Keresés

Részletes keresés

VBL Creative Commons License 2009.01.14 0 0 1141
Márványsajtból melyiket javasoljátok ?
ZsuR Creative Commons License 2009.01.14 0 0 1140
:)) En arra a ruzsra gondoltam, amit a szajra kennek :))!
Előzmény: Törölt nick (1137)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1139
Bár ízre meg a Pálpusztai jobb. Na mind1. Ez amolyan 22-es csapdája. :)
Előzmény: Törölt nick (1138)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1138
Olyan mint pl. a Chaumes. Mondjuk a Chaumes kiváló, mert nem olyan intenzív az illata mint a Pálpusztainak. Ellenben a Pálpusztai mint rúzsos (rouge = vörös?) sajt illatra elég intenzív. Szummaszummárom, a Chaumes jobban bejön nekem. :)
Előzmény: ZsuR (1135)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1137
@google:

"Jellemzőjük, hogy leggyakrabban úgynevezett rúzzsal érő sajtok. Felületükre enyhén sós oldat formájában kenegetéssel baktérium tenyészetet, úgynevezett baktérium linenszt visznek fel (az érlelés során 2-3 naponként átfordítják a sajtokat és újra bekenik a felületüket). Ennek köszönhetően a sajtok felületén sárgás, vörösesbarna színű, kellően pikáns illatú és ízű réteg alakul ki. Az érés során ezt a pikáns ízt maga a sajt is átveszi. Külföldön ezeket a sajtokat Linburgi jellegű sajtokként ismerik ."

Üdv,
Zs
Előzmény: ZsuR (1135)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1136
Tudtommal pl. a pálpusztai is rúzzsal érő sajt
Előzmény: ZsuR (1135)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1135
Milyen a ruzsos sajt?
Előzmény: Törölt nick (1132)
Tibeth Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1134
Nekem mostanság a kedvencem a francia hegyi sajt. biztos nem ez az igazi neve.
ZsuR Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1133
Jajj de nagyon szeretem!!! Regen ettem....
Előzmény: Törölt nick (1130)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.10 0 0 1132
"Úgy vagyok vele mint Gombóc Artúr a csokikkal. "

Na igen, nálam sem telik el úgy nap, hogy ne egyek sajtot. :) A penészeseket én is szeretem, kivéve a rúzsosakat pl. Pálpusztai. Ott is igazából az illattal van gondom... Egyszer ettem Pálpusztait, akkor amikor meg voltam fázva és be volt dugulva az orrom. Nnna, mondom megkóstolom. Nem volt rossz, sőt! De az illata valahogy megfázás mentesen nem jön be...

Ellenben ha már gyúrt sajt. A csemege sajtot is komázom, amit Kunszentmiklóson csinálnak. Van benne sonkával "töltött", kolbászos, sőt lazacos is. Kissé drága, de fantasztikusan finom. :)
Előzmény: krizsi_l (1131)
krizsi_l Creative Commons License 2009.01.10 0 0 1131
Én nem csak szeretem, de csinálom is a parenyicát. Többek szerint ehetőre. Ennek ellenére sajnos nem ez az igazi kedvenc. Elvégre ez majdnem mindig van itthon.
A penészesek. A kék, a zöld, a fehér... Úgy vagyok vele mint Gombóc Artúr a csokikkal.
Előzmény: Törölt nick (1130)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.10 0 0 1130
Szinte bármelyik jöhet, de ez a favorit:

Parenyica
csengevagyok Creative Commons License 2009.01.09 0 0 1129
A neten lathato ar realis, boltban esetleg 10%-kal olcsobb. 10-15 €/kilo. Viszont van olyan hogy tobbfele izesitett raclette-sajt pl egy kilos kiszerelesben es igy olcsobb. Szerintem ez nem feltetlenul az a fajta sajt amit inyencboltban szokas vasarolni.

A napokban megkostoltam a calvados-ban (normand almapalinka) erlelt Camembert sajtot es dobtam egy hatast. Nagyon finom es annyira mas mint a normal camembert, hogy felismerhetetlen.
Előzmény: Zitka (1126)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 1128
sőt, így belegondolva inkább 4, mint 5. no nem mintha számítana :D
Előzmény: Törölt nick (1127)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 1127
Hoi,

A legolcsóbb, amit vettem (auchan gazdaságos) asszem 5 eur/kiló. Melegszendvicsbe ideális.

A felső határ? bocs, de passz, diákként voltam kinn, nem engedhettem meg magamnak a sznobboltokat :D szerintem olcsóbb, mint itt, általában ez van (pl. ugyanaz a roquefort aminek kilója itt a Kaisersben 15ezer, az kinn ~7500... Persze ez szélsőséges példa)

Üdv,
Zs
Előzmény: Zitka (1126)
Zitka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 1126

Van valaki itt Franciaországból?

