Végetért az első pince-érlelési próbám:) 20 napig tartott, a végeredmény pedig: ehető!!!(eddig mérgezés jeleit nem vettem még észre magamon:)) megkockáztatva pedig még a finom jelzőt is talán oda lehet szúrni:)
Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, bíztatását!
Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolgot elszúrtam mint például töret megfelelő szárítása( Elefada, valóban sok volt a savó benne amikor kettévágtam gondolom ezért is cseppent ki a nedvesség belőle), préselés, talán még a sózást is:), nedves deszkára való visszaforgatás plussz kitudja még mit, remélem az idő elteltével megtanulom! A lényeg, hogy nem kell kidobni és nagy idézőjelbe talán "jó" lesz majd a pince az érlelésre. Az íze amúgy két részre oszlik, kifelé kellemesen kesernyés, befelé pedig ez az íz átmegy egy csípős érzetbe(ami nem tolakodó de azért fura)...Erre nem tudtok valami tippet? Lehet ez technológiai hiba vagy csak a só nem ment még be, esetleg kevés volt?
Szerintem a tölgy is jó, ha el tudsz tekinteni az elszineződéstől. Nálam bükkfán vannak, de ott is van egy kis elszineződés, viszont az ízén nem lehet semmit érezni. Ellenben a tölgynél savanykásabb lehet a külső réteg a csersav miatt.
Régebb óta vagyok asztalos, mint "sajtkészítő", így majd nálam okosabbak tanácsát is hallgasd meg. :)
A sajtkészítésbe csak most fogtam bele nagyobb mennyiségben.
Semmi baj, nem okoskodsz, köszönök minden észrevételt mivel én ezt azt egészet most tanulgatom még csak! Jól látod az oldala fenyő, a polc viszont nem furnéros hanem tiszta tölgy. Csersavtermelés....utánanézek mit okoz ez mert nem igazán tudom. A polcrendszerhez direkt tölgyet szereztem, egy videóban találtam egyedül anyagot erről és ott tölgyfán érlelték. Te mit ajánlanál, milyen fát?
Köszönöm a tanácsokat! A deszka már nekem is eszembe jutott, bár szerintem nem volt kezelve(ha volt is, fél-fél centiket gyalultunk le belőle itthon a készítésnél) ettől függetlenül lehet benne valami, hogy az okozza. A savót nem tudom mennyire eresztette vagy sem mikor levittem, nekem nem tűnt úgy de legközelebb jobban figyelek az eltávozására. Még adok egy esélyt neki:)
Valoszinüleg nem kezeletlen fából készült az a polc. Ahol nem érintkezett a fával, csak fehér(már sárgának kéne lenni ennyi idő után) és kék a savótól.
Olvastam itt is már párszor, hogy a borospince nem a legjobb...még van 2 próbám ezen kívül, azokat minden nap sós vízzel kenegetem hátha előtérbe tudom hozni a hasznosabb baktériumokat és kiszorítják a többit bár lehet ez csak az én naív gondolatom:) mindenesetre ennyit még megér a pince teszt. Azóta a penészes sajtot 2napig pálinkával kezeltem lemostam amit letudtam róla, erősítettem a légcserét, ilyen most 17 nap után:
Szerinted mi az a sok barna folt? Azok nem nagyon tetszenek:) meg van még piros, meg sárga is egy-két helyen. Most nem kezelem semmivel naponta forgatom, száraz deszkára. Lenne értelme a sós víznek vagy hagyjam így? Vagy dobjam ki?:))
Igaz, a koli elkezdett hidrogéngázt termelni, attol vannak a lukak, de ha nem büdös coliszagú, s az íze sem kifogásolható, heuréka!!!! jó volt a savanyítás, gyöztek a tejsavbacik. Kár lenne a tyukoknak kiadni!
Lehet, hogy nálam is tiszteletét tette coli kisasszony? Mivel nemtom milyen a colis sajt, fogalmam sincs, hogy az-e, de még ennyi lyuk sose volt a sajtban. Nem csepeg, nem folyik, nincs rossz illata egyáltalán, sőt meg is kostoltam és az íze sem rossz. Na de akkor mitől van ez a sok lyuk? Mert ez nem olyan mint a röghézag....