Keresés

Részletes keresés

szel.balazs Creative Commons License 2013.11.21 0 0 15563

Köszönöm szépen a választ nagyon hasznos. Egy kérdés még ha már lefejtettem 1 napja akkor már késő a ként belerakni és hagyjam így vagy még most is belerakhatom.? Köszi mégegyszer.!

Előzmény: RAMBO (15562)
RAMBO Creative Commons License 2013.11.20 0 0 15562

Bor hagyományos fejtése

Az idei év utolsó nagyobb munkája a rizling első fejtése. A bor 2 db 50 literes, 1 db 100 literes, 2 db 200 literes hordóba került a szüretkor, ezeket a tételeket kellett összefejteni. Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül, nálunk a szüret után kb. egy hónappal[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Bor szivattyús fejtése

Megforrt a rizling, eljött az ideje az első fejtésnek. Ilyenkor a bor még tejszerűen fehér, de a durvaseprő már leülepedett az aljára. A durva seprőről lefejtés nagyon fontos, mert abban olyan bomlási folyamatok indulhatnak meg, amelyek nem hatnak kedvezően a bor ízére. Fejtés[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: szel.balazs (15561)
szel.balazs Creative Commons License 2013.11.20 0 0 15561

Sziasztok!
Újabb kérdésesel fordulnék hozzátok. Olyan kérdésem lenne hogy most történt az első fejtés és ilyenkor mennyi ként szoktak rakni a borba.? A második hogy valami hatékony fejtési módszert tudna valaki nekem részletesen leírni avgy linkelni, mert most csináltam először (bort is most készítek először) és kellene pár tanács ilyen művelet végrehajtására. 
Előre is köszönöm a válaszokat.!
Üdv.!

Farang01 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 15560

Fura, hogy van ahol az Irsai nem érzi jól magát. Én úgy tudom, hogy elég igénytelen a földdel kapcsolatban és nálam is jól van, pedig szintén kötött a talaj, sok helyen nagyon agyagos is. Egyébként a cserszeginek ő az egyik szülője (a piros tramini a másik). Szerintem a kettő közül bármelyikkel jól jársz. Pálinkának kiválóak és én a borukat is imádom. :)

Előzmény: emGeza (15559)
emGeza Creative Commons License 2013.11.19 0 0 15559

Köszönöm !

Én is inkább a Cserszegire gondoltam .

Mivel ismerősömnek , akinek a szülei ,a Sághegyen Irsait művelnek , Ő mondta : itt nem bírta "honosítani " .

Tavaszra tervezem a telepítés , addig is információt gyűjtők .

( trágyázás , metszés , permetezés ...)

Előzmény: medveger (15558)
medveger Creative Commons License 2013.11.19 0 0 15558

A Cserszegi kiváló fajta, direkt az északi országrészbe (illetve bármely fagyveszélyes helyre) lett nemesítve.
Szerintem a Börzsönyben is jól fogja magát érezni, s mivel szeptember elején érik (idén már augusztus végén érett volt), az őszi esők sem vihetik el a termést...

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cserszegi_f%C5%B1szeres

Előzmény: emGeza (15557)
emGeza Creative Commons License 2013.11.19 0 0 15557

Sziasztok !

 

Tanácsaitokat kérném !

Arra gondoltam , mivel még van 65x3 m telepítésre alkalmas területem .

Elmúlt 4 évben csak szántatóm , 30 évig málnásként műkődött . Beültetném a mostanság oly népszeű Irsai O.vagy Cserszegi F. vagy valami illatos szőlővel . Pálinka készítésére .

Domoldal ,de kötött talaj , lehet , hogy nem éreznék benne jól magukat , és csak egy sorról lenne szó . A környéken (Börzsöny) nem jellemző ezen fajták . 

Előre köszönetem !

Zoli a séf Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15556

Hétvégén voltam egy  borkóstolón, ahol szóba kerültek a darazsak, és ott ajánlották, hogy keserüsóval, (magnézium) kell permetezni, azt nem szeretik.