 

Mennyibe kerül kint egy jó raclette sajt? Comté vagy Riches Montes, vagy hasonló finomság? Normál bolti árra lennék kíváncsi... Neten elég kedvező árakat láttam, bár nagyon picit tudok franciául, nem tudtam elég célirányosan keresni.

Köszi előre is.

ZsuR Creative Commons License 2008.12.29 0 0 1125
Szeretem a sult camembert - es egyszeru is csinalni. Foleg ha mirelit leveles tesztaban sutjuk meg.


Előzmény: Törölt nick (1122)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.29 0 0 1124
Egy eve en is bejartam az obudai uzleteket - csodalatos valasztek, igaz!!! Azt hiszem elsetaltunk a kollegium elott is.
Előzmény: Törölt nick (1119)
hublot fox Creative Commons License 2008.12.29 0 0 1123
Legújabb kedvenc: Petit Basque 60 dekás francia Pireneusok-beli kemény - félkemény sajt. (Sajnos, csak ma jött meg karácsony helyett az ebay-ről). De ilyen tempóban is hamar el fog fogyni mindkét guriga.
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.29 0 0 1122
Igaz.

Ezért írtam: "sós-lágy, enyhén camembert-re emlékeztető ízvilága" ;)

Amúgy két hete csináltam a tihanyból rántott sajtot. Über :]

Üdv,
Zs
Előzmény: VBL (1121)
VBL Creative Commons License 2008.12.29 0 0 1121
Az IGAZI camembert a 250 g -os, faforgács dobozos normandiai. Az lehet, hogy az általam csúcsnak tartott márka ezen belül is túl karakteres, harsogó mind ízben, mind pedig illatban, sőt magam is úgy vélem.

Ellenben a magyar Tihany, Bakony, meg több külföldi társa gyenge utánzatok. Pont megfelelnek viszont rántott sajtként készételekhez.
Előzmény: Törölt nick (1113)
krizsi_l Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1120
Egy világ választ el Zsurtól :)
Előzmény: Törölt nick (1119)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1119
Hoi,

Nem, hanem dél-bakonyi ;) (vagy észak-balaton-felvidéki :D)

Mindenesetre, a Kandón tanultam, most meg ott dolgozok, és tavalyig Óbudán laktam (koli majd albérlet), szóval ismerős vagyok arrafele :D

Meg aztán, ott van a culinaris+interspar+kaisers, igazából ezekben gyakorlatilag szinte mindent lehet venni ami sajt :D

>csenge> sajttal töltött sajt??? WHOAH! :D

Ennél részletesebb receptet/leírást lehetne kapni? :] lécciléccilécci! Előre is köszi!

Üdv,
Zs
Előzmény: ZsuR (1116)
candy5 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1118
Blue Castello
csengevagyok Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1117
Karacsonyra keszult: Fourme d'Ambert marvanysajt hosszaban kettevagva, mazsola+porto bor+ mascarpone keverekkel megtoltve. Meg a marvanysajtot nem kedvelo szuleimnek is tetszett.
ZsuR Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1116
Koszi - obudai vagy? :))
Előzmény: Törölt nick (1115)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1115
pl. óbudai stop-shop (bécsi út, 17-es és 1-es vill. végállomása körül), Kaisers (legalábbis 1 hete még így hívták :D) ... nem az interspar, hanem a mellette lévő "plázában" lévő Kaisers ...

Üdv,
Zs
Előzmény: ZsuR (1114)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1114
Keresni fogom es ki fogom probalni.
Előzmény: VBL (1112)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.28 0 0 1113
Hoi,

Pont a héten vettem otthonra a szülőknek, és rájöttem, h most a markáns ízek oldaláról kifele halad az éppen aktuális ízlésem... Vagyis, a Tihany camembert sós-lágy, enyhén camembert-re emlékeztető ízvilága még jöhet, a Bakony/Brie vonal a határ, de a Rustique most túl fanyar volt nekem :]

Egyre inkább beszorulok a félkemény/emmental jellegű sajtok felé :D

Mindenesetre, utólag is boldog karácsonyt, és előre is boldog új évet minden sajtbu....... szóval sajtkedvelőnek ;)

Üdv,
Zs

ps> "pogácsás sajt", fenéket nincs... Múltkor este munka után hazaúton megéheztem, és benéztem az egyik boltba gyors, útközben fogyasztható vacsora-szerű izéért... Úgyhogy a vacsorám sajtos pogácsa volt, Bakony Camembert sajttal :D

Jobb volt, mint az a sós izé ;)
Előzmény: VBL (1112)
VBL Creative Commons License 2008.12.26 0 0 1112
LE RUSTIQUE Camembert.
Előzmény: ZsuR (1111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!