Keresés

Részletes keresés

monyesz Creative Commons License 2006.05.25 0 0 9989

A hatóság nem elnézőbb, hanem visszamenőlegesen csak kivételes esetekben lehet szigorítani, ez ugye érthető. Ha visszamenőlegesen lehetne mondjuk légbeejtőt szereltetni, akkor egyből az jönne le, hogy a forgalmazók lobbija hozatott ilyen szabályt...

A tervezésről: a gépésztervezőnek ugyanaz a programja kell legyen a számoláshoz, mint a főgázosnak. A terv jóváhagyására 30 nap áll rendelkezésre, a felett a MEH szankcionál (sőt asszem a fogyasztónak egy jelképes összeget kell is téríteni).

Előzmény: Marcesz (9988)
Marcesz Creative Commons License 2006.05.25 0 0 9988

Olvasd el még egyszer, amit írtam. A gázművek nem nekem méretez, hanem a tervet ellenőrzi le (rendben, legyen méretezés-ellenőrző szoftver). A probléma ott van, hogy a helyszínre kiszállt főgázos mérnök (!) nem tudta pontosan megmondani, milyen előírások vannak, és mit fogadnak el (ti. ezt majd a szoftver "kidobja"). Az előírások egyébként nemrég változtak, és az egész komolyságára utal, hogy már meglévő gáztűzhelyre leadott terv alapján "elnézőbb" a hatóság (tehát ha eddig nem haltam meg, akkor továbbra sem fogok, bár szabálytalan marad?).

 

Na most ezek után én megtervezhetek magamnak bármit az aerecós oldalon, ha a végén visszadobják. Egyébként egy konyha felújításáról van szó, nem vízlépcső építéséről, és ha megvárnánk a terv jóváhagyását, karácsonyra se lennénk készen.

 

XIII. kerület, ha valakit érdekel, hol történt ez.

Előzmény: monyesz (9984)
remote access Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9987
A csúszkás szabályzó szét szokott hullani, a csavarjai fellazulnak. Látsz- e lényeges különbséget a min-max állásban a lángmagsság között? Lehetséges hiba ezeknél a tömszelence szorulása ill. a membrán kilyukadása is.
Előzmény: Törölt nick (9985)
monyesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9986

Kipucolni az égősort vagy állítani lehet a bejutó gáz mennyiségét (ezt elvileg csak 1x kell megtenni üzembehelyezéskor, ha gyárilag nem lenne jó a beállítás).

Előzmény: Törölt nick (9985)
monyesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9984

A gázművek nem méretez neked semmit ! A terveződ méretezzen, adja be a tervet és fogadják el vagy utasítsák el ! A mi gázművünknél legalábbis ez a menet - itt csak tervbírálat van, tervezés jogilag sem lehetséges (hiszen összeférhetetlen lenne).

Az aereco-s oldalon meg légköbméterre és funkcióra lebontva vannak készülékek, nem túl bonyolult kiigazodni köztük.

Folyamatosan oda lyukadunk itt a topicon, hogy olyan kérdések jönnek elő, amiket tervezőnek a megrendelővel és a "hatóságokkal" kellene rendezni, a megrendelő tudta nélkül. Miért van ez így ? Miért nem mehet ez a dolog pofonegyszerűen ? Mert annak kéne lenne ! A háztervet sem számolja ki senki az építész tervező helyett, a statikai számítást nem várja el senki a megrendelőtől...

Előzmény: Marcesz (9975)
Vikusz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9983

 Pár éve csatornáztak az utcánkban, ahol akkoriban építkeztünk(3 lakásos családi ház).

A házon belül két "fogyasztó" van (két lakás egy fogyasztóként funkcionál(egyéb közművek esetén is).

Kiderült hogy a két, egy fogyasztóként(egy vízóra) működő lakás nem jogszerűen csatlakozott a csatornahálózatra(csak a harmadik lakás számára lett elintézve az engedélyezés, és  lett befizetve a hozzájárulás.

A kérdés:

A csatorna építési hozzájárulás díját ami kb 130 ezer forint, telkenként, lakásonként, vagy fogyasztónként(vízóránként) kell befizetni?

