Jók a paraméterek, csak annyit tennék hozzá, hogy a friss tejet 6,5-re viszem le, s akkor teszem bele az oltót, 90-120 perc alvasztás, 1cm kockák, savólemerés,szárítás, franciakanállal kimerés a formába.
Csak kicsi forma lehet (tejfelespohár) mert másképp nem lehet forgatni, annyira lágy, főleg ha tögymeleggel indítok. 4,9-5 nél sózom.
Nem értem a krémsajt kérdést, de az enyém fenn van a fórumon.
Akkor gond egy szál se, semmi nem megy veszendőbe. Ősszel túróspogi túróspogival. Tavasszal meg ősszel lefagyasztott túróspogi. :-) Olyant még nem sütöttem:-(
Akkor a lányodat össze kéne kötni az enyémmel! :-) Ő is olyan finnya, hogy borzasztó! Minden fúúúj! :-)) Meg két újjal fogjuk meg a vizesvödröt is, meg a lerágott kukoricaszárat is, mert attól is büdös lesz a lelkem.:-) Nemtom kire ütött ez a jány.... a tej az bezzeg csúszik lefele a pociba. :-)
Mert:folyamatos kevergetés mellett kell hőntartani cca.20-30 perc, hogy sürűsödjön, de leginkább azért, hogy a savófehérje iskicsapodjon.(hő+idő). Ezáltal egy vízkötő alvadék fog keletkezni, ami nem engedi el a savót.
Még egy fontos momentum:föntröl lefele hülhet, lentröl fölfele nem melegedhet alvadás közben, mert akkor is kiválhat a savó.
ABY 1 probiotikust használok,12 ó alvasztással, isteni.
Annyira meg, hogy már el is fogyott. :-) A párom azt mondta, hogy ezután csak ilyen sajtot csináljak. Ha tudná, hogy má nem is tudom, hogy csináltam...:-) A lényeg a lényeg, kimondottan finom volt. Úgyhogy, ha ilyet sikerül készítened és ki akarod dobni, küld el utánvéttel, nálunk elfogy.:-) Jó gyomor mindent bevesz! :-))
Jól látom, hogy eper és mandula? Nagyon guszta és biztos finom is! Nézd csak! Mazsolás-kókuszos. Az én ízlésem szerint egy kis citromot elbírt volna, de majd legközelebb. Amúgy fincsi. Rum az nincs benne.:-)
Hozzá kell tenni, hogy ha olyan állagú joghurtot akarunk, mint a Danone natúr, akkor el kell főzni pár liter vizet a tejből (10 l esetén). Ilyenkor csak minimális savó jön fel, kb. mint a bolti joghurtnak is.
Idén jó későn jöttek a kiskecskék, most hétvégén várható, hogy két hónapos körül megveszik egy részüket, onnantól lehet tej. A bökkenő, hogy már nincs se sajtoltóm, se kultúrám, mit csinálok majd a tejjel? :D
6literböl 10-12 kecskelágysajtot készítek tejfölös pohárba. Ezt az alapsajtot bármilyen zöldfűszerrel meg lehet hinteni, vagy továbbérlelni úgy hogy behinted fahamuval, vagy faszénporral, vagy megfürdeted camembertes vízben, vagy beáztatod borba, vagy pálinkával sterilizálva platán, vagy vadgesztenye levélbe tekered,vagy füszeres olajba darabolod.......hirtelen ennyi jutott eszembe.
Mert összel sokkal "erösebb, " koncentráltabb a tej. A kihozatal is sokkal több a laktáció vége felé, de az íze nekem se jön be. Olyankor már csak túrózok.
Az előbb már ajánlották neked az Anivet-es oltót. Lehet kapni kis kiszerelésben is. Könnyű adagolni (fecskendővel),használati utasítást is mellékelnek. Egyik nap megrendeled, általában másnap már meg is kapod. Készítheted az első sajtot!