Ha adott hőmérsékletről fűtesz(nyugalmi állapotból)a nyomás nőni fog,majd ugyan oda hűl vissza,ezáltal a nyomás is visszacsökken 0-ra."
Ha így vezeted le igaz is - de indulj ki abból hogy felfűtéskor egy 0,5 báros biztonsági szeleped van - és az a túlfűtés miatt (mert ez a dolga ) működésbe lép azért tetted fel !
Aztán mikor kihül -ugye akkor már nem nullára fog beálni ! -Na itt van értelme a visszafelé nyitó szelepnek !!!
...jó az a visszacsapó szelep, hidd csak el, habár komadnak igaza van, ha odafigyelsz és kinyitod a feltöltőcsapot, akkor no problem...de hát ugye annyi mindenre kell figyelni, meg hát a kóstolgatás is ott van az "Ő következményivel"...megéri nem drága...
kedves rudi, a vákum nem játék, bár csak egy bar nyomásnyit csökken maximum. Ha megtörtént a baj, akkor hiába akarja akárki is 2 bar nyomással visszaállítani az eredeti állapotot.
Kezdőnek, de haladónak is ajánlom maximálisan a biztonsági szelepezést oda-vissza, és természetesen a szelepek karbantartását is.
Ha adott hőmérsékletről fűtesz(nyugalmi állapotból)a nyomás nőni fog,majd ugyan oda hűl vissza,ezáltal a nyomás is visszacsökken 0-ra.
A túlnyomás tudja behorpasztani az üst belső falát,de ez általában 1,2bar fölött szokott megesni.A külső falnak pedig 1mm-el mindig (minimum)vastagabbnak kell lennie,mint a belsőnek,így inkább "baj"esetén a belső horpad,mint a külső pukkan.
Végeztem nyomáspróbákat,1,1,5mm lemezzel készült edényeken,és belső merevítő nélkül 1,2 1,5 bárnál huppant be.A két fal közötti vákumozásnál mindig a külső fal horpad,de nekem még sosem volt.Vákum inkább a belső üstben keletkezhet,a páracsövön is hallani,egyik ismerősömnek volt már ilyen,de 2 fal között még nem találkoztam effélével.
Akinek összehorpadt már a duplafalú vizes főzője, az tudja mi értelme van a visszacsapó szelepnek. Amikor végeztél a főzéssel és a víztér hűl, akkor szívni kezd és ekkor nyitni kell egy visszacsapó szelepnek. Ha elszennyeződik ez a szelep és nem nyit, akkor képes olyan nagy erővel szívni a víztér, hogy megroppan a főződ és ha nincs szerencséd, használhatatlan is lehet.
Amíg ilyen száraz és szeles idő van és a tavaszi lemosó permetezés rendben megtörtént, addig nincs baj a moníliával.
Mivel gombabetegség, ezért a nedves, párás esős időt, ill. a ködös és nyirkos hajnalokat szereti. Én még egyszer sem permeteztem az idén ellene, pedig itt a szer bekészítve.
Ha jön a csapadékos idő, akkor viszont mindenképpen indul a védekezés!!!
Szia! Mondjuk az sem mindegy, hogy a visszacsapót milyen helyzetben szereljük fel. Túlnyomásra zárjon, vákuumra (amikor visszahűl a víz-gőz) nyisson. Vagy ez már túlokoskodás? W8.
csak annyit tennék hozzá, hogy mind a sisakban, mind majd a páracsőben lehetőség szerint kerüld a beszögelléseket, a zegzugos sarkakat, ahol csak lehet, ívelődjön minden, mert a szögben éles fordulóknál, sarkaknál a párlat áramlása megtörik és az nem tesz jót.
Ahogy elnézem a rajzot ha így építed meg az is jó - de nyomásmérő a hőfokmérő helyett - 1 báros biztonságit teszel akkor mindenképp kel nyomásmérő - és nem árt egy visszacsapó szelepet is be tenni ! ( a biztonsági szelep kifelé enged ha túl fűtöd - de mi védi meg a vákumtol ? ) erre kell a visszacsapó !
Kiszúrtam a fütyülős ágyaspálinkák trükkjét (ugyanis ki akartam próbálni a szőlőt, dehát ezek után...). A nevük ugye szőlő (stb.) ágyas pálinka (pontosan ez a magyar nyelv előnye, miszerint ezt szőlőágyas pálinkának kellene írni, és akkor teljesen egyértelmű, dehát a helyesírás már seholse kötelező). Tehát valójában szőlőágyas vegyespálinkáról van szó, ezért olyan barátságos az ára (az ízére meg nem nagyon vagyok már kíváncsi).
Még jó, hogy az ilyen elnevezés törvényellenes.
4. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: aza gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhető.
Így maradtam az Agárdi muskotályos szőlőpálinkánál, ami igen finom, bár ízgazdagabbat is el tudnék képzelni.
Továbbá: új cikk a többszáz éves titkos receptek alapján készülő likőrökről.
A vízhőmérő elég felesleges, pláne, hogy nem is a vízben van. Én inkább egy nyomásmérőt tennék oda, mert szép-szép a biztonsági szelep, de nem árt némi kontroll.
Szia nagyon érdekes a szerkezet, tudnál nekem is képeket küldeni róla (np.peti@citromail.hu emilre). Videód is van a működéséről? Előre is köszönöm a képeket
Nekem 14 C fokos az almacefrém, gyengén pöszörög. A pektinbontó mára végezte el a bontást( szombat délelőtt raktam bele) de olvastam, hogy a bontónál is sokat számít a hőfok.
Hahó a Börze részvevőinek, a kulcs nálam volt a Suzuki hátsó ülésének közepén a gázpalack és kávéfőző között, amit nem is az elsőre tettem be. Hát a nyuggerek...
Minden Oké, akulcs nálad maradt ? A bogrács nekem, kicsi de jó árban van szerintem Stalkernek pont jó lenne. A hajtóműre szombaton tudok rákérdezni mert délutános vagyok a héten a srác meg délelőttösha megtudok valamit jelzem.
Ez inkább a Te érdekedet szolgálta.Mint a Mester leírta,ha mondjuk 1 literrel túlhaladta volna a megengedettet,(4,5 hlf/100L)akkor vihetted volna akkreditált laborba vizsgáltatni.Na nem mindet,csak egy keveset mintának.Ha találnak benne cukrot akkor ajjajj bünti+a pálinkára kereszt,ha nem, a vizsgálat díját akkor is neked kell fizetni.Az meg nem óccsó:-)))
Megnyugtatlak, a főzőmesternek tök mindegy mit ír, de neked nem ha nem fér bele a kihozatali arányszámokba. Ez nem több pénzedbe kerül, hanem a pálinkádba, ha mi is betartanánk a jövedéki törvényt.
Én ezt már mondtam neked régebben, hogy a tv-i előírások keretein belül (86 hlf, + stb....... ) hogyan lehet.
Ebben benne volt, hogy pálinka előállítására készüléket hogyan lehet szerezni. :)
Tehát a berendezést csak olyan embertől vásárolhatsz aki rendelkezik pálinkaelőállításra alkalmas készülék készítésére. Tehát GipszJakab csak otthon saját tákolmányon továbbra sem főzhet (értem ez alatt a 200 literes olajos vagy akármilyen hordós megoldást vagy a savállós rezes' hiper'szuper modelleket) :)
A "fickónak" engedélyeztetni kell a berendezést aki készíti(megnemmondom, hogy hol) bemegy a helyi VH-ba és ott nyilvántartásba veszik, mint Készítőt! :)
És onnantól fogva készítheti és értékesítheti (pl. Metró, magánszemélynek, stb....... :) )
Tehát a készítőtől kapott bizonylatot és esetlegesen a számlát kell odadugni a Vámosnak! :D :D :D és elhúzhatnak.........
Viszont az 1. esetben a páleszt is le kellett volna foglalni.
