Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43867

Szervusztok!

 

A Magyar bicskák mellett valahogy rákattantam a Victorinox bicskákra is... :-)

Két kiszemeltem van, de csak az egyiket akarom megvenni amolyan "városi használatra"(persze ha kirándulni megyek akkor is magammal vinném) :-)

Az első: http://www.victorinox.com/ch/app/product/Swiss-Army-Knives/Category/The-Original-Swiss-Army-Knives/The-Original-Swiss-Army-Knives-91-mm/Mountaineer/1.3743

 

a második: http://www.victorinox.com/ch/app/product/Swiss-Army-Knives/Category/The-Original-Swiss-Army-Knives/The-Original-Swiss-Army-Knives-91-mm/Explorer/1.6703

 

Melyiket ajánljátok?

Szerintetek melyik lenn  az igazi EDC.?

 

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Dragomirov Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43866

És a meglévők közül nőtt valamelyik? :-D

Előzmény: algreg78 (43865)
algreg78 Creative Commons License 2015.07.07 0 1 43865

Én teflonos fújózsírt használok a kajálós bicskáimnál is, és még nem nőtt ki egy plusz végtagom sem :)

Rockrider Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43864

Egy bicskánál teljesen más az igénybevétel, mint egy gitár esetében, és ezt most nem rosszindulatból írom. Ha csak az én étkezési szokásaimat nézem, használat során a bicska találkozik almával, paprikával, paradicsommal, uborkával, hagymával, de még dinnyével is, aminek a leve óhatatlanul befolyik a penge tövéhez, illetve a tengelyhez is, ahonnan szép lassan kioldja az olajat. De ha nem is oldódik ki, akkor is ki kell tisztítani, aminek következtében utána kell olajozni. De például a por miatt is folyamatos tisztításra, illetve újra olajozásra van szükség.     

Előzmény: elodsson (43862)
akopasz01 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43863

Sziasztok!

Valaki meg tudná adni Boznánszki László telefonszámát (Celldömölk) /a 95 779-325 nem kapcsolható/

Köszönöm.

elodsson Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43862

Nekem sincs jó tapasztalatom az étolajjal, többfélével kentem régebb a gitárom kulcsait, és idővel megszilárdult, nem ragadt be, de "hámlott". Nagyon jól szemügyre lehetett venni a régi fajta nyitott kulcsoknál. Tehát az én tapasztalatom szerint rövid távon jobb, mint semmi, hosszú távon nem alkalmas.

Előzmény: vigh64 (43853)
pendleton Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43861

Találtam egy nekem tetsző Mora modellt a 2000 után most ez is nagyon bejön . A Companion -nál kisebb a pengehossz viszont hasasabb szélesebb . Mora PRO S    9 cm penge  (akár 8-ra is le lehet vinni aki akarja) . Masszívan tartotta a markolat , most Pista bácsi testét kapja diófából .

 

pendleton Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43860

Ha az OPI szorul és víz nem érte ,akkor csak a beletömődött kosz (morzsa és társai) lehet az ok . Én nagyon vigyázom evéskor a morzsákkal ,mint ahogy írták a kifújatás sem nagyon használ . (olajozásnál a parafinnál a pont )

H_G Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43859

A szalonnaevés amúgy jó dolog, de ez esetben tök irreleváns, nem megy annak a zsírja be a szegecsig. Ha odáig jutna, akkor már mososgatni is kellene tőle a fát, ami már megint nem jó.

 

Előzmény: antalijozsef (43858)
antalijozsef Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43858

Én erre válaszoltam:

 

"Tech1210  1 napja    0 0 43837

Sziasztok pár hónapja vettem egy  Opinel no 9 es kést. 

Mostanában olyant csinál alig lehet kinyitni .

Nem tudom mitől lehet . Nem éri víz meg mindig ki van fújva ha morzsa vagy ilyesmi kerül bele. 

Mit lehetne tenni ?

Köszönöm a segítséget. "

 

A penge és a fa találkozásához ajánlottam a szilikonzsírt, nekem bevált.

Nem a pengét kenegetem vele, a legjobb megoldás már elhangzott:

 

"Egyél vele jó sok szalonnát!"

Előzmény: ...slr... (43855)
Rockrider Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43857

Használok étolajat bicskához kenésre, az a titka, hogy nem szabad elrakni vitrinbe, mert beavasodik. Mindennapi használatnál inkább "kikopik" belőle, és újra meg kell kenni, tehát nincs ideje avasodni. Az azért leírom, hogy az étolaj nekem inkább az acél platinás bicskákhoz vált be, a rézhez nem nagyon kell semmi, esetleg egy pici műszerolaj. : ) 

Előzmény: vigh64 (43838)
Parazstaposo. Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43856

Pár éve a gyógyszertárban vettem egy kis üveg Paraffin olajat, azóta azt használom bőr dolgok és bicskák karbantartására, konzerválására.

...slr... Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43855

Szilikon: Szilorett-A szilikonzsírt szoktam használni sokféle célra. Tiszta, nem folyik el, hőálló, és valószínűleg nem mérgező. Bicska kenésére speciel nagyon nem vált be. 