Persze nem most, hanem amikor rajokban támadnak, és még megfelelően meleg az idő. Tegnap láttam néhány példányt, már teljesen inaktívak voltak. 

Előzmény: juhosttt (15555)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15555

Arra fele a darazsak kihaltak? vagy hogyan védekeznek ellene? Nekem már az alacsony cukros kék szőlőt is dézsmálták..

Előzmény: kess__ (15553)
Cirfandlia Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15554

Gyönyörű képek, felénk is így sütött egész hétvégén a nap. Kinek a szőlőjében jártál? Igen épek még ezek a hárslevelű (?) fürtök.

Előzmény: kess__ (15553)
kess__ Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15553

11.17. - Pár tegnapi kép egy mádi (T-Hegyalja) dombról:

   

 

    

 

   

juhosttt Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15552

Azóta ezen már túl vagyok, már leginkább a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi :)

Előzmény: Daeril (15551)
Daeril Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15551

Ismerni nem ismerem, de írd be a keresőbe hogy Feteasca Neagra és kapsz képeket meg leírást is. Nyelvtudás nem árt persze...

Előzmény: juhosttt (15550)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.18 0 0 15550

Valaki nem ismeri véletlenül a fekete leányka szőlőt? Esetleg nincs valakinek pontos fajta leírása + képek?

alfi13 Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15549

Gázperzselő sajnos kevés rendessen meg kell égetni.

Előzmény: ..janos.. (15547)
..janos.. Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15548

A faoszlop ölelgetéssell kapcsolatban: mindenképp megfontolandó a dolog :D :D

Előzmény: Farang01 (15544)
..janos.. Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15547

Akkor megégetem+ lehet kap majd bitumenes anyagot is.

Gondoltam arra, hogy disznóoörzsölővel égetem meg, egyszerűbb lenne, tűzrakáshoz kicsit messzebb kell mennem, szűkös a ehly ott.

..janos.. Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15546

Olyan középkorúra saccolnám, vastagabb részük 15 cm átmérő, a kéreg vastagabb fajta. Amúgy fektetve vannak szabad ég alatt 4 helyen alátámasztva, úgy, hogy föld felet van az aljuk kb 20-30 centivel.

Előzmény: juhosttt (15543)
alfi13 Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15545

Ha hosszab távra tervezed azt ajánlom ásd ki és kérgezd le utána tüzben égesd meg azt a részét ami a földbe kerül.

A telkemet kb 20 éve vettem az elöző tulajdonos 10 ével azelött kerítette körbe a telket és megégette az oszlopokat kb 30 év. Ezel a mai napig is tökéletessen álnak azokat az oszlopokat amit én tettem földbe kérgestül illetve különböző bitumenes meg alvázvédős festékekkel kezelve sora dőlnek ki.

Most már minden oszlopot én is égetek.

Előzmény: ..janos.. (15542)
Farang01 Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15544

Én a helyedben biztosan lekérgezném, noha ez tényleg frissen lett volna a legegyszerűbb. A föld alatti részt azért, hogy valóban hatásosan le lehessen kezelni. A föld fölötti rész pedig szerintem esztétikusabb is ha le van kérgezve, illetve könnyebben erősíted rá a drótot  vagy versz bele szöget, nem "szemetel" az évek során és ha véletlenül átölelnéd egy hosszabb kóstolgatás után, nem dörzsöli le a bőrödet. :)

Előzmény: ..janos.. (15542)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15543

Csak a saját tapasztalatom/véleményem írom le:

Én nem kéregztem soha - A 2. évben a kéreg lejött magától, dea föld felett továbbra is ép a kéreg. Lehet nem ártott volna kérgezni legalább föld alatt, de már mind1. Föld felett egészen egészséges a kéreg is, nem láttam eddig értelmét kérgezni.

A földben lévő és a födl feletti 20 cm-es részt kezelném a helyedben, a szomszédnak a föld felett közvetlen korhadtak el/törtek ki az oszlopok.