A levélben amit kaptam az szerepel hogy engedély nélkül csatlakozom(3 éve) a hálózatra, de azt nem írják hogy fizetnem kéne(csak engem, akinek a nevén van a vízóra figyelmeztettek, a másik lakás tulajdonosát(anyukám)nem).

Ebből arra következtetek hogy fogyasztónként kell fizetni  hozzájárulást.

Amennyiben fizetni kell(ez azért valószínű) rápakolnak kamatot(esetleg jegybanki alapkamat kétszeresét) vagy sem?

Előre is kösz ha valaki tud segíteni

 

Vikusz

 

enginer Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9982
Motoros a keverőszelep?
Előzmény: pacseryk (9977)
enginer Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9981
Ha az előremenőbe rakja, akkor sincs semmi baj! :))
Mivel az előremenőt elzárja és alulról van kötve, sok áramlás nem lesz.
Visszatérőt tényleg nem szabad lezárni a tágulás miatt.
Előzmény: Törölt nick (9976)
enginer Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9980

A patron elég hosszú, bőven benyúlik a tszáritóba.

Jól értelmezted, úgy kell beszerelni ahogy írtad és az áramlásban nem okoz problémát.

Előzmény: Törölt nick (9971)
Droopy Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9979
Mely fajdalommal tudatom a topictarsakkal, hogy 5 ev utan elhalalozott az SD twin melegviz hocsereloje. A nyomasmero 3.5 bar-ra kuszott fel egy nap alatt. Eloszor a feltolto csapra gyanakodtam, amde melegviz elvetelkor, a nyomas lecsokkent ami a boylerresz es a futokor kozotti kapcsolatra utal. szerviz ertesitese jovo heten, mert munkailag esik a ho...
RodrigeZZ Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9978
Hát, ha nagyon meleg van, mi az ablakot is ki szoktuk nyitni;-)

Nekem a radiátoron lévő termoszelep csinált 1x olyat, hogy a nyári pihi alatt megszorult. Oly módon, hogy nem nyitott ki az istennek se. Szét kellet szedni az egészet, aztán a kalapcstól meggyógyult. Azóta nyaranta teljesen kinyitom az összes csapot és szelpet.
R.
Előzmény: pacseryk (9977)
pacseryk Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9977

Hali!

Van egy SD beépített tárolós kazánunk padlófűtés és radiátoros körökkel, keverőszeleppel. A padlófűtés szivattyú állandóan megy. Mi a menete a nyárisításnak? Csak lekapcsolom a szivattyút és átállítom a kazánt csak melegvízre?

Érdemes még mást is csinálni?

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9976
A visszatérőbe (ki) tedd a fűtőbetétet!
A rad. szelepet majd el kell zárnod, hogy ne az egész rendszert fűtsd villannyal, a visszatérőt viszont a tágulás miatt nem szabad, így lesz villanyfűtésnél ellenirányú az áramlás.
Előzmény: Törölt nick (9971)
Marcesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9975
Szia!

Köszi a tanácsot, mert szellőztetésre amúgy is szükségünk lesz. A probléma ott van, hogy a gázműveket egy korszerű szellőzőrendszer nem feltétlenül hat meg. Ők x darab, adott méretű nyílást írnak elő, pontosan még mi sem tudjuk, mennyit és hogyan, mert van egy méretezőprogramjuk, és az fogja "kidobni" a terv alapján az igényeiket.
Előzmény: monyesz (9972)
monyesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9974

Sziszifosz !

1. A turbós azt jelenti, hogy egy ventillátor biztosítja a huzatot és nem a kémény természetes huzata biztosítja az áramlást. Ezek a készülékek mind zártak, tehát biztonságosak, plusz jó (jobb) hatásfokúak. Mondjuk ezt a szakvélemény dolgot nem értem, ahhoz tudni a készülék típusát, milyen átmérőjű és hosszú az égéstermék elvezető...

2. Ha nem írod meg merre vagy, a kutya nem tud neked tervezőt ajánlani...

Előzmény: Sziszifosz (9942)
monyesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9973

Szapcsika !

