Na most nem vagyok képben....sajtosruhában csepegtetsz, vagy a formába is teszel, vagy hova használod a ruhát? Az mé jó ha direkt nem fertőtlenítesz? Vegyszert én sem használok hozzá, de 90 fokon mosom és vasalom. Ha direkt kecskepisiszagú sajtra gyúrsz, akkor értem, ha nem, akkor nem. :-)
Azt hiszem, elefadának van savfokmérője, ő tudna arról szólni, milyen gyakran kell macerálni a cserélhető eszközökkel, és milyen gyakran kell kalibrálni, és mindez mennyibe kerül. Engem is lérdekelne. :)
Én is sima hőmérővel kezdtem, de nagy úr a kényelem. de a savfokmérő veszett drága. Nem tudom amit a többiek használnak milyen, de amit a neten néztem ott spec folyadékban kell tartani ill időnként érzékelőfejet cserélni az sem lehet olcsó.
Viszont állítólag a Sajtkészítés ABC-je-ben van valami forróvasas próba. Ismerős ez valakinek ?
Hőmérő valóban kellene, azóta is egy sima lázmérőm van, ami csak korlátozottan alkalmas sajtra - bár legalább pontos. :) A savfokmérő meg egyelőre álom marad...
Ma megint voltam Sajtos Feri boltjában. Fantasztikusan finomak a sajtjai. És mindíg van valami ujdonsád. Tehát megint kétszer annyit költöttem mint terveztem.
Hőmérőnek a Voltcraft DET-3T-t használom. betudod állítani a kivánt hőmérsékletet és tullépésre riaszt, valamint időzítő is van benne. olyan 5-6 ezer volt.
szűrésre én műanyag tésztaszűrőthasználok, az ordához meg teaszűrőt.
Én még csak az első kísérleten vagyok túl. :-) A panir jó volt próbának. Például az egyértelműen kiderült, hogy tejet máshonnan kell vennem és a szűrést is jobb ha nem pelenkával végzem...
De ha már úgyis vennem kell egy szűrőnekvalót, akkor miért ne sajtkendő legyen?
Persze lehetne géz is, de azt is vennem kellene...
Kell egy forma is, amiben préselni is lehet. Azt hiszem 1-2 tárolódobozt beáldozok és megfurkálok. Most már legalább tudom mekkorák kellenek. :-)
közben olvasgatom a lemaradásomat és csendben szerényen én is meghúzódnék elefadánál, ha lesz az össznépi látogatás és lehetséges... viszek belépő sajtot is, csak tehessem majd leghátra az asztalon...
Felvágás után az alvadékot mennyire kevered meg vagy csak áthúzod? A tejfeles poharat milyen magasságig lyukazod? Nekem borzalmas lassan csöpörészik... Köszi
Csak mert valami fusi magyar cégnél én nem lepődök meg semmin, de a Danone gyártósorait nonstop ellenőrzik nemzetközi szervezetek, hogy többféle minősítést és plecsnit megkapjon. A tej sűrítéséről is olyan embertől hallottam, aki szalagmunkásként pont abban a folyamatban vett részt egy külföldi gyárban pár évig, meg amúgy a Kecsketenyésztők kézikönyve is ír róla.