A 2. eset az vagy szemethúnytak (kis kenőcsipáé' :) ) vagy hááááááááát'........... az nem volt jogszerű,- vagy kamut írt a hozzászóló a cikkre reagálva és az eset nem történt meg! ;)
2 hete viszont Tarjánkörnyékén' :) volt olyan eset ahová kimentünk, hogy a Gratisz újságban hirdette magát az emberke, hogy HÁZIPÁLINKA ELADÓ!!!!!!!! :D :D :D :D Mentünk is ;) :) és vettünk............... :D :D :D :D :O
Na még jó, hogy Te nem gondolkozol ilyesmiben! :D Jó így ahogy csináltad, hogy az a kevés ami neked volt azt elvitted rendes főzdébe nem pedig valami kontárnak odaadtad, mert még azt is lefoglal(hat)ták volna akk' oszt jól néztél volna ki. :)
Ha van valami kérdésed akk' majd szóban megbeszéljük ha találkozunk v'mikor. :D
Még nem látom hogy mit tudnak kezdeni az otthonfőzőkkel, de akikről tudnak azokkal kezdenek.
Találnak nálad 3X1/2 L pálinkát ráírva meggy, szilva, körte. Már írják is a papírt 150000-ről mert neked csak vegyesről van papírod igaz 240 L -ről. Nem firtatnak semmit csak a fajtát nem tudják beazonosítani. És ez életszerű.
Bocs a hangulatrontásért, de akik benne vannak ebben nem tudnak önfeledten kacagni.
Most olvasom és látom a hsz-om vége meg lemaradt! Folytatom: Nekem is gyanus volt a hatóság fellépése! Amikor Artúrt feldobták a platóra egy fekete csukjás, sisakos ember szállt ki az autóból, majd hörgő hangon azt közölte velem: -Artúr mától a Birodalom tulajdona! Nem építhetsz pálinkafőxő belőle!!! Ekkor riadtan felébredtem! Április 1...
Ennyi erővel a talicskádat is(ha van)lefoglalhatják,mert annak sem tudod a származását igazolni.Neked van egy rosszakaród,és A vámosnak nem kell rendőr,mindig van náluk házkutatási,és ha kell a helyszínen kitölti,mielőtt bekopog.Valami nem tiszta itt, hidd el.
Ponta múltkor idéztem egy kollégát, (sajnos név szerint nem emlékszem) aki írta, hogy voltak nála, nem volt túlzott mennyiség, saját gyártmányú főzőjét megnézték, és adtak egy papírt, hogy minden rendben.
Felháborító, hogy ebben a pici országban minden városban kényük-kedvük szerint különbözőképpen értelmezik a rendeleteket!
A cefre is lényeges,és odafigyelek rá,"mindent megkap"amit meg kell hogy kapjon,Talán veled beszéltem anno erről a rendszerről telón.
Magozó nélkül,a magozást így oldottam meg,így biztos hogy magnélküli a cuccos.Persze segítséggel,de szerencsére az van.Fúrószárral is lehetett volna,de így biztosabb.Még egy jó magozót kell csináljak,a múltkor láttam is fent egyet,az tetszet.
Artúr elment! Gyerekek reggel csengetésre ébredtem...vasárnap!!! Kinyitom az ajtót, azt hittem a munkatársam, mert mentem volna melózni, ehelyett két rendőr kíséretében fináncok fogadtak. Házkutatási paranccsal érkeztek a hegyi birtokom átvizsgálása végett, miszerint bejelentés alapján illegális lepárló ˝üzemet˝ működtetek. Kimentünk a birtokra, ott a még össze nem pakolt 50 lityis Artúr főzőmet azonnal vizsgálni kezdték, majd közölték lefoglalják, mert nem tudtam semmilyen papírral bizonyítani az eredtét, házilag meg ilyen berendezés nem építhető. Hiába vitatkoztam velük, közölték majd fellebezhetek, de lefoglalják. Az enyém már a második volt az autón amire felrakták. Jegyzőkönyvezték a pálinkákat, de nem vitték azt el, csak a pb átfejtő csövet. Azt hiszem én itt befejeztem a főzést!
Furcsán fog hangzani az én számból, meg tán félre értehető is ....
A nagy-nagy "átalakító-show" közepette hadd kérdezzem meg: a sok technikai fejlesztés előtt már minden lehetőséget kihasználtatok a legjobb minőségű cefre készítésére ? ... mert akár milyen jó készüléketek is van, attól jobb pálinkát nem tudtok főzni, mint amilyen a cefrétek. Tudom, hogy mindenkit a "legjobb" pálinka előállítása vezérel, ennek nem kizárólagos letéteményese a készülék, ... habár nagyon fontos eleme. Lenin et. örökbecsű mondása szerint: "ucsítsza, ucsítsza, ucsítsza !" Nem merném (és akarnám) magam hozzá hasonlítani, de én meg azt mondom: Cefre, cefre, cefre !! ..... majd aztán az összes többi ! :-))
Azért tetszett meg ez a megoldás, mert olcsóbbnak tűnik, mint a teljes duplafal, és ha így meg tudom akadályozni leégést, akkor már elértem a célt. (a nagyobb űrméret mellett.)
A 30 l-es kicsinek bizonyult és a törköly néha kicsit odakapott.
A réz kupola ugyanaz marad (régen tölcsérnek készült).
A két hordó ugyanolyan átmérőjű így megmarad tisztázónak a kishordó is.
Mi így oldottuk meg a söröshordós főzőt, ez egy régebbi kép, azóta a tavasz már számoly fejlesztést hozott rá.
Nagyjából látható, hogy meddig jön fel a hordó körüli palást, a falaknál kb 2cm, alul pedig kis lábokon áll a hordó benne, felül pedig már le van heggesztve egy megfelelő méretű 4mm vastag vasgyűrű segítségével, oldalán pedig egy kukta-sulyszelep.
Itt a fűtés, elektromos, 2db 1800W-os bojler-fűtőszál gondoskodik a felfütésről, egy potméter segítségével pedig szabályozhatóak a fűtőszálak teljesítménye. Majdnem színig töltöm a hordót, van rajta egy kimagasítás is, abban már nincs cefre, kb az 50l 4 óra alatt jön le. Finomításnál nagyon jó, hogy lehet a teljesítményt szabályozni. Nagyon finom pálinkák csordultak már ki a másik oldalán.
Aromakosár is található a csonkakúp sisakban, fölötte pedig egy pisztóriusz tányér is.
Na itt a következő stádium,Belül is lesz egy nagy(450mm-es)réztányér a fedő alatt.Sajna ennyi rezet tudtam szerezni.A sisak 11,5 l-es,a fölső meg 4lityós.
Már készül a leemelő szerkezet is(amolyan konzol daru féleség)Így csak a páracsövet kell lekötnöm,és elfordul a szerkezet teteje.Ha kész láthatjátok,milyen praktikus,de a kéttányéros megoldást csak így tudtam megoldani.A vízbetápnál gyorscsatlakozó lesz.
Sajnos nem tudok segíteni. Átgondoltam hogy mit írhatnák és nekem is nagyképűnek tűnt. A lényeg, ugyan abból a cefréből az én főzésem nyert a másé nem. Már ez is nagyképű és még el se mondtam hogyan kezeltem a cefrét és a pálinkát. Szerintem a berendezésem lett ideális, ami csak kis részben az én érdemem.
...jól emlékszel, nálam láttad, de ezt egy fórumtársunk találta ki, de nála több éve jól működik...
...az 50-es alja van 2mm-es lemezzel "befenekelve" és az ottani kb. 4-liternyi üregben, 8-deci víz van...
...az válik mindíg gőzzé és az a hőátadó közeg...a lényeg, hogy nem szabad több vizet bele tenni és a tüzelésnél figyelni a nyomást, ami 1,5-bár körül ideális...2-bárnál feljebb semmiképp ne menjünk...
ZD-n kóstoltam a vadszilváját ott felmerült bennem hogy ez valami spéci vadszilva lehet és nem fosóka, mert teljesen más íze volt, inkább a házi szilvához hasonlított.
Kedves Snapszmester!
Kérlek ha nem titok oszd meg a fosóka feldolgozásának módját. (érettség foka, élesztő típus, stb...)
