Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2012.05.26 0 0 6980

No, most kiváncsi leszek, tegnap úgy készítettem, hogy lyukacsos kanállal szedtem az alvadékot a formába....és már az első forgatásnál "szilárdabbnak" tűnt...

Előzmény: elefada (6973)
ferdor Creative Commons License 2012.05.26 0 0 6979

Húúú!

Aki akarta értette "csak-kal" is a mondandód súlyát :-)))))

Olyan jó érzés látni, hogy más is átolvassa többször, amit írt!

Üdv.

Előzmény: elefada (6975)
elefada Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6978

Ugy emlékszem, nem szereted sósan, akkor csak hintsd meg.

Én sót teszek tálcára, megforgatom benne, s lerázom a felesleget. 2-3 napig még a külső réteg sós, de aztán kiegyenlítődik.

Nem kell hogy tartosítson pár nap alatt elfogy, itt kizárolag ízesítő, tehét ízlés szerint.

Szó sincs lemosásról!

Előzmény: Törölt nick (6976)
elefada Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6977

Elég kacifántosan, de már ujjra elérhető a sajtkészités.hu, innét:http://sajt.wyw.hu/Sajtkeszites-sajtreceptek/

 

elefada Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6975

Húúú! Azt a csak-ot de kitörölném:-((

Előzmény: elefada (6958)
elefada Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6974

Á dehogy!

Legsárgább, legöregebb félkemény(4 hét), s a legvilágosabb a legfiatalabb félkemény.

A lenti kép lágysajt, tejfölöspohár a formaadó.

A krémsajt, ha apró szemcsés, nem krémsajt, hanem túró.

A krémsajtot sóval átgyúrom, lehűtöm és formázom.

Előzmény: genziana (6971)
elefada Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6973

"savóval együtt be a formába" én nem így teszem.

Ha kenöcsös, meglehet, gyenge a sóoldat.

Ha porsózod akkor is kenöcsös?

Hütőben tartod? Rácson? Csak ha már száraz a felület,5-6 naposan foliázom.

Lehet, még ereszti a savót.

Előzmény: genziana (6972)
genziana Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6972

Hát ezt én is próbáltam, kicsit nagyobb darabok, savóval együtt be a formába, forgatás, csöpögtetés, sózás...és itt jön a bibi...úgy 4 nap múlva kenőcsös lesz az egész, és neonzöld foltocskákkal teli.....és már marhára sokszor készítettem így.....lekapargattam, átmosogattam gyenge sósvízbe...de nem akaródzott nagyon változni ez a kenőcsös bigyóka legtöbbször újra volt, így kidobáltam....ez mitől lehet?

Előzmény: elefada (6957)
genziana Creative Commons License 2012.05.25 0 0 6971

Megkérdezhetem, hogy felül a második képen azok a sárgák viszosak?

Lent az első kép krémsajt?

Nekem nem sikerült a krémsajt....úgy csináltam, ahogy beszéltük, de szerintem baromira kicsöpögtettem, mert az istennek se akart összeállni, ilyen apró szemcsékre esett szét, de nem adom fel, mert újra próbálom..

 

 

Előzmény: elefada (6970)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6970

Nyálcsorgatós:

elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6969

Ha friss tejből lágy gomolyát (gyorsanfalóst) csinálsz, azt hűtőben érleld, de csak pár napot.

A rúzst támogathatod a sós savó kenegetésével,párás környezettel.

Én 10 nap után most zsírpapírba csomagoltam, és úgy forgatom, na majd kiderül.

Előzmény: Törölt nick (6967)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6968

Igen, én is így gondoltam:-)

Előzmény: Pettviki (6930)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6966

Félkeményet, utósajtolva, szobahön, szürővel letakarva, vizes rongyba bugyolálva, 3-4 hétig naponta dédelgetve.

Előzmény: Törölt nick (6964)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6965

Alapból a rokfort penész levegő nélkül nem fejlődik.

Én még nem találkoztam ilyennel, halvány fogalmam sincs, de inkább arra tippelnék, hogy a kész sajt került a sólébe.

Előzmény: Törölt nick (6961)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6963

Akkor harmatos, frissenbefalós gomolyáról le kell mondanod, ha csak......

2 lityi sincs? Ilyenkor lehet ennyiböl is, nem kell félni, hogy elhűl.:-)

Előzmény: Törölt nick (6959)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6960

Igen, ivójoghurt állagú kecsketejből. 24 ó után zutyuld össze, hogy a savó ne váljon ki, s hütőben 3-4 napig jó. (1%)

Előzmény: Törölt nick (6941)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6958

Tehénnél simán megaltatod a tejet, kész a saját kultúra.Kóliveszély esetén nagy hasznát veszed, egyébbként minek? Indul az magától is.

