Köszönöm szépen a választ nagyon hasznos. Egy kérdés még ha már lefejtettem 1 napja akkor már késő a ként belerakni és hagyjam így vagy még most is belerakhatom.? Köszi mégegyszer.!
Az idei év utolsó nagyobb munkája a rizling első fejtése. A bor 2 db 50 literes, 1 db 100 literes, 2 db 200 literes hordóba került a szüretkor, ezeket a tételeket kellett összefejteni. Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül, nálunk a szüret után kb. egy hónappal[...] Bővebben!Tovább »
Megforrt a rizling, eljött az ideje az első fejtésnek. Ilyenkor a bor még tejszerűen fehér, de a durvaseprő már leülepedett az aljára. A durva seprőről lefejtés nagyon fontos, mert abban olyan bomlási folyamatok indulhatnak meg, amelyek nem hatnak kedvezően a bor ízére. Fejtés[...] Bővebben!Tovább »
Sziasztok! Újabb kérdésesel fordulnék hozzátok. Olyan kérdésem lenne hogy most történt az első fejtés és ilyenkor mennyi ként szoktak rakni a borba.? A második hogy valami hatékony fejtési módszert tudna valaki nekem részletesen leírni avgy linkelni, mert most csináltam először (bort is most készítek először) és kellene pár tanács ilyen művelet végrehajtására. Előre is köszönöm a válaszokat.! Üdv.!
Fura, hogy van ahol az Irsai nem érzi jól magát. Én úgy tudom, hogy elég igénytelen a földdel kapcsolatban és nálam is jól van, pedig szintén kötött a talaj, sok helyen nagyon agyagos is. Egyébként a cserszeginek ő az egyik szülője (a piros tramini a másik). Szerintem a kettő közül bármelyikkel jól jársz. Pálinkának kiválóak és én a borukat is imádom. :)
A Cserszegi kiváló fajta, direkt az északi országrészbe (illetve bármely fagyveszélyes helyre) lett nemesítve. Szerintem a Börzsönyben is jól fogja magát érezni, s mivel szeptember elején érik (idén már augusztus végén érett volt), az őszi esők sem vihetik el a termést...
Arra gondoltam , mivel még van 65x3 m telepítésre alkalmas területem .
Elmúlt 4 évben csak szántatóm , 30 évig málnásként műkődött . Beültetném a mostanság oly népszeű Irsai O.vagy Cserszegi F. vagy valami illatos szőlővel . Pálinka készítésére .
Domoldal ,de kötött talaj , lehet , hogy nem éreznék benne jól magukat , és csak egy sorról lenne szó . A környéken (Börzsöny) nem jellemző ezen fajták .
Olyan középkorúra saccolnám, vastagabb részük 15 cm átmérő, a kéreg vastagabb fajta. Amúgy fektetve vannak szabad ég alatt 4 helyen alátámasztva, úgy, hogy föld felet van az aljuk kb 20-30 centivel.
Ha hosszab távra tervezed azt ajánlom ásd ki és kérgezd le utána tüzben égesd meg azt a részét ami a földbe kerül.
A telkemet kb 20 éve vettem az elöző tulajdonos 10 ével azelött kerítette körbe a telket és megégette az oszlopokat kb 30 év. Ezel a mai napig is tökéletessen álnak azokat az oszlopokat amit én tettem földbe kérgestül illetve különböző bitumenes meg alvázvédős festékekkel kezelve sora dőlnek ki.
Én a helyedben biztosan lekérgezném, noha ez tényleg frissen lett volna a legegyszerűbb. A föld alatti részt azért, hogy valóban hatásosan le lehessen kezelni. A föld fölötti rész pedig szerintem esztétikusabb is ha le van kérgezve, illetve könnyebben erősíted rá a drótot vagy versz bele szöget, nem "szemetel" az évek során és ha véletlenül átölelnéd egy hosszabb kóstolgatás után, nem dörzsöli le a bőrödet. :)
Én nem kéregztem soha - A 2. évben a kéreg lejött magától, dea föld felett továbbra is ép a kéreg. Lehet nem ártott volna kérgezni legalább föld alatt, de már mind1. Föld felett egészen egészséges a kéreg is, nem láttam eddig értelmét kérgezni.
A földben lévő és a födl feletti 20 cm-es részt kezelném a helyedben, a szomszédnak a föld felett közvetlen korhadtak el/törtek ki az oszlopok.
A fák mennyi idősek voltak? A kéreg csak vékony háncs, vagy fásodott kéreg? Ha nyáron vágod és vékony élő háncsszövet van rajta, száradáskor össze húzza a fát és görbe lesz. Ha fás kéreg akkor nincs gond a nyári vágással sem.
Van 4 db akácfa oszlopom, amiket szeretnék tavasszal lerakni csak a pince elé rövid lugosnak, szóval még végoszlop feszítés sem kell, nem lesz hosszú. Nyári vágás, még a kérget is rajta hagytam, lehet hiba volt...
Addig okés, hogy ami belemegy a földbe és kicsit felette lekenem bitumenes anyaggal. Az a kérdésem, hogy mennyit kell hagyni száradni? És a kérget le kell húzni róla? Gondolom igen.
A másik, hogy ha már ennyi ideig rajta hagytam a kérget, akkor a földön felüli részről leszedjem? Ha nem szedem le egyértelmű, hogy nem kezelem le a földön felüli részt (olyanról még nem hallottam hogy a kérget kezeljük). Ha leszedem nem fog nehezen lejönni a kéreg? Egyáltlaán szoktak ilyen oszlopok föld feletti részét kezleni korhadás ellen?
Köszönöm a segítséget előre is és elnézést az amatőr kérdésekért. :)
Zöldveltelinít vettem, 40 éve apám ezeket ültette, nem akartam más fajtát bele tenni a hiányzók helyére. Persze van néhány másfajta is, de 80-90-a az. Tudom, hogy nem csúcs kategóriás fajta. Engem ez nem is érdekel. Nekem ez is jó. Mégiscsak a sajátunk.
380 volt azt hiszem egy tő. De pontosan nem tudom.
Mustba semmit nem tettem, se ként se fajélesztőt se semmit. 2 pohár után már zsibbadok tőle :))
Meg amúgy is életem első bora. Viszont ha kezdene hordó íze lenne mit tegyek?
Milyen fajta szőlőket vettél? milyen árban? milyen szőlőből van a bor? :D
Én 2 helyről vettem szőlőt idén. egyik helyen az oltványok vékonyabbak, de 6-8 rügyes, egy másik helyről 2 rügyes telenyomva oltó viasszal, hát kíváncsi vagyok rügy pattanáskor le bírja-e nyomni azt a sok viaszt...