyon sok másik galériáról sem tudok. Igyekezni fogok a hiánypótlással.

 

Ugyanakkor a lent említett hozzásban a torony felső részéről kérdeztem. A belinkelt fotók alapján, az a szép nagy tér, a volt tartályok helyén, üresen áll és elsősorban madárkaki kiállításnak ad otthont.

Előzmény: Margitszigeti víztorony (2160)
Margitszigeti víztorony Creative Commons License 2005.05.12 0 0 2160
Kedves Mndenki!
Örülök, hogy van egy ilyen fórum, de nagyon mellbevágott -balazs- kérdése. Úgy gondolom, hogy Ti, akik itt írtok egymásnak ismeritek a szigetet. És még Ti sem tudjátok, hogy a toronyban egy galéria működik, méghozzá nem is 1-2 hónapja, hanem 1984 óta! Erősíteni kell a marketingünkön... :)
Az igaz, hogy nem a legismertebb galériák egyike, de nem is az a célunk (a Göncöl Alapítvány üzemelteti), hiszen az alapító okiratunknak megfelelően egy emberléptékű társadalom megvalósításán fáradozunk - amibe nem férnek bele a kemény kampányok, a zajos-zűrös kiállítások stb. A galéria neve Kilátó - ez két okból is van, egyrészt a torony látogatható felső szintje mintegy 30 méter magasan van - innen reális Budapest panoráma látható: benne vannak a fő nevezetességek, a lakótelepek, a még létező zöldfelületek is. Azt hiszem azért ilyen magasra kevés helyen lehet felmenni. Ez egy kicsit reagálás viztorony hozzászólására is (2158).
Másrészt célunk, hogy olyan művészeknek, programoknak adjunk helyet, akiknek máshol nincs lehetőségük - nem a tehetségük, vagy fontosságuk miatt, hanem a jelen világ pénzközpontúsága többnyire olyan kiállításokat bír el, amelyek rendesen termelnek profitot. Így folyamatosan kiállítanak nálunk kezdő művészek, társadalmi szervezetek, és vannak jótékonysági rendezvények. Ja és mindezt csináljuk mindenféle állami, önkormányzati stb. támogatás nélkül, ezért van az, hogy "fent a galambok laknak" (újra 2158), hiszen saját bevételeinkből (kőkemény belépőjegyeink vannak: jelenleg 200, ill. 100 Ft) "csak" erre futja. Egyébként minden szezon előtt ki kell festenünk, ez kb. 1000 m2 falfelületet jelent....
Lehet, hogy egyszer lesz itt egy nagyon "trendi" galéria vagy étterem vagy akármi, de addig mindenkit szeretettel várunk, aki szereti a Margitsziget csendjét és nyugalmát, aki élvezi, hogy a kupolateremből szétnézve a nyugalom szállja meg.

Egyébként az idei szezonban meg fogom nyitni a legfelső szinten a Margitsziget történetéről szóló állandó kiállítást, ha kész lesz jelezni fogom. Addig is örömmel és élvezettel olvasom amatőr tanár úr leckéit, sokat tanulok belőle. Szivesen találkoznék-beszélgetnék veled.
Sokszor eszembe jut, hogy a Margitsziget nem egy különleges hely, hanem egy különleges állapot, amibe komolyan szerelmesnek lehet lenni. Azt hiszem most találtam néhány hasonlóan gondolkodó embert. Köszönöm: Csilla
Előzmény: -balazs- (2157)
SzabadnakSzületett Creative Commons License 2005.04.19 0 0 2159
Helló!
Nagyon érdekes a szigettörténeti leírás. Mikor folytatódik?
Látom, itt nagyrészt futók nyomulnak. Azért egy koca-görkorisnak is van hely?

Általában: én is nagyon szeretek a Szigetre járni, főleg ilyenkor. Most optimális a látogatótömeg: nem félek egyedül, de nem is zavaró a népség.

Egyébként: nagyon hiányolom az ízléses, kellemes kerthelyiségeket. Azoktól a randa lakókocsi-bódéktól rosszul vagyok, a lepukkant kaszinóról meg a Szabadtéri Színpad környékéről nem is beszélve. Láttátok a Szabadság-téren azt a kis presszót? Olyat szeretnék látni, a főtt kukoricásokat pedig mogyoróvesszővel elkergetni.

Beültették már a rózsakert környékét?
víztorony Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2158

Én sem tudom pontosan, egy újságcikk szerint az ötvenes évek óta nem működik, de hát írnak össze-vissza mindent, sose lehet tudni :) A tartály falát meg - állítólag - a nyolcvanas években bontották le.

