Sziasztok! Ki mennyi deritont használ derítéshez? A csomagolás 7.5-12dkg/hl-t ír, de olvastam olyat ahol törésre hajlamosság alapaján 5-25 dkg/hl-t írnak.
Túl sokat se akarok bele tenni, mert nem akarok minden ízt kivonni. A bor elég szépen tisztul, nem zavaros. A tojás fehérjés derítést mellőzném, mert ami sav tartalma van azt jó lenne megőrízni. Így is a hidegtől (a pince 8-10 fokos csak sajnos) csökken a sav tartalma.
Másik kérdésem is lenne:
Csinált már valaki fagyott szőlőből (nem a jég borra gondolok) bort? Szóval hogy vannak ezek a sík vidéki területek ahol lefagy a szőlő... Addig rendben van, hogy kék szőlőnél csökken a szín anyag. De milyen további előnyös vagy előnytelen dolgok vannak még? Ami van kék szőlőm az nem töpped, így ezt nem lehet figyelembe venni.
Szellős lombot nevel, ezt az egyenesen felfelé növekvő hajtások alakítják ki. Önmagától
rendezett vesszőit könnyű metszeni. Hónaljhajtást alig hoz, levelei középnagyok, A
bőtermő Generosa közepesen nagy fürtjei kedvezően tömöttek - 130 g - a fürtkocsány
középhosszú, néha zöld bogyók maradnak a fürtben. A megnyúlt gömb alakú bogyók
kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós, az íze különösen finom,
zamatos, savas. Hosszú kocsánya miatt könnyű szüretelni. A Generosa fajta az aszályt
is jól tûri. Magasművelésre alkalmas. (Moser)
Minőseg:18-20 mustfokkal érik szeptember végén.
Kórtani jellemzői: Fürtjei nem rothadnak. A lisztharmatra és peronoszpórára közepesen
érzékeny.)
Bora: A szőlő ízeit megörző, illata szőlővirágra emlékeztető, az Ezerjóhoz hasonlóan
finom savú, kellemes ízhatású bor."
Nagy termésbiztonságú szőlő, az biztos. Nagyon strapabíró, fagyra-szárazságra oda se hederít, 5-6 permetezéssel bőven beéri, ráadásul brutál sokat képes teremni és még így is hozza a 18 fokot. Felénk én mindenkinek javaslom a telepítését, szerintem a Biankával karöltve a tömegborok gerincét adhatja.
A bora viszont nem az én ízlésem szerinti(másnak ettől még bejöhet). Szépen hozza a két szülő alaptulajdonságait, a Tramini fűszerességét és az Ezerjó szép savait, de az utóízében van egy pici grapefruitos kesernye, ez nálam minndent elront. Van akinek tetszik.
Hát nem tudom mi olyan lehet amit nem lehet itt fórumon közölni, de minden infó érdekelne!
mail: juhostt@gmail.com Erről a szabályozásról és egyebekről is szívesen várok minden infót. Még egyelőre csak az infókat gyűjtögetem, mert hát előbb tervezni kell csak aztán végezni. Nem úgy akarok belevágni h majd lesz valami, minden szükséges infót és tudást el akarok először sajátítani.
De hogy még1 érvem legyen a nyírség mellett: Nem kell oltvány szőlővel növelni a kiadásokat. Itt még hírből sem ismerik a filoxérát és a szőlő oltást... Mégis sokan termelnek szőlőt kicsiben.. Régen többen termeltek nagyban, de ott se oltvánnyal. Szóval ez nagy érv számomra, mert itt is alacsony költséggel dolgozhatok. Továbbá az ágasok stb minden olcsón meglenne itt, mivel adott kisebb akácos is, így ebben is sokat spórolhatok.
tudnák neked adni tanácsot ,privátba, itt most annit , hogy van egy bortörvény, és van a hegyközségekről a parlament által elfogadott törvény, mely leszabályozza a hazai szőlészetet az unió nak megfelelően, anyírségben is van olyan jó minőségű szőlő mint a kunságban , különösen mióta a klimák melegszik úgy hogy lenne perspektíva, de inkább az étkezési szőlő ben gondolkozál, borba csak kissebb volumen , mert változtak az ivási szokások és telitett a piac. egy két év és megfolytanak a nagyok, ez van. azt javaslom hivd fel egy este telefonon : Marcinkó Ferenc Tarcal- on ő a hegyközségek országos nemzeti titkára, szerintem kézségesen ad tanácsot,
Közbe találtam vmi törvény félét ahol valami szabályzat alapján borrégión kívül is lehet szőlőt termelni és bort előállítani, de még magát a konkrét feltételeket nem találtam meg. Szóval nem kell a parlamentig menni, hogy pl a tokaji borvidékhez csapjanak. Főleg hogy a nyírség síkság, tokaj meg hegység. (Bár mikor ott voltam nekem inkább egy nagy dombnak tűnt)
Viszont mint írtam, itt már minden adott. Azért traktor, pótkocsit, tárcsát, kultivátort stb. Nem olyan egyszerű mozgatni és az idővel sokkal több költséget jelent mint itt megmozgatni pár követ és a nyírségi borászatot létrehozni. Aztán ha látják hogy van értelme, a sok sok parlagi földön lehetne bővíteni a területet... Nagyon sok hektár kihasználatlan terület van itt, szinte fillérekért szert lehet rá tenni, és jó műveléssel jó bort lehet csinálni. Dehát itt is csak mindenki várja hogy jobb legyen, senki nem kezd el tenni is érte valamit.
