A viaszozott oltvány szerintem egyértelműen jobb az anélkülinél.
Egyrészt óvja a oltott részt a kiszáradástól, és ezért jobban termékenyül is.
A tapasztalat szerint, amelyik oltványnak a gyökérrel nincs problémája és korrektül van elültetve, 100%-osan előjön a viasz alól.
A profi szaporítók mindegyike viaszozza az oltványait.
Más. Többször került szóba a terroir jellegü borkészítés.
Érdekes cikket fedeztem fel e témában az Origón.
"Amerikai tudósok végső rohamot indítottak, és nekiláttak megfejteni a borkészítés egyik utolsó nagy misztériumát: miből lesz a terroár, azaz minek köszönhetően alaul ki egy borban a semmivel össze nem téveszthető jelleg. és a vicc az, hogy lehet, hogy megfejtették."
Igazából tavaly rendeltem először valahonnan a mátrából, s mivel ilyenek még nem voltak, gondoltam megpróbálkozom velük, de nem ismerem őket, sajnos...
egy kertészetben vettem a tavasszal drága pénzért bolgár rezi nevű csemegeszőlőt, elvileg valami különleges valami, valaki esetleg tapasztalattal?
A Kaszás (Balázs) meg nagyon jó oltványos, csak ajánlani tudom! Amit eddig nála rendeltem, mind fajtaazonos volt, jó állapotú, szép gyökerű, egészséges oltvány.
(Tavaly például Szerémi zöldből 120-ból 120 megeredt - a nyári aszálynál volt csak (kb. 10%) veszteségem, de ez nem az olványos hibája...)
Most, hogy az oltványokról volt szó ismét, szeretnék egy kérdést feltenni...
Tavaly ültettem több oltványt is, úgy kaptam meg, hogy volt 30cm hosszú nemer része. Idén ismét rendeltem, de máshonnan, most 2 rügyre visszavágva, vastagon viszozva jött meg. Ugyanúgy elültettem, de kíváncsi leszek, hogy tavasszal a rügy át tudja -e törni a viaszréteget... Vélemény?
Köszi, de ez csak kis házikerti. 29 oltványt vettem, majd ezeket szaporítom dugvánnyal. Ebben a homokban nem félek a filoxérától, max a túl meszes talajtól.
Igen, tudom köszönöm! Majd tavasszal kibontom, nincs kedvem már bolygatni. Sajnos vannak az időjárásnak olyan szélsőségei hogy csak bízni lehet benne hogy tudják tolerálni a növények, mert "emberemlékezet óta" nincs tapasztalat hasonlóról.
Olvastam hogy az új telepítésed jó lett, sok sikert!
Nekem 8 rügyes volt a nemes az oltványaimon. Az alsó 5-7-et betakartam. A lényeg, hogy az alsó 2 ne faggyon el, tavasszal azokból kell(ene) nevelni a tőkét.
Vettem ősszel csemegeszőlő oltványokat. Mielőtt jött az októberi fagy betakartam őket földdel az oltás fölött. Mindegyiken elfagytak a levelek, de van amelyiknek a szára is elbarnult. Pótolhatom őket újra tavasszal, vagy van esély hogyha talán nem fagyott tövig az oltás még kihajt?
Kivancsi lennek, mi alapjan szamoljak ki, mennyi er az illegalis termek (legyen az bor vagy palinka). Megkostoljak elotte? Vagy csak ugy elhiszik, hogy a 360 liter lefozott palinka emberi fogyasztasra alkalmas?
A sajátban voltam egy kis maradék szőlőért, ami kb. 2 km-re van innen. Tervben van még egy kisebb terület megvásárlása, ezért (is) álltam még meg itt kicsit körbenézni, na meg ugye lassan befejeződik már mindenhol a vegetáció, ki kell élvezni az utolsókig. :) Ja és igen, hárslevelű van az első két képen.
Ez igaz, nekem egy öreg azt mondta régen, hogy 100 kiló szőlőhöz tegyek 1 vider (kb 8 kiló) othellót és szépen megszínezi a bort...
Nem tudom mennnyire engedélyezett az ilyen a bortörvényben, (nem a házi pancsolásra értem), de én személy szerint nem vagyok híve...
Már sikerült a pécsi szőlészeti és borászati kutató intézettel felvennni a kapcsolatot, tavasszal elvileg kiderül milyen fajta szőlőm van. Remélem, hogy valami érdekes, értékes, régi fajta lesz, nem valami rossz vad szőlő xd
Na meg én főleg az íz miatt gondoltam hogy ne keveje. Ismerősöm adott "rozét", hogy ezt kóstoljam meg, ez az finom.. (ja fehér és vörös bor keerékéről volt szó). Mondom jó persze.... De a valódi rozé íze nem olyan, mint ha egy fehér és vörös bort összekeverünk...
Persze az enyém sem lett tökéletes rozé, inkább olyan sárgás lett, (azt hallottam, hogy itt felénk a fehér bor sem az a fehér bor színű, hanem a talaj miatt egészen sárgás), na de jövőre az idén tanultakat felhasználva megpróbálok sokkal jobb minőséget produkálni, ha az időjárás is így akarja...