Már három éve követem az eseményeket (akkor nagy meló volt az addigi hozzászólások végigolvasása) és most jött el az idő, hogy kilépjek a passzivitásból.
30 l-es söröshordóból készített szimpla főzőmmel készítettem Nektek köszönhetően egyre ihatóbb pálinkáimat.
Most sikerült szereznem egy 50 l-eset, azt szeretném kialakítani vizes duplafalú főzőnek.
Nem emlékszem, hogy ki dobta be elsőnek, de Rézműves mesternél láttam olyan megoldást, hogy csak a hordó alsórésze van befenekelve és egy csővel felvezetve a nyomás és hőmérő.
Innen jön a kérdés, hogy ez mennyire jó megoldás és meddig kell vízzel (olajjal) feltölteni. Elég-e a csőben lévő levegő a tágulásnak.
...Prof. Keevil kutatásai bizonyítják, hogy a vörösréz aktívan gátolja az A típusú influenza terjedését. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a rézfelületeken mindössze egy óra elteltével már a vírusok 75 százaléka elpusztult, hat óra múltán pedig mindössze ötszáz vírusrészecskének sikerült megőriznie aktivitását...
Mifelénk általános szempont, hogy amennyiben rézbográcsban főzünk ételt (pl. halészlét, birka- vagy egyéb pörköltet), akkor a maradékot mielőbb át kell szedni lábasba, vagy fazékba és úgy eltenni másnapra. Ha ez olyan rézbográcsban történik, amely ugyan rézből készült, de a belseje be van futtatva cinréteggel, vagy más anyagból készült, ott az átpakolás szükségtelen.
Tudok példát arra, hogy olyan halászlé, mely rézbográcsban lett megfőzve estefelé, majd ami maradt, azt éjfélután újramelegítették, igencsak frenetikus hatást váltott ki a figyelmetlen fogyasztóknál.
...az már régen volt, hogy emiatt aggódtak...először is ivóvíztől nem oldódik, de az előnyei
olyan kimagaslóak (most már tudják), hogy minden eddigi anyagnál alkalmasabb a vízvezetékhez...és most nem a kis méret, kis súly, könnyű szerelhetőségre gondolok...
...a réznek az anyagától van egy ANTIBAKTERIÁLIS hatása, amitől a rézcsőben, rézedényben, réztartályban nem szaporodnak a bacik, SŐT elpusztulnak...
...de ez nem újkeletű dolog, mert állítólag már Nagy Sándor, a Róma elleni hadjáratakor
rézedényekben szállította a katonáknak az ivóvizet, mert megfigyelték, hogy abban
nem romlik el a víz...azt meg nemrégen olvastam, hogy a tehetősebb országok, a kórházakban visszatérnek a rézkilincsekhez, mert azt nem kell állandóan fertőtleníteni,
mégsincs rajta csak nagyon kevés baci és az is hamar elpusztul...
Szia! Én úgy tudom, hogy az épületgépészek azért nem félnek a rézcsöves technika ivóvíz területen történő felhasználásától, mert ha oldódik is kis mértékben a réz az ivóvízben (különböző nemkivánatos körülmények egybeesése okán), szervezetünk a felesleget üríti a vizelettel. Hasonló lehet a helyzet a pálinkás kioldódással kapcsolatban is.
A réz egyébként fontos nyomeleme szervezetünknek. Az is igaz, nem vagyunk arra rászorulva, hogy az ivóvízzel vagy a pálinkával biztosítsuk napi réz nyomelem szükségletünket. Számos mindennapos táplálékunk tartalmaz kellő mennyiségű rezet: pl. a bableves is. Jó étvágyat hozzá, előtte vagy utána egy-egy felessel (nem rezessel). A túl sok réz csak kellemetlen ízt kölcsönöz, az egészségre nem ártalmas. Üdv. W8.
A Folicur Solo tényleg nagyon jó kis szer, még annyit róla, hogy sokféle pálinkafánál alkalmazható. Nemcsak kajszi monília, hanem meggy moníliára, valamint őszibarack levélfodrosodás és alma + körte varasodás ellen is bevált.
Van egy kivétel : a a Golden almára perzselés miatt nem ajánlott.
A réz akkor káros az egészségre -kis túlzással- ha kiskanállal eszed ! A pálinka soha nem tartalmaz egészségre káros mennyiségben rezet ! ... ha mégis, akkor már ehetetlen, kanalazni kel !! ... lásd az előző mondat ! :-))
...nem tagadom, a réz mindíg is a szívem csücske lesz, de azért nekem is tetszik a saválló, pláne szépen "kipitykézve"...egy csomó helyen könnyebb is vele dolgozni...
...már én is spekizek, hogy a külső üst savállóból készülne, de ezt még ki kell dolgozni...
...meg hát azért a réz, csak RÉZ!!!...rengeteg jó tulajdonsága van...
Akkor a megfolyással lehetett a gond, legközelebb már a motorossal permetezem az jobban porlaszt. Egész évre bevásároltam belőle így az ára nem veszélyes, holnap találkozunk atöbbit majd személyesen.
...hali Vinik...ez engem is meglepett, amikor először olvastam, de azóta jó pár neves
főzdét volt alkalmam közelről megnézni, pl. Agárdi-Gyulai-Békési-Szicsek-Brill és kisebbeket is, de akárhogy meresztettem a szemeimet, meg kérdezősködtem olyat egyet sem találtam, ahol az üst belseje + az üstfedő + a sisak és a finomítótorony ne rézből lett
volna...a páracső már ezeknél az újaknál többnyire saválló, de a régebbi hagyományos főzőknél még az is réz...a hűtők is csak az újaknál készülnek savállóból...
...persze tudjuk, hogy a saválló olcsóbb meg kevesebb gondozást igényel, de azért azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy a neves magyar, osztrák és német készülékgyártók
azért az üstök belsejét, még most is rézből készítik és nem savállóból...
Az előző tavaszon nekem is megégette a Folicur a barackomat.Idén vettem egy háti motoros permetezőt a 10ml Folicurt 14l vízhez adagoltam.Múlt szombaton permeteztem semmi probléma nem volt.(pedig kicsit be voltam szarva)A hétvégén jön akövetkező adag de most Topast fogok használni az előírt adaggal ezzel még nem volt problémám.
Nagyon résen kell lennem mert az uralkodó szélirány az egész falun keresztül rám fúj és az egy-két fával rendelkezők nem permeteznek.
Hogy egészségre káros mennyiségű réz nincs benne az jó ..-- de nézőpont kérdése az egész - az alkohol ami a pálinka alkotórésze -ártalmas az egészségre ? ha a válaszod -nem -akkor a benne levő kis réz csak ízbeli eltérés (kicsit karcosabb) de ezt is ki lehet szedni belőle utólag :-)
Nálunk a vackor található vadon.Tavaly főztem belőle kb.100kg vackor+20kg boscobak.
Ebből lett kb. 7l 50%-os pálinka.Nagyon ízlett és szeretnék más tipusú vadkörtéből(vagy hasonlóból)is főzni.Vackort már ültettem keresem a többi egyedi ízt adó körtét.Idén talán lesz több időm foglalkozni vele.Helyem van bőven amelyik megtetszik ültetnék is belőle.
Köszönöm szépen a részletes infót, úgy döntök akkor maradok az elképzelésemnél, saválló edény ami dupla falu. Abban van igazság hogy jobb minél vastagabb a rézcső amibe a gőz távozik mivel több aroma jut úgy át?
Egy-két évvel ezelőtt Zozicska fórumtárs megkérdezte levélben Panyiknét a réz-saválló ügyben és ez volt az eredmény:
Zozicskahurbinyek 16375:
Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt: "Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak." Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.
Azóta van aki ezt fogadja el szentírásnak (pl. én, meg ahogy látom Zsuzska), van aki továbbra is a tiszta réz cucc híve. Nincs bizonyíték a kezünkben, hogy melyik a jobb, dönts magad. (Panyik Gáborné szaktekintély, keress rá.)
