Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.30 0 0 7080

sziasztok, kérdés lenne, ha szabad:-) most vettem 2 fejőskecsit, közvetlenül leválasztás után-együtt adnak napi 4,5-4,7 l tejet./2 napja vannak nálam, az egyik először ellett, a másik 3-szor/-az jó kihozatal, vagy nem? csak tudni szeretném, mert nem vagyok benne még járatos.

valamint-a tőgyet teljesen ki kell fejni, vagy valamennyi tejet mindig kell benne hagyni? mert mindenki mást mond nálunk.Valamint-hogyan lehet a tejhozamot növelni és szinten tartani? nálunk kecsiparadicsom van, nagy mozgásterük és sok hamijuk van, én bármit beteremtek nekik.köszi szépen

taki99058 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7079

A formázás, savó alatti elősajtolással kezdődik. Mikor leülepedett az alvadék, akkor még annyi savót leszedünk a tetejéről, hogy 1 -2 cm maradjon csak rajta. Majd egy perforált préslemezt rakunk rá, amely összenyomja az alvadékot.Ezután egy éles késsel kockákra vágjuk az alvadékot, és kerek formákba átrakjuk és súlyt rakunk rá.

Ehelyett csináltam a következőt a formát betettem egy nagyobb edénybe az alvadékot a savóval belemertem a formába. Igy ugye savó alatt maradt itt préseltem majd a formát kivéve szárazon préseltem tovább.

Előzmény: elefada (7078)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7078

"elősajtolás és a sajt kockákra vágása helyett a sajt formát betettem egy fazékba bele az alvadékoz a savó körbevette igy ment az elősajtolás, utánna a formát ki és mehet az utósajtolás."

Előzmény: taki99058 (7076)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7077

Az érlelt nekem is sárgul, na nem az irígységtől, hanem mert jó uton halad.

Ha fehér maradna, azt jelentené, hogy túlsavanyodott.

 

Előzmény: Törölt nick (7071)
taki99058 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7076

Lehet várnom kellett volna még, de tapintásra száraznak tünt a felszíne.

Mit nem értesz a technikámon?

Előzmény: elefada (7075)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7075

Nem lesz oké, mert a sajt még izzad egy pár napig!

Nem igazán értem a technikádat :-((

Előzmény: taki99058 (7073)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7074

A vízfürdő oké, nem ugy gondoltam! Alulról felfelé kihül a víz, s rámelegítesz, az nem jó!

 

Hosszú alvasztás, alacsony hő, nagy darabok, mind azt segítik, hogy több víz maradjon az alvadékban, lágy , harmatos legyen.

Előzmény: Törölt nick (7070)
taki99058 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7073

régebbi hozzászólásban valaki felvetette a méhviaszban való sajt érlelést kérdésnek, de mivel nem volt rá válasz gondolom nem próbáltátok.

Most ezzel kisérletezek. elkészítettem a Panni féle trappistasajtot. ( persze párhelyen átalakítottam ) kevesebb oltó, ill az elősajtolás és a sajt kockákra vágása helyett a sajt formát betettem egy fazékba bele az alvadékoz a savó körbevette igy ment az elősajtolás, utánna a formát ki és mehet az utósajtolás.

Sózás szárazon, még egy napot kint hogy leszáradjon a felület és ment rá a méhviasz. Most remélem érik.

Majd hat hét mulva jelentkezek az eredménnyel.

taki99058 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7072

Sziasztok.

Debrecen környékén van-e valaki akitöl kecsketejet és sajtot tudok venni?

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7070

köszönöm szépen a válaszaid, már rá is jöttem, mit csinálok rosszul a joghurtnál.vízfürdőben vannak, ami természetesen alulról felfelé melegít.végre remélem, ezek után nem lesz savókicsapódás, majd beszámolok:-)

a krémsajt kérdésnél nem működött a numerikus billentyűm, ezért nem értetted, kimaradt a szám, sajna.tehát 2 nap, fele oltó s krémsajtot kérdeztem, hogy azt-e készíted, de már megadtad a választ.

miért fontos 90-120 percig hagyni alvadni? savanyodjon, azért, és hogy több vizet tartson?

Előzmény: elefada (7064)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7069

Ehhhh.... Na tőle is éhen- szomjan vesznének. De hátha kinövi....vagy csak én vagyok naív. :-) Affektálni meg mórikálni magát azt nagyon tud a kisasszony. A hüle anyja úgy is mindent megcsinál. Na de lesz ez még így se! :-) most még hajlik, pár év múlva nem biztos. Ő megpróbált egyszer fejni, de a Gizi nem hagyta magát neki:-)

A tejet viszont mindenhogy szereti. A sajtot annyira nem. A kecskepisi szagú sajtod mitől olyan szagú?

 

Előzmény: Törölt nick (7065)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7068

Köszi, ha lesz fölösbe túrónak tejem, akkor kipróbálom.

Előzmény: elefada (7066)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7067

Még nem tudom, pár napos.

