Jaaaj, ezt ne is mond, én is ismerek ilyent....csak ugye itt jön ki a bibi, mert ha valaki allergiás a tehéntejre, az még kecsketejet ihat, lelalábbis én így tudom, node ha összekevered a tehéntejet, meg a kecskét, akkor az allergiásnál felléphet az allergiás reakció, és ezt csak egyszer kell eljátszani az az ember többet az életbe nem fog kecskesajtot venni.
Én ezt egy eléggé etikátlan dolognak tartom, mert akkor tüntesse fel, hogy tehéntejet is tartalmaz a dolog...a másik, hogy eladják a sajtot sajtnak, pedig ecettel készült, szerintem a sajt attól sajt, hogy oltó meg kultúra van benne, hogy szarakodsz vele, meg sózogatod, bazsajgatod utánna, igazából az cetessel nincs nagyon mit játszani....
De mégegyszer mondom, ez az én véleményem, nem akarok vele senkit megbántani, lehet ezzel egyetérteni, meg egyet nem érteni.
Én kiírtam a golyókáimra is, hogy panírgolyó, senkit nem akarok becsapni, ha megkérdezték elmondtam, hogy hogyan készült, slussz, így igazságos...
Várom a beszámolót a kísérletről, én már tovább gondoltam a panírgolyót is, ha kész vagyok én is beszámolok, hogy mit találtam ki továbbgondolásként:)
Amúgy én is megkérdezhetem, hogy há' valósi vagy?:)
Ezeket Te hol olvastad? Mindenképpen nézd meg először a videót (hanyattdőlős, elég hosszú), akár többször is. Jegyzetelj, ha gondolod. Ha a gomolya megy, akkor lehet továbblépni. Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan, itt biztos kapsz rá választ. Sok sikert!
Valami biztos van abban, hogy az ivarzással is összefügghet. Az a fura, hogy ez már akkor volt, mikor a bak már nem volt ott. De a bakszag amúgy is más. Volt aki azt mondta, hogy sok szemeset adtam nekik, attól olyan ízű. Passz. Az idén mindent jegyzetelek és megpróbálom kiszűrni mitől van, ha most is jelentkezik. Különben érdekes, mert senki nem panaszkodott sem a sajtra, sem a tejre, de én éreztem. Lehet csak nagyon finnya vagyok. :-)
A héten kísérletezek, adtál egy ötletet.:-) Majd beszámolok!
Hja drágám, én tudok olyan kézműves kecskesajtkészítőről, aki úgy készített kecskesajtot, hogy egy rész kecske, négy rész tehéntej. Hogy azé legyen valami kecskeíze. Tuti biztos, első kézből a tehéntej beszállítótól tudom. Ilyen is van. :-(
Igen, meg. Valójában a kép nem adja vissza az igazi színét. Nem szürke-fekete, hanem kék és zöld, alatta meg narancs. Néhol ahogy felvágtam a széleinél citromsárga beütést is látok. Különben nagyon finom! Nem igazán tudom mihez hasonlítani az ízét, mert soha nem szerettem a penészes sajtokat. A párom azt mondta, hogy ez marha jó és nem kaphat belőle senki. :-) Sokkal, sokkal másabb belülről az állaga és az íze mint a friss sajtoknak. Olyan lágyabb. Pedig jó kemény volt anno. Hidd el nagyon finom. Olyan mint a csokító.:-))
Amúgy a fene se érti a jónépet...szerintem az édes baromira finom lett, mindenki a sósat vitte, azt mondják az édesen kiérzik a kecskeíz. Szerintem meg nem, hiszen már egy csomószor mondták, hogy biztos, hogy nem kecsketejjel dolgozom, mert nem mekeg a sajtom. Pedig 100% kecsketejjel csinálom, nem keverem, ha jól tudom a mekegős sajt, a tisztátalan fejés, meg a bakkal való együtt tartás kövezkezménye, de ez nem tudom biztosra..
Úgyhogy ezért nem értem ezt az "édesgolyó- kecskeízt"....
Egy csomóan azt is lefújogták, hogy kecske- fúj az szar ízű...
Lassan felmelegíted a tejet 80-90 fokra. Néha megkavarod a föle miatt, meg azért is, hogy minél jobban párologjon sűrűsödjön. Literenként két púpos kanál élőflórás joghurtot elkeversz pár deci tejben és belekevered a kb. 45-47 fokra visszahűtött tejbe.
