Keresés

Részletes keresés

zildi Creative Commons License 2013.09.08 0 0 6588

Elnézésedet kérem, elkerülte a figyelmemet, hogy jelentkeztél a babér fámra, már nem emlékszem, de biztos azért nem jöttem vissza, mert nagyon hamar akadt jelentkező, aki elvitte.

Most csak azért tévedtem ide, mert van néhány fűszernövényem ládába, és érdeklődéssel olvasom, ki miként gondozza, mikor takarítja be

üdvözlettel

Előzmény: taormina001 (6578)
gyudball Creative Commons License 2013.09.05 0 0 6587

Sziasztok!
Télálló rozmaringot szeretnék már régóta a sziklakertünkbe (elég jól védett) és ezért a pécsi botanikus kertben gyűjtöttem most magokat. Mikor és hogyan ültessem el őket?
Köszi!

Iszka Creative Commons License 2013.08.20 0 0 6586

Ha idén ültetted, akkor lehet, hogy csak jövőre fog virágozni.

Nagy odafigyeléssel bent át lehet teleltetni.

 

Előzmény: becko8 (6585)
becko8 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 6585

Sziasztok! Rocoto paprikaval van valakinek tapasztalata? A problémám az, hogy nem virágzik, nő, elágazik, de virág nincs, miért, vagy mikor hozza ő a virágot?

Üdv,

b.

unartis: Creative Commons License 2013.07.26 0 0 6584

Ha már fűszer növényekről van szó, akkor itt van egy festő-fűszernövény, sáfrányos szeklice:

 

 

unartis: Creative Commons License 2013.07.26 0 0 6583

Szia!

 

Mi a snidlinget, kerti földbe szoktuk ültentni , lehetőleg ki a kerti szabad földbe.

Ha, nincs kert akkor egy balkonláda is megoldás lenne, vakondtúrásos földdel, ha van terasz, akkor a szabadlevegő csodákra képes, ott tartani a fagyokig, hogy érje fagy, utána mehet be a lakásba...

Előzmény: Esszzterr (6582)
Esszzterr Creative Commons License 2013.07.20 0 0 6582

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni snidling ügyben. Már kétszer vásároltam cserepes snidlinget, mind a két alkalommal át is ültettem, sima virágföldbe, és naponta öntözgettem, általában fűszernövényeknek való tápoldatos vízzel. Eleinte a konyhaablakban volt az első, de miután észrevettem, hogy kezd elszáradni áttettem olyan helyre, ahol nem tűzi a nap. A másodikat már alapból ide tettem, ugyanúgy locsoltam. Mindkettőt hazahozatal után "megnyírtam", mert elég nagyok voltak, kb. 10 centis részt hagytam meg, hogy ne hajoljanak meg. Mindezek mellett a második növény is kb. egy hét alatt szinte teljesen elszáradt. Kérlek segítsetek, hogy mit rontottam el! Köszönöm!

baby-lon Creative Commons License 2013.07.15 0 0 6581

Szia!

 

Mi mindig a közepét vágjuk, de azt folyamatosan. A fagy beállta előtt vágjuk tarra. Sajnos néha megfeledtkezünk a nyírásról, és felmagzik. Utána már nem az igazi... 

Előzmény: taormina001 (6579)
trofimov Creative Commons License 2013.07.15 0 0 6580

Sziasztok!

 

Kb. 3 éve ültettem hiperes rozmaringot a kertbe, mára szép bokor lett, minden jel arra mutatott,  hogy jól érzi magát.

Bujtattam is a tesója kb. egy méterre van mellette.

Van még a tövénél oregánó és kakukkfű, bár ha tudom, hogy ilyen nagy lesz, akkor nem ültetem ilyen közel.

 

A problémám viszont az, hogy a rozmaring egyik oldalán elkezdtek száradni az ágak, ideges vagyok, mert sztem kapott elég vizet.

 

Mi lehet a gond?... kérem segítsetek tanácsokkal...

 

 

 

Előre is köszi!!

 

taormina001 Creative Commons License 2013.07.13 0 0 6579

Kedves füszernövény-barátok, arról szeretnék érdeklödni, hogy ti hogyan "takarítjátok be" a füszernövényeket, úgy általában? Pl. Oregano, levendula, Basilicum, menta, citromfü? Most, amikor szép, tarra vágjátok és megszárítjátok, vagy ilyenkor csak igény szerint egy-egy ágat-levelet vágtok róla és csak a szezon végén takarítjátok be az egész növényt?

taormina001 Creative Commons License 2013.07.13 0 0 6578

Én esetleg szívesen menedéket nyújtanék neki. Esetleg cserébe szeretnél valamit?

Sajnos nem tudok írni neked, mert nem nyilvános a címed.

Előzmény: zildi (6574)
-cc- Creative Commons License 2013.07.12 0 0 6577

Akkor ezzel gondolom nem tudok mit tenni. Nem hantolhatom ki szegenyt :) kevesebb vizbe meg beledoglik itt a kanikulaban

Előzmény: lordhimself (6576)
lordhimself Creative Commons License 2013.07.12 0 0 6576

túl sok tápanyag okoz ilyet.

Előzmény: -cc- (6573)
Gyöngyi59 Creative Commons License 2013.07.12 0 0 6575

Szia !! Ha boltban veszel gyömbér gumót/ amin pici rügykezdemény is van/ elültetve szépen kihajt. Tavaly nem nőtt valami nagyra, de az éven már jó 2  arasznyi /az egyiket megette a csiga / még nem használtam belőle, egyenlőre csak dísznek növöget.