Tóth Ferencnek igaza van. Ez olyan mértékű bürokratikus tökölés, amit akkor van esélyed végigvinni, ha te vagy a Wekler Ferenc, parlamenti képviselő, aki ki tudta bulizni, hogy a himi-humi területét a szexárdi borvidékhez csatolják.
Amúgy meg vegyél szerintem területet a tokaji régióban, egy ilyen felirat az üvegen sokkal jobban eladja a bort, mint bármi más. Kicsit utazni kell, de én pl. Mogyoródról művelem a Balaton-felvidéki szőlőmet.
Ez is járható út lenne, ha ez lenne a célom. Ha csak ez lenne nem kéne azzal törődni, hogy minőségi bor legyen és hogy törekedjek is arra, mert akinek alkohol kell úgy is megveszi még ha egy kicsit ecetes is xd
De hogy az én nézetem megértsd: Ha elmész tokajba és ott akarsz pincészetet, nagy eséllyel csk egy kis porszem maradsz a sok sok éves nagyok között.
Ha pedig egy olyan helyen csinálsz táj jellegű bort ahol még nincs, ott legalább egy szűk helyen kaphatsz elismerést. Persze nem lehet a neves vidékekhez hasonlítani, de nem is az a cél, hanem hogy a nyírségről is megváltozzon a sok (100) éves nézet, hogy itt minden csak szar...
Mind a föld, mind a gépek adottak nekünk. Még egy apró házi pince is, ami 5-6 évig szerintem bőven elég. Szóval csak el kell indulni valahol! Ha úgy állok hozzá hogy nem lehet akkor nincs haladás...
Szóval keresgettem h mi is az a hegyközsés meg miről is van szó. Meg is találtam hogy mely hegyközségek vannak jelen. De mi a helyzet ha egy terület egy hegyközségben sincs nyílvántarta?
Hozzánk aránylag tokaj van a legközelebb, de a nyírség sztem nem tartozik hozzájuk, tekintettel arra, h nem is neves borvidékről van szó...
Így van egyáltalán esélyem hogy valamire való borászat legyen itt idővel? vagy ezt csak a neves borvidékeinken lehet? Ha így van akkor rossz helyre születtem :)
Októbberre ért be. Már a összes fehér csemege elfogyott, ez még savanyú volt. Azért csak tudom, hogy mit szüreteltem... :)
Vagy van más nagyon elterjedt (ezt azért emeltem ki, mert a szomszéd a ritka egyedi, új fajta szőlőket nem tudott beszerezni) nagyon késői csemege szőlő aminek a bogyója fehér?
Kutatgattam, a nitrogén többlet + magnézium hiány előidézheti, továbbá van 2-3 fajta vírus, amely ugyanilyen tüneteket produkál... Bízom benne, hogy csak magnéziumhiány. Nitrogént kapott bőven (szerves és mű trágya), de ehhez megfelelő mennyiségü magnéziumot nem.
Bocsánat, hogy beleszövegelek, de szívemből szólottál !
Csont amatőr vagyok, de van borom 240 Liter, szeretem a pálinkát (főzök is) szeretem a körömpörköltet és a csokit, meg a sütreményeket, de nem szeretem a "műmájereket"!
Csak ezt szerettem volna és minden jót Nektek ! :D
A te borod nem alsópolcos 300 forintos, hanem termelőtől zsebbe 300 forintos. Ha te a 300 forintos borodat beeresztenéd a kereskedelembe (ott van alsó polc) akkor az nekifutás nélkül 550- 600Ft-os lenne. Az ami a bolt alsó polcán 300 forint az a termelőnél 150. Így van ez az áfák és a kereskedelmi árrések világában :)
Amúgy megint kilyukadhatunk oda, hogy te nem a 300 forintos boreladásból élsz... és ha megpróbálnál abból megélni :) akkor bizony neked százhektós mennyiségben kellene bort termelned. Azt meg azért végignézném, ahogy te egy 60l-es kosaras préssel lenyomsz 200 mázsa szőlőt :D