Keresés

Részletes keresés

Deejani2 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146850

Sziasztok!

 

Szeretnék abban segítséget kérni, hátha valakinek van tapasztalata, hogy ha borpárlatot készítek akkor a borban lévő szabad és összes kén, hogy befolyásolja a párlatot. Azaz melyik az ami kiérződik majd, esetleg már a borból ki kell szednem? A szabadként kitlehet tudtommal, de a kötöttet is? És ha már lelett párolva egy tétel és érződik belőle a kén akkor mi a teendő? Tudok vele kezdeni valamit?

 

A segítséget előre is köszönöm!

kardosur Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146849

......"nyomonkövethetőségi pontatlanság történt"

 

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/palinkaugy_reagalt_a_lidl_a_nebih-vizsgalatra.656576.html

 

 

kupeci Creative Commons License 2018.02.12 0 1 146848

Egyedül neki lehet megbocsátani :)

Előzmény: öreg_néne_b (146847)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.12 0 1 146847

És még Sogi is alszik. ;)

Előzmény: kupeci (146844)
kupeci Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146846

Volt már olyan is, de látod most elég volt egy kérdés, és megtört a csend:)

Előzmény: obsitos3 (146845)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146845

a nagy ablakot?(:-(:-

Előzmény: kupeci (146844)
kupeci Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146844

...nagy a csend mit kéne bedobni?:)

beetee Creative Commons License 2018.02.11 -1 2 146843

?

Ha a keverék főzésekor ugyanúgy el lett véve az előpárlat, és le lett hagyva az utópárlat, akkor az teljesen bizonyosan emberi fogyasztásra is alkalmas.

Más kérdés az íze. Ha valamik nagyon ütik egymást benne, vagy kilóg valami nemszeretem dolog, akkor így tisztán valószínű, hogy nem fog elfogyni.

Viszont valami likőrnek még alkalmas. Ha semlegesebb, akkor valami tiszta gyümölcslikőr is kijöhet belőle, ha markánsabb, akkor fűszeres-diós receptet érdemes keresni.

 

De javasolt egy adagot visszahígítani és érzékszervi bírálat alá vonni.

Ott eldőlhet ez a kérdés.

 

Vagy még egyszer le lehet főzni, akkor laposodnak az aromák.

Előzmény: mategrull (146842)
mategrull Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146842

Jó napot kollégák.

Rég jártam erre, de szerencsémre az a téma, amiről kérdezni szeretnék. Olvasgattam utána, de nem igazán találtam  választ.

Előpárlatot, utópárlatot és rézelejét egyként kezelve és gyűjtve, fater lefőzte és most van 70%-os alkoholtartalmú jónéhány liter anyag.

Mit lehetne vele kezdeni, hogy lehetne felhasználni? (ablakmosás, fertőtlenítés, tisztításon kívül)Esetleg valaki vevő lehet rá? emberi fogyasztásra már nem gondolok.

Köszönöm a válaszokat előre is!

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.11 0 1 146841

Erdekes, nekem valtozo az ep merteke alszeszenkent. Amugy en pont nem az erosebb alszesz, hanem a gyengebb mellett voksolok. Nemhogy 35ossel kezdek, hanem 20 vagy 18, ha megtehetem.

Előzmény: ROBI876 (146840)
ROBI876 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146840

Nekem mindegyik így lesz jó, ahogy írtam. Mindegy milyen gyümölcs, milyen alszesz, mind így jön ki, a legjobbra. Pl.: 20 liter 35%-osnál  1,4dl-1,6 dl. 85%-os. 25%-osra hígítva ez fórumosan: 1,4 dl-4,2 dl 80% lenne. Tehát a fórumos ajánlás alsó határa, amit elveszek. Ha valamiből végig technokol jönne, akkor nyilván borulna a számítás, de ilyen még nem volt, 1 év alatt. (azért olyat ki sem főznék, annak azért jelei vannak, ha valami túlságosan vacak) 

  Volt, hogy eceteset főztem, (közepesen vacakot) annak az alszeszénél is ez a minimum elvétel jött be. Annyi, hogy ilyennél az első 0,3- 0,5 deci kék, a réztől, többi már tiszta, másfél deci után már finom jön.

