Elnézést, ha kijavítalak, de helyesen: Redhaven (azaz "vörös kikötő")
Ha úgy lenne, ahogy írtad, akkor piros eget (vallási értelemben "Eget", Mennyet", nyilván piros angyalokkal) jelentene. Az még furcsább lenne, mint a piros kikötő.
Július 18.(17.)-30. érik. Gyümölcse egyik oldalt hosszanti irányba bevágott, másik oldal szemben sima.
Íze édes, teljesen éretten leves. Nem jellemző rá, hogy a fán aszalódjon, hullik. Frissen fogyasztani, befőttnek, és lekvárnak is kitűnő. Éretten sárga, nap sütötte oldalán piros szín.
Szedés után asztalon tartani néhány napig lehet, hűtőben egy két nap plusz.
Bőven terem, termése közepesen nagy (ritkítani nem szoktam, ha nagyon sokat köt egyes részein a fának evidensen apróbb marad). Elég jó fagytűrő, minden évben terem.
Ezen a fán ugyanabban a magaságban is volt barack, amelyikben a többi teljesen lefagyott, persze azért ezt is megrítkitotta a fagy.
A fajták közül ami biztos nem: Magyar kajszi, Bergeron, Ceglédi óriás, sztem egyéb Ceglédi fajták sem.
Tetszenek a nektarinjaid, mint az enyémek, azzal a különbséggel, hogy nálam idén gyakorlatilag üresek. Meg lehet kérdezni mikor ültetted? Saját magonc, saját oltvány vagy faiskolai szerzemény. Csak a kíváncsiság végett, mert az én fáim is olyan sebességgel nőnek hogy csak na!!!!
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a választ, nem akartam ebből vitát.
Még egy kérdés, az őszi mennyire kel ki magról? Vagy fától függ?
És mitől pusztulhat ki pár évesen, magról kelt példány? Kalciumhiány, sok nitrogénnek köze lehet hozzá? Kb 1-2 termő év után. De ismerősöknél PERMETEZVE, oltott faiskolás fa sem bírja sokkal tovább, 2-3 évvel.
Valóban szépek ... egy fával van nekem is ebből a fajtából , nem tudom a nevét , kicsivel a Redhaven után érik és jellegzetes a csík az oldalán , nagyon jó fajta , biztonságosan terem .
Amúgy nem a permetezés a lényeg hanem a növényvédelem ha nem bántja semmi a növényt akkor nem kell megvédeni szintúgy a tápanyag , ha van elég nem kell pótolni .
Ezek az én barackjaim, töredelmesen be kell valljam, én permeteztem őket, igaz csak 1-2 alkalommal kora tavasszal tafrina ellen, azóta hozzájuk sem nyúltam, sem táp sem trágya nem lett nekik adva.
Az őszibarackom.
Iszonyú finom, olyan illata van hogy csak na.
A nektarin meg meg van bolondulva, nem ritkítottam termést az idén, hogy kicsit visszafogjam a növekedést a gyümölcsökkel, de ezt nem érdekli semmi, nő mint a veszedelem.
Szépek a fotók és szépek ezek a biobarackok is . Ok ...értem a " szakszerütlenséget " és nem is akarom bő lére ereszteni , de talán itt vannak olyan fórumozók akik nem Zalában élnek hanem az ország más táján ( remélem nem újdonság számodra hogy van ilyen is ) és ott nem úgy terem a barack , füge káki , meg minden mint zalában hanem nehezebb elérni , hogy fogysztható , gyümölcsöt tudjanak termelni akár csak családi felhasználására is . Erre példa az oldal alján BöPö hozzászólása is . ezekre érdekes módon nem szoktál reagálni , persze semmi baj . Jó pár éve , mikormég nem írtál ide , FSzilvi köszönte a tanácsom , hogy némi tápanyaggal csodálatosan termő fa lett az addig csak sínylődőből ...fotót is mellékelt , érdemes lenne megnézned .
Örülünk , hogy nálatok csak úgy ...minden nélkül ... szépek egészségesek jól termők a fák , de ha máshol nem ilyenek , és erre akad azért példa , akkor had adjunk már tanácsot ...mi páran akik értünk hozzá sőt évtizedes tapasztalatunk is van már ez ügyben ... hogy hogyan lehet javítani növényvédelemmel , tápanyagpótlással a problémákon . Talán lehet ez is egy ilyen fórum feladata azon kívül is , hogy fotózzuk más fáit és hozzá írjuk , hogy na vegyetek példát így kell ezt csinálni . Szerintem sokan örülnének neki ...többek között én is ha nem kellene sem permeteznem sem metszenem sem ritkítanom ...sőt még csak ránézni sem a fákra csak szedni az öklömnyi barackokat éréskor , de ez nem megy vagy legalább is ha 20 éven kersztül csak ennyit fogllakoztam volna a barackosommal akkor most nem lenne barackosom , sem barackom sem .
