Anyukám beiglije mindig kirepedt. Margarinnal sütötte. Aztán egyszer vajjal sütötte, nem repedt. Azóta vajjal süti :)
Ő pihenteti a már betöltött tekercseket. Megkeni tojássárgájával, egy éjszakát pihenteti hűvös helyen (nem hűtőben), másnap, sütés előtt a tojás fehérjével keni le. Gyönyörű fényes, márványos.
Ebben nem értek teljesen egyet, mert a fagyasztott pangazius elég büdös, mert hogy sok zsír van rajta, de a friss- szerintem- egyáltalán nem halszagú. Igaz, hogy én rögtön egy fél fej citromot szoktam a szeletekre locsolni és az aztán teljesen szagtalanítja.
Akkor érthető! Minden jót a műtéthez és remélem, hogy semmi komoly!
Ami meg a tengeri herkentyűket illeti, a Metróban olcsóbb, mint másutt és nagyon jó, friss dolgok is vannak, bár a toszkán hallevest melyhűtöttből csinálom.
A mi menűnk minden évben ugyanaz, csak a hal fajtája változik.
"Boldog karácsony"-koccintásra birspálinka
Csomagbontásra: kiflikarikákon füstölt lazac és kaviár
Leves: nincs
Idén : rántott szürkeharcsa és orly pangaziusz majonézes és ecetes, lilahagymás krumplisalátával
Fehér bor+ vörös( a fajtáját nem tudom ,mert a fiam hozza, akinek rendkívül kifinomult borizlése van)
diós beigli+ répatorta
Karácsony első napján viszont szigorúan tatárbeefsteak kétszer ledarált bélszinből.
Ez a halrakottas nagyon jó. A hallével nem tudok mit kezdeni, én felöntöm egy kevés vízzel, a lényeg a mártás. Szardellapasztát nem használok, kapribogyót viszont szoktam tenni bele. Legutóbb a pürét nem simítottam el rajta, hanem kis halmokba raktam rá, nagyon jól nézett ki, és praktikusabb is a gőz miatt (az eredeti változatban nekem a tál oldalán néha annyira bugyog, hogy kifut, pedig mindig méretes tálban sütöm).
Elöétel helyett egy nagy apéritif lesz, ami biztos mar, hogy lesznek apro, hussal-zöldséggel-barmivel töltött hasék, a többit még ki kell talalnom, de ez nem probléma. Es mézes forralt bor.
A leves sargaborso lesz, szalonnasan, kevés zöldséggel, ezt nyilvan a konyhaban fogom megfözni, viszont talalni és melegen tartani a nagy sargaréz üstömben fogom - pont belefér a kandalloba, kiprobaltuk.
Utana nyarson sült szoposmalac, és disznosült mézzel, kardamommal, gyökérzöldségekkel, esetleg valami hazi ecetes savanyuval, kaposztaval. (Es stilustörésként tepsis burgonya:))
Mindeközben lesz élözene:) cornemuse (bagpipes), ha minden jol megy:))))
Desszertet ök hozzak elvileg, gyakorlatban beigli lesz, ajandékba.
Az ár töredékéért eladó a képen látható 24 cm átmérőjű sütőforma tapadásmentes bevonattal. Ideális gyümölcskocsonya, aszpik, sütemények pl. kuglóf készítéséhez. A tapadásmentes bevonatnak köszönhetően gyorsan, hatékonyan süthet benne bármit anélkül hogy megégne a sütemény. Nem rozsdásodik, mosogatógépben mosható. Könnyen kezelhető, könnyen tisztítható. Eladás oka: kettő van belőle és az egyik feleslegessé vált. Átvehető személyesen vagy kérésre postai úton.
Azt hiszem, magyaros lesz az eloetel: elmegyek a magyar henteshez, mert az a disznosag elall par napig... meg tudom venni az elozo hetvegen a kolbaszt, szalamit, meg mindent - meg a sajtokat is.
(lesz egy kis operaciom 22-en... nem veszes, de nem leszek fozokepes par napig)
A beiglit en fogom sutni, no meg a borlevest, es en fogom a "ragicsakat" osszetenni... ki kellene valami jot talalni ra.
Probaljuk ugy csinalni, hogy folytatodjon a hagyomany, de a gyerekek uj szokasa is benne legyen. En is igy tettem annak idejen az Anyu szokasaval.
Szoval - az eloetelek vasarolva lesznek, en csak talalom. Sajtok, majd latok valami finomat, olajbogyok (nagyfiam is, en is nagyon szeretjuk), valami zoldfele, es crackers... talan pastetom meg.
A fo etel meg ket dolog biztos, a grillezett hal, es fesus kagylo, meg a petrezselymes krumpli. Ehhez nem illik a krumpli salata, tul robosztus hozza... aki nem halevo, annak lesz valami mas, meg nem tudom, hogy hogyan lesz, de lesz. Ideje lenne a gyereknek megtanulni rantott hust kesziteni, nem gondolod? :))
Salatanak egy kedvencunk: fekete bab es papaya, jo a grillezett hallal. Jo lenne meg crab cake, mert szeretjuk azt is, de... nem akarom, hogy elsokalljanak a gyerekek.
Nekünk már az adventi koszorúban is az van :) Asszony kreatív ötlete: volt néhány szép héj, amit evés után sajnáltunk kidobni. Ezekből megtöltött négyet sóval és ebbe állított 4 mécsest, köréje meg persze került némi zöld-arany cserje és termés.
Szerintem szép, de ha erre járna egy mondjuk, polinéz, akinek ez olyan közönséges hulladék, mint nekünk a csirkecsont, az el tudom képzelni, hogy nagyot nézne :D