sziasztok, kérdés lenne, ha szabad:-) most vettem 2 fejőskecsit, közvetlenül leválasztás után-együtt adnak napi 4,5-4,7 l tejet./2 napja vannak nálam, az egyik először ellett, a másik 3-szor/-az jó kihozatal, vagy nem? csak tudni szeretném, mert nem vagyok benne még járatos.
valamint-a tőgyet teljesen ki kell fejni, vagy valamennyi tejet mindig kell benne hagyni? mert mindenki mást mond nálunk.Valamint-hogyan lehet a tejhozamot növelni és szinten tartani? nálunk kecsiparadicsom van, nagy mozgásterük és sok hamijuk van, én bármit beteremtek nekik.köszi szépen
A formázás, savó alatti elősajtolással kezdődik. Mikor leülepedett az alvadék, akkor még annyi savót leszedünk a tetejéről, hogy 1 -2 cm maradjon csak rajta. Majd egy perforált préslemezt rakunk rá, amely összenyomja az alvadékot.Ezután egy éles késsel kockákra vágjuk az alvadékot, és kerek formákba átrakjuk és súlyt rakunk rá.
Ehelyett csináltam a következőt a formát betettem egy nagyobb edénybe az alvadékot a savóval belemertem a formába. Igy ugye savó alatt maradt itt préseltem majd a formát kivéve szárazon préseltem tovább.
"elősajtolás és a sajt kockákra vágása helyett a sajt formát betettem egy fazékba bele az alvadékoz a savó körbevette igy ment az elősajtolás, utánna a formát ki és mehet az utósajtolás."
régebbi hozzászólásban valaki felvetette a méhviaszban való sajt érlelést kérdésnek, de mivel nem volt rá válasz gondolom nem próbáltátok.
Most ezzel kisérletezek. elkészítettem a Panni féle trappistasajtot. ( persze párhelyen átalakítottam ) kevesebb oltó, ill az elősajtolás és a sajt kockákra vágása helyett a sajt formát betettem egy fazékba bele az alvadékoz a savó körbevette igy ment az elősajtolás, utánna a formát ki és mehet az utósajtolás.
Sózás szárazon, még egy napot kint hogy leszáradjon a felület és ment rá a méhviasz. Most remélem érik.
köszönöm szépen a válaszaid, már rá is jöttem, mit csinálok rosszul a joghurtnál.vízfürdőben vannak, ami természetesen alulról felfelé melegít.végre remélem, ezek után nem lesz savókicsapódás, majd beszámolok:-)
a krémsajt kérdésnél nem működött a numerikus billentyűm, ezért nem értetted, kimaradt a szám, sajna.tehát 2 nap, fele oltó s krémsajtot kérdeztem, hogy azt-e készíted, de már megadtad a választ.
miért fontos 90-120 percig hagyni alvadni? savanyodjon, azért, és hogy több vizet tartson?
Ehhhh.... Na tőle is éhen- szomjan vesznének. De hátha kinövi....vagy csak én vagyok naív. :-) Affektálni meg mórikálni magát azt nagyon tud a kisasszony. A hüle anyja úgy is mindent megcsinál. Na de lesz ez még így se! :-) most még hajlik, pár év múlva nem biztos. Ő megpróbált egyszer fejni, de a Gizi nem hagyta magát neki:-)
A tejet viszont mindenhogy szereti. A sajtot annyira nem. A kecskepisi szagú sajtod mitől olyan szagú?
Jók a paraméterek, csak annyit tennék hozzá, hogy a friss tejet 6,5-re viszem le, s akkor teszem bele az oltót, 90-120 perc alvasztás, 1cm kockák, savólemerés,szárítás, franciakanállal kimerés a formába.
Csak kicsi forma lehet (tejfelespohár) mert másképp nem lehet forgatni, annyira lágy, főleg ha tögymeleggel indítok. 4,9-5 nél sózom.
Nem értem a krémsajt kérdést, de az enyém fenn van a fórumon.
Akkor gond egy szál se, semmi nem megy veszendőbe. Ősszel túróspogi túróspogival. Tavasszal meg ősszel lefagyasztott túróspogi. :-) Olyant még nem sütöttem:-(
Akkor a lányodat össze kéne kötni az enyémmel! :-) Ő is olyan finnya, hogy borzasztó! Minden fúúúj! :-)) Meg két újjal fogjuk meg a vizesvödröt is, meg a lerágott kukoricaszárat is, mert attól is büdös lesz a lelkem.:-) Nemtom kire ütött ez a jány.... a tej az bezzeg csúszik lefele a pociba. :-)
Mert:folyamatos kevergetés mellett kell hőntartani cca.20-30 perc, hogy sürűsödjön, de leginkább azért, hogy a savófehérje iskicsapodjon.(hő+idő). Ezáltal egy vízkötő alvadék fog keletkezni, ami nem engedi el a savót.
Még egy fontos momentum:föntröl lefele hülhet, lentröl fölfele nem melegedhet alvadás közben, mert akkor is kiválhat a savó.
ABY 1 probiotikust használok,12 ó alvasztással, isteni.
Annyira meg, hogy már el is fogyott. :-) A párom azt mondta, hogy ezután csak ilyen sajtot csináljak. Ha tudná, hogy má nem is tudom, hogy csináltam...:-) A lényeg a lényeg, kimondottan finom volt. Úgyhogy, ha ilyet sikerül készítened és ki akarod dobni, küld el utánvéttel, nálunk elfogy.:-) Jó gyomor mindent bevesz! :-))
Jól látom, hogy eper és mandula? Nagyon guszta és biztos finom is! Nézd csak! Mazsolás-kókuszos. Az én ízlésem szerint egy kis citromot elbírt volna, de majd legközelebb. Amúgy fincsi. Rum az nincs benne.:-)
Hozzá kell tenni, hogy ha olyan állagú joghurtot akarunk, mint a Danone natúr, akkor el kell főzni pár liter vizet a tejből (10 l esetén). Ilyenkor csak minimális savó jön fel, kb. mint a bolti joghurtnak is.
Idén jó későn jöttek a kiskecskék, most hétvégén várható, hogy két hónapos körül megveszik egy részüket, onnantól lehet tej. A bökkenő, hogy már nincs se sajtoltóm, se kultúrám, mit csinálok majd a tejjel? :D