A kecske teje kicsit makrancosabb,összetételénél fogva nehezebben erjed, sokkal könnyebb irányítani, ha kultúrázom.

Sajtosferi nem pasztöröz, nem kultúráz,nem használ adalékanyagot, csak irányítja, kézben tartja a folyamatot.

Előzmény: ferdor (6942)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6957

Szerintem gyüjtött tej volt.

Mi készül, friss, vagy érlelt?

Friss kecskegomolyát, amit 3.-4.nap már ehető, frissen fejt tejből 28-30 fokon anyázom (1%),fél óra múlva oltom, 0,02ml/l oltóval, 40-50 perc után feltöröm, pihi, 1/3 savó le, kicsit még kavarc, nem töröm nagyon össze, feltörés, formázás között 15-20 percnél nincs több. Savó le, natur isteni selymes lágy, füszeresnél vigyázni kell, ne keverjük nagyon, mert elveszti lágyságát.

Reggel készítem este sózom. Frisset porsózom, hogy ne legyen kérge.

Előzmény: Törölt nick (6943)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6956

Má most nem ilyen a sajtom.:-) Remélem a mai sem lesz olyan. Amit ma sófürdőztem, az is jónak tűnik, de majd holnap megvágom és kiderül.

Kénytelen vagyok kicsit belehúzni, meg kreatívkodni, mert 3 és fél kecskétől 9 lityit fejek egy nap és kezdenem kell valamit a tejjel.:-)

 De élvezem marhára! :-) Imádom a kecsketejet, még ha sajtosferi aszongya is, hogy mocsok egy valami.:-)))

Nekem jobban bejön mint a tehén és nem csak azé mert szép fehér. :-)

A dícséretet köszönöm, csak tovább doppingol.:-)

 

Előzmény: elefada (6913)
elefada Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6955

Kicsit tulszaladhatott. Attól még jó lehet.

Ha érleltet akarsz, adj időt neki.

Előzmény: Törölt nick (6945)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6954

Ehhh.....meg erre-meg arra.:-))) Van is nekem arra időm! :-))

Attól, hogy nem pötyögök minden nap, még olvasok ám! Ezer a dolog, ha egy nap negyven órából állna, akkor is kevés lenne.( 45-kor eltűnök, mert oltottam egy adagot) Mostmeg a derekam is úgy fáj, majd be sz@rok. Valami kiakadt, vagy becsípődött, vagy mittomén. Úgy mozgok, mint az ősemberek. A családomnak elég vicces, én azé nem röhögök.

Előzmény: Kecskeb (6950)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6953

Ja...én is a kecskét most 32-őn oltom...

Előzmény: Kecskeb (6952)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6952

Szerintem sok a 40 perc...én csak 30 percig hagyom...és az anya erőteljesebben savanyít...

 

Én 2-3 napos tejnél tapasztaltam ezt....valszeg ha alacsonyabb ph-val indulsz, magától is elkezdi kilökni a savót...

Nézd meg 25-30 percnél.

 

Előzmény: Törölt nick (6943)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6951

Nekem a 34 fok kicsit soknak tűnik. Mindíg ennyin oltasz?

Előzmény: Törölt nick (6943)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6950

Maga merre csavargott, Tésasszon'???!!!

Előzmény: babuci73 (6946)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6949

Hehe....:-)))))

Előzmény: Kecskeb (6947)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6948

Én valahogy így vagyok a kefírrel. Az első adagot bótival oltottam, tök jó lett. Tettem belőle félre, a következőt ezzel oltottam. A zize jó, de az állaga nem. Felül jó sűrű, de alatta meg savó van. Néhol közte is. Nemtom mér van. De tojok rá. :-) Összerázom oszt megiszom.:-) Kicsit folyós de jó. Nemtom mit csesztem el, de majd rájövök előbb-utóbb.

Előzmény: Törölt nick (6943)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6947
Előzmény: Törölt nick (6944)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6946
Előzmény: Törölt nick (6944)
ferdor Creative Commons License 2012.05.24 0 0 6942

Halihó sajtosok

Úgylátom mindenki sajtol , legalábbis azért lehet így "legyengülve" a fórum.

Gratulálok az új ph mérő tulajdonosnak remélem jól hasznát tudja venni.

Végignéztem a Sajtosferi videót és nagyon tetszett, de többször végig kell néznem, mert nagyon sok új dolgot csíptem el.

Nektek mi a véleményetek a kultúra használatáról a házi, vagy kisipari sajtkészítés esetében?

Ugye a videóban nemláttunk ilyent illetve, ha jól emlékszem ki is jelentette, hogy oltón kívül nincs másra szükség.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!