 

"A margitszigeti víztorony 1944-ben a háborús események során erősen megsérült, tátongó rések, egész darab hiányok voltak a medence falain. Helyreállításának tervezési és ellenőrzési munkáival 1947-ben a közmunkatanács Székely Hugót bízta meg. Amikor a "kifoltozás" elkészült, meg akarták tölteni a medencét, hogy falainak vízzáróságát ellenőrizzék. Ez eleinte nem sikerült, mert amennyi vizet beszivattyúztak,  ugyanannyit a medence fala ki is engedett. Ezután éjjel-nappali munkával cementsimítást készítettek, ami eredményesnek bizonyult."

 

Mihailich Győző - Haviár Győző: A vasbetonépítés kezdete és első létesítményei Magyarországon. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1966

 

Jó pár éve másra használják, a Kilátó Galéria működik benne. Persze csak az aljában, fent a galambok laknak. Nyáron nyitva van, fel lehet menni az erkélyekig, ahonnan már szép kilátás nyílik a városra.

 

Előzmény: -balazs- (2157)
-balazs- Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2157
Nagyon köszi ezeket a képeket. Ezek szerint már nem műkszik a szigeti víztorony. Mióta? Vannak tervek arra, hogy valami másra használják? Például biztos szuper kiállítótermet lehetne oda rakni. Bár gondolom műemlék ami nem tesz ilyesmi egyszerűvé.
Előzmény: víztorony (2154)
7241gabi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2156
Hát akkor lássuk!
Előzmény: amatőr (2155)
amatőr Creative Commons License 2005.04.09 0 0 2155

viztorony

Érdekes képek, érdekes honlap! Kösz!

 

Ami ezt a topikot illeti, még nem gondolom befejezni a szigettörténeti szemináriumokat, mégha lassan is csordogálnak a fejezetek... :)

víztorony Creative Commons License 2005.04.04 0 0 2154
Pár kép a szigeti víztorony tetejéről/ből itt: http://www.viztorony.hu/forum.php?id=19
víztorony Creative Commons License 2005.03.09 0 0 2153

Megfellebbezték a margitszigeti uszoda engedélyét

Noha a fővárosi közgyűlés jóváhagyta a margitszigeti sportuszoda bővítését és az építési engedélyt is kiadták, még nem hárult el minden akadály a beruházás elől. Egy zöldszervezet megfellebbezte az engedélyt, így egyelőre sikerült megakadályozni a favágást. Ha elutasítják kifogásukat, közigazgatási bíróságon támadják meg az úszó Európa Bajnokság megrendezésére szolgáló uszodabővítést. A mozgalom szerint nem csupán az építkezés, hanem a későbbi rendezvények miatt a csaknem kétszeresére megnövelt uszoda puszta léte is fenyegeti a sziget nyugalmát. Demszky Gábor főpolgármester is elismerte: elképzelhetetlen, hogy a bővítések után megmaradjon a jelenlegi forgalom a szigeten. Görözdi György, a beruházás miniszteri biztosa úgy nyilatkozott, nincs akadálya az építkezés elkezdésének, hiszen a sporthivatal 12 környezetvédő szervezettel egyeztetett, közülük tíz elfogadta a terveket, csak kettő utasította el.
Forrás: Magyar Hírlap, 2005. március 7.

Előzmény: víztorony (2152)
víztorony Creative Commons License 2005.01.27 0 0 2152

http://www.nol.hu/cikk/349845/

 

A döntést követő tájékoztatójukon a MIÉP-esek bejelentették, akár élő lánccal is meg fogják akadályozni azt, hogy megvalósuljon a szerintük komoly környezetrombolással járó uszodabővítés.

 

Na erre kíváncsi leszek.

kambekk Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2151
Földalatti beszélgetések a Gödör Klubban, az Erzsébet téren 2005. január 24-én, hétfőn 18 órakor
Téma: Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése a Margitszigeten
-balazs- Creative Commons License 2005.01.16 0 0 2150
Személyes elfogult véleményem, hogy ami jó Gyárfásnak, az nem jó nekünk, nem jó Magyarországnak és nem jó az emberiségnek. Sötétebb, ocsmányabb ember kezébe nem kerülhetett volna ez az úszó EB. Én kész vagyok magamat fához láncolni Gyárfás ellenében.
Előzmény: amatőr (2149)
amatőr Creative Commons License 2005.01.16 0 0 2149
Chino-San Creative Commons License 2005.01.10 0 0 2148

nekem a szökőkútról van egy képeslapom valamikor a 20-as évekből. fekete-fehér helyett fekete-arany.

majd megkeresem és berakom ide (ha otthon is eszembe jut...).

 

lehet amúgy, hogy a víztoronyról is volt.

Előzmény: víztorony (2147)
víztorony Creative Commons License 2005.01.10 0 0 2147

http://www.viztorony.hu/h/budapest/0/02-88.jpg

egy régi képeslap 1914-ből, rajta az új víztorony.

