Keresés

Részletes keresés

TotalCar címlap TotalCar fórumok
candle Creative Commons License 4 napja 0 0 647863

Viccnek szántam, komolykodást mellőzve.

 

"Mint ahogy azt sem, hogy az edesapja finn"

 

Svéd származású finn állampolgár. :-I

Előzmény: wégé (647854)
shadowbull Creative Commons License 4 napja 0 0 647862

Valoban. Maga a nemzetallam is egy modern fogalom. 

Előzmény: 1Forma (647858)
shadowbull Creative Commons License 4 napja 0 0 647861

Egyreszt tavaly a vegere egyre jobban belejott, masreszt a Ferrari valoszinuleg teljesen mas karakteru auto, jobban illik a stilusahoz. Befujt diffuzor ide vagy oda.

Előzmény: jedi1 (647843)
_fortune nip Creative Commons License 4 napja 0 0 647860

jól mondod, van olyan, csak épp nagyon ritkán. maximum ugyanolyan gyakorisággal maradhat ki a hiszti is, mert ugye a rádióforgalom az nem olyan, mint a kamera, amiből valahova nem tesznek, vagy tesznek, csak tönkremegy.

Előzmény: nohab (647842)
Inner Circle Creative Commons License 4 napja 0 0 647859

Vagy itt vannak a balsorsú ukránok.

Előzmény: 1Forma (647858)
1Forma Creative Commons License 4 napja 0 1 647858

Ott vannak pl. a portugálok. A 15. században dinasztikus okok miatt egyesült a Hispániai félsziget több országa, Kasztília, León és Aragónia, majd elfoglalták Granadát is, Portugália viszont kimaradt. A létrejött országot az ókori provincia nevéről Hispaniának nevezték el, nem volt hispán nemzet, nem volt hispán nemzettudat. 100 év múlva dinasztikus okok miatt ők is a spanyol uralkodó alá kerültek, mégis 1581-ben már más volt a helyzet, nem tagozódtak bele a mesterségesen létrehozott Hispániába, hiába rokon a nyelv, hiába közös a történelmi múlt, kialakult a nemzettudat. A genetikai összetételről nem tudok nyilatkozni, de aligha tér el az átlagos spanyoltól (a baszkokat most hagyjuk ki). A portugál nemzet kialakulása egy dinasztiára vezethető vissza és semmi köze a genetikához. Még a nevük sem népnév: Porto Kalli, ami annyit jelent, hogy Szép Kikötő - görögül. (Másik elmélet szerint Porto Galli - gallok kikötője. Hasonló eset Norvégia: norvég - északi út. Nem volt norvég törzs, vagy nép.) És akkor mit mondjuk az USA népességéről...A nemzet egy kora újkorra visszavezethető pusztán elméleti konstrukció, mint ilyen folyamatosan változik a tartalma. Genetikai alapon nem megfogható, kulturálisan már inkább, de még az sem jelent biztos fogódzót.

Előzmény: Bateman (647832)
tyler-durden Creative Commons License 4 napja 0 0 647857

szerintem amúgy ez nem igaz. egyrészt nincs olyan, hogy német gén vagy finn gén. inkább fordított a helyzet, hogy van egy jellegzetes genetikai képe azoknak akik egy nemzethez tartozónak vallják magukat, de ez csak egy statisztikai adat. a nemzet már egy totál mesterséges fogalommá vált, nem tudományos meghatározás. a kultúrához van esetleg köze, vagy inkább szerintem ez inkább egyfajta mém vagy mémek csoportja, ami bizonyos emberek körében elterjedt. ugyanakkor vannak olyan magyarok, amelyekkel én semmilyen szinten és vonatkozásban nem érzem egy csoportba tartozónak magam és vannak olyan németek/olaszok/stb. akikkel pedig igen. sztem a nemzetnek inkább adminisztratív és absztrakt vetülete van.

