Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6960

Igen, ivójoghurt állagú kecsketejből. 24 ó után zutyuld össze, hogy a savó ne váljon ki, s hütőben 3-4 napig jó. (1%)

Előzmény: Törölt nick (6941)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6958

Tehénnél simán megaltatod a tejet, kész a saját kultúra.Kóliveszély esetén nagy hasznát veszed, egyébbként minek? Indul az magától is.

A kecske teje kicsit makrancosabb,összetételénél fogva nehezebben erjed, sokkal könnyebb irányítani, ha kultúrázom.

Sajtosferi nem pasztöröz, nem kultúráz,nem használ adalékanyagot, csak irányítja, kézben tartja a folyamatot.

Előzmény: ferdor (6942)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6957

Szerintem gyüjtött tej volt.

Mi készül, friss, vagy érlelt?

Friss kecskegomolyát, amit 3.-4.nap már ehető, frissen fejt tejből 28-30 fokon anyázom (1%),fél óra múlva oltom, 0,02ml/l oltóval, 40-50 perc után feltöröm, pihi, 1/3 savó le, kicsit még kavarc, nem töröm nagyon össze, feltörés, formázás között 15-20 percnél nincs több. Savó le, natur isteni selymes lágy, füszeresnél vigyázni kell, ne keverjük nagyon, mert elveszti lágyságát.

Reggel készítem este sózom. Frisset porsózom, hogy ne legyen kérge.

Előzmény: Törölt nick (6943)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6956

Má most nem ilyen a sajtom.:-) Remélem a mai sem lesz olyan. Amit ma sófürdőztem, az is jónak tűnik, de majd holnap megvágom és kiderül.

Kénytelen vagyok kicsit belehúzni, meg kreatívkodni, mert 3 és fél kecskétől 9 lityit fejek egy nap és kezdenem kell valamit a tejjel.:-)

 De élvezem marhára! :-) Imádom a kecsketejet, még ha sajtosferi aszongya is, hogy mocsok egy valami.:-)))

Nekem jobban bejön mint a tehén és nem csak azé mert szép fehér. :-)

A dícséretet köszönöm, csak tovább doppingol.:-)

 

Előzmény: elefada (6913)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6955

Kicsit tulszaladhatott. Attól még jó lehet.

Ha érleltet akarsz, adj időt neki.

Előzmény: Törölt nick (6945)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6954

Ehhh.....meg erre-meg arra.:-))) Van is nekem arra időm! :-))

Attól, hogy nem pötyögök minden nap, még olvasok ám! Ezer a dolog, ha egy nap negyven órából állna, akkor is kevés lenne.( 45-kor eltűnök, mert oltottam egy adagot) Mostmeg a derekam is úgy fáj, majd be sz@rok. Valami kiakadt, vagy becsípődött, vagy mittomén. Úgy mozgok, mint az ősemberek. A családomnak elég vicces, én azé nem röhögök.

Előzmény: Kecskeb (6950)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6953

Ja...én is a kecskét most 32-őn oltom...

Előzmény: Kecskeb (6952)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6952

Szerintem sok a 40 perc...én csak 30 percig hagyom...és az anya erőteljesebben savanyít...

 

Én 2-3 napos tejnél tapasztaltam ezt....valszeg ha alacsonyabb ph-val indulsz, magától is elkezdi kilökni a savót...

Nézd meg 25-30 percnél.

 

Előzmény: Törölt nick (6943)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6951

Nekem a 34 fok kicsit soknak tűnik. Mindíg ennyin oltasz?

Előzmény: Törölt nick (6943)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6950

Maga merre csavargott, Tésasszon'???!!!

Előzmény: babuci73 (6946)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6949

Hehe....:-)))))

Előzmény: Kecskeb (6947)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6948

Én valahogy így vagyok a kefírrel. Az első adagot bótival oltottam, tök jó lett. Tettem belőle félre, a következőt ezzel oltottam. A zize jó, de az állaga nem. Felül jó sűrű, de alatta meg savó van. Néhol közte is. Nemtom mér van. De tojok rá. :-) Összerázom oszt megiszom.:-) Kicsit folyós de jó. Nemtom mit csesztem el, de majd rájövök előbb-utóbb.

Előzmény: Törölt nick (6943)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6947
Előzmény: Törölt nick (6944)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6946
Előzmény: Törölt nick (6944)
ferdor Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6942

Halihó sajtosok

Úgylátom mindenki sajtol , legalábbis azért lehet így "legyengülve" a fórum.

Gratulálok az új ph mérő tulajdonosnak remélem jól hasznát tudja venni.

Végignéztem a Sajtosferi videót és nagyon tetszett, de többször végig kell néznem, mert nagyon sok új dolgot csíptem el.

Nektek mi a véleményetek a kultúra használatáról a házi, vagy kisipari sajtkészítés esetében?

Ugye a videóban nemláttunk ilyent illetve, ha jól emlékszem ki is jelentette, hogy oltón kívül nincs másra szükség.

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.23 0 0 6939

Hm...hogy Te mindig nagyobbat tudsz mondani mint én???!!!!