Eredetileg mire készítették azt nem tudom, de az illető akitöl vettem főzött vele pálinkát. Jó néhány adagot már én is lefőztem.ha valaki jár Tokaj környékén szívesen megkínálok bárkit 3 ,4 félével. Fekínáltam egy nagy tiszteletben álló szakértőnek ,hogy kűldök neki egy kis kóstolót,de ő finoman elhárította a lehetőséget,mondván hogy tul nagy a távolság. Nem mondom ,hogy versenyekre kellene vinni, de az ismerősönek ízlik. Íme a kép a főzőröl.Ez van, de ez legalább a sajátom és nem kell kunyizni senkitöl.
Ezzel teljes mértékben egyetértek, viszont van hogy az is kerül a katlanba, és olyankor jobb lenne a nagyobb távolság az üst alja és az üstház alja között...Most is van 1 hordó nedves gallyam, ami útban van és ha nem szárad ki időre akkor azzal fűtök mert mégse a drága tüzifa fogyjon...
Azért ne gondold, hogy állat mód tüzelek, a duplafalúsítás óta a 3 kis fa helyett 1 nagyobbat teszek rá, ez inkább kényelmi dolog. :) Nálam is megvan az 5-5,5 óra főzési idő :)
Valaki hozzáértő tanácsát , véleményét kérem. Milyen főzőt vegyek javasol nekem, savállót vagy réz, és mi a különbség köztük, vagy a főzési eredmény közt?
Fagy itt nem volt, este 6 után permeteztem, 10ml/10L dózissal. Ha monília lenne szerintem nem kapja el mind a 10 fát amik nem is egymás mellett vannak, a többit meglátjuk nemsokára.
Sajnos a folyamatos széltől nem lehet permetezni pedig már kellene a moniliára .Nálunk most virágzik el a kajszi-sziromhullás rendesen kezd virágozni az őszi és a csereszmye-megy szilva alma fehér bimbosodik.Somogyország, betyárvidék...
Én is sokáig ezt használtam, nagyon jó szer, de csak kora tavasszal kapható elég korlátozott mennyidéget hoznak be! A Topas is nagyon jó szer, de most én pl. Systane-t használtam. Mindegyik alapjában ua. a hatóanyag. Ha úgy néz ki mint ha leperzselted volna és az ágvégek is kezdenek majd fonnyadni, akkor sűrgős metszéssel mentheted meg. Szerintem a virágmonilia gyorsabb volt nálad...
Erre most mit mondjak ... ? Attól, hogy duplafalú az üst még nem lehet "bolondul" tüzelni !!
Már többször szó volt róla: a főzés közben kémiai folyamatok is lejátszódnak (nem csak fizikaiak) és a kémiában a "reakció időnek" fontos szerepe van ( feltéve, ha hagyunk rá időt !!). Amennyiben te "rönköket" teszel az 50-60 literes üstöd alá, akkor ott úgy zajlanak a folyamatok, mint egy SCUD-rakéta kilövésénél. Kis túlzással olyan az egész, mint egy "atom-villanás".
Zsuzskától idézek: "A pálinkafőzés nem a hamari embereknek való" ! :-))
Mindent nagy gonddal cefrézek, és igyekszem úgy is főzni. Előző szezonban többször is főztem ebből a gyümölcsből, de a barackos illat sosem volt a kész pálinkában. Esetleg a gyümölcs érettségi fokával lehetne játszadozni szerintem...aztán hátha... :)
...nem jól tetted fel a kérdést...minek oda bármilyen "tágulási" tartály???...
...a duplafalú vizeseknél (mint ahogy az olajosnál is), egyszerűen nem tesszük tele vízzel,
a két fal közötti teret, vagyis attól függően, hogy mennyi az össz vízmennyiség, a felette
hagyott üres rész, a "tágulási tartály"...
...persze ahhoz, hogy jól működjön, ezt a falak közti teret le kell zárni, hogy egy kis túlnyomás létrejöhessen, mint a kuktában...de ez csak 0,5-bár körüli érték, nem nagyobb
és a biztonsági szelep is ennél a nyomásnál kell lefújjon...
...ez a kis (0,2-0,3bár) túlnyomás teszi lehetővé, hogy a víz hőmérséklete a falak között
magasabb legyen, mint 100°C (105-110) és így gyorsabb is a felfűtés...
...a "zárt rendszerűre" megcsinálás ezek szerint azt jelenti, hogy egy atmoszférikus (nyitott rendszerű) üstöt kaptál, amit csak ételmelegítésre (hőntartásra) használtak...a főzőüstök, épp az előbbiek miatt, mindíg zártak...
Vad körtefaj kell hogy legyen arrafelé is az erdőszéleken, mezőkön. Nem tudom érdemese ültetni, én most oltóalanynak hoztam egyet haza.
3x főztem belőle, ha lesz idén is akarok, nekem nagyon ízlik.
Mindenképp érdemes megvárni míg jól megérik különben nem leszbelőle semmi. Az első főzésnél pórul is jártam vele, szinte alig adott.(mondjuk ott még a cefrézés sem volt tökéletes)
Tavalyi szedéseknek 7 és 7,3 L 50%-os pálinka / 100 kg volt a kihozataluk. Más mint a körte, nem tenném egy kategóriába velük. Ízre, illara van benne a gyömülcs fanyarságából, de egy kis édeskés íz is van benne. (Ha valahol hozzá tudsz jutni egy Márkházi vadkörtéhez azt érdemesmagkóstolni, ahhoz hasonló íze lesz)
Üdv mindenkinek. Sikerült némi kp ellenében szert tennem 100 literes duplafalu konyhai üstre. Csináltunk hozzá 28 as páracsövet Rézműves mester tanácsára,a hűtő200 as hodóban 5 méter22 es cső.Működik is rendesen csak egy kicsit lassú. Szeretném megcsinálni zárt rendszerüre ebben kérnék némi segítséget. Mekkora tágulási tartály szükséges ,és milyen legyen a biztonsági szelep, hogy fel se robbanjon, meg az 5 órás főzési idő is rővidülne. Előre is köszönöm a válaszokat.
Szimplafalúnál fűtöttem ilyenekkel, mert féltem hogy leégne a vastagabbal tüzelve. Amióta duplafalú a szerkezet megy a tűztérbe minden ami éghető, a karácsonyfától kezdve, a hulladék papíron át a ~15 cm átméőjű hasítottfáig. Gond akkor van, ha még kicsit nedves a fa és nehezen ég, olyankor kellene rátenni a következőt, de az előző még egy rúd parázs formályában ott van, és ott lesz a következő tűzretételnél is, aztán halmozódik a parázs.
Légyszíves írj a sózókörtéről mekkora mikor érik stb.
Azt hallottam hogy a legjobb körtepálinka ebből van.Igaz ez szerinted?(Biztosra veszem hogy már főztel belőle)Neked milyenre sikerült?Kihozatal milyenlett stb.
Tavaly aKovács Gyulától szerettem volna csemetét venni de későn mentem és már elfogyott.
Szerinted érdemes-e ültetni?Felénk (Mosonmagyaróvár környéke) ismeretlen ez a fajta.
Nekem nem védett helyen, de itt a Ny-i végeken már napokkal ezelőtt elvirágzott a kajszi, most az őszi van virágba borulva! A körte is kidobta a virágcsészéket, az alma is már jól látható! A cseresznye pár nap múlva fog.
Apropó permetezés! A kajszit virágzás alatt monilia ellen legalább 2-3x le kell nyomatni! Réztartalmúval semmiképp!!! A virág barnulása nem elnyílt álapotban....hát nem jó jel
Nálam 20 cm az üst alja és a katlan alja közti távolság. Elég benne minden, a hamuval sincs gondom, igaz, hogy folyamatosan "piszkálom" a tüzet és a hamut.
