Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2013.11.27 0 0 15624

A viaszozott oltvány szerintem egyértelműen jobb az anélkülinél.

Egyrészt óvja a oltott részt a kiszáradástól, és ezért jobban termékenyül is.

A tapasztalat szerint, amelyik oltványnak a gyökérrel nincs problémája és korrektül van elültetve, 100%-osan előjön a viasz alól.

A profi szaporítók mindegyike viaszozza az oltványait.

 

Más. Többször került szóba a terroir jellegü borkészítés.

Érdekes cikket fedeztem fel e témában az Origón.

 

"Amerikai tudósok végső rohamot indítottak, és nekiláttak megfejteni a borkészítés egyik utolsó nagy misztériumát: miből lesz a terroár, azaz minek köszönhetően alaul ki egy borban a semmivel össze nem téveszthető jelleg. és a vicc az, hogy lehet, hogy megfejtették."

 

http://malackaraj.postr.hu/megmerik-hany-kilo-egy-teroar?sec-p

Előzmény: kisannar (15613)
kisannar Creative Commons License 2013.11.27 0 0 15623

Idén ilyeneket vettem:

- 1 MOLDOVA
- 1 SUVENIR
- 1 DUNAW
- 1 ITÁLIA
- 1 ÁRKÁDIA
- 1 RIZAMAT
- 1 VÉNUSZ
- 1 FEHÉR CHASSLEAS

Igazából tavaly rendeltem először valahonnan a mátrából, s mivel ilyenek még nem voltak, gondoltam megpróbálkozom velük, de nem ismerem őket, sajnos...

egy kertészetben vettem a tavasszal drága pénzért bolgár rezi nevű csemegeszőlőt, elvileg valami különleges valami, valaki esetleg tapasztalattal?

Előzmény: borsika79 (15618)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15622

2 tő merlot-ot vettem, a többi mind csemege. Próbáltam a számomra különlegeseket megvenni. Majd írok már egy rendes listát.

 

A kaszás oltványnál az egyik oltványomnak alig volt 3 szál gyökere. nem volt mit visszavágni rajta.

Előzmény: borsika79 (15618)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15621

Sz.Sz.B megye, Nyírcsaholyi vok. 

Előzmény: kisannar (15617)
medveger Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15620

Nyugalom, át fogja törni! :-)

A Kaszás (Balázs) meg nagyon jó oltványos, csak ajánlani tudom! Amit eddig nála rendeltem, mind fajtaazonos volt, jó állapotú, szép gyökerű, egészséges oltvány.

(Tavaly például Szerémi zöldből 120-ból 120 megeredt - a nyári aszálynál volt csak (kb. 10%) veszteségem, de ez nem az olványos hibája...)

Előzmény: kisannar (15613)
borsika79 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15619
Szia. Az elöző hozzászólásomat neked szántam. :)
Előzmény: juhosttt (15612)
borsika79 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15618
Milyen fajtákat vettél? Csemege ,bor? A Rizomatot azt már tudom.
Előzmény: kisannar (15613)
kisannar Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15617

De, onnan rendeltem, tavaly pedig fenyő erzsébettől, valahonnan a mátrából...

 

Hol székelsz Te? én vasi vagyok...

Előzmény: juhosttt (15614)
Farang01 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15616

Nálam is 40-ből 40 áttörte idén. Először szépen megrepesztették a rügyek, aztán a hajtásoknál elvált a viasz.

Előzmény: kisannar (15613)
zoli1437 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15615

Nálam áttörték, mikor ilyent raktam le.

Előzmény: kisannar (15613)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15614

Merő véletlenségből nem a Kaszás oltványról rendelted? Ha igen akkor együtt reménykedünk a tavaszban ;)

Előzmény: kisannar (15613)
kisannar Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15613

Most, hogy az oltványokról volt szó ismét, szeretnék egy kérdést feltenni...

Tavaly ültettem több oltványt is, úgy kaptam meg, hogy volt 30cm hosszú nemer része. Idén ismét rendeltem, de máshonnan, most 2 rügyre visszavágva, vastagon viszozva jött meg. Ugyanúgy elültettem, de kíváncsi leszek, hogy tavasszal a rügy át tudja -e törni a viaszréteget... Vélemény?

juhosttt Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15612

Köszi, de ez csak kis házikerti. 29 oltványt vettem, majd ezeket szaporítom dugvánnyal. Ebben a homokban nem félek a filoxérától, max a túl meszes talajtól.

Előzmény: Jbori (15611)
Jbori Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15611

Igen, tudom köszönöm! Majd tavasszal kibontom, nincs kedvem már bolygatni. Sajnos vannak az időjárásnak olyan szélsőségei hogy csak bízni lehet benne hogy tudják tolerálni a növények, mert "emberemlékezet óta" nincs tapasztalat hasonlóról.

 

Olvastam hogy az új telepítésed jó lett, sok sikert!