Ha annyi levegőt akarsz "kinyomni" túlnyomással, hogy a pára kimenjen, akkor olyan rossz ablakaidnak kell lenni, hogy meg fogsz fagyni a fürdőben.

Előzmény: Törölt nick (9964)
monyesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9972

Marcesz !

Nem ez a megoldás ! Akár fokozott hőszigetelésű (fa vagy műanyag mindegy) ablakod is lehet, ha megfelelő típusú légbeejtőt rakatsz fel. Ezt az ablakra rakják, illetve egy marógéppel fúrnak hozzá nyílást. A www.aereco.hu -n találsz megfelelő típust !

Előzmény: Marcesz (9967)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.24 0 0 9971

Köszi.

 

Hát igen, a vésés dolgot szerettem volna elkerülni. Bár van még csempém :-). Pedig elvileg el tudok képzelni olyan fűtőpatront, ami mélyre benyúlik és vékony, hogy ne zavarja az áramlást.

 

Ezt a T idomot úgy gondolod, hogy a bejövő ágba egy t idom, a t szárán jön be a víz, a felső ága a radiátor, az alső peg a patron? Ekkor is tud eléggé keringeni? Mert így megoldható lenne, fájdalommentesen.  Milyen hosszú egy ilyen parton? Próbálom ASCII Art-ban.

 

 

              |              |

              -------------

              |              |

              -------------

              |              |

              -------------

              |              |

              -------------

  be>>--{      ki<< /

              F

              Fűtő

Előzmény: enginer (9970)
enginer Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9970

Ilyenkor egy "T"idom, meg 1 kis vésés/átalakitás megoldás lehet.

Fűtőpatron felülröl sajnos nem az igazi, mert nincs keringtetés.

 

Előzmény: Törölt nick (9968)
enginer Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9969
Nah igen.
Viszont amikor valamelyik másik lakó is beleakar kötni abba a bélelésbe (ha lehetséges), akkor fizetnie kell érte, annyit amennyit kér. :))
Jobb elöbb egyeztetni az igényeket és úgy terveztetni/kivitelezni a bélelést.0

Osztatlan közös tulajdonnak túrós a háta!
Előzmény: Marcesz (9967)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9968

Mégegy kérdés.

Van egy mezei törölközőszárítós radiátorom, és hülye fejjel annak idején nem raktam bele elektromos fűtést, így amikor nincs már fűtési szezon, nem szárad a törölköző. Van-e olyan utólag beszerelhető fűtő dolog, amivel utólag lehet elektromos fűtésüvé tenni? Bonyolítja, hogy a víz alul megy ki, be, tehát csak felülről lehetne berakni valamilyen fűtőpatront.

Marcesz Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9967

Amikor kéményt bélelsz, akkor gyakorlatilag csak egy csövet vezetsz bele, magával a kéménnyel nem történik semmi, nem növekszik az értéke, a többi lakó nem látja hasznát.

 

Más. Van valami ötletetek, hogy lehetne kijátszani a gázművek legújabb, teljesen agyament szabványait? A lakásunk teljesen fel lesz újítva, a konyhába (28 légköbméter + egy légtérré nyitott, hasonló méretű előszoba) egy alul elektromos, felül gáz kombi sütő kerül (a terv szerint "marad"). Igen ám, de ez így nem jó. Az még hagyján, hogy a konyhába csak szigetelés nélküli, fakeretes ablak kerülhet, amellé előreláthatólag még kellene vájnunk a falba 4 db kb. 5*10 centis "szellőzőnyílást". Gyakorlatilag mint egy nyári konyha. És mindez 3 db gázégőért.

 

Nem értem, miért nekem kell szívni azért, mert néhányan a saját felelőtlenségük miatt halnak meg.

Előzmény: Harvester (9965)
enginer Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9966

HMV-hez 10bar-os szokott lenni. (kék/fehér)

Igazságszerint a tágulásit nem csak méretezni, hanem hozzá is illene állitani a rendszerhez.