Miért ne égne el a fa rendesen ? A fa éghető anyag !! :-)) ... igaz én max. 2-3 cm átmérőjű ( de zömében vékonyabb) fával tüzelek, mert különben fut minden, minden felé ... :-))
Papa, miért van az elefántnak ormánya? Nem tudom, kisfiam. Papa, a zsiráf csak lombot eszik, vagy a földrol is le tudja legelni a füvet? Nem tudom, kisfiam. Papa, mit eszik a gólya a békán és a legyeken kívül? Nem tudom, kisfiam. A mama már unja a folytonos kérdezosködést, és rászól a gyerekre: Öcsike, ne nyúzd már folyton az apádat! Mire a papa fejcsóválva: Csak hagyd szívecském! Úgy tanul a gyerek, ha kérdez!
Nekem 10 kajszi van fánként kb 5000 rügy,tegnap egy új szerrel lepermeteztem amit eddig nem használtam ma délután nézem, gyanúsan rozsdaszínűek a virágok azóta a körmömet
Egy fán van az és ötnél jóval több, de a fotóim nem a számszerűségre utalnak, hanem annak az üdvözlésére, hogy egyáltalán akadnak rügyek, beindult a virágzás. Ez talán annak köszönhető, hogy egy udvari fáról van szó, relatíve védett helyen.
Nekem egy fosókám volt, ami markánsan különbözött a töbitől, ez egy kis, kimondottan gömbölyű szemű, feketéskékre érő, és belül piros húsú, ebből sokkal gyümölcsösebb lett a pálinka, mint a többiből.
Az illatában a frissen magozott gyümölcs savanykás illatát érzem, hasonló arra amikor beleszagolok a hordóba közvetlen hordóba öntés után (a hordóban egy kis barack illatot is szoktam érezni, ez sajnos a párlatban nincs jelen). Ízre markáns, itt is megjelenik a savanykás íz, ami miatt van aki nem kedveli, de ez egyén függő.
A piros nyilnál 25 cm a távolság. Csináld inkább 30-ra, a 25 van hogy kevésnek bizonyul, mert ha nem ég el tökéletesen a fa akkor elég gyorsan megtelik hamuval és nehezebb lesz tüzelni alatta, főleg egymás utáni főzéseknél áll fenn ez az eset. (20-ra semmiképp necsináld!)
Hát ha él a füge, márpedig szinte biztos, akkor az idén nől 3 métert:DDDD, na aggódj!
Fügében én csak azt tudom mondani, amit a fügetermesztő barátomtól tanulok. Én a pálinka szektort képviselem a fügeültetvényen, Ő a szaki a növényt illetően. A jégfüge másodtermése apró, de nagyon finom, az első termés álítólag nagy:)))) Pálinkát 2011-ben legnagyobb százalékban a zöld aszalódóból és az Olasz barnából főztem. Bár én felfedeztem náluk a kisérleti ültetvényen egy általam borfügének nevezett fajtát, amit ők nagyban mellőztek, mert a fán megindul erjedni....de én abban látom a gyümölcs igazi zamatát kibontakozni! Az idén abból külön főzők....úgy sem kell nekik egy szem sem másra, mert lekvárnak nem nyerő!
délután a fügét tőből kivágtam, csak 10 cm csonk maradt vagyis inkább bucka.Még vacillálok, hogy kiássam a gyökereket vagy ne, de A 15 CM VASTAG CSONKOK NEM MUTATNAK VALAMI JÓL.ÍMit lehet tudni még a jégfügéről ?
Az egy fok eltérést arra értem,mikor pl ellenőrzést kapunk,és van készleten X liter 50,3%-os pálinka.Ha a finánc megfokolja,és a fokolója 49,3-51,3%-ig mutat,akkor még jók vagyunk.Persze nagyon ritka hogy ekkora az eltérés,inkább pár tized,de ezt a fokolók okozzák.Két egyforma értéket mutató fokoló sztem nagyon ritka.
Hogy aztán a tárolás alatt,az évek során mennyit veszíthet,azt nem tudom.
Vad,Mirabolán,Erdei,Mezei,stbTöbb neve lehet,annyira igénytelen,hogy ebbe,és a vadkörtébe szoktak oltani is pl nemesített fajtákat.Lehet belőle páleszt csinálni,csak a magjától nehéz(nem magvaváló) szabadulni!
Szeretnék érdeklődni, hogy mi a tapasztalatotok fosóka szilvával kapcsolatban? Melyik fajta jön be jobban, sárga/piros/fekete? A tanyánk körül szeretnék ültetni párat pálinka céljából. Azt tudom, hogy rendkívül igénytelen, ezért is szimpatikus.
Továbbá árpával érő körtével kapcsolatban is várom tapasztalatotokat, kihozatal, íz tekintetében.
Na ennek végére járok,mert nálunk a mobillaborban mindent néznek,és azt mondták első évben 0,3,aztán minden évben0,2°-ot csökken a szeszfok,és a beállított mindenkori eltérése 0,3 térfogatszázalék lehet,és ez vonazkozik a most hatályos legalizált házifőzésre is értékesítés esetén.
Persze ez az,amit én hallottam,SMester is hozzá tehet valamit,mert ő tudhatja,mint bérfőzdés.
Teljesem mindegy hogy fa vagy gáz tüzelés - a lényeg hogy ameddig a hőközlő folyadék szintje van addig a magasságig érdemes fűteni - magasabban nem szabad -alacsonyabban meg talán gazdaságtalan !
Nem egészen, de vmi hasonlóra. ... az is ilyen "féloldalas" pohár volt, csak sokkal vastagab volt a pohár kontúr és nem volt ennyire "vonalas", olyan "szabadkézinek" tűnt.
Nos,nem felejtettem el,megkérdeztem a dolgot,hogy magánfőző miképpen indíthatja a párlatát versenyen.
Tehát nem kell előre bejelenteni(mármint a főzést),merthogy teszem fel,mondjuk augusztusban lefőzöd a kajszit,akkor még nem tudhatod hogy pl. jövő év márciusában valahol pálinka verseny-mustra-anyám kínja lesz.Ez logikus.
Annyi a tennivaló,hogy jóval a verseny előtt(nem az utolsó pillanatban) beballagsz a helyileg illetékes NAV hivatalba,a jövedéki osztályra,ott bejelented-elmondod hogy miért jöttél-mit szeretnél.Ők tudomásul veszik,adnak róla pecsétes írást,hogy minden rendben,és kész,lehet nevezni az ott kapott papírral.Fizetni nem kell érte.
Azt szeretném megtudni, hogy van-e valaki Hatvan vonzáskörzetében?
Eláraszt a csicsóka, valami megoldást kellene találni.
Már elajándékoztam kb. 2 mázsát, de még van 2-3 q.
Más.
Vince napkor levágtam a táltos 606-ból négy szál vesszőt, azóta vízban van 20 C fokon, de nem hajtott ki. Továbbra sem hajt (jele sincs) az Egri Csillagok 24. (Máshol: Zalagyöngye).
Itt februárban napokig volt - 22, 23 fok.
Az összes többi pálinkafa belépett a 7. évébe, nagy termés mutatkozik, ha el nem viszi valami.
Más.
Snapszitól kikaptam a múltkor a hőmérőzés miatt. (Hogy tudniillik én a hőfok szerint választom szét a metilt az etiltől.)
Tehát ismeretség révén egy laborban elvégezték az általam főzött párlat (törköly, 50 %) gyorstesztjét.
Eredmény: egészségre ártalmas összetevőt nem tartalmaz.
És pont azért írtam korábban, mert ez nálam bevált. De Google a barátunk, ott több tudnivaló van, mint gondolnánk.
A magyar kajszi (tegnap - 4 fok volt reggel, ma meg + 2) harmadik napja virágban van, de nincs méhecske a fa körül. Tőle 10 méterre van az ezüstbarka, azon meg ezrével döngicsélnek.
Tehát Hatvan környékiek (ha érdekel valakit a csicsóka), keressenek.
a mellékelt pálinkáspohár sziluetthez hasonló logója van vmelyik pálinkás cégnek, rendezvénynek, ... csak nem tudom, hogy melyiknek. Igazából a pálinkáspohár sziluett érdekelne (mert az sokkal jobb mint ez), de nem találom.