Előzmény: antalijozsef (43846)
vadasz40 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43854

Néprajzi múzeumban van több száz. Hogy azok mennyire tradicionálisak,nem tudom.

A honlapjukon megtalálhatóak.

 

http://www.neprajz.hu/tartalom.php?menu2=28

 

Előzmény: emcett79 (43849)
vigh64 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43853

Így van,mindenki azzal keni amivel csak akarja.

Nincs semmi baj ha van véleményed,csak hagyd ki belőle a személyeskedést,ennyi az egész.

Előzmény: antalijozsef (43852)
antalijozsef Creative Commons License 2015.07.07 0 0 43852

Nem kötözködöm, nekem is lehet véleményem, nem csak neked, amit le is írtam!

Elnézést, hogy nem értek egyet veled, tudom most jön részedről a magyarázkodás:

 

"Egyébként nem okoz semmilyen problémát,esetleg csak akkor ha valami hulladék faanyagból készült a markolat,de ebben az esetben teljesen mindegy hogy mivel kened disznózsírral vagy faggyúval esetleg bármilyen olajjal, akkor is sz@r lesz a fa silány minősége miatt"

 

Az étolaj ilyen célra alkalmatlan, akinek van edénye, tűzhelye tudja milyen az étolaj.

Téma részemről lezárva!

Mindenki azzal keni a kését amivel akarja! :-))

Előzmény: vigh64 (43850)
baal Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43851

egyél vele jó sok szalonnát!

Előzmény: Törölt nick (43837)
vigh64 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43850

Nincs az étolajjal semmi baj,csak Tescóst ne vegyél,mert az egy kalap sz@r. Egyébként nem okoz semmilyen problémát,esetleg csak akkor ha valami hulladék faanyagból készült a markolat,de ebben az esetben teljesen mindegy hogy mivel kened disznózsírral vagy faggyúval esetleg bármilyen olajjal, akkor is sz@r lesz a fa silány minősége miatt. Köszönöm hogy már megint elindult a kötözködés,úgy látszik ez a topik már csak ilyen.

Előzmény: antalijozsef (43848)
emcett79 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43849

Urak!

 

Tudna valaki mondani vagy mutatni olyan kést, ami tradícionális Magyar formának tekinthető? Nem a klasszikus kézműves bicskákra gondolok, hanem fix kés(ek)re.

antalijozsef Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43848

Aki ilyen "tájékozott" a kovácsolás, késkészítés témában, nekem csalódás, hogy étolajat ajánl kenésre, bármiről is legyen szó! :-))

Előzmény: vigh64 (43847)
vigh64 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43847

Sosem volt vele bajom,mindig jól működött,de természetesen sok megoldás létezik.

Előzmény: antalijozsef (43846)
antalijozsef Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43846

Étolajat én nem használnék kenésre, van egy olyan tulajdonsága, hogy ragacsosodik! Én disznózsírt, kacsa, liba stb. zsírt használnék helyette, de jó lehet a szilikon, kókusz zsír is.

 

Előzmény: vigh64 (43838)
akopasz01 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43845

Szia Tibor!

Nekem is nagyon tetszik a formája, szombaton ugrottam be a mesterhez aki betegség miatt már nem dolgozik, abbahagyta a szakmát. Ebből a fejes-görbéből még egy maradt nála, volt még két juhászbicska és még pár női bicska.

Előzmény: Rattesid Tibor (43844)
Rattesid Tibor Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43844

Szervusz akopasz01 !                                                                                                                         Gratulálok a bicskádhoz !  Az egyik legszebb formájú fejesgörbe az amit Bodócs Ferenc Készít . Hasonló stílusú Polyák Imre és Dinnyés Gyula fejesgörbéje is . Üdv. Rattesid Tibor

Előzmény: akopasz01 (43840)
SwissArmy Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43843

Gondolom Te sem vagy egy elveszett ember! :)

Én jó kézügyességűnek mondanám magamat.

Elég sok , jóféle anyagom van, kicsit majd kisérletezek :)

Előzmény: Dragomirov (43842)
Dragomirov Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43842

Még én is meg tudtam csinálni. :-) Viszont fogalmam sincs, milyen szövetanyag az, amit a bőrnek aláfeszítettem. Úgy találtam itthon, valamelyik ládában egy darabot. Az biztos, hogy műanyag alapú, de nem nyúlik, olyan, mint egy vastagabb lepedővászon. De mindegy, mert jó lett. :-)

Előzmény: SwissArmy (43841)
SwissArmy Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43841

Köszi mindkettőtöknek ! :)

Megcsinálom sufnituningba, ha nem válik be, akkor veszek. :)

Előzmény: Dragomirov (43835)
akopasz01 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43840

Sziasztok!

A hétvégén vettem egy Bodócs fejes-görbét. Sajnos a mester bélyegzője tönkrement egy ideje, ez a kés már ebből a szériából való.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43839

Köszönöm szépen. :) 

Előzmény: vigh64 (43838)
vigh64 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 43838

Egy pici étolaj a penge stiftre és voálá!

Előzmény: Törölt nick (43837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!