A fák mennyi idősek voltak? A kéreg csak vékony háncs, vagy fásodott kéreg? Ha nyáron vágod és vékony élő háncsszövet van rajta, száradáskor össze húzza a fát és görbe lesz. Ha fás kéreg akkor nincs gond a nyári vágással sem.

Előzmény: ..janos.. (15542)
..janos.. Creative Commons License 2013.11.17 0 0 15542

Sziasztok.

 

Van 4 db akácfa oszlopom, amiket szeretnék tavasszal lerakni csak a pince elé rövid lugosnak, szóval még végoszlop feszítés sem kell, nem lesz hosszú. Nyári vágás, még a kérget is rajta hagytam, lehet hiba volt...

Addig okés, hogy ami belemegy a földbe és kicsit felette lekenem bitumenes anyaggal. Az a kérdésem, hogy mennyit kell hagyni száradni? És a kérget le kell húzni róla? Gondolom igen.

A másik, hogy ha már ennyi ideig rajta hagytam a kérget, akkor a földön felüli részről leszedjem? Ha nem szedem le egyértelmű, hogy nem kezelem le a földön felüli részt (olyanról még nem hallottam hogy a kérget kezeljük). Ha leszedem nem fog nehezen lejönni a kéreg? Egyáltlaán szoktak ilyen oszlopok föld feletti részét kezleni korhadás ellen?

Köszönöm a segítséget előre is és elnézést az amatőr kérdésekért. :)

 

borsika79 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 15541
Jól látod az vagyok.:) Hát ott biztos tudnánk "csemegézni" ! Biztosan találnánk olyan fajtákat amiröl még csak nem is hallottunk.
Előzmény: juhosttt (15540)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.16 0 0 15540

Látom Te is ilyen gyűjtögető szellemű vagy!

 

Ha lenne pécsen ismerettség, a Pécsi szőlészeti és borászati kutató intézetbe kellene eljutni élőben v ismerős által...

 

http://www.szbki.pte.hu/files/tiny_mce/File/fajtagyujtemeny_katalogus_PTE_SZBKI_Pecs.pdf

Ami itt nincs, 99% hogy vagy már nem létezik :-))

Előzmény: borsika79 (15539)
borsika79 Creative Commons License 2013.11.15 0 0 15539
Heló. Van valakinek Kormin szöllője?
Cimpó Creative Commons License 2013.11.15 0 0 15538

Ok,köszi. Zalában termett.

Előzmény: Cirfandlia (15537)
Cirfandlia Creative Commons License 2013.11.14 0 0 15537

És kénezd is le (ha még nem tetted); csodát tesz, letisztul és kinyílik az illata. A veltelini egyébként nagyon jó fajta! hol termett?

Előzmény: RAMBO (15536)
RAMBO Creative Commons License 2013.11.14 0 0 15536

Igen! De előtte kavard fel benne a finomseprőt, az tompítja a faízt.

Előzmény: Cimpó (15535)
Cimpó Creative Commons License 2013.11.14 0 0 15535

Zöldveltelinít vettem, 40 éve apám ezeket ültette, nem akartam más fajtát bele tenni a hiányzók helyére. Persze van néhány másfajta is, de 80-90-a az. Tudom, hogy nem csúcs kategóriás fajta. Engem ez nem is érdekel. Nekem ez is jó. Mégiscsak  a sajátunk.

380 volt azt hiszem egy tő. De pontosan nem tudom.

Mustba semmit nem tettem,  se ként se fajélesztőt se semmit. 2 pohár után már zsibbadok tőle :))

Meg amúgy is életem első bora. Viszont ha kezdene hordó íze lenne mit tegyek?

Tegyem át üvegbalonba?

Előzmény: juhosttt (15534)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.14 0 0 15534

Milyen fajta szőlőket vettél? milyen árban? milyen szőlőből van a bor? :D

 

Én 2 helyről vettem szőlőt idén. egyik helyen az oltványok vékonyabbak, de 6-8 rügyes, egy másik helyről 2 rügyes telenyomva oltó viasszal, hát kíváncsi vagyok rügy pattanáskor le bírja-e nyomni azt a sok viaszt...

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!