Tavaly előtt 5%-al indítottam, tavaly kísérleteztem többfélével, de főlg 3%-os a széria, a következő szezonban pedig több gyümölcsnél elhagyom. Persze mindig akad 1-2 kivétel amit szerintem mindig meg fogok kínálni némi extra napfénnyel :)
A kondenzvíz nem hiszem, hogy baj lehet, a füge minden talajon megél, a savanyú talajt meg különösen kedveli, lásd zalai agyag. Szerintem kifagyott tőig, majd hoz új hajtásokat gyökértőről. Ha nem, tudok ajánlani jégfügét, apróbb a másodtermés, de -18-at is bírja télen!
Az én fügém teljesen halott egyetlen rügy se indult meg minden száraz.
Volt 15 foknál még hidegebb is és sajnos lehet, hogy elkövettem másik hibát is, történetesen a kondenzációs kazán kondenzvizét ráengedtem több részletben kb 200 litert aminek a PH-ja-mint utólag a szakkönyvébe felfedeztem 4,8. Szóval lehet, hogy kinyírtam?
A magánfőző sem tehet hozzá cukrot, így azt gondolom, hogy ránk is ezek érvényesek. Az más kérdés, hogy valami 3szoros kihozatalt produkál, más meg a kihozatal felét sem éri el.
A bérfőzdékben lehet 1 teljes fok eltérés lefelé is,meg felfelé is.Az otthonfőző magánember nem hiszem hogy beruházna hitelesített fokolóra,aminek darabja ha jól rémlik 34+ÁFA.Azért darabja,mert ezek tíz fokonként mérnek,ergo kettő kell belőle.
Mondjuk a legegyszerűbb bemenni a körzet illetékes elvtársához,és kicsikarni belőle az ide vonatkozó szabályokat,közben szorgalmasan jegyzetelni:-))
Délután lesz velük egy kis dolgom,ha nem felejtem el,rákérdezek.Bár nem biztos mindenhol egyformán értelmezik az idevágó szabályt:-))
Még az is,ha az üvegen 48-as,vagy 50-es van felvezetve,annyinak is kell lennie,+,-0,2vagy3eltéréssel,ahogy a főzdeiek.Tehát fokolni is nagyon pontosan kell!
2/3-ig duplikált söröshordó dupla részét kb 2/3-ig feltöltöttem trafóolajjal. Első pár főzésnél kihabzott egy pici. Mielőtt feltöltöd a dupla falat, avasd fel az olajat, valami edényben melegítsd vagy 15-20 percig és akkor megúszod a kihabzást. Valamiért a trafó olaj hajlamos felvenni a levegő páratartalmát, és főzésnél rotyog:)
Ezért nem verseny, hanem mustra! Nem kell jogosítvánnyal rendelkező pálinkabíra, mert nem hivatalos megmérettetés, hanem csak mint egy baráti pálinka kostólás (nem fogyasztás, kiköpjük:)) A végén meg a bíraknak kinevezett áldozatok véleményt alkotnak. Szerintem ez nincs így jogszabály ütközésbe...
Hogy örömömben, vagy bánatomban, azt még eldöntöm.
Nem szakvéleményt adtam, csak frissiben leírtam egy-két gondolatomat, egyébként vállalom a szakvélemény adását is, de ez meghaladja a Fórum kereteit, meg sokan unják is.
Ezt így jól értelmezed. Nem tudom, hogy a dolog nem függ-e mennyiségtől. Ha jól tudom, max. 2 liter zárjegy nélküli töményszeszt szállíthatsz. Namost ha a versenyre 5x0,5 litert nevezel, akkor már kell valami bárcádnak lenni. Az is lehet, hogy a verseny szervezőinek van erre szüksége, lehet, hogy ők sem tárolhatnak még a verseny ideje alatt sem ennyi bárca nélküli anyagot. Persze az, hogy neked már a lefőzés előtt 5 nappal kell tudnod, hogy versenyre fogod vinni a pálinkádat, nonszensz.
Az általam korábban belinkelt pálinka mustra rendezvényre szeretnék nevezni 3 fajta pálinkával, amit saját gyümölcsből, magánfőzőként, saját desztilláló berendezésemen főztem, ahogy a törvényben is benne van.
A 2003. évi CXXVII. törvény 67/A (5) bekezdése a következőket írja:
(5) Ha a magánfőző az általa előállított adómentes párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, akkor az előállítani kívánt párlatot az (1)-(2) bekezdés szerint jelentheti be a vámhatósághoz azzal az eltéréssel, hogy zárjegyet nem kell igényelni és a bejelentés nem minősül adóbevallásnak.
amira utalnak, tehát a (1) és (2) bekezdések:
67/A. § (1) A magánfőző a 64. § (6) bekezdése szerinti esetben a vámhatósághoz bejelenti - az adókötelezettség keletkezését öt nappal megelőzően - az adó megállapításához szükséges, a külön jogszabályban meghatározott adatokat, az adó összegét, valamint az értékesítésre szánt párlathoz igényelt zárjegyek rendelkezésre bocsátásához szükséges, a külön jogszabályban meghatározott adatokat. A bejelentés adóbevallásnak minősül.
(2) A magánfőző az (1) bekezdés szerinti bejelentésben nyilatkozik arról, hogy sem ő, sem a vele egy háztartásban élő más személy nem állíttat elő bérfőzésben párlatot.
1. A számomra elgondolkodtató körülményeket vastagítva emeltem ki a törvényszövegből.
Eszerint az előállítás, tehát a lefőzés előtt kell bejelenteni azt, hogy majd egyszer vinni akarom versenyre?
2. A bejelentés kötelezettség, vagy lehetőség, mert a törvény szerint lehetőség.
3. Állítólag van különbség pálinka fesztivál, pálinka verseny definíciók között, ez a rendezvény éppen ezért lett "Pálinka mustra"-ként elnevezve. Ez valóban számít, és ha igen, miben?
Dombtetőkön nagyon jó, tele virággal. Ha a csúcsrügy zöld, akkor nem fagyott el, ha száraz barna, akkor talán másodtermésed lesz, ha nem fagytt el tövig. Ezesetben gyökérről hajt majd újakat. Ha volt nálad 10 perig -15 akkor szinte biztos, hogy fagykárt szenvedett!
Bujuk úr hogyan néz ki a füge felétek? nálam meg se indult sőt gyanús, hogy elfagyott pedig tavaly úgy 50 kilót termett az egy bokrom, nagyon sajnálnám.... .Ebben az esetben tudnál-e nekem 1-2 hajtást megindítani?
tulipánból is lehet, kibé biztos csinált már:) A tulipán nálam is virágzik, meg az őszi barack! Az idén ültettem 14 őszit. Kaptam 100 tő házi berkenyét, a tüskés körtét meg csütörtökön oltom.
Abban biztos lehetsz, hogy te sem úszod meg! Amúgy milyen vicces volt hallgatni a helyi! rádióban, hogy már meg kell kezdeni a fák metszését, lemosó permetezését!....nálam a kajszi elvirágzott, kétszer permeteztem monilia ellen, a körte tele van virágcsészékkel, pár nap és az is kivirágzik, akárcsak a cseresznye. A kökény is virágba borult, míg gondolom az ország Keleti végein még tényleg lehet lemosózni:)
Van tapasztalat vadgyümölcsökről a fórumon, barkócza sokféléből csinált már, Szilvakukc madárberkenyéből, Tucso69 kökényből, Norris53 galagonyából, ami hirtelen eszembe jut, nekem meg a gyalogbodzához, sózókörtéhez volt szerencsém.
Keress a nickekre, vagy kérdezz, mire vagy kíváncsi.