Előzmény: Bateman (647832)
shuvoh Creative Commons License 4 napja -1 0 647856

>Nem, te nevezed most annak. Én azt írtam, hogy a másik három nevezett sportszerűtlen húzások nélkül versenyez.

 

De miért is kell pont ezt az állítólagos erényt kiemelni, ha egyben nem utalsz arra, hogy a többi meg sportszerűtlenül versenyez?

 

>Webber kigolyózása szemét dolog volt

 

Nem ő golyózta ki Webbert. Legalábbis nem volt aktívabb részvétele benne, mint pl. Buttonnak Hamilton kigolyózásában a McLarentől. Webber maga gyártotta a hisztiket, és játszotta el a hattyú halálát minden adandó alkalommal, ehhez képest vígan megvolt a csapatnál 2013-ig, amikor már igazán öreg lett. Baromira nem szeretem az ilyet. Barrichello is ezt csinálta, állandóan hisztizett az elnyomás miatt, de csak nem akart megválni a Ferraritól, jól jött az a néhány győzelem, amit majdnem minden esetben Schumacher adott át neki.

 

>Ja, persze, a sok apró ilyesmit meg mindenki pikk-pakk elfelejti:

 

Ilyen pikk pakk hülyeségei mindenkinek vannak. Button pl. kilökte Trullit 2000-ben Spaban egy erőszakos manőver következtében. Semmivel nem volt jobb eset. És ez csak egy apró, méltán elfeledett elfeledett incidens volt. A sportszerűtlen játék nem itt kezdődik.

 

>Hamiltonnak azóta van kevesebb sportszerűtlen húzása, amióta elöl megy és nem nagyon találkozik mással mint Rosberg, aki le van tiltva róla. Nem kell messzire menni, nézd meg a vasárnapi futamot. Máshová teszi a határokat.

 

Az, hogy máshová teszi a határokat, nem azt jelenti, hogy sportszerűtlen. Ricciardo is rámenős, és néha kamikaze módon szeret kifékezni, ő is sportszerűtlen ezáltal? Az egy tiszteletben tartandó dolog, hogy neked a nyugis, előzésmentes, taktikázgatós versenyzés tetszik, de te nem ezt írtad.

 

>Én a legtöbb versenyzőtől hallottam már hisztit, de mivel a csapatrádiózásnak kb. a 0,1%-át halljuk, ebből statisztikát vonni elég merész.

 

A legérdekesebb beszélgetések bekerülnek. Button esetén pedig legtöbbször valaki másnak a mószerolása, vagy az autó beállítási problémái kerülnek elő. Egyébként rajta, illetve néha Vettelen és Alonson kívül még senkit nem hallottam ilyeneket közölni.

 

>Ha nem abból az irányból nézzük, hogy Hamilton erőszakkal akart egy lukat csinálni magának a csapattársa ellen ott, ahol nem volt luk, akkor ja.

 

Na persze...

 

 

Mondjuk az irány valóban fontos. Ha valaki olyan irányból nézi az eseményeket, hogy a kedvencei minden manőverét sportszerűnek tartja, a másikét meg akkoris sportszerűtlennek, ha nem is volt az, akkor valóban jó irányból közelíted meg. Kanadában Button vegytisztán ráhúzott Hamiltonra, pont ott pont akkor és direkt kormánymozdulattal, amikor az megelőzte volna. Fogalmazzunk udvariasan: nem volt szép tőle.

 

>Ezt is másképpen látom, legalábbis ha ugyanarról a kanyarról beszélünk. Ott a Grosjean által használt ív egyértelműen kifelé vezetett a pályáról, csak akkor tudott volna elfordulni, ha KR hagy helyet egy derékszögű kanyarnak a kerékvetőnél.