Előzmény: Törölt nick (7038)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7066

Pedig ez http://www.desszert.eu/turospogacsa

tökéletesen működik lefagyasztva is. Kecsketúrós pogit ki a fagyóból, jöhet a vendég, 30 perc múlva elötte a még sohanem evett csemege.

Előzmény: babuci73 (7063)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7064

Jók a paraméterek, csak annyit tennék hozzá, hogy a friss tejet 6,5-re viszem le, s akkor teszem bele az oltót, 90-120 perc alvasztás, 1cm kockák, savólemerés,szárítás, franciakanállal kimerés a formába.

Csak kicsi forma lehet (tejfelespohár) mert másképp nem lehet forgatni, annyira lágy, főleg ha tögymeleggel indítok. 4,9-5 nél sózom.

Nem értem a krémsajt kérdést, de az enyém fenn van a fórumon.

 

Előzmény: Törölt nick (7039)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7063

Akkor gond egy szál se, semmi nem megy veszendőbe. Ősszel túróspogi túróspogival. Tavasszal meg ősszel lefagyasztott túróspogi. :-) Olyant még nem sütöttem:-(

Előzmény: elefada (7061)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7062

Akkor a lányodat össze kéne kötni az enyémmel! :-) Ő is olyan finnya, hogy borzasztó! Minden fúúúj! :-)) Meg két újjal fogjuk meg a vizesvödröt is, meg a lerágott kukoricaszárat is, mert attól is büdös lesz a lelkem.:-) Nemtom kire ütött ez a jány.... a tej az bezzeg csúszik lefele a pociba. :-)

Előzmény: Törölt nick (7060)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7061

Ősszel igen, de pogiba szuper.

Előzmény: babuci73 (7057)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7058

Ammoniaszagú? Hát az nemtom milyen. Mármint a sajtnál. Az emberem lehet, hogy azé is kezetcsókolna! :-)

Előzmény: Törölt nick (7056)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7057

Igen ez így van, olyankor már nekem sem ízlik annyira. A túrónak nem olyan tömény az íze?

Előzmény: elefada (7034)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7055

Hát úgy kb 4-4és fél hetet. Nekünk nagyon bejött. De még egyszer ugyan olyat úgysem tudok csinálni. :-) Tiétek elfogyott?

Előzmény: celebor (7001)
elefada Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7054

Mert:folyamatos kevergetés mellett kell hőntartani cca.20-30 perc, hogy sürűsödjön, de leginkább azért, hogy a savófehérje iskicsapodjon.(hő+idő). Ezáltal egy vízkötő alvadék fog keletkezni, ami nem engedi el a savót.

Még egy fontos momentum:föntröl lefele hülhet, lentröl fölfele nem melegedhet alvadás közben, mert akkor is kiválhat a savó.

ABY 1 probiotikust használok,12 ó alvasztással, isteni.

Szerintem kultúra függő is az alvadék állaga.

Előzmény: Törölt nick (7040)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7053

Heves megye, Gyöngyös mellett.

Előzmény: genziana (7015)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7052

Annyira meg, hogy már el is fogyott. :-) A párom azt mondta, hogy ezután csak ilyen sajtot csináljak. Ha tudná, hogy má nem is tudom, hogy csináltam...:-) A lényeg a lényeg, kimondottan finom volt. Úgyhogy, ha ilyet sikerül készítened és ki akarod dobni, küld el utánvéttel, nálunk elfogy.:-) Jó gyomor mindent bevesz! :-))

Előzmény: Törölt nick (7002)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7051

Jól látom, hogy eper és mandula? Nagyon guszta és biztos finom is! Nézd csak! Mazsolás-kókuszos. Az én ízlésem szerint egy kis citromot elbírt volna, de majd legközelebb. Amúgy fincsi. Rum az nincs benne.:-)

 

 

 

Előzmény: genziana (7047)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7048

Hm....nem gondolod, hogy a bolti joghurt tiszta tejből készül???!!!

 

Pont fordítva! Egy csomó savót adnak még hozzá!!! Ezért a nagy reklám...és ezért lehet ár alatt adni a sajtot.

Olyan kemény joghurtot gyártok néha, hogy a bolti meg sem közelíti...pusztán a kecskétől függ, hogy épp milyen tejet ad...

Előzmény: Törölt nick (7045)
genziana Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7047

No szóval a krém, vagy a golyó:))

Előzmény: genziana (7046)
genziana Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7046

Nem is tudom melyik lett a finomabb... a krém, vagy a golyó:)

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7045

Hozzá kell tenni, hogy ha olyan állagú joghurtot akarunk, mint a Danone natúr, akkor el kell főzni pár liter vizet a tejből (10 l esetén). Ilyenkor csak minimális savó jön fel, kb. mint a bolti joghurtnak is.

Előzmény: Törölt nick (7040)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 7044

Idén jó későn jöttek a kiskecskék, most hétvégén várható, hogy két hónapos körül megveszik egy részüket, onnantól lehet tej. A bökkenő, hogy már nincs se sajtoltóm, se kultúrám, mit csinálok majd a tejjel? :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!