Keresés

Részletes keresés

decca Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174718

Kölcsön kaptam egy vendéglős barátomtól egy BFC La Vittoria Classica kávégépet.

Ez egy HX-es E61 fejes gép, így a kérdésem azokhoz szól, akik éltek már együtt ilyen géppel.

Azzal kezdtem, hogy elláttam fejhőmérővel a gépet (nem volt egyszerű, kicsi volt a hely), és azt

látom, amit várni lehetett: ha áll a gép, akkor felhevül a fej úgy 101-102 fok köré. A lefolyások

szépek, hűtőcsapolgatással már 92 fokig lementem, de még mindig úgy érzem, hogy lejjebb kell

menni (most épp Paljoc féle Yirga-val próbálkozom, szerintem azért sok a keserű íz benne, mert még

magas a hőfok. Még egy kis test is kéne, lehet, hogy feljebb megyek a dózissal, most a dupla 21 grammal

készült.)

A kérdésem az, hogy csökkentsem-e a kazán nyomást, hogy ne menjen fel annyira a fejhő, míg áll a gép.

Most 0,9 és 1,1 bar között kapcsolgat a nyomáskapcsoló.

Tudom, szűkítő segítene, de mivel ez kölcsön gép, azt nem akarnék tenni bele. Gőzölni ritkán szoktam, az

nem gond, ha az kevesebb lesz.

blaze73 Creative Commons License 2018.01.13 -1 0 174717

Nem vörös posztó a Lelit, csak a forgalmazója egy nettó p+%!

Előzmény: blues_fan (174716)
blues_fan Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174716

Szia!

 

Bár itt a Lelit név vörös posztó, de ha új gépet vennél és nem ragaszkodsz a Pavoni márkához, Lelit Anna PL41TEM néven kb. ugyan ez a kaliberű gép, csak olcsóbban.

Előzmény: BertalanL. (174715)
BertalanL. Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174715

Sziasztok,

 

La Pavoni Dolce Espresso PID géppel kapcsolatban van valakinek gyakorlati tapasztalata? 

 

Gépvásárláson gondolkodom és ár/érték arányban elfogadhatónak tűnik,de nem tudom hogy hozza-e a várt eredményt.

 

Köszi 😃

jak01 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174714

én tegnap rendeltem egy ilyet: https://www.aliexpress.com/item/VANKOOD-Espresso-Coffee-Tamper-Blue-Coffee-Tamper-Machine-Press-Flat-Base-Barista-Accessories-51mm-57-5mm/32822613746.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.w5GlRX

vásárlói hsz-ek között megtaláltam, hogy 431 gramm. 

Összahasonlítási alapom nem lesz, de nagyon kíváncsi vagyok.

Előzmény: H_G (174713)
H_G Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174713

Még két nehéz fém között is nagy különbség lehet, a Szamila drága tampere egy pompásan kiegyensúlyozott darab. De amúgy nem muszáj a fém, én sokáig egy keményfa tampert használtam nagy megelégedéssel.

 

Előzmény: LazacX (174711)
jak01 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174712

én az aeropresst szoktam vitaminos tégellyel tamperolni :)

 

egyébként aeropresshez milyen szemcseméretű kávé kell? 

Előzmény: Mylord3 (174710)
LazacX Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174711

A Szamilánál fogtam kézbe ilyet, úgyhogy bár nem használtam tampert soha, de belátom hogy egy nehéz fém eszköz való erre a célra és nem műanyag. Amúgy már mindegy, mert megrendeltem. Inkább csak a józan ész mondja azt, hogy valahogy nincs ár érték arányban egy ilyen termék. Valószínűleg ezt az érzést tompítja majd a következő pár nap, miután rájövök arra hogy egy célszerszámmal a kávét lapogatnom tizedannyi idő lesz majd, mintha valamilyen segédeszközzel bűvészkednék.

Előzmény: Mylord3 (174710)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174710

 "...Itt kívánom megjegyezni, hogy ez utóbbi vasdarab beszerzése fájt eddig a legjobban, mondhatni csak ez fájt. Erre nem muszáj reagálni.  :)"

 

"...ha már költeni akarsz erre a célszerszámra." :-)

 

 

"A tampert meg valami kanálfejjel pótolom."

Inkább vmilyen megfelelő méretű pohár üvegtalppal!