 

Grosjean azért használta azt az ívet, mert elengedésre számított a sokkal lassabb (rosszabb gumikon lévő) csapattársától, csapategyezség alapján. Kimire többször szóltak, hogy ne tartsa fel a csapattársát. Az eset után Permane üvöltözött vele, mert majdnem mindketten mentek ott a levesbe. Ez azért is volt szomorú eset, mert Grosjean szó nélkül engedte el Kimit legalább 4 futamon azelőtt, a saját jobb pozícióját beáldozva. Illett volna legalább ezekre emlékezni.

 

>Azért én sem rajongok. De ma már ez a sztenderd, ahol nem büntetnek a 4 kerékkel pályaelhagyásért és előnyt lehet szerezni vele, ott mindenki elhagyja 4 kerékkel a pályát.

 

Sehol nem engedik büntetlenül és korlátlanul, mert az hivatalosan nem a pálya része. Olyan van, hogy bizonyos vis major esetekben el lehet hagyni, pl. ha nem fér be az illető, és ha pozíciószerzés van, nem kell visszaadni. Ezek a spai esetek nem ilyenek voltak. Mindkétszer tökéletesen be tudott volna Kimi fordulni, mégsem tette, mert azzal 1-2 helyet veszít.

Előzmény: nohab (647806)
Helter Skelter Creative Commons License 4 napja 0 0 647855

Bate-től szokatlan ez a stílus, hogy a nemzeti jellegzetességeket vagy különbözőségeket genetikai okokkal akarja magyarázni.

Szerintem csak rosszul fogalmazott...

Előzmény: shadowbull (647821)
wégé Creative Commons License 4 napja 0 0 647854

Mint ahogy azt sem, hogy az edesapja finn. Helyette azt írtam, hogy finn és német kettős állampolgár, miután a szülői hátteret pont néhány hsz-szel korábban hozta fel valaki.

Előzmény: candle (647836)
RyanHunterRay1 Creative Commons License 4 napja -1 0 647853

Ha nem bassza ki Grozsan a rajtnál ami nem tőle függött akkor is bajnok, mert gondolom beért volna mondjuk 2.-3. hely körül, szóval akkor mivan? 2 start crashben volt benne év végén így meg azzal a tudattal hogy a red bull évvégére belejött és a legjobb csapat lett mégis h kéne megtartania az előnyt? :D és akkor ott volt még a meki is zavaró tényezőnek. 

Előzmény: fitosi (647846)
candle Creative Commons License 4 napja 0 0 647852

Pedig ebből olyan jól kijöhetne az, h a pilóták még saját maguknál is gyorsabbak. :-)

Előzmény: Inner Circle (647851)
Inner Circle Creative Commons License 4 napja 0 0 647851

Ebből az a tanulság, hogy mekkora hülyeség egy vagy két ilyen esetből (X-et verte Y, Z-t verte W) kasztrendszert felállítani arról, hogy Kimi ilyen pilóta, Button és Massa olyan, Hamilton vagy Alonso vagy Montoya meg mégamolyan... Kábé olyan lesz az eredmény, mint a régi mesében az elefántról, aminek vak bölcsek fogdossák a fülét, farkát és ormányát, és hülyézik egymást, mert teljesen máshogy írják le az állatot.

Előzmény: jedi1 (647843)
Bateman Creative Commons License 4 napja 0 0 647850

hát ja, bizony. de ez azért nem azt jelenti, hogy bármely európai, bármely nemzetiségű ember genomja ne lehetne pontosan lebontható az eredeti ősökre. pontosan megmondható ki honnan "jön";)

Előzmény: candle (647838)
Bateman Creative Commons License 4 napja 0 0 647849

OFF

 

tegyük tisztába a nemzet és a nemzetség, nemzetiség fogalmát. az egyikből következik a másik.

 

nemzetség, nemzetiség olyan emberek csoportja, akik közös őstől származnak, a nemzetközi etnológiai szakirodalomban fiktív vérrokonságon, általában leszármazáson alapuló társadalmi csoport.

