Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7066

Pedig ez http://www.desszert.eu/turospogacsa

tökéletesen működik lefagyasztva is. Kecsketúrós pogit ki a fagyóból, jöhet a vendég, 30 perc múlva elötte a még sohanem evett csemege.

Előzmény: babuci73 (7063)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7064

Jók a paraméterek, csak annyit tennék hozzá, hogy a friss tejet 6,5-re viszem le, s akkor teszem bele az oltót, 90-120 perc alvasztás, 1cm kockák, savólemerés,szárítás, franciakanállal kimerés a formába.

Csak kicsi forma lehet (tejfelespohár) mert másképp nem lehet forgatni, annyira lágy, főleg ha tögymeleggel indítok. 4,9-5 nél sózom.

Nem értem a krémsajt kérdést, de az enyém fenn van a fórumon.

 

Előzmény: Törölt nick (7039)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7063

Akkor gond egy szál se, semmi nem megy veszendőbe. Ősszel túróspogi túróspogival. Tavasszal meg ősszel lefagyasztott túróspogi. :-) Olyant még nem sütöttem:-(

Előzmény: elefada (7061)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7062

Akkor a lányodat össze kéne kötni az enyémmel! :-) Ő is olyan finnya, hogy borzasztó! Minden fúúúj! :-)) Meg két újjal fogjuk meg a vizesvödröt is, meg a lerágott kukoricaszárat is, mert attól is büdös lesz a lelkem.:-) Nemtom kire ütött ez a jány.... a tej az bezzeg csúszik lefele a pociba. :-)

Előzmény: Törölt nick (7060)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7061

Ősszel igen, de pogiba szuper.

Előzmény: babuci73 (7057)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7058

Ammoniaszagú? Hát az nemtom milyen. Mármint a sajtnál. Az emberem lehet, hogy azé is kezetcsókolna! :-)

Előzmény: Törölt nick (7056)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7057

Igen ez így van, olyankor már nekem sem ízlik annyira. A túrónak nem olyan tömény az íze?

Előzmény: elefada (7034)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7055

Hát úgy kb 4-4és fél hetet. Nekünk nagyon bejött. De még egyszer ugyan olyat úgysem tudok csinálni. :-) Tiétek elfogyott?

Előzmény: celebor (7001)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7054

Mert:folyamatos kevergetés mellett kell hőntartani cca.20-30 perc, hogy sürűsödjön, de leginkább azért, hogy a savófehérje iskicsapodjon.(hő+idő). Ezáltal egy vízkötő alvadék fog keletkezni, ami nem engedi el a savót.

Még egy fontos momentum:föntröl lefele hülhet, lentröl fölfele nem melegedhet alvadás közben, mert akkor is kiválhat a savó.

ABY 1 probiotikust használok,12 ó alvasztással, isteni.

Szerintem kultúra függő is az alvadék állaga.

Előzmény: Törölt nick (7040)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7053

Heves megye, Gyöngyös mellett.

Előzmény: genziana (7015)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7052

Annyira meg, hogy már el is fogyott. :-) A párom azt mondta, hogy ezután csak ilyen sajtot csináljak. Ha tudná, hogy má nem is tudom, hogy csináltam...:-) A lényeg a lényeg, kimondottan finom volt. Úgyhogy, ha ilyet sikerül készítened és ki akarod dobni, küld el utánvéttel, nálunk elfogy.:-) Jó gyomor mindent bevesz! :-))

Előzmény: Törölt nick (7002)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7051

Jól látom, hogy eper és mandula? Nagyon guszta és biztos finom is! Nézd csak! Mazsolás-kókuszos. Az én ízlésem szerint egy kis citromot elbírt volna, de majd legközelebb. Amúgy fincsi. Rum az nincs benne.:-)

 

 

 

Előzmény: genziana (7047)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7048

Hm....nem gondolod, hogy a bolti joghurt tiszta tejből készül???!!!

 

Pont fordítva! Egy csomó savót adnak még hozzá!!! Ezért a nagy reklám...és ezért lehet ár alatt adni a sajtot.

Olyan kemény joghurtot gyártok néha, hogy a bolti meg sem közelíti...pusztán a kecskétől függ, hogy épp milyen tejet ad...

Előzmény: Törölt nick (7045)
genziana Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7047

No szóval a krém, vagy a golyó:))

Előzmény: genziana (7046)
genziana Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7046

Nem is tudom melyik lett a finomabb... a krém, vagy a golyó:)

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7045

Hozzá kell tenni, hogy ha olyan állagú joghurtot akarunk, mint a Danone natúr, akkor el kell főzni pár liter vizet a tejből (10 l esetén). Ilyenkor csak minimális savó jön fel, kb. mint a bolti joghurtnak is.

