Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2017.09.19 0 0 23909

Itt Budán biztos elkélne egy olyan vendéglő, ami hagyományos "olcsó" ételeket kínál kiváló minőségben, de modern szemlélettel: viszonylag rövid étlap, naponta változó napi ajánlatok, nem óriási adagok, frissen készülő köretek.

Eszem megáll például, hogy miért nem csinálnak szinte sehol szalontüdőt vagy resztelt májat, és miért nem lehet egy harcsapaprikáshoz a túrós csuszát frissen készíteni, vagy miért nem lehet palacsintát frissen készíteni.

Persze, ott van a néhány fine dining felé kacsingató csúcsétterem, elsősorban a Bíró-félék és a Pasarét Bisztró, ahol előfordulnak ilyenek az étlapon, de a minimum 4000 forintos pörkölt nem nagyon fogja visszahozni a budai kockásabroszos hangulatot a tömegeknek.

Előzmény: Logofet (23908)
Logofet Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23908

Amikor még nem ment szét a térdem, rengeteget jártam a Vértesbe és a Gerecsébe, madarász ismerősökkel. Akkoriban, ha jól emlékszem Bajóton volt egy olyan hely, ami bolt és étterem volt egyben, így akkor tudtál nagyobb társasággal enni, ha előre megrendelted az ételt, amit ugyan ők készítettek, de le volt fagyasztva. Remek vadakat ettünk ott, kenyérrel és csalamádéval, de a pacalt is nagyon jól készítették. Sajnos már rég bezárt az egység. Szóval valóban nem tragédia, ha egy pörköltet lefagyasztanak.

 

Ha baromira ráérnék, akkor egyébként csinálnék egy olyan kisebb láncot, ami klasszik leveseket adna, jóféle pörkölteket, pár tisztességesen elkészített húst, 3 desszertet és szevasz tavasz. Szerintem működne a dolog, de aztán fene tudja.

 

Úgy látszik, te szerencsésebben választasz bele, mint én, ráadásul kifejezetten igyekszem mindig más és más helyet kipróbálni, ezzel vidéken komoly csalódásokat kockáztatva. 

Előzmény: Hepci (23893)
Hepci Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23907

Ilyet egy látogatás alapján nem merek állítani, de pár hónapja minden kettőnk által kóstolt étel - csárdai viszonylatban - teljesen rendben volt. Az adagok pont jók, az árak barátiak.

Előzmény: Caipi (23906)
Caipi Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23906

Köszönöm. Azt mondod, a Csali Csárda újra jó? Pár éve feladtuk, pedig előtte nagyon szerettük.

Előzmény: Hepci (23903)
Boszorka Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23905

Most voltak nálam a német barátok, akik szintén a régi Baricska után sóhajtoztak. A Baricska csárdáról nagyon régi jó emlékeim vannak. Aztán haza járós koromban, 80-as évek, pocsék volt.Barátaim tavaly Hévizen nyaraltak és felkeresték. Nagyon rossz volt a véleményük.

Előzmény: Hepci (23903)
Boszorka Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23904

A Parkot még a héten kipróbáljuk. Kisbíró csak taxival elérhető, nem tudom ér-e annyit nekem. A többit majd megnézem.

Előzmény: Hepci (23900)
Hepci Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23903

Még eszembe jutott pár csárda, ahol jót ettünk az elmúlt 2-3 évben: Pokol Csárda (Leányfalu), Tanyacsárda (Lajosmizse), Csali Csárda (Pilisszentiván), Víg Molnár (Csopak).

És nyilván jó a Baricska Balatonfüreden és a Nagylaposi valahol Békésben, ezeket rengeteget reklámozták különféle gasztrofelületeken, mint a modern (szemléletű) csárda prototípusait.

Előzmény: Caipi (23902)
Caipi Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23902

Nem, persze hogy nem azt várom, normális ízeket, normális hőmérsékletű és nem kásává főzött / melegített ételeket várnék. Amikből ne csorogjon az olaj. :)

Előzmény: Hepci (23898)
Caipi Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23901

Kiírom amiket mondtatok, köszönöm szépen.

Hepci Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23900

Elég vicces, ha csak egy ilyet találtál Budapesten (és az a Rosenstein).

