Szerintetek mi lehet az oka annak a tendenciának, hogy németországban, Ausztriában tökéletesen megfelel az NRW sörös palack a fogyasztóknak, míg kishazánkban már az alap kategóriás söröknek is egyedi palackja van? Iszonyú bonyolult ennek a sokféle sörösüvegnek a kezelése, válogatása... mármint az üzletekben. Ráadásul sok gondot tud okozni a palackozó gépsorokon is.
A helyi mixer nem hallott még a sörkoktélról? Egy magyarázat van: amatôr...
A sörös koktélokban sok minden nagyszerű. Az egyik az, hogy igenis vannak. A másik, hogy elkészítésükkor nek kell komoly képpel abban a fémkukában rázogatni ôket, a legritkább esetekben kell tört jeget adogatnunk hozzájuk, és koktélcseresznyével sem tanácsos díszíteni ôket, mert az úgy festene egy sörkoktélon, mint boxeralsón a bojt. A sörös koktélok általában nem találhatók meg egy bár koktéllapján, és kevés az a mixer, aki fintorgás nélkül elkészítené ôket, továbbá igaz az is: bátorság kell az elfogyasztásukhoz. De hát kocsmában a bátorság elôbb jön meg, mint az étvágy, az FHM tehát nem tököl, büszkén bemutatja 10 sörkoktélreceptjét...
Bloody Beer
1 üveg sör, 1dl paradicsomlé
Keverd össze a sört és a paradicsomlét. Utóbbi helyett pénzemberek használhatnak Bloody Maryt is, az mégsem olyan ciki. A végeredmény szempontjából egyébként mindegy, így is, úgy is túlérett, megerjedt paradicsom ízét kapod. Mennyei.
Búzadara
1 üveg búzasör, egy nagy pohár grapefruitlé, 0.5 dl vodka
Egy nagy edényt tölts meg félig jéggel, öntsd bele a búzasört, a grapefruitlét vagy citromos Fantát, majd egy magától értetôdô mozdulattal löttyintsd rá az anyácskát. Hogy is mondjuk...? Meglepô friss, zamatos üdítôital nyerhetô.
Nagyágyúk
3-4 fajta erôs sör
Szabadulj be egy nagyáruházba, és vedd meg a 4 legerôsebb sört. Otthon aztán ne csak a bendôdben keverd össze ôket, hanem már ivás elôtt, eyg nagy edényben. Megszállott gyomorrontók megbolondíthatják egy kevés üdítôvel is.
Süsü
0.5 dl vodka, 3-4 csepp Tabasco, 1 kis üveg nagyon hideg sör
Eyg magas pohárba tegyél jeget, citrom- vagy lime-szeleteket, gurítsd rá a vodkát, csepegtesd rá a Tabascót, és az egész tetejére jöhet a sör. Csíp, rúg, karmol, emberpróbáló sörkoki.
Kék sör
1 korsó sör, 2 cl Blue Curacao
Fogd az egyik kezedbe a sört, a másikba a Blue Curacao-t. Öntsd össze ôket. Kész.
Mézes sör
1 korsó barnasör, 3 teáskanál méz
Egy koktélokkal foglalkozó websitera küldte be egy édes amerikai fôiskolás. Azt írja: nem merte "csak úgy" meginni a barna sört, mert rettegett az ízétôl, ezért belecsurgatott egy kis mézet. Végül az egész fôiskola kori Brumit rendelt a büfében...
Bôlé
0.5 dl rum, 2 dl sör, 2 dl almalé
Vészesebben hangzik, mint a boros kóla vagy az osztrákok almdudleres rettegett piái. Megoldást jelenthet
a rumadagot addig-addig növelni, hogy az almalébôl már semmit ne érezz.
Ír koktél
1 korsó barna sör, 3 cl ír whisky, 2cl Bailey's
Jó alaposan össze kell keverni. Igazi ínyencek nem bohóckodnak ám zugfôzdék kamu whiskyjeivel meg mindenféle "kávé jellegű alkoholos itallal". Az ír koktél a megfelelô alapanyagok miatt az, ami. Szar.
Teki bácsi
0.5 dl tequila, só, citrom, 1 korsó búzasör
Végre nem kell sóznod, citromoznod a végtagjaidat, aztán meg hülyén nyaldosnod magad. Csak túrd bele búzasörödbe a sót, a citromot és a tequilát is. Keverd meg elegánsan a kisujjaddal, és már jöhet is.
Telefonszám
Mindenféle szesz
A végére hagytuk ezt a nemzetközi kektélt. Szerezz be 10 különbözô piát (sör, vörösbor, fehérbor, vodka, gin, whisky, stb. - tudod te). Számozd meg ôket 0-tól 9-ig. Mondd ki a telefonszámodat, és önts egy nagy pohárba kb. 2cl-t, a számok szerint. Húzd le és mondd: "Hálló!"
Meglepetésemre a hónap elején egészen jó amerikai sört ittam. A Shiner egy félbarna, kellemes aromájú, viszonylag tűrhető alkohol tartalmú sör. Dallas környékén a valamikori cseh és német bevándorlók utódai főzik.
Üdv minden régi és új Sörkedvelőnek!
Hogy a topik címénél maradjak, perpillanat a kedvenceim az erős belga ale-ek.
Más tészta: ideje lenne már a magyar sörös közösséget szépen összefogni :)
Kellene nekem pár ügyes, elszánt emberke, olyanok, akik értenek a HTML-hez és a sörökhöz is egyaránt.
Témaadminokat keresek a Sörlapra.
Dreher Úr? :)
Nincs kedve csatlakozni?