Előzmény: Törölt nick (7040)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7044

Idén jó későn jöttek a kiskecskék, most hétvégén várható, hogy két hónapos körül megveszik egy részüket, onnantól lehet tej. A bökkenő, hogy már nincs se sajtoltóm, se kultúrám, mit csinálok majd a tejjel? :D

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7043

Hm...nekem csak akkor jön savó a tetejére, ha néha elfeledkezem a gázról és a víz felmegy 50-60-70 fokra....

Ilyenkor jön fel a savó nálam.

Előzmény: Törölt nick (7040)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7042

nekem nem kőkemények

de valóban keménysajt. mi szeretjük:)

Előzmény: elefada (7032)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7041

nem lehet itt javítani a bejegyzésen, csak így:tehát 6 literből 3db 20 dekás jött ki

Előzmény: Törölt nick (7039)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7040

 még egy valamit kérdeznék, már a facebookon is sokszor felmerült.

miért lesz a joghurtom tetején mindig savó??? és hiába krémes, sose nyúlós...

elmondom, hogyan készítem

 95 fokra hevitem a tejet-letakarom cca 30 percre

hirtelen lehütöm 45 fokra

belekeverem a kultúrát

ezután 42 fokon kerülnek a 0,5l -es poharak a 40 fokos vízfürdőbe 8 órára

mégis mindig savó képződik a tetején-ferit kérdeztem-mondta, valószínű túl gyorsan játszódik le a szinerézis-de miért???

és sose nyúulós igazán, inkább szépen lehet belole kanállal kanyarintani-krémes, sima

mit csinálok rosszul?? semmivel sem küszködöm annyit, mint egy "nyavalyás" joghurttal:-D

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7039

lágysajtra paramétereim, amit megadtam jók szerinted?

és hogyan jön ki neke hat lityiből olyan sok lágysajt?

nekem db  dekás jött ki. a krémsajt a  nap fele oltó szerint készül?köszi:-D

Előzmény: elefada (7035)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7038

de milyen az íze? elégedett vagy vele? érdemes vele foglalkozni? és hány % vízzel mosod?

Előzmény: elefada (7033)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7037

köszi:-)))

Előzmény: elefada (7030)
elefada Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7036

Ez nagyon ott van az élvonalban :-)))

Fogadni mertem volna pedig, hogy ez lágysajt alap,

vesztettem, 38-43 nál

 

Előzmény: babuci73 (6999)
elefada Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7035

6literböl 10-12 kecskelágysajtot készítek tejfölös pohárba. Ezt az alapsajtot bármilyen zöldfűszerrel meg lehet hinteni, vagy továbbérlelni úgy hogy behinted fahamuval, vagy faszénporral, vagy megfürdeted camembertes vízben, vagy beáztatod borba, vagy pálinkával sterilizálva platán, vagy vadgesztenye levélbe tekered,vagy füszeres olajba darabolod.......hirtelen ennyi jutott eszembe.

Más:kecsketúró:pasztör, kultúra(CHN22)30 fokon, pH6,5-nél 10l tejhez 2-3csepp oltó(30 fok itt is)

16-20 ó után csepegtethetsz.

Hidegérlelés, bazsalikom, fokhagyma, oregánó, s lehet betölteni savanyú almapaprikába, cseresznyepaprikába.

Más:krémsajt ezt is lehet érlelni többféleképpen, mint a lágysajtot.

Előzmény: Törölt nick (7003)
elefada Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7034

Mert összel sokkal "erösebb, " koncentráltabb a tej. A kihozatal is sokkal több a laktáció vége felé, de az íze nekem se jön be. Olyankor már csak túrózok.

Előzmény: babuci73 (7000)
elefada Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7033

Hát csak alapból egy mosott sajtot, még csak pár napos, különböző testvérkék is készülnek majd, aztán meglátjuk..

Előzmény: Törölt nick (7004)
elefada Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7032

Eleinte én is elhittem, hogy az a hőfok jó, s csodálkoztam hogy betonkemények voltak a sajtok.

Ma már lágyat nyáron 28-30 fokon,gomolyát, félkeményet 30-32 fokon oltok. Utósajtolás is 38-42 között.

Nekem ez sokkal inkább megfelel.

Előzmény: Törölt nick (7028)
krnemarika Creative Commons License 2012.05.28 0 0 7031

Az előbb már ajánlották neked az Anivet-es oltót. Lehet kapni kis kiszerelésben is. Könnyű adagolni (fecskendővel),használati utasítást is mellékelnek. Egyik nap megrendeled, általában másnap már meg is kapod. Készítheted az első sajtot!

Előzmény: _Zsolt (7029)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!