 

a nemzet, az egy nemzetiségbe tartozó, egy államot alkotó nép, azonos nyelvű, kultúrájú, közös történelmi gyökerű, azonos jogú polgárok tartós közössége. 

 

a vita tárgyát Rosberg nemzetisége vagy nemzeti hovatartozása jelenti? én az előbbiről beszéltem, mint látom, te inkább az utóbbiról. az előbbi nem lehet választott. egy svéd-német szülők gyermeke kettős nemzetiségű, genetikailag német és finn származású szülők gyermeke. mindkét nemzetség genetikai örökségét hordozza. ha ő Németországban született és magát németnek vallja, akkor az ő nemzeti hovatartozása német. ez az ő választása, az ő kultúrális, nyelvi stb. identitása. joga van megválasztani. 

Előzmény: shadowbull (647835)
Bateman Creative Commons License 4 napja 0 0 647848

mindjárt közelebb vagyunk a megoldáshoz:)

Előzmény: candle (647837)
fitosi Creative Commons License 4 napja -1 0 647847

A Vettel hisztit honnan vetted? Éppenséggel agyon dicsérte Ricsit és elismerte, hogy ő maga szarul megy. Mikor láttál ilyet Alotól?

Előzmény: brewer (647800)
fitosi Creative Commons License 4 napja -1 1 647846

2012-es teljesítményét könnyű elbagatellizálni, ráfogni az autóra, hogy csak amiatt nem nyert 40+ pontos előnyről...

Igazság szerint egy szar autóval sosem szerzett volna +40 pontot. Amikor valóban szar autója volt 2009-ben, láttuk, hogy mire ment vele.

De vissza 2012-höz, ha hozta volna azt a szintet, amit Massa Suzukától kezdve, akkor ő a bajnok. Elég lett volna egy okos versenyzés Suzukában. Massa mégis hogy a fenébe lett második? Mondhatod, ez egy verseny, de nem, mert utána sem volt a topon. Mitől van az, hogy a legjobbnak kikiáltott versenyző két vb címet bukott el nagy előnyből?

Előzmény: brewer (647795)
fitosi Creative Commons License 4 napja -1 0 647845

Miért fura? Hill világbajnok, be tud állítani egy autót, jobban, mint Diniz, ráadásul mindig is jól ment a Hungaroringen. De hidd el, a Bridgestone gumik nélkül a fasorban sem lett volna. Viszotn nagyon szép futama volt, neki kellett volna nyernie.

Előzmény: Csűrdöngölde (647785)
candle Creative Commons License 4 napja 0 0 647844

" de a te definíciód meg túl kevés ehhez."

 

Olvasd el, amit én emeltem ki.

Előzmény: Csűrdöngölde (647840)
jedi1 Creative Commons License 4 napja 0 0 647843

Azt értem hogy vezetéstechnikailag másként kellett menni a befújt diffúzoros autóval. Na de a tavalyi és az idei autó technikája már ugyan az. És tavaly gyakorlatilag sehol nem volt, idén meg újra élmenő. Ezt hogy?

Előzmény: shadowbull (647818)
nohab Creative Commons License 4 napja 0 0 647842

sok csapatrádiózás, amit hallhatunk, így is semmitmondó, egy olyan hírértékű dolgot, mint egy panaszkodás, szinte biztos, hogy bejátszanak.

 

ne viccelj már, van olyan, hogy a verseny elvileg legizgalmasabb jelenetét nem tudják képben utólag sem lejátszani a közvetítés alatt, majd pont a hiszti lesz az, ahol 100%-os a merítés.