Előzmény: baby-lon (6548)
zildi Creative Commons License 2013.07.12 0 0 6574

https://app.box.com/s/3n7k93xsawlajejf6bey

Elajándékozom a fenti képen látható /remélem sikerült/ babérlevél fámat, sok éve nevelem. A budai Vár környékén lakunk, az elszállításban  nem tudok segíteni.

további kellemes napot

-cc- Creative Commons License 2013.07.11 0 0 6573

Talan most sikerult... 

Előzmény: -cc- (6572)
-cc- Creative Commons License 2013.07.11 0 0 6572

Igaz ez nem fűszer, "csak" balkonparadicsom, de szetintetek miert van az, hogy a levelei halvanyzold szinuve kezdenek valni? Ontozve van, tragyazva is. (Remelem a kepfeltoltes is sikerult)

Iszka Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6571

Ez a bálázás jól hangzik! ;)

 

Előzmény: lordhimself (6570)
lordhimself Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6570

nekem télen is van mindig pár fajta frissen az ablakban, az úgy meggyőzőbb :O) a citromfűből viszont egész bálákat teázok el szárítva.

Előzmény: Iszka (6569)
Iszka Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6569

Bazsalikomot próbálj meg egyben, aztán felhasználni a levelét, jó az! ;)

 

Vágva mondjuk kicsit feketedik.

Előzmény: lordhimself (6567)
baby-lon Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6568
Mi szinte mindent frissen használunk, szárítva csak azt, amit télire elteszünk. Oregano, majoranna, lestyán, tárkony, bazsalikom, rozmaring, babér, kakukkfű, curry...
Előzmény: -cc- (6565)
lordhimself Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6567

ez ízlés kérdése is...kísérletezni kell. bazsalikomot sohasem szárítanék, de a zsálya, kakukkfű, organo, citromfű, macskamenta nagyon jók. tárkonyt olajban szoktam eltenni.

Előzmény: -cc- (6565)
Iszka Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6566

1-1 fűszernövény szárítva illatosabb! Nem mind.

Viszont ami ehető azt lehet és érdemes szárítani, nem kell nagy bohockodásra gondolni. Fogsz egy csokorravalót, összekötöd a szárát és akár a radiátor csövén lógatva megszárad pár nap alatt, télre meg nagyon jók!

 

Szerintem ami nagyon aromás azokból frissen is lehet teát készíteni, vagy limonádét ízesíteni.

Frissen a citromfű, menta nagyon jó!

Húsokra a friss kakukkfű is! De szárítva még illatosabb!

 

Próbálkozz, mindenkinek más és más az izlése.

 

Más: bohóc paprika, mint csípős vagy édes (zölden) paradicsom, húsok mellé.

 

http://zoldsziget.blog.hu/2013/07/09/bohoc_paprika

Előzmény: -cc- (6565)
-cc- Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6565

sziasztok!

ha bárhol rákeresek fűszertémára előbb-utóbb felhasználási javaslatként az szerepel, hogy "szárított". ez csak "praktikusság" miatt van így, vagy ténylegesen szárítottan jobb felhasználni a még zöld helyett?

 

van otthon zsálya, meg mondjuk kakukkfű. ha ezekből teát akarok csinálni, akkor kezdjek el a kiszárítással bohóckodni, vagy zölden is lehet használni frissiben? logikusan/laikusan azt gondolnám, hogy zölden több benne az "anyag", mint szárítottan, így még kevesebb is kell belőle (ill. azonos mennyiségnél intenzívebb lesz az íze)

 

köszi

Iszka Creative Commons License 2013.07.08 0 0 6564

Kakukkfűvek mostani részei is nagyon jók fűszernek.

Szárítva pedig még illatosabb, én nem jegelném. ;)

Branta Creative Commons License 2013.06.05 0 0 6563

Egyszer ??? Minden második kertben van boróka, csak lehet, hogy nem tűnik fel :). Bár nem ez a vad boróka :). Felénk sok van, de még sosem szedtem bogyót.

Előzmény: monyesz (6561)
Branta Creative Commons License 2013.06.05 0 0 6562

Szedtem egy szatyor kakukkot, most csepeg. Befagyasztom, mert ez az idő szárításra nem az igazi, esetleg komposztot tudnék készíteni belőle :))).

Előzmény: Zitka (6560)
monyesz Creative Commons License 2013.06.04 0 0 6561

Szia !

Egyszer láttam borókát, egy őszi túra során, akkor megnéztem mi is ez (elsőre a borókapálinka ugrott be, de ez engem ez nemigen izgatott): http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/boroka.html

Előzmény: Branta (6559)
Zitka Creative Commons License 2013.06.04 0 0 6560

Szerintem a kakukfű nagyon jól megőrzi az aromáját szárítva. Most könnyebben látod, mert virágzik. Amúgy jobban "beleolvad" a gazok közé. Bár, négykézláb szaglászva :-D biztosan megtalálod virágzás után is.

 

A borókára sajnos nincs tippem.

Előzmény: Branta (6559)
Branta Creative Commons License 2013.06.04 0 0 6559

Üdv mindenkinek!

Kakukkfűről kérdeznék pár dolgot. Ma találtam bringázás közben egy rakat kakukkfüvet vadon, kint a pusztában. Tele van vele a mező. Most virágzik, érdemes ilyenkor gyűjteni belőle? Szárítva jobb vagy fagyasztva? És még a borókabogyó gyűjtési ideje érdekelne. Köszönöm a segítséget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!