Forró vízzel felmelegített 3-6 decis üvegekbe öntöd és beleállítod 39-42 fokos vízbe az üvegeket. Én hat nyolc órát tartom ezen a hőfokon, (dupla falú edényben néha alágyújtasz) néha felmegyek 45-47 ig is... mert akkor savanykásabb és erősebb a joghurt íze.
Mindig hagyok 2-3 decit oltónak, egyre finomabb és egyre sűrűbb lesz.
(Télen este csinálom és ráteszem a radiátorra reggelig az üvegeket....tökéletesen bevált)
Úgy döntöttem, hogy megpróbálok sajtot készíteni. Már rég elterveztem de valahogy mindig azt hittem, hogy ez valami nagyon bonyolult dolog és 10 év alkímista gyakorlat szükséges hozzá.
Most megnéztem a neten, hogy hogyan is készül a sajt... Persze van millió módszer de én egy érlelt, préselt változatot szeretnék kipróbálni.
Terveim szerint 5 liter valódi tehéntejjel próbálkozom (a közelben van egy tehenészet).
De vannak sötét foltok.
1. Az első lépés ha jól értem a túrósítás.
Sokan úgy csinálják, hogy a felforralt tejbe 10%-os ecetet öntenek és még forralják egy kicsit.
Ettől a tej összerándul és túrósodik.
A másik mód, hogy hagyjuk a tehéntejet megaludni/megsavanyodni és az összeállt aludtejet vagy épp sűrűsödő savanyú tejet forralják fel és az ebből kiváló túrót használják.
2. A második lépés a füszerezés, sózás, stb.
A felforralt savanyú tejet szűrik (házi módon a legegyszerűbb pelenkán át) és a szűrőn fennmaradt túrót sózzák, fűszerezik, stb.
3. A harmadik lépés a préselés
Egy valamilyen keretben (amiből ki tud folyni az iro) préselik a túrós masszát egy ideig (12-24 órát).
4. Negyedik lépés a sózás
Sóval bedörzsölik a sajtot és állni hagyják.
(Sófürdő???)
Azért írtam ezt így le mert nagyjából ezeket a lépéseket tervezem, de minden lépésnél vannak bizonytalan pontok.
Kérdéseim:
1. Melyik jobb? Ha ecettel rántom össze a tejet vagy ha hagyom megsavanyodni és utána forralom?
2. Kell-e vajat tenni a masszához és ha igen akkor mikor? (ezt több receptben is láttam)
3. Igazából nem láttam a fűszerezésről és a hozzákevert sóról elég információt. Valami kellemes nem túl fűszeres sajtot tervezek elsőre. Milyen fűszereket érdemes használnom?
4. Préselés milyen hőfokon kell préselni. Szobahőmérséklet, hűtő, pince, stb. ????
5. Milyen hőfokon kell tárolni a sajtot?
6. Milyen időközönként kell sófürdőzni a sajtot? Úgy láttam 20%-os sóoldatban kell fürdetni alkalmanként...
Első körben ezek a kérdések merültek fel bennem, mielőtt még hazavágnék 5 liter isteni házi tejet. :-)
Tudnátok pár gyakorlati tanácsot adni vagy a felsorolásban a tévedéseimet javítani?
ma elkészítettem első kecskesajtomat, saját tejből.
6 literhez tettem 28 fokon 1ml chy max plusszot, lágy sajtot készítettem , mivel feri szerint kecsitejből az a legfinomabb.egyiket fűszereztem fokhagymaporral, másikat zöldfűszer-keverékkel, harmadik marad natúr.semmilyen kecskeillatot nem érezni rajta szerencsére.kíváncsi vagyok, hogyan sikerül.
mit tudtok ajánlani, mi finom még kecsitejből?
és ha lehet, akkor valami tuti " receptet" kaphatnék kecskejoghurtra? köszi:-)
Én ősszel éreztem főleg az állott tejen kecskeízt. A frissen nem. A sajton is érződött, hol enyhébben, hol erősebben. Nem tudom mitől volt. Most nagyon fincsi. :-)
szia, nem:-)két állatorvos is megállapította, hogy vemhes, erre a 3.megultrahangozta, és kiderült, hogy csak dagadék:-)tele a gyomra emésztetlen étellel.de nem baj, én így is imádom:-)
szia rózsa:-) eljöttem már ide, hogy megnézzelek, mert hiányoztál a szuper sajtjaiddal.látom, nagyon ügyi vagy:-)) már ellátogathatnál hozzánk is néha, mert jön a kecsitej szezon, és feri is mondta, hogy kecsisajtban te vagy az etalon:-)) puszi:-)