Sok mindentől lehet. Ők 13 napig áztatták héjon, szemben a 6-8 napos burgundiai áztatással. A durva 60-80 dekás terméskorlátozás helyett 2 kilót hagytak a tőkén, stb. Így sem híg a lé, de messze nem annyora koncentrált, mint egy jó Pinot. A sok áztatástól lehet fás, csersavas, plusz ők igyekeznek némi biodinamikát belevinni, de érzésem szerint kicsit olyan ad-hoc jellegű a művelés.
Rendkívül szimpatikusak, de messze az elején járnak a szakmának...
Állítólag jó év volt 2022 a kadarkának, Németh János az egyik legnagyobb májszter kadarkában, és ez a magasabb kategória (válogatás) nála kiszerelésben (dugó, kapszula) is a Tarka-barkához képest, de nem számottevően élvezetesebb annál (abból a 2021-est kóstoltuk). Tehát kellemes, de egyszerű vörös 12% alkohollal, a savasság valahol a savanyúság határán, de még az elfogadható tartományban, hordóban nem volt. Étel mellé csúszik, magában viszont nem kóstolgatnám.
VADNAI CSAKAZÉRTIS: Bíbornok 2022 /Pinot noir/ Bükki borvidék - mellett
Világos rubin, közepes test ígérete. A pohár szélén kivilágosodik, nagyon tiszta bor benyomását kelti. Illatban pici fülledt hússal indít, amit fokozatosan a meggykompót vált fel. Az első korty tiszta cseresznyéje után közvetlenül értezik egy pici kesernye, amire rásimul egy pici fa. Magas savtartalmat érzek, a 13 %-os alkohol is mintha ott lenne... Továbbra is a harmóniát hiányolom, a tartályos érlelés ellenére uralkodnak a fás, kesernyés jegyek.
A földies jegyek teljes hiánya olybá' teszi, mintha zseblámpával bevilágítanánk egy zárt sarok ökoszisztémájába: minden éles fénnyel és árnyékkal jelenik meg. Nem jó irány. A pinónak kell a hordó...
VADNAI CSAKAZÉRTIS: Borúraderű 2021 /Sauvignon blanc/Bükki borvidék - mellett
Zafírzöld árnyalatú közepes vastagságú nedű, illatban elsőre cserszegis jegyeket mutat. Kóstolva azonnal egy agresszív citrom tolakszik előre, a maradékcukor később érkezik. Nem harmónikus az összhang a savak és a cukrok között, és csak jóindulattal tudom Sauvignon blanc-nak elkönyvelni. Vannak fás, vágott füves ízei, a gyümölcs nagyon a citrom felé konvergál. Pici alma, körte az rendben van, de több bujaságot, trópust várnék... Egyensúly helyett sav, az utóíz annak ellenére fanyar fás, hogy nem látott hordót...
Két Nádas Szilárd-pinót ("Ösztön") bontottunk szinte egymás után.
A 2020-as a pinói közül a legmagasabb alkohollal (15%) rendelkezik, de ízben nekem kevésbé megnyerő.
A 2021-esen borvidéki borverseny ezüstérmének pecsétje van, ez nem jó jel, mert egy ilyen érem inkább negatív marketing. Ennek ellenére ez viszont hasonlít a kiváló 2017-es évjáratra, kicsit játékosabb, ugyanakkor nem kadarkás karakterű.
Az első talán 5+ pont, a második inkább 6.
Az árak elérték a fájdalomhatárt, az aktuális évjárat (2022) 6000 forint, a korábbiak ára 8000 a pincénél.
A Lugana-k Verdiccio-ból vagy Turbiana-ból készülnek, nem is tudom, melyik a jobb. Rossz Lugana-t még nem ittam, ez is mínimum 3,8 pontos.