  Nem lesz olyan jó a pálinkája, mint egy nem ecetes cefre esetén, de még így lesz belőle a legjobb ízű, ha többet veszek el, up-os lesz, ez a tapasztalatom. Érdekes, hogy abba a kis másfél decibe, minden rosszat bele tud koncentrálni.

   Ep-up vegyesem is így lett elválasztva, nem kellett ott sem többet elvenni. Annyi, hogy a rézelejét mindig kiöntöm, azt nem gyűjtöm, ami kék-zöld, de ritka az ilyen. Finom volt, jól sikerült, hamar meg is ittam. Őszibarack dominált benne. 

Előzmény: endrepp (146838)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146839

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146819)
endrepp Creative Commons License 2018.02.11 0 1 146838

A fórumos ajánlás az érzékszervi elválasztás, várhatóan 0.5-1.5% (VEP/Valszesz).

Előzmény: ROBI876 (146837)
ROBI876 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146837

Kipróbàltam. Lassan indìtom a finomìtást, hogy minél koncentráltabban jöjjön az eleje. 1 éve ìgy főzök, nem veszek el sokat. Amúgy a fórumos ajánlás is ennyi.

Előzmény: naivkezdo (146836)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146836

Ez a mindennel ugyanannyit kell elvenni honnan egett be?

Előzmény: ROBI876 (146828)
sütöget Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146835

Mi újság van Bajáról?

Green Corner Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146834

Addig ne vegyél, ameddig nem szűrted víztisztára!:)

Előzmény: Jolida (146833)
Jolida Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146833

A téli kék ablakmosóra amit a 'bótban' vettem, arra ne vegyek -biztos, ami biztos- ? :-p

Előzmény: Green Corner (146832)
Green Corner Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146832

Még a 25%-os eup gyűjteményedre is kell!

Előzmény: rézműves1 (146831)
rézműves1 Creative Commons License 2018.02.10 0 1 146831

Nekem volt úgy, hogy csak ebből, volt vagy 15-liter 43%-os vegyesem és annyira kellemes volt, hogy nem is nagyon akartam elosztogatni, pedig azt terveztem, hogy ebből adok a melósoknak.

Vajon kell-e erre is párlatjegyet venni?...

Előzmény: endrepp (146825)
ROBI876 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146830

Persze minden be van hígítva 47%-ra, hőfok-táblázat szerint és maximum 20C-fokos pálinkát kóstolgatok. Hála az égnek, igen jó az új hűtőm. Cigány, a régi hűtőből frissen készült visszahígítottat amikor kóstolt, azonnal öklendezett, mert volt vagy 30-35 C-os. :)) Szóval a megfelelő kóstolási hőmérsékletet is be kell tartani. Szerintem jól megfogalmaztam, amit mondani szerettem volna. Több ismeretlenes az egyenlet, de nem lehetetlenség.

Előzmény: ROBI876 (146829)
ROBI876 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146829

De még így sem tudtam jól leírni.....kis fél decis pohárba teszek feléig, a "tuti jó anyagból", majd másik felét a "rosszból, tuti up-ból", ha a "blend" jól sikerül, jobb íze lesz, mint a nagy ballonos "tuti anyagnak", akkor kell bele a rossz is. Vagy arányaiban. Én utólag rakom össze a pálinkát, mert az sem mindegy, hogy mennyit iszik az ember menet közben. Idő van. Nem szabad elkapkodni, hogy mit, mihez, mennyit, már, amikor le van főzve.

Előzmény: ROBI876 (146828)
ROBI876 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146828

Szerintem ezeknél a mi kisüstijeinknél az alkoholtartalom 1,7 % át kell elvenni, mindegy hányason van felöntve..Nagyon rossz cefrénél is csak az alkoholtartalom 2%-a az elvétel..Szerintem ennyi az "aranyigazság", nem több. Aztán az up, az készülékfüggő. De sokat segíthet, ha egy nagyobb edénybe gyűjti az ember a párlatot. Úgy kóstolja. Végét amit érzünk, azt külön gyűjteni. Aztán, a nagy edénybe ami van,,,a tuti anyag, ahhoz egységeikben mérten hozzáönteni egy kis pohárban, amit "nem egészen jónak érzünk". Mert sokszor attól a "nem egészen jótól" lesz bomba a késztermék. A végében van a csavar, énszerintem, mert az eleje elválasztása minden piánál ugyanannyi.