Előzmény: juhosttt (15610)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15610

Nekem 8 rügyes volt a nemes az oltványaimon. Az alsó 5-7-et betakartam. A lényeg, hogy az alsó 2 ne faggyon el, tavasszal azokból kell(ene) nevelni a tőkét.

Előzmény: Jbori (15609)
Jbori Creative Commons License 2013.11.26 0 0 15609

Vettem ősszel csemegeszőlő oltványokat. Mielőtt jött az októberi fagy betakartam őket földdel az oltás fölött. Mindegyiken elfagytak a levelek, de van amelyiknek a szára is elbarnult. Pótolhatom őket újra tavasszal, vagy van esély hogyha talán nem fagyott tövig az oltás még kihajt?

RAMBO Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15608

Szerintem saccolnak - de mindegy is. 

Előzmény: dezso (15607)
dezso Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15607

Kivancsi lennek, mi alapjan szamoljak ki, mennyi er az illegalis termek (legyen az bor vagy palinka).  Megkostoljak elotte?  Vagy csak ugy elhiszik, hogy a 360 liter lefozott palinka emberi fogyasztasra alkalmas?

Előzmény: RAMBO (15604)
BZoltan Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15606

;) ;) ;) A metszés utáni képeket nem rakod be? ;) ;) ;)

Előzmény: Törölt nick (15605)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15605

Dehogynem. Januárban szoktam kezdeni a metszést, most csak pár tőkét csináltam meg a fotó kedvéért.

 

A hülyékkel meg nem foglalkozom, üssék csak egymást, azzal is fogynak

Előzmény: RAMBO (15604)
RAMBO Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15604

Nem szoktátok megvárni legalább a téli napfordulót, amikor a tőke mélynyugalmi állapotba kerül?

 

Valamiféle leszámolás volt a szomszéd bandával, vagy mire véljem ezt az új hírt? http://bor.mandiner.hu/cikk/20131124_palinka_es_borhamisitas_az_alfoldon

(Ne vedd túl komolyan, viccelek)

Előzmény: Törölt nick (15603)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15603

tőke metszése :))

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.25 0 0 15602

Nálunk itt hamisítófalván pedig már megtörtént néhány  

 

Farang01 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 15601

Előzmény: Farang01 (15600)
Farang01 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 15600

Én is megosztok egy szépet. :) Kb egy hónapos kép. Gyönyörű ez az ország!

 

 

Előzmény: kess__ (15599)
kess__ Creative Commons License 2013.11.24 0 0 15599

Vagy amikor kettészakad a szőlőterület időjárásilag. :)

 

Lent, zúzmarás ködben:

 

 

Fent, napsütésben:

   

Előzmény: Farang01 (15598)
Farang01 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 15598

Gyönyörű vidék. Vegetáció után, fehér lepellel is biztosan nagyon szép tud lenni! :)

Előzmény: kess__ (15597)
kess__ Creative Commons License 2013.11.24 0 0 15597

Köszi!

A sajátban voltam egy kis maradék szőlőért, ami kb. 2 km-re van innen. Tervben van még egy kisebb terület megvásárlása, ezért (is) álltam még meg itt kicsit körbenézni, na meg ugye lassan befejeződik már mindenhol a vegetáció, ki kell élvezni az utolsókig. :) Ja és igen, hárslevelű van az első két képen.

 

11.23.:

 

   

 

Előzmény: Cirfandlia (15554)
RAMBO Creative Commons License 2013.11.23 0 0 15596

Vegyél annyi bort, amennyivel feltöltheted.

Van egészen kis tasakos kiszerelés. Az adagolás rá van írva a tasakra. Nevetségesen kevés kell. 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (15591)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.23 0 0 15595

Ez igaz, nekem egy öreg azt mondta régen, hogy 100 kiló szőlőhöz tegyek 1 vider (kb 8 kiló) othellót és szépen megszínezi a bort...

Nem tudom mennnyire engedélyezett az ilyen a bortörvényben, (nem a házi pancsolásra értem), de én személy szerint nem vagyok híve...

 

Már sikerült a pécsi szőlészeti és borászati kutató intézettel felvennni a kapcsolatot, tavasszal elvileg kiderül milyen fajta szőlőm van. Remélem, hogy valami érdekes, értékes, régi fajta lesz, nem valami rossz vad szőlő xd

 

Na meg én főleg az íz miatt gondoltam hogy ne keveje. Ismerősöm adott "rozét", hogy ezt kóstoljam meg, ez az finom.. (ja fehér és vörös bor keerékéről volt szó). Mondom jó persze.... De a valódi rozé íze nem olyan, mint ha egy fehér és vörös bort összekeverünk...

Persze az enyém sem lett tökéletes rozé, inkább olyan sárgás lett, (azt hallottam, hogy itt felénk a fehér bor sem az a fehér bor színű, hanem a talaj miatt egészen sárgás), na de jövőre az idén tanultakat felhasználva megpróbálok sokkal jobb minőséget produkálni, ha az időjárás is így akarja...

Előzmény: BZoltan (15594)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!