Csak itt a szűkebb mozgásteredben Budán lenne 4-5 ilyen: Mezzo, Fióka, Mandragóra, Park (a La Terra utóda) és a már sokszor emlegetett Kisbíró. Ezek közül egyik se túl modernista (nem 4 főételből áll a kínálat), az adagok is tisztesek, az alapanyagok a leggyengébben is elfogadhatóak.

Előzmény: Boszorka (23894)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23899

Pásztor Csárda tényleg nagyon jó. Tökéletesen elkészített sertésszűzet kaptam ott, omlósat, rózsaszín belsejűt, nagyon jóízűt. A hozzá tartozó vargányamártás is teljesen rendben volt, pedig nem gombaidényben voltunk. És az adag is  normális volt, nem kicsi, de bőven elfogyasztható. Férjem hagymás rostélyosa viszont valóban óriási volt, de tökéletesen elkészített az is. Mindjárt megyünk megint :))

Előzmény: nagypapi51 (23896)
Hepci Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23898

Hát, ha azt várod, hogy egy csárdában olyan minőségű/jellegű/választékú kínálat legyen, mint a Bock Bisztróban, akkor óhatatlanul csalódni fogsz... de gondolom, nem ezt várod.

Teljesen vállalható a Nagypapi által írt szombathelyi csárda, a Kígyósi, egy csomó halászcsárda (Százhalombattán mindkettő, az akasztói, a fehértói, a baracsi), a modernistán rövid étlapú Udvarház Bándon, és még nyilván van sok, ahová nem jutottam el vagy most nem jut eszembe.

Ezekben nyilván alap, hogy egyes ételek le vannak adagonként fagyasztva, és a köretet nem á la minute készítik - ez része a műfajnak, és engem nem túlzottan zavar.

Előzmény: Caipi (23895)
Boarhunter Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23897

Potyka csárda, Baja.

Halászcsárda ahová halászlét és sült halat enni tér be az ember. Ha jól emlékszem, Te a Tanya csárdát dicsérted de halászlében a Potyka jobb, a legjobb Baján.

Előzmény: nagypapi51 (23896)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 23896

Nem Budapest, de mindkettő jó, sűrűn teszteljük:

Szombathely Pásztor csárda, Bozsok Határmenti vigadó

 

Előzmény: Caipi (23895)
Caipi Creative Commons License 2017.09.18 -2 0 23895

Bennem sajnos az utóbbi évek tapasztalatai azt a meggyőződést alakították ki, hogy csárda az egyenlő: alacsony minőségű, olajos / zsíros, ámde sok étel, túlsúlyos, bizalmaskodó, hetves évekből ittmaradt pincérek. És a környezet sem tetszik egyikben sem, de ez már ízlés kérdése.

De ha valaki tud jót, szóljon. :)

Előzmény: Logofet (23887)
Boszorka Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23894

Nekem nagyon hiányzanak a középosztályu étteremek. Nem gasztro csodák, számomra értelmezhetetlen dolgokból művészi szinten előállitva, hanem normális europai ételek, jól elkészítve jó alapanyagból. Szerintem lenne rá bőven kereslet. Nekem eddig csak egyetlen ilyen helyet sikerült találnom Pesten. Ott mindig telt ház van, hétköznap is esélytelen foglalás nélkül asztalt kapni.

Előzmény: Hepci (23890)
Hepci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23893

A jól elkészített "olcsó" ételhez kell a szaktudás mellett valamiféle igényesség és gasztrokulturális környezet, ami talán nincs meg Nyíregyházán és Mezőcsáton. Így aztán a Józsi is olyan, amilyen, nem véletlenül főz ő Mezőcsáton...

Azért nem látom ennyire reménytelennek a helyzetet - ha nem vagyok végtelenül igényes, találomra is lehet találni elfogadható részleteket tartalmazó ételeket, nem különösebben magas színvonalú vendéglőkben. Pár napja Szombathelyen jártam, rendben volt a gulyás a Stőgerben (Vasszécseny), és kifejezetten jó a szarvaspörkölt a Dabrókai csárdában, pedig a pincér erősen elgondolkodott, amikor féladagot kértem. No most, egy pörköltben nem tesz nagy kárt a fagyasztás... Ha viszont végtelenül idényesen állok az egészhez, akkor mélységesen elszomorodtam volna, mert a vasszécsenyi gulyás nem lábszárból készült, a dabrókai szarvashoz pedig dödölle néven - némileg elcseszett, de házi - burgonyafánkot szervíroztak, a mellette található, penetránsan olcsó-édes áfonyadzsemről nem is beszélve, ami szerencsére egy külön üvegcsében érkezett.