Előzmény: _fortune nip (647816)
Inner Circle Creative Commons License 4 napja 0 0 647841

Egyébként friss pletykák szerint Buttont a BBC kerülgeti, hogy vele indítsák újra a Top Gear-t. Egy Chris Evans nevű pasast már találtak - azt hittem, ő Amerika Kapitány, de kiderült, hogy csak névazonosság :D

Előzmény: Inner Circle (647839)
Csűrdöngölde Creative Commons License 4 napja 0 0 647840

"az a nemet aki annak tartja magat"

 

Én értem, hogy az európia keveredés miatt genetikailag nem teljesen leírható a nemzet, mint fogalom, de a te definíciód meg túl kevés ehhez. Ha Magyarországra jött tegnap egy eritreai, és ő most azt mondja, hogy ő magyarnak vallja magát, attól ő még nem lesz magyar. Az a kiegészítés is téves, hogy ha a magyarok is annak tartják, mert egyik magyar elfogadja magyarnak, a másik nem, harmadik lesz@rja, a negyedik meg nem is hallott róla.

Előzmény: shadowbull (647835)
Inner Circle Creative Commons License 4 napja 0 0 647839

Ő honosította meg (sajnos aztán Vettelre is átragadt, de Button az igazi mestere ennek) a csapatrádión történő hisztizést és mószerolást.

 

Ja, ilyesmi addig nem volt, csak úgy egyszerre lett. Már Rousseau is megmondta:

 

Az első pilóta, akinek eszébe jutott, hogy a rádión a csapathoz így szóljon: büntit a másiknak, s aki elég együgyű csapatot talált, hogy ezt elhiggyék, volt a mószerolás megalapítója. Mennyi bűntől, háborútól és gyilkosságtól, mennyi nyomorúságtól mentette volna meg a Forma 1-et, aki ekkor kikapcsolja a rádiót, szerződést bont Buttonnal, s azt kiáltja felebarátainak: őrizkedjetek attól, hogy erre a csalóra hallgassatok!

Előzmény: shuvoh (647782)
candle Creative Commons License 4 napja 0 0 647838

"A nemzet fogalma Europaban egyertelmuen kulturalis hatteru es nem genetikai. Vannak a Foldon genetikailag tobbe-kevesbe homogen nemzetek, pl. a japanok, Europaban nem sok van, es sem a magyar, sem a nemet, sem a francia nincs kozottuk."

 

Ja.

Előzmény: shadowbull (647835)
candle Creative Commons License 4 napja 0 0 647837

Ha genetikailag vizsgálod, akkor a Rosbergre a svédet, a zsidót hozhatod, de a finnt nem. :-)

Előzmény: Bateman (647820)
candle Creative Commons License 4 napja 0 0 647836

Egy dolgot hagytál le. Édesanyja német. :-)

Előzmény: wégé (647823)
shadowbull Creative Commons License 4 napja 0 0 647835

OFF:

 

A nemzet fogalma Europaban egyertelmuen kulturalis hatteru es nem genetikai. Vannak a Foldon genetikailag tobbe-kevesbe homogen nemzetek, pl. a japanok, Europaban nem sok van, es sem a magyar, sem a nemet, sem a francia nincs kozottuk.

 

Errefele a nemzethez tartozas pusztan kulturalis gyokereket es hovatartozast jelent. 

 

Ebbol lehet levezetni hogy az a nemet aki annak tartja magat. En ehhez hozza szoktam tenni: es a nemetek is annak tartjak.

 

Ugyanez igaz a magyarokra is.  A magyarsag sem egyseges genetikailag, gyakorlatilag a Karpat-Medenceben folyamatos a genkeveredes mar tobb ezer eve. A honfoglalo genek is feloldodtak a katyvaszban, szinte teljesen.

Előzmény: Bateman (647832)
Csűrdöngölde Creative Commons License 4 napja 0 0 647834

A mai politika és polkorrektség egyre inkább elhomályosítja a genetikai hovatartozást. Néhányan annyira belelovalják magukat az egyenlőségbe, sőt egyformaságba, hogy számukra teljesen elfogadhatatlan a genetikai hovatartozás szerinti különbség. Elfelejtik, hogy az, hogy nem bánunk másképp emberekkel származásuk miatt, nem egyenlő azzal, hogy nem beszélünk róla.

Előzmény: Bateman (647832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!