Üdv:
Attila
www.sorlap.hu
Nyilvánvaló, hogy a dobozos más ízű, mint az üveges. Minden sörnél így van. A jellegzetes "doboz íz" relytélyes módon alakul ki. :-) De akkor is ki kell jelenteni, hogy ugyanazon sört fejtik üvegbe, hordóba, dobozba.
A magyar márkákat a külföldi tulajdonosok nyirbálták meg, nyilván a nemzetközi márkák erősítése érdekében. Egyébként is olyan a magyar ember, hogy a "nyugati" lószarra jobban vágyik, mint egy hagyományos magyar termékre. Szomorú... habár ez már politikai, és globalizációs kérdés...
A Beck's és a Heineken között ugyebár az ár is eleve elég nagy különbség, mert a Beck's árát jól lenyomva tartják, csak közben elfelejtik, hogy ez hatással van a termék kategóriájára, imázsára is. Tehát látdzik, hogy nem akarják annyira prémium szegmensben tartani. Lásd a Heinekent, aminek az egyik legmagasabb az ára (főleg a hordós kutya drága), mégis jól fogy. Mert jól sikerült pozícionálni a fiatalok körében azt a gyenge, lágy, divatossá alakított, karaktermentes, híg löttyöt.
Mi a különbség? Lehet, hogy az íz. :o) Én mondjuk ritkán iszom dobozos sört. Inkább üvegeset.
Azt nem tudom, hogy a fémdoboztól lehet-e más íze, de az megtapasztalható, hogy közvetlenül dobozból inni nem olyan jó, mert valami mellékízt érez a fogysztó, ezért ki kell önteni pohárba/korsóba.
Tehát az a kérdés, hogy a dobozban illetve üvegben tárolás ideje alatt mennyit változik a sör íze. Első gondolatra az idő teltével az üvegesnek kell jobban romlania, mert azt fény éri, ami nem használ neki.
Apropó fény: Hajdan sokszor megtapasztaltuk, tesztjeink során, hogy határozottan meg lehetett különböztetni ízre s néha színárnyalatra is - valszeg ugyanazon palackozásból származó - barna és zöld üveges sörök ízét. Ennek más oka nem lehetett, csak az üvegen átszűrődő más-más hullámhosszú fény hatása. S nyilván ha nőtt e hatás időtartama, nőtt a különbség is.
---
Nem rég egy lagziban Löwenbrau-t csapolgathattunk magunknak. Nagyon finom volt.
Nekem pl volt olyan nem egyszer, hogy az eredetit sosem kóstoltam, mégis rájöttem az apróbetűs rész olvasása előtt is, hogy készült licenszre. Pl Amikor először ittam Stellát. Korty bele, majd a döbbenet: "Ez Bőcsön készült". És tényleg: Gyártyja ...licence alapján Borsodi Sörgyárak Rt. Bőcs. :)
Ahogy arrafelé szokták mondani: "Olyan Hernád íze van mindnek" :)
/aki nem ismerős arrafelé, annak monmdom, hogy a Hernád folyócska Bőcs mellett csordogál el/
Nem olyan rossz ez se, csak az eredetivel összehasonlítva, sokkal jobb az eredeti. Nekem a kedvenc söröm évek óta, szerencsére néhány ismerősöm jár gyakran Prágába és mindig hoznak egy párat.
Mikor nyáron megláttam, hogy lehet kapni nálunk is a közértben, vettem is ész nélkül vagy 10-et, meg se néztem mi van ráírva. Aztán otthon kinyitottam, beleittam és döbbentem kérdeztem, hogy MI EZ?? :( Aztán megnéztem a cimkét: gyártja a Dreher sörgyárak stb... Jaaa. Mondjuk lehet, hogy gyanút kellett volna fognom a 110 ft körüli áron, hisz más export sörök ennél drágábbak. De mondjuk azóta is ezt veszem, mert ebben az ársávban kaphatóak közül, még mindig ez ízlik a legjobban.
Csináltam már vak tesztet is, eredetivel és magyarral, ahol a feleségem tölött két pohárba úgy hogy nem láttam melyik melyik, mindig meg tudtam mondani, ízről, hogy melyik a magyar és melyik a cseh:)
Kiváncsi is lennék az eredetire, mert ez a Kozel amúgy nem rossz, valamivel jobban ízlik, mint maga a Dreher Classic, de egyébként igazából a Dreher Lagerhez hasonlít egy kicsit, de semmi különleges.
Magam is csak fogyasztó vagyok, nem jártam sörgyárakban. ennek ellenére nem ittam még olyan sörfajtát, ahol ne tért volna adott tipuson belül ízre is a dobozos, illetve palackozot formátuma. Persze ez lehet amiatt is, hogy az üvegesben érheti a fény, a dobozosban nem. Egyébként amit nagyon de nagyon nem értek: Mióta kerül kukoricadara a Classic Dreherbe?
És miért tünt el a Lager változata? Én azt szerettem például, és ha igaz amit az apróbetűs részen írtak, az tényleg tiszta sör volt.
Amit persze ugyancska nem értek, hogy a Borsodi is régesrég megszüntette a Borsodi Kinizsi-t, pedig az nagyon jó és tényleg minőségi sör volt. Ma meg nyomatják a pancsolt adalékanyagos szutykokat, amiben élenjár a Bivaly, ami szerintem ihatatlan és ótvar mag az ital minősége is. Még az első pár deci ivása közben megfájdul tőle a fejem, (és a 6,5 %-os alkoholtartalma se nagy szám, mert a B.Kinizsinek 6,9 volt pl....)
Egyébként amég a Beck's reklámján fogom a fejem. Németország első számú söre? Jajj. A Beck's még a Heinekennél is ihatatlanabb.