Keresés

Részletes keresés

csinnnKA Creative Commons License 1999.06.10 0 0 7
Cowboy!
Ez a mikrongyos változat nagyon-nagyon érdekelne. Milyen erősségen, mennyi ideig, kell-e kevergetni stb.stb.
Részleteket akarok!!!!!!!!!!!!!!! :-)))

Vajk!
Zseléfix-ről is érdekelnének további részletek. És pl. azt sem tudtam, hogy az üvegeket lezárva a tetejére kell fordítani. :-)

Ajándék gyanánt megosztom véletek a világ legkönnyebb befőzési receptjét, a RUMOS MEGGY-et:

3 kg megmosott, leszárazott, kimagozott (lehetőleg édes!) meggyhez 1 kg kristálycukor kell. Ezt jó alaposan össze kell keverni, majd az egészet zumek be egy nagy műanyag lavoárba, vagy bármilyen (nem fém!) edénybe. Egy napig érleled, közben legalább Te is kialudhatod a meggymagozás és üvegmosás fáradalmait. Másnapra a cukros meggy jócskán megváltozik, szerencsés esetben jó sok levet ereszt, és az egész "lágyabbá" válik. Üvegekbe pakolászod, szépen elosztva a meggyeket úgy, hogy egy jó ujjnyi hely üresen maradjon az üvegekbe. Aztán rámered a saját löttyét (szirupját). Nyilvánvaló, hogy a lötty nem fogja ellepni az üvegekben a meggyet, kimarad egy kis mennyiség. Ezt a részt töltöd fel rummal, üvegenként kb. fél deci megy rá (tehát egy fél lityis rumból kb. tíz üveg rumosmeggyet tudsz eltenni). Üveg tetejét rászorítani, aztán ennyi. Néhány hét alatt megérik, és legalább 2-3-4 évig eláll. (Nem romlik meg a piától.)
Isssteni
- gyümölcssalátába,
- gyümölcstortára,
- gyümölcsrizsre,
- fagylaltkehely dekorációjaként,
- vagy ha csak decens lerészegedésre vágysz, egy fél üveggel becsókolhatsz natúró. (Utána azért ne ülj volán mögé!)
PRÓBÁLJÁTOK KI! :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.10 0 0 6
Én speciel a Finn Vérpuding receptjére lennék kiváncsi meg, hogy mi is az?!
Xenike Creative Commons License 1999.06.10 0 0 5
Kisérletezős alkat lévén örömmel olvasnám eme fórumon, hogy tudja-e valaki, hogyan kell sütőben "befőzni" a lekvárt, mert már sokat hallottam erről és szívesen kipróbálnám!
Vajk Creative Commons License 1999.06.09 0 0 4
Mulan,
nem, mert a zselefix egy picit kocsonyasitja a gyumolcsoket (es a levuket)
Amikor kesz, meg forron az uvegbe tesszuk es gyorsan lezarva a tetejere forditjuk. Allitolag meg fontos, hogy a teto hideg legyen(nem jeghideg, csak hidegvizzel leoblitett)
Cukor pedig alig kell bele, mert pl a malna es az eper nagyon rossz agyoncukrozva. Na meg a meggy is. Igy, cukor nelkul teljesen visszaadja az eredeti izt.
Cowboy Creative Commons License 1999.06.09 0 0 3
Mi mikrohullámu sütöben "föztük" a lekvárnak valót. Mivel teljesen sterilizál, a gyümölcs ugyanolyan szinü marad, a cukor pedig nem sül oda az edényhez (pedig attól jó kis ize/szaga lesz). Egy kisebb készülékkel, nagyobb mennyiséget lefözni azért idöigényes.
nulla Creative Commons License 1999.06.09 0 0 2
A könyvek alapján el lehet kezdeni főzni, befőzni is, de a mennyiség, mint például a cukor, tapasztalat alapján alakul ki.
Előzmény: Mulan (1)
Mulan Creative Commons License 1999.06.09 0 0 1
És nem folyik ki a sütiből a lekvárod, mint a bolti?

Egyébként anélkül sem kell bele annyi cukor, mint amennyit a receptkönyvek írnak. Mi legalábbis nem teszünk bele annyit. Egyébként én sem könyvből tanultam.

Előzmény: Vajk (-)
CaMeL Creative Commons License 1999.06.08 0 0 0
Szia Vajk ! off on: Má' rég "beszéltünk". MAjd megyünk jáccani. Montmár tuti ;-) off off
Először is HAPPY NULLÁÁST !!! :) Bocs...
Lényeg amit érdemben írni szeretnék az az, hogy a nagymamám (melyik nem?) a befőzés kandidátusa :).Persze mindenki nagymamája "a" legjobb. Amikor kisebb voltam sokat voltam a nagyiékál, és tanúja voltam ennek az egész folyamatnak.(mármint a befőzésének) Tök jó, így most átgondolni, hogy ezt ő nem könyvből tanulta, hanem a tudás generációk óta "öröklődik".
Bocsi Vajk, ez nem ötlet volt... azt nem tok' adni, mert akkor még nem figyeltem erre... :))
Üdvözlet: CML
Előzmény: Vajk (-)
Vajk Creative Commons License 1999.06.08 0 0 topiknyitó
Itt a szezon eleje, lehet gyumolcsoket eltenni hidegebb idokre. ehhez lenne jo egyfajta otletparaade, ki mit hogyan szoktt.
Inditasnak: mi ket eve egy ZSele-fix nevu "eltevoszerrel" tesszuk el a gyumolcsoket: megmarad a szinuk, ropogosak maradnak es cukor sem kell annyi a befottbe-dzsembe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!