Az nem rossz hozam, bár nekem egy volt kecském adott egymaga 4,7-et egy nap, és ez még állítólag kevés egyes tejcsárdákhoz képest. :D Külön-klön mennyit adnak? Az a lényeg. Az első éves még nem mérvadó, harmadik-negyedik évre érik el a rendes tejhozamukat. (Persze ez fajtánként változhat.)
Minél többször fejed őket egy nap, annál több tejük várható. Legjobb háromszor fejni, de ha nincs időd, akkor minimum kétszer kell, és teljesen ki kell fejni mindent. Ha túl sokat hagysz benne, akkor elkezdenek apasztani, és egészségügyileg sem tesz jót neki.
Oh, igazán? :D Amúgy majdnem feladtuk, tudod, már csak néhány kecskénk van, saját felhasználásra, úgy napi 10-20 litert adó állomány. Nagyon megterhelő, hogy tavasztól őszig soha nem mehetek el itthonról negyed napnál többre a fejések miatt, de aki kecskét tart, annak ehhez hozzá kell szoknia.
Ez egy kis összeesküvés-elmélet. :) A tehéntejnek rendszerint kisebb a zsírszázaléka, és kevesebb benne a tejszín, ezért még jobban is sűrítik, mint én a kecsketejet. (Mi értelme volna még savót beletenni? Akkor a fél pohár savóból állna a végén.) Az én alpesi kecskéim valószínűleg elég híg tejet adnak, ez tény, ki kell kísérletezni, mikor jó. Azt vettem észre, hogy ha azt akarom, hogy az íze és az állaga is megtévesztésig hasonlítson a Danone joghurtra - ami egy kis kihívás, hiszen az tehéntejből készül, és a legnépszerűbb joghurtíz -, akkor egy tizedfoknyi hőmérsékletválzotás is számít az inkubátorban, és csak a legjobb ízű tejből készülhet, legjobb, ha akácot legelnek és nem legelőn vagy kaszált szénát. Ha keményebb volna, mint a Danone, az sem volna jó, egyszer azt hiszem, már véletlenül sikerült olyanra, valószínűleg eltúloztam a kultúrát, vagy elrontottam a hőmérsékletet, már régen volt, nem emlékszem rendesen.
sziasztok, kérdés lenne, ha szabad:-) most vettem 2 fejőskecsit, közvetlenül leválasztás után-együtt adnak napi 4,5-4,7 l tejet./2 napja vannak nálam, az egyik először ellett, a másik 3-szor/-az jó kihozatal, vagy nem? csak tudni szeretném, mert nem vagyok benne még járatos.
valamint-a tőgyet teljesen ki kell fejni, vagy valamennyi tejet mindig kell benne hagyni? mert mindenki mást mond nálunk.Valamint-hogyan lehet a tejhozamot növelni és szinten tartani? nálunk kecsiparadicsom van, nagy mozgásterük és sok hamijuk van, én bármit beteremtek nekik.köszi szépen
A formázás, savó alatti elősajtolással kezdődik. Mikor leülepedett az alvadék, akkor még annyi savót leszedünk a tetejéről, hogy 1 -2 cm maradjon csak rajta. Majd egy perforált préslemezt rakunk rá, amely összenyomja az alvadékot.Ezután egy éles késsel kockákra vágjuk az alvadékot, és kerek formákba átrakjuk és súlyt rakunk rá.
Ehelyett csináltam a következőt a formát betettem egy nagyobb edénybe az alvadékot a savóval belemertem a formába. Igy ugye savó alatt maradt itt préseltem majd a formát kivéve szárazon préseltem tovább.
"elősajtolás és a sajt kockákra vágása helyett a sajt formát betettem egy fazékba bele az alvadékoz a savó körbevette igy ment az elősajtolás, utánna a formát ki és mehet az utósajtolás."
régebbi hozzászólásban valaki felvetette a méhviaszban való sajt érlelést kérdésnek, de mivel nem volt rá válasz gondolom nem próbáltátok.