Talán nem a legintenzívebb citrusok, savak jellemzik, de gyönyörű kiegyensúlyozott, kellő maradékcukorral legömbölyített borocska ez, bármelyik olasz étterem vino de la casa-ja lehetne. Egészen szép, smaragd felé tartó aranysárga színe van. Kellő vastagság, olajosság van benne, az utóíz sem rövid. Akciós 2900,- Forintjáért ajándék...
Az a bizonyos rettegett 21'-es év, amikor ezeket az 1000 eurós tőkéket védeni kellett a fagytól...
Emlékszem, milyen felháborodást váltott ki itthon ez a mutatvány. Persze ott Burgundiában a gömbcigány nem ad támogatást a zöldszüretért, meg a fagykárokért a lédig NERborászoknak. Kénytelenek dolgozni még éjjel is a termésért...
Csak annyi probléma van vele, hogy nem elég ízgazdag/intenzív - bár nem szeretem a különféle sportszerűtlen módszerekkel turbózott, nagyon populáris olaszokat sem.
Az olaszrizling nagymesterének legolcsóbb dűlős darabja megbízható választás, de nem mindig populáris: az egészen kiváló 2018-as évjárathoz képest kóstoltunk már sokkal halványabbat-neutrálisabbat is.
Ez sem kiemelkedően illatos, ízben pedig az ásványosságnak nevezhető karakter talán enyhén dominál jelenleg a gyümölcsösség felett, de szerencsére nem jut odáig, mint egyes csopaki menők szikáran savas, neutrális olaszai. Magyarán finom.
Fakó szalmasárga szín, közepes test, láthatóan van benne anyag. Erős alkoholos illat, a 14,5%-os alkohol büntet. Ízben már az első korty keserű, marő tanninokat hoz, túl sok rossz hordó, gyümölcs szinte semmi. Pici citrus, alma, méz felfedezhető, de semmi konkrét, szőlőre emlékeztető íz. Lecsengése rövid, kicsit parasztborra emlékeztető érzet marad az ember szájában. Kár érte. Drága, rosszul kezelt, elb.. ott bor.
Bükki pince, a zweigeltjükkel találkoztam először pár éve étteremben, nagyon jó volt és nem drága. Ez utóbbit ma már nem lehet elmondani a boraikról.
Tehát drága a Blanc is, egyébként pinot blanc és zenit fele-fele arányú házasítása. Amikor belekóstoltam, elsőre az jutott eszembe, hogy nemzetközi kitekintésű cucc: citrusos, de nem citromlé, látott hordót, de ízlésesen, tartalmas-ízes, de nem lusta.
A palackos ára 7000 Ft, jó étteremben, kidecizve pedig annyiba kerül, mint egy komplett ebédmenü egy jobb kifőzdében.
A Lidlben volt Sauska 7-es cuvée 11.500, - helyett 7.300,-ért, és a blanc de blancs olcsón. Utóbbiból kétszer ittam, és elég gyenge, ezért nem is vettem. (Azt sem értem hogy lehet blanc de blancs egy 50% Furmintot tartalmazó pezsgő, de mindegy...) A borból vettem egyet - meglátjuk...
Én levettem a TESCO-bana polcról egy Lajvér Brut Blanc de Blanc peszgőt 2250 Ft, annyit bőven megért. Csak azt nem értem hogy korábban nem láttam, csak most, amikor 50%-on adják.
Ugyanott Lanson 14000 a korábbi 20 eFt helyett, nem rossz, de kipipálva és nem vágyom rá,
Egy újabb hiperes betli, nem is értem magam, de tudom, h legközelebb is, hátha majd .... most... :)))
Gondolom, összeöntöttek minden pincei maradékot, aztán hadd menjen a proletariátusnak, az Aldiba... Nem azt mondom, ha kibontás után rögtön elfogy, akkor egy jó beszélgetőbor. Nem több, de nem rossz - 4 pont. Másnap viszont... megbarnul, keserű iz dominálja - 1p a lefolyóba.