7241gabi Creative Commons License 2005.01.07 0 0 2146

Iszom minden szavát!

:-))

Előzmény: amatőr (2145)
amatőr Creative Commons License 2005.01.07 0 0 2145

Indul a szeminárium!

 

Fáradjanak be a folyosókról, írják alá a katalógust, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat! :)

 

A 2005-ös szigetfutás tiszteletére tehát egy újabb fejezettel haladunk előrébb szeretett szigetünk történelmének megismerésében.

 

Az előzményeket a következő hozzászólásban olvashatjátok:

 

963

885

1008

1208 - ez egy zh, aminek még adós vagyom az ereményével: Rohamcsiga és gedeon bácsi azóta se államvizsgázhatott, gondolom, e szemináriumi jegye nélkül... :)

1466

1591

1816

1884

1905

1923

1977 - itt tematikusan összefoglaltam, mi hol található a hsz-ok között, csak azóta vhogy egy-egy számmal elcsúsztak a jelzett hsz-ok (de ez a mostani jó kell, hogy legyen :) )

1978

2030

2062

2101

2112

 

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy az új vezetőség immár nem délibábos kaszinóterveket kergetett, hanem egy európai színvonalú, minden igényt kielégítő gyógyfürdő-centrum kiépítését ígérte.

 

A bérlőtársaság komolyan gondolta a sziget fejlesztését. Az ásványvízüzem és a kertészet felújítására költött 2.700.000 korona a vállalat beruházókedvét mutatta. A Nagyszállót egész évben üzemeltették; újjáépítették a liftet, gázfűtéssel látták el a hallt. Gyermekjátszóteret és két teniszpályát építettek a vendégek szórakozási lehetőségeinek bővítésére. Dr. Dalmady Zoltán egyetemi tanár személyében elsőrangú fürdőorvost szerződtettek; ingyenes orvosi ellátást biztosítottak a betegeknek. A sziget megközelítését javítandó 8-9 kishajó teljesített szolgálatot.

A bérlő mellett a bérbeadó sem maradt el a sziget fejlesztésében. A Közmunkatanács folytatta a kényszerűen abbahagyott feltöltési munkálatokat. A sziget északi csúcsán  és a felső hajóállomás körüli parton feltöltötték a nagy kiterjedésű mélyedéseket. A jóval nagyobb munkát igénylő budai oldalon is elkezdődtek a feltöltés előkészületei. A Közmunkatanács egyetértett a bérlő által szorgalmazott gyógyfürdő-centrum tervével. E fejlesztési irány mellett új célként jelölték meg a sziget történelmi emlékeinek felkutatását.

Ahogy -tán némi, a kort figyelve érthető pátosztól sem mentesen- mondták:

"A gyógyfürdőtelep nagyarányú kifejlesztése mellett a sziget múltjának felelevenítése a törekvésünk, történelmi múltunké, amely elmélkedésre késztet, tanít, s tettekre sarkall."

A világháború előtt elkezdett ásatások nagy erővel indultak újra. A Szent Domonkos-rendi zárdát és a premontrei rend templomát régi alakjában kívánta újjáépíteni a Közmunkatanács. A történelmi múlt emlékei Trianon fényében kaptak különös jelentőséget. A csonka Magyarország számára a dicső és hatalmas múlt jelképeként kívánta a Közmunkatanács a romokat helyreállítani.

 

A Margitsziget fejlődése töretlennek mutatkozott; bérlő és bérbeadó együtt munkálkodott a fejlesztésen. A szükséges javítások, karbantartások rendben folytak. Eltüntették a Tanácsköztársaság alatt épült strandfürdőt, és egy -egész Európában egyedülálló- szabad termálfürdőt terveztek a helyébe. A Közmunkatanács azonban csak a medencét engedélyezte végleges formában, a többi rész csak fából készülhetett. A bérbeadó valószínűleg nem akart a nagy költséggel számoló tervhez elhamarkodottan hozzájárulni, ezért döntött az évek folyamán kibővíthető, átépíthető szabadstrand mellett. (Még ennek költségei is elérték az 5,5 millió koronát.)

 

A bérlőtársaság az elért sikerek mellett kénytelen volt néhány kellemetlen üggyel szembenézni.

 

De hogy pontosan milyenekkel, az a következő szeminárium témája lesz. :)

amatőr Creative Commons License 2005.01.05 0 0 2144

Ohó, -balazs-, aztán nem rendetlenkedni! :)

 

Pen: te már szinte előjogokat élvezel, hogyúgymondjam, kivételez veled a tanár... :)

 

Egy nap alatt három nebuló: jó kezdés! :)

Előzmény: -balazs- (2142)
pen Creative Commons License 2005.01.05 0 0 2143

ld. 2128

:o)

pen

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!