Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2012.05.23 0 0 6935

 

 

Tegnap készült sajtok sófürdő előtt...

celebor Creative Commons License 2012.05.22 0 0 6934

Sziasztok!

 

Végetért az első pince-érlelési próbám:) 20 napig tartott, a végeredmény pedig: ehető!!!(eddig mérgezés jeleit nem vettem még észre magamon:)) megkockáztatva pedig még a finom jelzőt is talán oda lehet szúrni:)

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, bíztatását!

Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolgot elszúrtam mint például töret megfelelő szárítása( Elefada, valóban sok volt a savó benne amikor kettévágtam gondolom ezért is cseppent ki a nedvesség belőle), préselés, talán még a sózást is:), nedves deszkára való visszaforgatás plussz kitudja még mit, remélem az idő elteltével megtanulom! A lényeg, hogy nem kell kidobni és nagy idézőjelbe talán "jó" lesz majd a pince az érlelésre. Az íze amúgy két részre oszlik, kifelé kellemesen kesernyés, befelé pedig ez az íz átmegy egy csípős érzetbe(ami nem tolakodó de azért fura)...Erre nem tudtok valami tippet? Lehet ez technológiai hiba vagy csak a só nem ment még be, esetleg kevés volt?

 

 

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.21 0 0 6933

Szia elefada!

 

Nem akarom elkiabálni, de mintha kezdene beállni a ph-mérő. Ma már hihető eredményeket mutatott a friss sajton.

:-)))))

Előzmény: elefada (6926)
celebor Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6932

Értem, köszönöm a tippet! Meglátjuk majd mennyire savanyítja, remélem nem nagyon:) Egyenőre azon szurkolok élje túl a pince baktériumait:))

Előzmény: Vandramas (6931)
Vandramas Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6931

Akkor ezt benéztem, de elég kicsi a kép...

 

Szerintem a tölgy is jó, ha el tudsz tekinteni az elszineződéstől. Nálam bükkfán vannak, de ott is van egy kis elszineződés, viszont az ízén nem lehet semmit érezni. Ellenben a tölgynél savanykásabb lehet a külső réteg a csersav miatt.

 

Régebb óta vagyok asztalos, mint "sajtkészítő", így majd nálam okosabbak tanácsát is hallgasd meg. :)

A sajtkészítésbe csak most fogtam bele nagyobb mennyiségben.

Előzmény: celebor (6929)
Pettviki Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6930

Szerintem préselésnek elég annyi, ha laposan csurgatod, aztán felvágod, egymásra teszel néhány darabot, önsúlyától kipréselődik...

Előzmény: elefada (6923)
celebor Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6929

Semmi baj, nem okoskodsz, köszönök minden észrevételt mivel én ezt azt egészet most tanulgatom még csak! Jól látod az oldala fenyő, a polc viszont nem furnéros hanem tiszta tölgy. Csersavtermelés....utánanézek mit okoz ez mert nem igazán tudom. A polcrendszerhez direkt tölgyet szereztem, egy videóban találtam egyedül anyagot erről és ott tölgyfán érlelték. Te mit ajánlanál, milyen fát?

Előzmény: Vandramas (6928)
Vandramas Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6928

Háááát...

Bocs, hogy okoskodok, de asztalos-szemmel nézve a képet, én úgy látom, hogy a polc oldala fenyőfa deszka, de maga a polclap tölgyfurnéros bútorlap...

A tölgyfa (és így a furnér is) csersavas. Talán ez is okozhatja az elszineződést, de én biztosan nem tartanám ezen a polcon a sajtokat.

Előzmény: celebor (6927)
celebor Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6927

Köszönöm a tanácsokat! A deszka már nekem is eszembe jutott, bár szerintem nem volt kezelve(ha volt is, fél-fél centiket gyalultunk le belőle itthon a készítésnél) ettől függetlenül lehet benne valami, hogy az okozza. A savót nem tudom mennyire eresztette vagy sem mikor levittem, nekem nem tűnt úgy de legközelebb jobban figyelek az eltávozására. Még adok egy esélyt neki:)

Előzmény: elefada (6924)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6926

Lugosodik még a sajtod, vagy már sajtosodik?

Előzmény: Kecskeb (6917)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6925

Hidd el van ilyen:-)

Jellegzetes.

Előzmény: Törölt nick (6918)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6924

Szerintem a deszkából old ki valamit.

Valoszinüleg nem kezeletlen fából készült az a polc. Ahol nem érintkezett a fával, csak fehér(már sárgának kéne lenni ennyi idő után) és kék a savótól.

Azért adj még egy esélyt neki.

Előzmény: celebor (6922)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6923

Köszi Viki!

Én is a 4,7-re  gondoltam, megerősítésnek vettem a bótit. Kár volt:-(((

A krémességére gyúrok a legközelebbinél. Nem sajtolni akarom, hanem krémsajt tech, kis prés. Szerinted?