Tágulásiról írtam itt már asszem elég részletesen. :))

 

Előzmény: RodrigeZZ (9959)
Harvester Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9965

Kéménnyel kapcsolatos jogi kérdésben tudtok segíteni? Társasházban lakom és szeretnék kéményt béleltetni. Mivel itt a kémények, ahogy tudom, osztatlan közös tulajdonban vannak, ezért nem lenne rossz, ha a kémény bélelés költségét valahogy a ház felújítási alapjából lehetne finanszírozni. Többszázezer forintról van szó, szóval nem mindegy.

Azt mondta a közös képviselő, hogy ha a meglévő kéménybélést akarom cseréltetni akkor azt "lelakhatom" vagyis a közös költségből levonható bizonyos összeg sok-sok hónapig. Viszont azt mondja, hogy ha még nem volt kéménybélés akkor nekem kell finanszírozni. Ennek mi lehet a háttere? Jogos ez így?

 

Üdv

Harv

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9964

Sziasztok!

 

Lenne egy szellőzés+gáz kérdésem. A fürdőben van egy cirkó (kéményes). Azt tudom, hogy olyan szellőzést, ahol elszívom a levegőt, nem lehet csinálni. De lehet-e olyat, ahol befúvom? Ez főleg a pára miatt kellene. A lakás más részéből befújnám a száraz levegőt, és ez távozna az ablak résein, esetleg a kéményen.

 

Vagy ne is gondoljak rá?

asdf_ Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9963

Hulye kerdes lesz :)

Mennyi viz fer el 1 meter 15-os, 18-as, 22-es, 28-as csoben? Holnap jon a szaki 1 eves karbantartasra gari miatt, es meg elotte akarok egyet szamolni osszes cso+radiatorra, hogy mit adjak elo 20°C 1.2bar -> 65° 2.7 bar urugyen. Tagulasi csak a kombicirkoba epitett 6 literes van, mar mertem, van benne nyomas, valtozik is, tehat valszeg nem o a bunos, de azert jo lenne tutira tudni, hogy vizbol van sok, vagy megiscsak a kutyuvel van valami gond. thx

Cincogi Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9962

Sziasztok!

 

2003-ban merült fel utoljára a kérdés itt a topikban, és abból nem derült ki számomra a konkrét válasz: Kell-e a konyhaszekrény alá padlófűtés?

A 2 gépészjelöltem különböző véleményen van. Az egyik jön a hőhíddal és a penésszel, így afelé tendálok, hogy legyen alatta. A másik viszont feleslegesnek tartja. Van valamelyőtöknek efféle tapasztalata?

Köszi előre is!

gb. Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9961

En a cifra esetedben irtam ,amit irtam.ha a konyvek szerint akarod a "hibat "korrigalni keszulj fel ket dologra ;nyisd ki a penztarcadat megint,vagy gyorsan keress egy jo ugyvedet.Good luck.

 

 Udv ,gb.

Előzmény: saels (9958)
saels Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9960
Szia, köszönöm a választ,

na szerencsére annyira nem hülyék, mert miután felrakták ellenőrizték a nyomást, de pont mgfelelő volt, nem kellett hozzá fújni.
A cimke a terméken 2,0 és 10,0 bar-t emleget, gondolom a 10,0 bar lehet a max, tehát a 6 bar alatta van.

Nem lustaságból nem fújtak hozzá egyébként, mert a fűtési rendszerre csatlakozó tágulási tartályba kellett fújni és fújtak is.

Egyébként az is csak az én közreműködésemnek köszönhető, mert mikor ellenőrizték a kicsit, mondom nem nézik meg a nagyot, ha már egyszer műszer is meg felfújó is van? Azt mondják minek, új. Mondom ez minimum 3 éves, milyen időközönként kell ellenőrizni? Azt mondják évente. Mondom : akkor?
Meg is nézték, és kellett is bele fújni.

Köszönöm a válaszodat!
Előzmény: RodrigeZZ (9959)
RodrigeZZ Creative Commons License 2006.05.23 0 0 9959

Milyen nyomású az a tágulási tartály? Van amelyik 1bar körüli és van amelyik 6. ez utóbbi kell a HMV-hez. Az is lehet, hogy nincs rendesen felfújva. Ezt lehet pótolni egy autópumpával.

 

Előzmény: saels (9958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!