Nekem úgy tűnik, még mindig szubminimális az a réteg, aki ért az ételhez és meg is akarja/tudja fizetni a jót - minden más ebből következik.

Előzmény: Logofet (23891)
Boszorka Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23892

Ez jól hangzik. Mi csak  a vendégek utáni maradékot eszegettük ma meg.

Előzmény: nagypapi51 (23888)
Logofet Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23891

Érdekes, pont az merült fel bennem, hogy Huszár vagy a Borkonyha marhalevese a jobb, nekem nagyon hasonló a kettő ízvilága és megközelítése. Pár nap különbséggel próbáltam ki a kettőt, a Beszállóban finomabb volt maga a lé, de a hús és a répa nem győzött meg, a Borkonyha sokkal egyenletesebb produkciót nyújtott, nagyjából döntetlen nálam a kettő, nálam Széll a nyerő ez ügyben a gulyásával. 

 

Nem igazán értek most egyet veled, pont azt látom, hogy elkezdtek felkapott szakácsok is hagyományos ételeket készíteni, némi csavarral legfejebb. A kérdés az, hogy Józsi miért nem készít egy rendes gulyást nekem Mezőcsáton vagy Nyíregyházán. Azt mindketten tudjuk, hogy olcsó étel jó minőségben az nem létezik, túl magas a rárakódó költség még akkor is, ha olcsóbb valamivel az alapanyag.  

Előzmény: Hepci (23890)
Hepci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23890

Az a baj az "egyszerű" és "olcsó" magyar ételekkel, mint a perkelt, hogy sok velük a meló. Így aztán felkapott nevű honi szakácsok ritkán tökölnek velük szívesen, inkább készítenek sztéket, halat vagy kacsamellet, amiket jó alapanyagból pár perc alatt össze lehet hozni látványos minőségben.

Húslevest is csak akkor csinálnak szívesen, ha sikerül valami olyat összehozni (pl. Mogyorósi kacsalevese vagy Huszár K. keleties marhahúslevese), amire a gurmákok is felkapják a fejüket és hosszasan méltatólag ír róla az Index, meg a Gault Millau.

Előzmény: Logofet (23887)
DN3 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23889

Még nem... :-)

Amúgy persze ettem én már nagyon finom pörkölteket, meg egyebeket is korábban, de ez a borsos marha most nagyon kellemesen meglepett, és igazi kulináris élményt adott. Sajnos ilyen már egyre ritkábban ér minket, és erről nem feltétlenül az éttermek tehetnek, hanem az, hogy annyi jó helyen ettünk már Caipivel, hogy egyre nehezebb minket meglepni. El vagyunk kényeztetve, na! :-) Régen bezzeg, amikor az első Cordon Bleu-t ettem, azt hittem az a gasztronómia csúcsa, most meg egyszerűen átlapozok fölötte, már ha egyáltalán készítenek ilyesmit azokon a helyeken, ahova járunk.

Persze lehet, hogy másnak meg ez a borsos marha nem jelentene ekkora élményt, bár ezt kétlem, hacsak nem vega az illető. :-)

Előzmény: Boszorka (23886)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23888

...Nem ettél te még nálam borsos tokányt...

Vagyunk így néhányan. :)

 

Ma  - igaz, nem marha - tárcsán sült dám bélszínt és szarvas hátszínt ebédeltünk vörösboros-unicumos aszalt szilvával... sajnos a legközelebbi alkalomra egy évet várni kell, de kibekkeljük!

Előzmény: Boszorka (23886)
Logofet Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23887

Én is kiválóan érzem magam egy csárdában, ha és amennyiben jó ételt adnak, és netán még a cappuccino fogalmát is ismerik. Pont az a kínom, hogy egyre kevesebb az ilyen hely, ahol egy tisztességes húslevest ehetnék grízgaluskával, vagy egy marhapörköltet nokedlivel, és ubisalival. 