Tehát mindenki döntese el , hogy mi a járható út számára , ha olyan adottságokkal rendelkezik mint a fotóidon bemutatottak akkor valóban felesleges mindennemű munka , törődés , mert amúgy is megfelelő lesz a termés , ha esetleg olyanok az adottságok amilyeneket néha bemutatnak itt a topiktársak azok olvasgassák a régebbi hsz-okat meg az újabbakat is és próbálják meg kitapasztalni , hogy számukra mit kelle megfogadni és mi az ami felesleges . Én mindíg is ezen az állásponton voltam .
DE !!!!!! Szerintem a Te kizárólagos álláspontod , miszerint semmi szükség gondozni egy őszibarackfát mert az amúgy is terem az olyan , mint mikor egy beteg embert bíztatunk , hogy semmi vész hinni kell Istenben ( vagy valami másban ) és meggyógyulsz . Lehet hogy bejön és valóban mggyógyul , de nagyobb az esély , hogy nem .
Én is az agyonpermetezés meg agyonvegyszerezés ellen vagyok , de a biztonságos termeléshez ....akár családi szükséglet szinten is ... meg kell találni az arany középutat a " nem csinálok semmit sem csak várom a termést " meg a " telenyomom mindenféle szerrel ( szarral ) ...lásd olasz barátaink importbarackja " között . ( ezért íztelen a barackjuk )
Mifelénk is akad a szőlőskertekben olyan őszibarack, amit nem permeteznek. Ez általában magrólkelt, késői, fehér húsú, kesernyés, nem nagy, un. 'parasztbarack'. A nemesebb oltott barackok is egyes években (hirtelen felmelegedő tavaszok esetén) megússzák a tafrinát és akkor csak esetleg a levéltetű és esős nyáron a monilia tizedeli meg, de jut is - marad is alapon a házi kertekben esetleg nem bajlódnak a permetezéssel. De amikor hűvösen elhúzódó tavasz van, pláne többszöri csapadékkal, akkor bizony aki nam permetez /szakszerűen/, annak akár teljas lombvesztése is lehet az őszibarack fáján. Néhány ilyen év teljesen vissza vetheti, el is viheti a fát.
Valószínű az általad is sokat emlegetett helyi klíma adja a különbséget. Termeljetek őszibarackot és gazdagodjatok, ha van értékesítési lehetőségetek. (Fiadat, mint előrelátó apa, add mezőgazdasági szakiskolába.)
Amíg jobban volt kedvem írogatni ebbe a fórumba, egy olyan vonalat képviseltem, ami azt igyekezett megcélozni és példákkal alátámasztani, hogy az őszibarack is lehet majdnem vagy teljesen vegyszeres beavatkozások nélkül termesztett gyümölcs.
Annak "köszönhetően", hogy az én körzetemben nincs árutermelő ültetvény, az őszibarack ugyanabban a formában és "elbánásban" van jelen a falvak házikertjeiben és szőlőhegyein, mint sok évtizeddel ezelőtt, a "franciabarack" módszeres és szakszerű növényvédelemmel kísért üzemi termesztése előtti történelmi időkben.
A jelenség bemutatására sok képes példát prezentáltam itt, de sajnos többségében félreértelmezés lett az osztályrésze, haszontalan, "szakszerűtlenségi" példaként értelmezve.
Nos, száz szónak is egy a vége: a körzetemben lévő szemzett/nem szemzett/ magonc/stb., gyakran felderíthetetlen eredetű és meghatározatlan fajtájú őszibarackok ezrei(!) szakszerűtlen, növényvédelmet teljességgel nélkülöző körülmények között virulnak és teremnek (túlzottan is, mivel nem is ritkítják), de abszolút módon bizonyítják, hogy az őszibarack agyonpermetezetlenül is képes funkcionálni.
Sebtibe lekaptam egy-két példát olyan fákról, amelyek gazdái talán nem is tudják, hogy a barackot "kéne"(?) permetezni, vagy ha mégis, milyen szerrel és mikor.
Ha teljesen körberágta a törzset akkor biztos ki fog száradni a fa . Csapdákat próbálj meg kirakni vagy valamilyen mérget én is hasonlo gondal küzdök csak nálam a pele meg a mókusok tesznek nagyon nagy kárt a gyümölcsösben.
Lehet, hogy új barackfajtát hoztál létre akaratodon kívül. Még ha az anyukáját ismerted is (tudod melyik fáról való a mag), az apukája, aki megporozta a virágot, amelyikből a mag lett, az bizonytalan. Az utód bármelyiknek a tulajdonságait hordozhatja, sőt új tulajdonságokkal is rendelkezhet. (A kérdésed olyan, mintha egy 'sétatéri keverék' kutyusról azt kérdeznéd, hogy milyen "fajta". Még ha hasonlít is valamelyikre a kinézete, nem lehet rámondani, hogy "az".)
Ha jónak találod örülj neki és népszerűsítsd a fórumon. Biztos lesz majd, aki kér belőle oltóvesszőt.