Előzmény: ROBI876 (146827)
ROBI876 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146827

No, hadd szóljak én is egyet. Ep-up keverék, egy nagyon picivel többet veszek el,  mint finomításkor. Nagyon picit= alkoholegység 2%-át. Mindegy hányasra van felöntve. Az 1,7% helyett, 2 %. Nem mennyiségre, hanem szesztartalomra számítva. Ha ennél többet veszek el, vacakság lesz. 

  Nem fejfájós, de finom  ízes lesz a másod  párlat. Én rendszeresen 35-41%-ost öntök fel, finomításra. Nem 25-öst. 

  Ha van egy rossz cefre, annál is, tapasztalataim szerint elég az 1,7-2% alkoholtartalom szerinti előpárlat elvétel. Hiába rossz a cefre,,,de így adja az is, a lehető legjobb italt, (mint a jó cefrénél az elvétel). Másképp nem lesz íze. Ugyanez az ep-up-gyártány. No, szóltam. (Ebben az írásban az up elvétel nem szerepelt)  Körténél szerintem még tanulni sem lehetne, vagy csak tanulni lehetne, mert a szappanízű, keserű is sokszor kell bele, aminek alapból nincs körteíze, érzékelve, de a nélkül meg nem lesz olyan jó. Nem tudom másképp leírni. A kóstolást,,de inkább a tapasztalatot nem helyettesíti semmi sem. 

Előzmény: endrepp (146825)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146826

Én az EP-t a tankba öntöm,látványos haszna nincsen,de az elmélet hozzá:a tankban levő vízzel keveredik,így már mint kicsit hígabb alkohol simán elégeti a motor a benzinnel együtt.

Előzmény: endrepp (146825)
endrepp Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146825

Nekem nem éri meg, kicsik a mennyiségeim, egyszer szórakoztam vele, de nem ízlik az ilyen vegyes. Így is több a pálinkám, mint amit évente megiszok, ajándékozni pedig csak olyat szoktam, amit én is szívesen fogyasztok. EP megy műhely célra, up-ot le sem főzöm.

 

Előzmény: obsitos3 (146824)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146824

Viszont tökéletes elválasztás nincs, olyan sincs, hogy "fel liter tisztan ep, mert nagyon nem jo",ha a pálinkába egy egészen kevés oda nem való anyag kerül,már nem élvezhető.Azt hiszem,a gazdaságosság határán túl is lehet újra tisztázni az EP-t,mindig lesz valamennyi eredmény.Az más kérdés,hogy ez kinek éri meg.

Előzmény: endrepp (146823)
endrepp Creative Commons License 2018.02.10 0 0 146823

Ha az EP elválasztásod tökéletes lenne, akkor nem lenne értelme újra főzni, van benne még használható rész és nem kívánatos. Az újbóli lepárlásnál, ha a nagyobb mennyiség miatt jobb koncentrációt és elválasztás sikerül összehozni, akkor kevesebb EP-be koncentrálódik a szemét és a különbség a nyereség, ezért főzted újra. :)

Előzmény: naivkezdo (146820)
cloaked Creative Commons License 2018.02.10 0 2 146822

Hogy nem többszörözi meg, az logikus, mivel attól, hogy többször akkora az előpárlati komponensek mennyisége az alszeszben, még nem feltétlenül kell sokkal nagyobb párlatrészt „beszennyezniük” finomításkor. Valamivel biztos több ideig jönnek az előpárlati anyagok, de inkább töményebben jönnek, nem pedig többször nagyobb frakciót érintve.

Előzmény: rézműves1 (146821)
rézműves1 Creative Commons License 2018.02.10 0 1 146821

Ezt én sem értem, de leírtam azt, amit én tapasztaltam. Mivel én, se tisztogatásra, se ablakmosónak nem használom ezeket, mindent egybe öntöttem, ahogy mondtam, még a rézelejét is. Így ennek is 30%-felett volt a szeszfoka, majd ugyanúgy 25-re hígítottam és úgy finomítottam. Az érdekes az, hogy nem kellett nagyságrendileg, sokkal többet elvenni. Persze gondosan illatolni és kóstolni, ez fontos. Egészen kellemes lett a végeredmény.

A mennyiségileg domináns gyümi vitte a prímet...amikor mázsákat tudtam eperből főzni, akkor kellemesen kijött az eper...

Előzmény: naivkezdo (146820)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!