Visszakeresési módszerek a fórumon (aki még nem tudná): -ha tudod, hogy kinek a hozzászólásai között akarsz keresni akkor az illető nevére kell kattintani és az adott topic melletti hozzászólás számra kell kattintani, így egy párszázból kell csak kibogarászni pár ezer helyett. -ha adott számú hozzászólásra akarsz ugrani akkor a böngésző címsorába kell belejavítani kézzel: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9007484&na_order= Ez a sor akkor jelenik meg, ha egyszer valamelyik előző oldalra, majd vissza az első oldalra váltottunk. Egy oldalon 30 hozzászólás van (alaphelyzetben) és az oldalak sorszámai felül sorakoznak. Ebben a sorban a start=0 azt jelenti, hogy a megjelenítés a legfrissebb hozzászólástól kezdődjön. Ha a 0-t 21387-re javítjuk, akkor a legfrissebbnél 21387-tel kisebb számú hozzászólástól kezdődik a megjelenítés.
Tavaly nagyon finom lett a szőlőpálinkám (hála a Fórumnak és a benne hangoskodóknak:)), pedig semmi extra-csemege szőlő! Az idén szeretnék javítani, ha lehet:) Sajnos kicsit lemaradtam a kertészkedéssel, de ha valaki tud Irsai Olivér, vagy Cserszegi Fűszeres, gyökeres, vagy akár sima vesszőt, nagyon kérem jelezze! (egy-két tőről lenne szó fajtánként)
(nálam az Izabella nem akar megeredni sima vesszőről az Istennek sem!:( )
Egyelőre még csak elméleti szinten foglalkoztat a pálinkafőzés, azon belül is az erdei gyümölcsök kifőzése. Som, kökény, esetleg berkenye, galagonya: van ezekkel kapcsolatosan valakinek tapasztalata? Van egy földterületem, ahol akár az alapanyag termesztését is meg tudnám oldani, bár ez már egy más téma.
Bevallom, nem olvastam végig az eddigi hozzászólásokat. Ha esetleg korábban már volt téma, akkor szóljatok, és megpróbálom megkeresni.
Nagyon jó zamatokkal rendelkezik:)))) Ajándékba kaptam a törkölyt, szinte zörögtek a szőlőszemek, de nagyon jó illatú, ápolt cucc volt! Igazi földnedves törkölycefre, rengeteg vízzel főzve...de ingyen gázzal.... tudod;)
Én a Mc-Donalds-os használt fritőzolajra esküszöm! Az "Artúr"-om átköldött már több mint 1,5 tonna cefrét, finomítást, mittom mennyi üzemóra alatt. Épp pár órája végeztem a Cabernet Savignon törköly finomítással. Jó a hővezető képessége, nem büdös, nem ragad....olcsó:)))
Kaptam -viszonylag nagyobb mennyiségű- vadkörte 1 éves "magoncot". Fel tudnék ajánlani 20-30 db-ot a "börzére", ha kell valakinek, ... és elviszi oda. :-))
Mé kő mindent átnevezni, ettől hülyét kapok. Már ott tartok, ha megvádolnak, hogy a Liszt Ferenc reptéren, a Rákóczi híd felé mentemben, költségvetési csalást követtem el, hát tolmácsot kell hívnom a kihallgatásra!:DD
Egyébiránt tényleg nem kő kelteni főfelé a pánikot. Az, hogy mindegy, adóraktár, vagy nem, hát ez óriási tévedés. Az egyszerűsített adóraktári engedélyt bort előállító üzemeknek adják ki, tehát ez egy borászat. És mint minden adóraktárban, kizárólag az engedélyben szereplő jövedéki terméket lehet, előállítani, raktározni, tárolni, stb. Ergó, csoda, ha kissé nehezményezik, a fellelt főzőt, meg a néhány lityi páleszt? Biztos volt törköly gazdagon. A magánfőzésnek ehhez az ügyhöz semmi köze.
Az adóraktár fogalmának szigorúan vétele nem véletlen, hisz pölö az egyszerűsített adóraktárhoz nem kell jövedéki biztosítékot letenni, az alkoholtermékre pedig, ha nem bérfőzde tízmilliónál kezdődik. Azonkívül, a jövedéki csalás esetén az egyébként kétszeres bírság adóraktárban való elkövetésnél ötszörös. Na meg ilyesmik.
140-150 C fokig nyugodtan felmelegíthető. (használat előtt kipróbáltam, 150-nél még nem sikerült meggyújtani)
Tágulásra bőven hagyj helyet! Szaga azért lesz, mikor melegszik, bár hidegen is elég "illatos"...
Ja, és valószínűleg képes felvenni a környezet páratartalmát, ami, ugye nem túl szerencsés. (Transzformátoroknál szilikagéllel töltött "szuszogón" keresztül van megoldva a hőtágulás.)
Egyébként nekem másfél szezont működött, még ugyanolyan mint új korában.
Nagyra értékelem a szakmai hozzáértésedet, de, hogy a talicskán mekkora készülék van, azt szerintem egy fénykép alapján lehetetlen megállapítani!
Egyébként a jövedéki törvény előírásai szerint ez teljesen indifferens(bocsi: mindegy)!
Legfeljebb az ellentmondásban lehet érvényesíteni, ha van aki kihangsúlyozza, hogy házifőzés esetén bizonyos dolgok megengedettek, feltéve, hogy a házifőzés szabályai egyáltalán szóba jöhetnek érvként, mikor 770 liter akoholterméket talált a NAV. Erre ők biztos beizgultak'
Ha elfogadjátok: anélkül, hogy a pontos jogszabályhelyeket megnéztem volna, akár igaz is lehet a cikk állítása.Szeretnek szenzációt kelteni.
Nincs a főzőberendezés származását igazoló dokument, mindegy, hogy adóraktár, vagy csak valami, akár magánfőző is lehet, ha jól emlékszem a büntetés alapja az éppen talált szesz mennyisége.
A jövedéki törvény szerint törvénysértés történt, a törvényben erre vonatkozóan megvannak az előírások.
Higgyétek el, hogy a NAV kezdetben a legtöbbet szabja ki a határozatában, azután meg legyen egy jó ügyvéded. Van? Ért hozzá?Én mártapasztaltam az ellenkezőjét is.
Az ecetes cefre teljesen kizárható, mert le voltak az utóerjedés végén már zárva teljsen,csavaros fedővel, és amikor felnyitottam még volt rajta szén-dioxid "párna" illetve az illata is nagyon jó volt. Nálam pedig minden párlatnak a következő útja a kihígítás során az ioncserélő oszlop, tehát nem a réz-ionok okozzák szerintem. Bízok benne hogy kisimul, illatra, izre sincs semmi rossz illata, csak ahogy irtátok, kicsit reszelős:).
Jó a memóriád, bizony én voltam! De, nézd csak az én kommentemet, milyen magyarázat van a jogszabály mellé? Nincs magyarázkodás, értelmezgetés, téves jogkövetkezmények előrevetitése. Itt a jogszabály paragrafusainak pontos idézése van megjelentetve. Mindenki értse úgy ahogy akarja. Már megbocsájtsál, hogy szóltam a rossz információközlés miatt. Vagy szerinted kussolnom kellett volna?
Amennyiben emlékeim nem csalnak, éppen Te voltál egyike azon fórumtársaimnak, aki azt írta, ne ossszam itt az észt, ne jogászkodjak, fogadatlan prókátor helye ajtón kívül!
Nem rádolvasni akarom, ha nem Te voltál, elnézést, ma nincs időm visszaolvasni, és nem is lesz pár napig, várom annak a kedves fórumtársunknak a jelentkezését, aki magára ismer.
Hát, ha tetszik, ha nem, jog nélkül nem élet az élet!
Szívesen elfelejtem, bárki másképp érzi, de kárörvendően(nem kell annyira komolyan venni!) látom, hogy mégis rászorultál.