 

Szétszakadt a mezőny -ami sajnos részben érthető gazdasági folyamat-, tudok nagyon jót enni nem olcsón, előre asztalt foglalva; pocsékat -nem feltétlenül- olcsón, de nagyon hiányolom a megbízható közepet.  

Előzmény: Caipi (23884)
Boszorka Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23886

" életemben ez volt a legjobb marhából készült étel amit ettem"

Nem ettél te még nálam borsos tokányt.:-))))

 

Egyébként német vendégekkel pénteken a Rosensteinben ebédeltünk. Az egyik sokat utazó és nagy gurmet hírrel bíró vendég, totál el volt ájulva a kajától és a helytől is. Én már rég nem ájulok el, mert ismerem, de megbízhatóan jó volt minden. hatan hat félét ettünk. Illetve többet, mert többen ettek levest és desszertet is.

Előzmény: DN3 (23885)
DN3 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 23885

Ugyan nem vacsora, hanem egy kései brunch (12-16h) elégedett részvevői voltunk ma a Buddha-Bar Étteremben. Minden nagyon rendben volt, a büféválaszték és a főételek is. Utóbbiból hárman háromfélét ettünk, valószínűleg én választottam a legjobbat, nevezetesen borsos marhahúst wokban sütve. Nekem nagyon ízlett, életemben ez volt a legjobb marhából készült étel amit ettem, persze némely steakeket nem ideszámítva. :-)

A hely maga nagyon hangulatos, egyszerre elegáns és barátságos. Külön kiemelném a kiszolgálás minőségét, a felszolgáló nők rendkívül udvariasak, kedvesek, figyelmesek és közvetlenek, de úgy, hogy nem esnek abba a túlzott bizalmaskodásba, amit máshol már tapasztaltam, és én annyira azért már nem szeretek.

Rég voltam már ennyire elégedett egy hellyel, de tényleg!

Caipi Creative Commons License 2017.09.17 -1 0 23884

Attól függ, kihez szól az utolsó mondat. Átlag Józsiék nem a Borkonyhában fognak megállni útközben, hanem a Fütyim Csárdában, ami nagyon jó hely, mert jó sokat adnak. :) 

Előzmény: Logofet (23883)
Logofet Creative Commons License 2017.09.16 0 0 23883

Félreérthető voltam, a galambmell  nem a rendelés után nem készült el, hanem a napi előkészítés során, így előre jelezték, hogy hiába szerepel az étlapon, ne kérjük. A "tökéletes étel" fogalma nálam nem azt jelenti, hogy nagyon jól elkészített, hanem azt, hogy remekül kitalált, remekül elkészített, tökéletesen passzolnak egymáshoz minden tekintetben a felhasznált alapanyagok, stb. Idejét nem tudom, mikor ettem ennyire kiválóan elkészített szarvast, ráadásul nagy szívfájdalmam, hogy a magyar éttermek többségében mostohagyerekként kezeli a vadat, vagy nincs vagy gyengus, miközben az egyik legjobb, jó minőségben megkapható hazai alapanyagról van szó.   

 

Ráadásul az 1 Michelin-csillag jelentését sem árt helyén kezelni: “A good place to stop by while on your journey.” Ennek szerintem bőven megfelel a Borkonyha, miközben bőven megfizethető is. 

Előzmény: cszoli (23880)
A Nikk Creative Commons License 2017.09.15 0 0 23882
Előzmény: nagypapi51 (23876)
Caipi Creative Commons License 2017.09.14 0 0 23881

Mi egyszer voltunk, és semmi problémánk nem volt, csak éppen semmi nem adott kulináris élményt. Szimplán finomak volt minden, részemről ennél azért többet várok egy Michelin-csillagos helytől. 

Előzmény: Logofet (23879)
cszoli Creative Commons License 2017.09.14 0 0 23880

Azért egy Michelin csillagos helyen, ha 8 ételből 3 volt tökéletes, egy meg nem készült el, én nem mondom magam elégedettnek.

Amikor anno mi voltunk ott, elégették a libamájat, és ezután a szenes részt gondosan lefele fordították. Nekem ez nogo. Hiba mindig becsúszhat, de ezt mielőtt kimegy az étel, fel kell fedezni és kicserélni.

Én azóta nem jártam ott, nem is tervezem.

Előzmény: Logofet (23879)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!