Na most nem vagyok képben....sajtosruhában csepegtetsz, vagy a formába is teszel, vagy hova használod a ruhát? Az mé jó ha direkt nem fertőtlenítesz? Vegyszert én sem használok hozzá, de 90 fokon mosom és vasalom. Ha direkt kecskepisiszagú sajtra gyúrsz, akkor értem, ha nem, akkor nem. :-)
Azt hiszem, elefadának van savfokmérője, ő tudna arról szólni, milyen gyakran kell macerálni a cserélhető eszközökkel, és milyen gyakran kell kalibrálni, és mindez mennyibe kerül. Engem is lérdekelne. :)
Én is sima hőmérővel kezdtem, de nagy úr a kényelem. de a savfokmérő veszett drága. Nem tudom amit a többiek használnak milyen, de amit a neten néztem ott spec folyadékban kell tartani ill időnként érzékelőfejet cserélni az sem lehet olcsó.
Viszont állítólag a Sajtkészítés ABC-je-ben van valami forróvasas próba. Ismerős ez valakinek ?
Hőmérő valóban kellene, azóta is egy sima lázmérőm van, ami csak korlátozottan alkalmas sajtra - bár legalább pontos. :) A savfokmérő meg egyelőre álom marad...
Ma megint voltam Sajtos Feri boltjában. Fantasztikusan finomak a sajtjai. És mindíg van valami ujdonsád. Tehát megint kétszer annyit költöttem mint terveztem.
Hőmérőnek a Voltcraft DET-3T-t használom. betudod állítani a kivánt hőmérsékletet és tullépésre riaszt, valamint időzítő is van benne. olyan 5-6 ezer volt.
szűrésre én műanyag tésztaszűrőthasználok, az ordához meg teaszűrőt.
Én még csak az első kísérleten vagyok túl. :-) A panir jó volt próbának. Például az egyértelműen kiderült, hogy tejet máshonnan kell vennem és a szűrést is jobb ha nem pelenkával végzem...
De ha már úgyis vennem kell egy szűrőnekvalót, akkor miért ne sajtkendő legyen?
Persze lehetne géz is, de azt is vennem kellene...
Kell egy forma is, amiben préselni is lehet. Azt hiszem 1-2 tárolódobozt beáldozok és megfurkálok. Most már legalább tudom mekkorák kellenek. :-)
közben olvasgatom a lemaradásomat és csendben szerényen én is meghúzódnék elefadánál, ha lesz az össznépi látogatás és lehetséges... viszek belépő sajtot is, csak tehessem majd leghátra az asztalon...
Felvágás után az alvadékot mennyire kevered meg vagy csak áthúzod? A tejfeles poharat milyen magasságig lyukazod? Nekem borzalmas lassan csöpörészik... Köszi
Csak mert valami fusi magyar cégnél én nem lepődök meg semmin, de a Danone gyártósorait nonstop ellenőrzik nemzetközi szervezetek, hogy többféle minősítést és plecsnit megkapjon. A tej sűrítéséről is olyan embertől hallottam, aki szalagmunkásként pont abban a folyamatban vett részt egy külföldi gyárban pár évig, meg amúgy a Kecsketenyésztők kézikönyve is ír róla.
Az nem rossz hozam, bár nekem egy volt kecském adott egymaga 4,7-et egy nap, és ez még állítólag kevés egyes tejcsárdákhoz képest. :D Külön-klön mennyit adnak? Az a lényeg. Az első éves még nem mérvadó, harmadik-negyedik évre érik el a rendes tejhozamukat. (Persze ez fajtánként változhat.)
Minél többször fejed őket egy nap, annál több tejük várható. Legjobb háromszor fejni, de ha nincs időd, akkor minimum kétszer kell, és teljesen ki kell fejni mindent. Ha túl sokat hagysz benne, akkor elkezdenek apasztani, és egészségügyileg sem tesz jót neki.
Oh, igazán? :D Amúgy majdnem feladtuk, tudod, már csak néhány kecskénk van, saját felhasználásra, úgy napi 10-20 litert adó állomány. Nagyon megterhelő, hogy tavasztól őszig soha nem mehetek el itthonról negyed napnál többre a fejések miatt, de aki kecskét tart, annak ehhez hozzá kell szoknia.
Ez egy kis összeesküvés-elmélet. :) A tehéntejnek rendszerint kisebb a zsírszázaléka, és kevesebb benne a tejszín, ezért még jobban is sűrítik, mint én a kecsketejet. (Mi értelme volna még savót beletenni? Akkor a fél pohár savóból állna a végén.) Az én alpesi kecskéim valószínűleg elég híg tejet adnak, ez tény, ki kell kísérletezni, mikor jó. Azt vettem észre, hogy ha azt akarom, hogy az íze és az állaga is megtévesztésig hasonlítson a Danone joghurtra - ami egy kis kihívás, hiszen az tehéntejből készül, és a legnépszerűbb joghurtíz -, akkor egy tizedfoknyi hőmérsékletválzotás is számít az inkubátorban, és csak a legjobb ízű tejből készülhet, legjobb, ha akácot legelnek és nem legelőn vagy kaszált szénát. Ha keményebb volna, mint a Danone, az sem volna jó, egyszer azt hiszem, már véletlenül sikerült olyanra, valószínűleg eltúloztam a kultúrát, vagy elrontottam a hőmérsékletet, már régen volt, nem emlékszem rendesen.