 

 

Előzmény: Pettviki (6919)
celebor Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6922

Olvastam itt is már párszor, hogy a borospince nem a legjobb...még van 2 próbám ezen kívül, azokat minden nap sós vízzel kenegetem hátha előtérbe tudom hozni a hasznosabb baktériumokat és kiszorítják a többit bár lehet ez csak az én naív gondolatom:) mindenesetre ennyit még megér a pince teszt. Azóta a penészes sajtot 2napig pálinkával kezeltem lemostam amit letudtam róla, erősítettem a légcserét, ilyen most 17 nap után:

 

 

 

Szerinted mi az a sok barna folt? Azok nem nagyon tetszenek:) meg van még piros, meg sárga is egy-két helyen. Most nem kezelem semmivel naponta forgatom, száraz deszkára. Lenne értelme a sós víznek vagy hagyjam így? Vagy dobjam ki?:))

Előzmény: elefada (6914)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6920

Én sosem vacakoltam sóoldattal. Félretettem savót másnapig és abba tettem a fetát. (hagytam kicsit savanyodni)

Előzmény: elefada (6916)
Pettviki Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6919

A sóoldatot 4,7-re kell belőnöd...

Hűtőben (5 fok körüli) tárolás előtt el kell érje a sajt a 4,4-4,6 ph-t!

Előzmény: elefada (6916)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.18 0 0 6917

A folyadékpkat méri ...és úgy nézem, hogy jól...

Akkor bolondul meg, ha beleszúrom egy már sóléből kivett sajtba, ami egy-két napos.

Elkezd mínusz 14-eket írni, meg ilyeneket....

:-(((((

Előzmény: elefada (6916)
elefada Creative Commons License 2012.05.18 -1 0 6916

füt-fát mérsz ezerrel?

Vettem egy fetát, etalonnak, hogy belőjem az én oldatomat.

Hát nem fogom...majd hanyat estem3,8pH oldat is, sajt is.

Mit mond a mester a videon? 4,2 alatt emberi fogyasztásra alkalmatlan.Valóban! Röfik köszönik.

Előzmény: Kecskeb (6909)
elefada Creative Commons License 2012.05.18 0 0 6915

Ráerősíthetsz a brevire, ha friss sós savóval átkened.

Előzmény: genziana (6883)
elefada Creative Commons License 2012.05.18 0 0 6914

Azért, ...azt ne gondold, hogy rokfort:-))

Sok víz maradt a sajtban,( látszik a deszkán is) attol kékül.

Borospincébe kár levinni a sajtot:-(((

Előzmény: celebor (6890)
elefada Creative Commons License 2012.05.18 0 0 6913

Nemes egyszerűséggel, nyerstejes nyári sajt.

Igaz, a koli elkezdett hidrogéngázt termelni, attol vannak a lukak, de ha nem büdös coliszagú, s az íze sem kifogásolható, heuréka!!!! jó volt a savanyítás, gyöztek a tejsavbacik. Kár lenne a tyukoknak kiadni!

Nagyon szépek a sajtjaid, nagyon belehúztál:-)))

Előzmény: babuci73 (6910)
Vandramas Creative Commons License 2012.05.18 0 0 6912

Ott a pont simika-nál.

Ez bizony coli!

 

A tyúkok imádják majd...

Előzmény: babuci73 (6910)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6910

Lehet, hogy nálam is tiszteletét tette coli kisasszony? Mivel nemtom milyen a colis sajt, fogalmam sincs, hogy az-e, de még ennyi lyuk sose volt a sajtban. Nem csepeg, nem folyik, nincs rossz illata egyáltalán, sőt meg is kostoltam és az íze sem rossz. Na de akkor mitől van ez a sok lyuk? Mert ez nem olyan mint a röghézag....

 

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6909

Az enyémhez sem...

De remélem behozza az árát.

Sajnos itt kezdődik az ami nekünk használható és alkalmas...kipróbáltam egy 8 ezrest....aztán egy 15 ezrest... nem voltak jók...

Előzmény: Törölt nick (6908)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6907

Szia elefada!

 

Emil ment.

(titkos)

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6906

Ahoj simika!

 

Lehet sárgulni!!!!

 

Megérkezett a ph-mérőm!!!

Olyan mint elafadáé!!!

 

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6905

De ...tényleg elírta...

1200 litert akart mondani...

:-)))))

Előzmény: Törölt nick (6903)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6904

Nem írtam el, annyi. :-)))

Előzmény: Törölt nick (6903)
genziana Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6902

Nekem este ad após páleszt, azért megsikálgatom én is, de nekem nem egy van, hanem 8 ilyen gurigácska.....

Előzmény: babuci73 (6897)
genziana Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6901

Tegnap este egyet megkezdtem, hát szerintem, és a család szerint is rohadtul finom:)

Éjjel ezen morfondíroztam, kidobjam, ne dobjam.....

Kicsit hagyom......mondjuk úgy hétvégéig....meglátom mit mutat aztán döntök a sorsukról:)

Előzmény: szederborkaa (6888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!