Most ezzel kisérletezek. elkészítettem a Panni féle trappistasajtot. ( persze párhelyen átalakítottam ) kevesebb oltó, ill az elősajtolás és a sajt kockákra vágása helyett a sajt formát betettem egy fazékba bele az alvadékoz a savó körbevette igy ment az elősajtolás, utánna a formát ki és mehet az utósajtolás.
Sózás szárazon, még egy napot kint hogy leszáradjon a felület és ment rá a méhviasz. Most remélem érik.
köszönöm szépen a válaszaid, már rá is jöttem, mit csinálok rosszul a joghurtnál.vízfürdőben vannak, ami természetesen alulról felfelé melegít.végre remélem, ezek után nem lesz savókicsapódás, majd beszámolok:-)
a krémsajt kérdésnél nem működött a numerikus billentyűm, ezért nem értetted, kimaradt a szám, sajna.tehát 2 nap, fele oltó s krémsajtot kérdeztem, hogy azt-e készíted, de már megadtad a választ.
miért fontos 90-120 percig hagyni alvadni? savanyodjon, azért, és hogy több vizet tartson?
Ehhhh.... Na tőle is éhen- szomjan vesznének. De hátha kinövi....vagy csak én vagyok naív. :-) Affektálni meg mórikálni magát azt nagyon tud a kisasszony. A hüle anyja úgy is mindent megcsinál. Na de lesz ez még így se! :-) most még hajlik, pár év múlva nem biztos. Ő megpróbált egyszer fejni, de a Gizi nem hagyta magát neki:-)
A tejet viszont mindenhogy szereti. A sajtot annyira nem. A kecskepisi szagú sajtod mitől olyan szagú?
Jók a paraméterek, csak annyit tennék hozzá, hogy a friss tejet 6,5-re viszem le, s akkor teszem bele az oltót, 90-120 perc alvasztás, 1cm kockák, savólemerés,szárítás, franciakanállal kimerés a formába.
Csak kicsi forma lehet (tejfelespohár) mert másképp nem lehet forgatni, annyira lágy, főleg ha tögymeleggel indítok. 4,9-5 nél sózom.
Nem értem a krémsajt kérdést, de az enyém fenn van a fórumon.
Akkor gond egy szál se, semmi nem megy veszendőbe. Ősszel túróspogi túróspogival. Tavasszal meg ősszel lefagyasztott túróspogi. :-) Olyant még nem sütöttem:-(
Akkor a lányodat össze kéne kötni az enyémmel! :-) Ő is olyan finnya, hogy borzasztó! Minden fúúúj! :-)) Meg két újjal fogjuk meg a vizesvödröt is, meg a lerágott kukoricaszárat is, mert attól is büdös lesz a lelkem.:-) Nemtom kire ütött ez a jány.... a tej az bezzeg csúszik lefele a pociba. :-)
Mert:folyamatos kevergetés mellett kell hőntartani cca.20-30 perc, hogy sürűsödjön, de leginkább azért, hogy a savófehérje iskicsapodjon.(hő+idő). Ezáltal egy vízkötő alvadék fog keletkezni, ami nem engedi el a savót.
Még egy fontos momentum:föntröl lefele hülhet, lentröl fölfele nem melegedhet alvadás közben, mert akkor is kiválhat a savó.
ABY 1 probiotikust használok,12 ó alvasztással, isteni.
Annyira meg, hogy már el is fogyott. :-) A párom azt mondta, hogy ezután csak ilyen sajtot csináljak. Ha tudná, hogy má nem is tudom, hogy csináltam...:-) A lényeg a lényeg, kimondottan finom volt. Úgyhogy, ha ilyet sikerül készítened és ki akarod dobni, küld el utánvéttel, nálunk elfogy.:-) Jó gyomor mindent bevesz! :-))
Jól látom, hogy eper és mandula? Nagyon guszta és biztos finom is! Nézd csak! Mazsolás-kókuszos. Az én ízlésem szerint egy kis citromot elbírt volna, de majd legközelebb. Amúgy fincsi. Rum az nincs benne.:-)