Olyan mint pl. a Chaumes. Mondjuk a Chaumes kiváló, mert nem olyan intenzív az illata mint a Pálpusztainak. Ellenben a Pálpusztai mint rúzsos (rouge = vörös?) sajt illatra elég intenzív. Szummaszummárom, a Chaumes jobban bejön nekem. :)
"Jellemzőjük, hogy leggyakrabban úgynevezett rúzzsal érő sajtok. Felületükre enyhén sós oldat formájában kenegetéssel baktérium tenyészetet, úgynevezett baktérium linenszt visznek fel (az érlelés során 2-3 naponként átfordítják a sajtokat és újra bekenik a felületüket). Ennek köszönhetően a sajtok felületén sárgás, vörösesbarna színű, kellően pikáns illatú és ízű réteg alakul ki. Az érés során ezt a pikáns ízt maga a sajt is átveszi. Külföldön ezeket a sajtokat Linburgi jellegű sajtokként ismerik ."
Na igen, nálam sem telik el úgy nap, hogy ne egyek sajtot. :) A penészeseket én is szeretem, kivéve a rúzsosakat pl. Pálpusztai. Ott is igazából az illattal van gondom... Egyszer ettem Pálpusztait, akkor amikor meg voltam fázva és be volt dugulva az orrom. Nnna, mondom megkóstolom. Nem volt rossz, sőt! De az illata valahogy megfázás mentesen nem jön be...
Ellenben ha már gyúrt sajt. A csemege sajtot is komázom, amit Kunszentmiklóson csinálnak. Van benne sonkával "töltött", kolbászos, sőt lazacos is. Kissé drága, de fantasztikusan finom. :)
Én nem csak szeretem, de csinálom is a parenyicát. Többek szerint ehetőre. Ennek ellenére sajnos nem ez az igazi kedvenc. Elvégre ez majdnem mindig van itthon. A penészesek. A kék, a zöld, a fehér... Úgy vagyok vele mint Gombóc Artúr a csokikkal.
A neten lathato ar realis, boltban esetleg 10%-kal olcsobb. 10-15 €/kilo. Viszont van olyan hogy tobbfele izesitett raclette-sajt pl egy kilos kiszerelesben es igy olcsobb. Szerintem ez nem feltetlenul az a fajta sajt amit inyencboltban szokas vasarolni.
A napokban megkostoltam a calvados-ban (normand almapalinka) erlelt Camembert sajtot es dobtam egy hatast. Nagyon finom es annyira mas mint a normal camembert, hogy felismerhetetlen.
A legolcsóbb, amit vettem (auchan gazdaságos) asszem 5 eur/kiló. Melegszendvicsbe ideális.
A felső határ? bocs, de passz, diákként voltam kinn, nem engedhettem meg magamnak a sznobboltokat :D szerintem olcsóbb, mint itt, általában ez van (pl. ugyanaz a roquefort aminek kilója itt a Kaisersben 15ezer, az kinn ~7500... Persze ez szélsőséges példa)
Mennyibe kerül kint egy jó raclette sajt? Comté vagy Riches Montes, vagy hasonló finomság? Normál bolti árra lennék kíváncsi... Neten elég kedvező árakat láttam, bár nagyon picit tudok franciául, nem tudtam elég célirányosan keresni.
Legújabb kedvenc: Petit Basque 60 dekás francia Pireneusok-beli kemény - félkemény sajt. (Sajnos, csak ma jött meg karácsony helyett az ebay-ről). De ilyen tempóban is hamar el fog fogyni mindkét guriga.
Az IGAZI camembert a 250 g -os, faforgács dobozos normandiai. Az lehet, hogy az általam csúcsnak tartott márka ezen belül is túl karakteres, harsogó mind ízben, mind pedig illatban, sőt magam is úgy vélem.
Ellenben a magyar Tihany, Bakony, meg több külföldi társa gyenge utánzatok. Pont megfelelnek viszont rántott sajtként készételekhez.
Karacsonyra keszult: Fourme d'Ambert marvanysajt hosszaban kettevagva, mazsola+porto bor+ mascarpone keverekkel megtoltve. Meg a marvanysajtot nem kedvelo szuleimnek is tetszett.
pl. óbudai stop-shop (bécsi út, 17-es és 1-es vill. végállomása körül), Kaisers (legalábbis 1 hete még így hívták :D) ... nem az interspar, hanem a mellette lévő "plázában" lévő Kaisers ...
Pont a héten vettem otthonra a szülőknek, és rájöttem, h most a markáns ízek oldaláról kifele halad az éppen aktuális ízlésem... Vagyis, a Tihany camembert sós-lágy, enyhén camembert-re emlékeztető ízvilága még jöhet, a Bakony/Brie vonal a határ, de a Rustique most túl fanyar volt nekem :]
Egyre inkább beszorulok a félkemény/emmental jellegű sajtok felé :D
Mindenesetre, utólag is boldog karácsonyt, és előre is boldog új évet minden sajtbu....... szóval sajtkedvelőnek ;)
Üdv, Zs
ps> "pogácsás sajt", fenéket nincs... Múltkor este munka után hazaúton megéheztem, és benéztem az egyik boltba gyors, útközben fogyasztható vacsora-szerű izéért... Úgyhogy a vacsorám sajtos pogácsa volt, Bakony Camembert sajttal :D