 

Ja, amúgy:

 

http://www.saecoalkatresz.hu/minden-kavetomorit-d1560-d2400-p-24063.html

 

 

 

Előzmény: Mylord3 (174688)
LazacX Creative Commons License 2018.01.13 0 0 174709

Oscart vettem. Emellett a javasolt maroktampert. ( Itt kívánom megjegyezni, hogy ez utóbbi vasdarab beszerzése fájt eddig a legjobban, mondhatni csak ez fájt. Erre nem muszáj reagálni.  :)  ) Mivel mindkettő valószínűleg hétfőn, max. kedden lesz itt, de holnap aránylag egész nap ráérek gépészkedni, úgyhogy ezek hiányában is kipróbálom pár főzésre a gépeket. Mondjuk vizet forralva, és átszűrve itatóspapíron. A tampert meg valami kanálfejjel pótolom.

Előzmény: jak01 (174705)
vincent66 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174708

Lucaffe-t ősszel az alza.hu-ról rendeltem, 5e ft alatt volt a kilós kiszerelésű Espresso Bar, kicsit tartottam tőle, de nagyon jó volt.

 

Egyébként én úgy gondolom, hogy a Pacicaffe Roma Espresso jó alap próbálkozni, nem drága és lehet belőle könnyen frisset venni. (3500Ft/kg)

Előzmény: H_G (174695)
Katoczi Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174707

Biztosan nem cserélném le az egyik legjobban tuningolható otthoni kisgépet egy thermoblokkos gépre. Ha magyarországon élsz újból, akkor szakembert is tudunk ajánlani aki kihozza belőle a maximumot, vagy leírást ami alapján megcsinálhatod magadnak. Ha tényleg el akarod adni, akkor egy gyári állapotú 2015 előtti Gaggia classic 200 eurót is érhet (vagy többet).

Előzmény: vivalfa (174706)
vivalfa Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174706

Sziasztok!

 

Dilemmában vagyok: van egy GC Gold edition-om. Kiállítási darabként vettem, gyakorlatilag nem volt használva. Nem volt őrlőm, így kb. egy "téglányit" használtam. Aztán lakásvásárlás, felújítás, gyerek születése, stb. így őrlőt nem tudtam venni. Ez azt jelenti, hogy szegény gép kb. 5-6 éve porosodik használatlanul. Menet közben külföldre költöztem és áttértem Nespressora. De most fellángolt a régi tűz és vettem egy alig használt Nemox Lux-ot.

Dilemma: használjam a GC-t vagy eladom, kicsit hozzáteszek és veszek mást helyette, pl. egy QM 820-at. Vagy mást? De mit?

Mennyi a reális ára a Gold e.-nek?

Köszönöm a válaszokat előre is!

jak01 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174705

végül milyen vízlágyítás mellett döntöttél?

 

Simiről tud valaki valamit? :)

Előzmény: LazacX (174692)
andrers253 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174704

Egy kicsit le lettem húzva, de nem egy ihatatlan kávét ajánlottam. Annak idején molinari oro-val kezdtem:) 

Előzmény: kopiteki (174703)
kopiteki Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174703

Azt a saicaffot nem mertem megkostólni, inkább kerestem dell ospite-t. Az legalább a megszokott minőség. Karácsonyra meg kaptam szintén lucaffetól exquisitet meg molinari orot. Most egy ideig jóvilág van.  :o)))

Előzmény: andrers253 (174702)
andrers253 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174702

Ez tényleg ízlés dolga, de arra, hogy beállítsa a darálót szerintem megteszi, a pellini és a lavazza meg drágább, s Kimbo-t meg lehet kapni az euronics-ban, de az akkor is a duplája, s feljebb meg lehet lépni, de akkor csak az internetes rendelés marad. Lucaffé-t már nagyon rég láttam a Debreceni mm-ben, régebben volt, s egyértelműen finomabb, de én az itteni lehetőségeket vettem számon.

Előzmény: H_G (174695)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.12 0 1 174701

Karesz, nem farmer ez! :-) Én mindkét graef őrlömhöz max 10 deka KV-t használtam el, de csak azért, hogy beállítsam a gépeket magamnak, aztán mentek élesben, nem tudom, hogy ilyen kis kúpos x.roknál van-e (lett volna-e) jelentősége bármilyen előmunkálatoknak.

 

/Bocs, de mindig az az érzésem, hogy kicsit túlbonyolítjuk az életünket az ilyen dolgokkal, ezek a kis háztartási gépek továbbra sem atomreaktorok./

Előzmény: olaszpresszo.hu (174700)
olaszpresszo.hu Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174700

Sziasztok, az új Graef darálók igényelnek "előkoptatást"? Át kell tolni rajtuk 1-2 kg "tesco" kávét az optimális teljesítményhez a használatba vétel előtt?

LazacX Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174699
Első daráláshoz iránytűnek ez azért nagy segítség.
Előzmény: Mákosmalac (174696)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174698

Nekem pedig most cm 802-esem van, abban is van kiskosár :-), de én még plusszban alátéttel is tudok finomítani. Az előző darálómból "lenyúltam" asszem 2 db-ot.