:-))))))))

Előzmény: Törölt nick (6938)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.23 0 0 6937

mmmm....nyami!!!

:-)

Előzmény: genziana (6935)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.23 0 0 6936

Tapasztalatom, a Mosonmagyaróvári oltóval:

 

2010. júniusában vettünk egy litert, most néztem meg, elvileg 2010. decemberében járt le a szavatossága....ennek ellenére, a mai napig úgy működik, mint új korában.

Úgyhogy nagyon megérte az árát!!

genziana Creative Commons License 2012.05.23 0 0 6935

 

 

Tegnap készült sajtok sófürdő előtt...

celebor Creative Commons License 2012.05.22 0 0 6934

Sziasztok!

 

Végetért az első pince-érlelési próbám:) 20 napig tartott, a végeredmény pedig: ehető!!!(eddig mérgezés jeleit nem vettem még észre magamon:)) megkockáztatva pedig még a finom jelzőt is talán oda lehet szúrni:)

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, bíztatását!

Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolgot elszúrtam mint például töret megfelelő szárítása( Elefada, valóban sok volt a savó benne amikor kettévágtam gondolom ezért is cseppent ki a nedvesség belőle), préselés, talán még a sózást is:), nedves deszkára való visszaforgatás plussz kitudja még mit, remélem az idő elteltével megtanulom! A lényeg, hogy nem kell kidobni és nagy idézőjelbe talán "jó" lesz majd a pince az érlelésre. Az íze amúgy két részre oszlik, kifelé kellemesen kesernyés, befelé pedig ez az íz átmegy egy csípős érzetbe(ami nem tolakodó de azért fura)...Erre nem tudtok valami tippet? Lehet ez technológiai hiba vagy csak a só nem ment még be, esetleg kevés volt?

 

 

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.21 0 0 6933

Szia elefada!

 

Nem akarom elkiabálni, de mintha kezdene beállni a ph-mérő. Ma már hihető eredményeket mutatott a friss sajton.

:-)))))

Előzmény: elefada (6926)
celebor Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6932

Értem, köszönöm a tippet! Meglátjuk majd mennyire savanyítja, remélem nem nagyon:) Egyenőre azon szurkolok élje túl a pince baktériumait:))

Előzmény: Vandramas (6931)
Vandramas Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6931

Akkor ezt benéztem, de elég kicsi a kép...

 

Szerintem a tölgy is jó, ha el tudsz tekinteni az elszineződéstől. Nálam bükkfán vannak, de ott is van egy kis elszineződés, viszont az ízén nem lehet semmit érezni. Ellenben a tölgynél savanykásabb lehet a külső réteg a csersav miatt.

 

Régebb óta vagyok asztalos, mint "sajtkészítő", így majd nálam okosabbak tanácsát is hallgasd meg. :)

A sajtkészítésbe csak most fogtam bele nagyobb mennyiségben.

Előzmény: celebor (6929)
Pettviki Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6930

Szerintem préselésnek elég annyi, ha laposan csurgatod, aztán felvágod, egymásra teszel néhány darabot, önsúlyától kipréselődik...

Előzmény: elefada (6923)
celebor Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6929

Semmi baj, nem okoskodsz, köszönök minden észrevételt mivel én ezt azt egészet most tanulgatom még csak! Jól látod az oldala fenyő, a polc viszont nem furnéros hanem tiszta tölgy. Csersavtermelés....utánanézek mit okoz ez mert nem igazán tudom. A polcrendszerhez direkt tölgyet szereztem, egy videóban találtam egyedül anyagot erről és ott tölgyfán érlelték. Te mit ajánlanál, milyen fát?

Előzmény: Vandramas (6928)
Vandramas Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6928

Háááát...

Bocs, hogy okoskodok, de asztalos-szemmel nézve a képet, én úgy látom, hogy a polc oldala fenyőfa deszka, de maga a polclap tölgyfurnéros bútorlap...

A tölgyfa (és így a furnér is) csersavas. Talán ez is okozhatja az elszineződést, de én biztosan nem tartanám ezen a polcon a sajtokat.

Előzmény: celebor (6927)
celebor Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6927

Köszönöm a tanácsokat! A deszka már nekem is eszembe jutott, bár szerintem nem volt kezelve(ha volt is, fél-fél centiket gyalultunk le belőle itthon a készítésnél) ettől függetlenül lehet benne valami, hogy az okozza. A savót nem tudom mennyire eresztette vagy sem mikor levittem, nekem nem tűnt úgy de legközelebb jobban figyelek az eltávozására. Még adok egy esélyt neki:)

Előzmény: elefada (6924)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6926

Lugosodik még a sajtod, vagy már sajtosodik?

Előzmény: Kecskeb (6917)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6925

Hidd el van ilyen:-)

Jellegzetes.

Előzmény: Törölt nick (6918)
elefada Creative Commons License 2012.05.19 0 0 6924

Szerintem a deszkából old ki valamit.

Valoszinüleg nem kezeletlen fából készült az a polc. Ahol nem érintkezett a fával, csak fehér(már sárgának kéne lenni ennyi idő után) és kék a savótól.

Azért adj még egy esélyt neki.

Előzmény: celebor (6922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!