/Simi úgysem olvassa. :D /

Előzmény: sloob (174697)
sloob Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174697

Sziasztok!

 

Nekem CM900 van, a kivehető  kis kosáron-is lehet állítani, hogy milyen legyen az őrlemény finomsága, így bizony előfordul az, hogy két ugyan olyan gép pl. a 15-ös fokozaton más finomsággal őröl. A másik fontos dolog, hogy először a kis kosarat kell berakni utána kell rárakni a felső buroklatot. 

Előzmény: Mákosmalac (174696)
Mákosmalac Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174696

Szia.☺ Cm 800-m van, 8 és 11 közötti állítással dolgozok....persze kávéfüggő.😀 Most Kapucziner Italiano Esspresso van, 9-t kíván.

Előzmény: LazacX (174694)
H_G Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174695

"SAICAF Elkafe kávé, kezdő kávénak nagyon jó"

 

Szerintem az semmivel se jobb a Pellini/Lavazzánál, mondjuk ízlés dolga... Az itteni MM-ban Kimbo a legjobb, no meg a Lucaffé, de az mostanában elég szórványosan kapható (és drága).

 

Előzmény: andrers253 (174691)
LazacX Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174694
Már összeraktam. Igaz, először egy youtube videóval kezdtem, utána meg a használatival, és csak utána bontogattam a dobozt. Ha már a daráló szóba került. Erre nem találtam javaslatot a neten. A 40 fokozatnak kb. az alsó egynegyed érinthet a presszó szemcsemérethez? Indulásnak mondjuk 6-8? Gondolom, túl durvára sikerült darálás esetén nem érdemes újradarálni.
Előzmény: Mylord3 (174693)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174693

"Nem mondom hogy a formatervezés csúcsa..."

 

...hát, nem kifejezetten az, de azért nem is egy lelit!! :))

 

Kezdésnek szerintem tökéletesen alkalmas baráti áras gép-párosod lett. Ha még nem raktad össze, akkor a Graef őrlő egy kis odafigyelést igényel elsőre, de aztán az ember hamar kiismeri azt is.

Előzmény: LazacX (174692)
LazacX Creative Commons License 2018.01.12 0 0 174692

Megrendeltem a vízlágyítót és a tampert még, és egyelőre úgy gondolom, a hardverből elég ennyi. Hétvégén veszek kávét is, a többit pedig meglátjuk. :) A gép is megjött, teljesen korrekt. Nem mondom hogy a formatervezés csúcsa, de rondának abszolút nem nevezném. Használati kopás sincs rajta számottevő. Nemsokára kezdhetem az ismerkedést.

andrers253 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 174691

Szia!

 

Debrecenben a media marktban van (fekete zacskós) SAICAF Elkafe kávé, kezdő kávénak nagyon jó és 3500 Ft/kg az ár, ha jól emlékszem, én ezt ajánlom, ha szereted a classic vonalat, s persze ott van a musetti, amire rátaláltál, de az már dupla áron. Black sheep kávéit is kóstoltam espressoként, azok nem a classic vonalat képviselik, több bennük a citrusosság, legalábbis én így éreztem. Ez benne a szép, hogy az értékelés szubjektív, magával az elkészített kávéval is lehet játszani (hőfok, darálás, idő), bár nekem nem pidelt gépem van, egyszer talán azt is veszek, de én annak idején SID-től vettem egy danndy gaggiát (krups xp4020 kezdtem, majd saeco aroma) amivel nagyon megszerettük egymást.

Előzmény: LazacX (174613)
AttiFü Creative Commons License 2018.01.11 0 0 174690

Mint fennebb is írják, ABC-ben, Metro-ban, Tesco, stb. ne vegyél kávét, mert jobb esetben is pár hónapja pörkölték. Biztos vannak MO-n is jó kis pörkölök, ahol 2000-3000 HUF/250 gr körüli áron kiváló kávét vehetsz. Kezdöknek pl. egy India Monsooned Malabar kitünö, lesz crema böven és kellemes csokis íze van. Ez csak egy tipp és itt pl. 5-6 Euro körüli árban van, tehát nem is drága. 

Előzmény: LazacX (174673)
magyarlacko Creative Commons License 2018.01.11 0 0 174689

Ezt én is csak megerősíteni tudom. Tamper tekintetében is egyetértek az előttem szólókkal. Egy kezdőnek hatalmas segítség tud lenni a Fragola féle Palm-tamp, sőt a haladók dolgát is megkönnyíti :)

Előzmény: Mylord3 (174688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!