67. § (1) A 64. § (3) bekezdés a) pontban megjelölt mennyiségű párlat kizárólag a bérfőzető háztartásában való személyes fogyasztás céljára szolgálhat, kivéve, ha az a (2) bekezdés szerint kerül értékesítésre. (2) A bérfőzető a bérfőzött párlatot a) csak az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére, vagy b)- amennyiben a bérfőzető a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet szerinti kistermelőnek minősül és megfizette a 64. § (5) bekezdés szerinti adót - palackozott kiszerelésben, zárjeggyel ellátva ba) a saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében, vagy bb) a saját gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében, a 110. § (11) bekezdés szerinti bejelentés megtételével értékesítheti. És a 110. § (11) A nem jövedéki engedélyes kereskedő alkoholterméket, bort, sört, pezsgőt, köztes alkoholterméket a külön jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, illetve közterületi értékesítés [Kertv. 2. § 14. pont], valamint vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység [Kertv. 2. § 19., illetve 29. pont] keretében is értékesíthet, ha az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz - legkésőbb az értékesítés megkezdése előtt három munkanappal - bejelenti az értékesítés helyét és időpontját, rendszeres időközönként ismétlődő értékesítés esetén az értékesítési napokat és az egyes napokon az értékesítés kezdő és befejező időpontját, valamint a jövedéki termék raktározására használt épület, épületrész címét (helyrajzi számát).
Január 1-jétől változott a jogszabály az értékesítés tekintetébe. Olvasd át ismételten a jogszabályt (természetesen a módosítását is), mert így nem igaz.
Már miért kellene bejelenteni, ha nem folytatsz értékesítést?
A lényeg:
"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy Csengődön működő egyszerűsített adóraktári engedélyes telephelyének jövedéki ellenőrzését végezték a napokban"
Bohos András (vám.info) a következőket írja:
"Alkoholterméket értékesítési céllal csak adóraktári engedélyes állíthat elő.
A magyar szabályok szerint a (saját felhasználásra történő) korlátozott mennyiségű otthoni párlatfőzés esetén kívül nincs lehetőség kereskedelmi céllal pálinkát előállítani. A bérfőzdében vagy otthon főzött pálinka után ugyan keletkezik adófizetési kötelezettség az engedélyezett adómentes mennyiségen felül, azonban ennek értéesítését sem engedi a jogszabály egyetlen esetet kivéve. Ez pedig a falusi vendéglátás szolgáltatás keretében itthon (háznál) értékesített pálinka mennyisége."
Magyarul olyan személynél voltak ellenőrizni, akinek volt értékesítési céllal adóraktári engedélye.
Ha nem adsz el, és nem léped át a megengedett othonfőzési mennyiséget, akkor ugyan minek kellene bármit is bejelentened?
A múltkorában írt valamelyik kolléga, hogy voltak nála ellenőrizni. Nnem volt mennyiségi túllépés, a saját gyártmányú, -talán 10-20-30?- literes főzőjét kissé megmosolyogták és kapott egy pecsétes papírt, hogy minden rendben van nála.
Nekem is sziszegtek a vendégeim a 45%-os birsre, hogy erős, pedig nem rézben főzök, hűtök, nem ecetes a cefrém és a pihentetés se lágyítja, szerintem a szeszfokot vedd lejjebb, a birs ilyen...
Gasparius
Ha már olaj mellett döntöttél, inkább a fritőzolajat (kókusz zsír) javaslom én is ami nem hajlamos arra a polimerizációra (lásd műanyag gyártás) amit barkócza is említett, gumiszerű anyag keletkezik a napraforgó olaj többszöri felmelegítése - lehűlése során. Jók a szintetikus olajok is (motorolaj), Tancsi pedig fáradtolajjal nyomja, ez a te nyitott rendszeredben talán büdös lenne, de ki tudja...
Ha a fórumba hosszú választ írsz, akkor túllépsz egy bizonyos időtartamot, amit a fórum motor nem visel el, és nem küldi el a válaszod, hanem tiszta lapot ad. Ilyenkor elküldés előtt Ctrl+C-vel tedd a vágólapra a munkádat és a tiszta lapra Ctrl+V-vel visszakapod, nem szivat meg az index máskor.
Ha ilyen későn főzted ki minden bizonnyal ecetes volt némileg a cefre, ez a főzésnél reakcióba lép a rézzel, és a rézionok visszaköszönnek karcosság képében a páleszban. Ioncserélő segíthet rajta némileg. Simulni is fog. Én kifőztem kéthetes korában, és frissen sem volt karcos, igaz ioncserélőn átengedtem. Picit karcosabbnak tűnik mint más párlatok nekem is a birs, mert 5 % cukkerrel küldtem meg a cefrét, szerintem soha nem lesz olyan mint a cukor nélküli (kajszi, szilva őszib. ...) pálinkáim, de ennek ellenére sem mondanám karcosnak, csak nem annyira "simának". A kozmaolajok nem karcosságot okoznak, hanem "nehéz, kellemetlen" mellékízeket.
Avasodáshoz annyit, hogy mintha valahol azt olvastam volna, hogy a réz katalizálja a növényi olajok avasodását. Vagyis étolaj, mint hőközlő közeg inkább rozsdamentesbe való. Talán a kókuszolaj (fritőzolaj) kivétel. Utána kéne nézni, hogy tényleg így van-e.
A festékek (egy típusának) a gyantáját pedig tényleg úgy készítik, hogy főzik a növényi olajat, aztán az egy idő után begélesedik, besűrűsödik, és gyanta lesz belőle. Mindenképpen telített (kettős kötések nélküli) olaj kéne hőközlőnek.
...nem olyan egyszerű ám azt jól kivitelezni, mert kívül és belül is tized mm pontosnak kell lennie, különben csak belecsurog a forraszanyag...szóval elég "pöcsölős"...
Vízcsepp nem csöppent még bele sehonnan, a pára, ami lecsorog, elpárolog, ami elő szokott fordulni, hogy ha van komolyabb felhabzás, a sisak és az üst találkozásánál egyszer csak egy pontból szivárogni kezd.
Ha ez belefolyik az olajba, ha nem venném is előtte észre, bundáskenyér sütéses hangot ad :-)
Na ilyenkor jön az, hogy sálat tekerek a nyakára, ami ott is marad addig, amíg a habzás nem csillapszik, ez kb 30 perc szokott lenni.
Ez a lecsorgás jelenség 10 főzésből 1-2 alkalommal esik meg.
Ne foglalkozz velük, az irigység beszél belőlük. :-) Csak az étolajat ne tetted volna bele. Majd írd meg mikor kezd avasodni, kocsonyásodni mert szerintem ez be fog következni.
...Rudikám ne rinyálj már...amit leírtál alább, az teljesen jó a lágyforrasztáshoz, hiszen ólommentes...de többnyire már
csak ezt árulják...az ónból semmi káros nem oldódik ki, csak arra vigyázz, hogy ha lánggal forrasztasz, nehogy gyantás legyen az ón, mint az elektronikában használatos, mert attól tiszta dzsuva lesz az egész...amit a finom bádogos munkához
használnak, vagy a víz-fűtésszerelők, az a jó...1.5-2mm vastaggal már szépen lehet dolgozni...
Na, ilyen nincs, írtam egy hosszú választ, de elveszett, ezért most lerövidítem.
Tehát a képen látható műszer nagyon bejött, sokféleképpen próbáltam meg megakadályozni a leégést, nem sikerült.
Aztán megcsináltam ezt az edényt méretre úgy, hogy a legközelebbi ponton is 2-3 cm hőközlő folyadék veszi körbe az üstöt.
Vízzel nem működött, mert nem zárt.
Olajjal működik, sima étolaj, nem büdös, halk, megbízható, a hőfokot figyelni kell és a hőtágulásra számíiatni kell., 140 fokig megy fel a hőmérséklete, de a főzés legnagyobb részében a 115-120 fok elegendő.
A külső edény acél, én hegesztettem, 2 mm-es az oldalfala, a feneke 4.
Hőálló feketével lefújva, pár ezer Ft-ból megvan.
Különlegessége, hogy egy gömbalak merül egy hengeralakba, a gömbalak miatt a cefre áramoltatása más, mint a mindennapi duplafalú üstöknél, ahol ugye két hengeralak van.
Főtt már benne lekvár (szilva, barack), paradicsom, 6-8 órán keresztül, kevergetés nélkül, leégés nélkül.
Amit a peremnél látsz körben, az egy hajlított hőálló szilikon cső, hogy ne legyen a párolgás nagy, meg ne essen bele semmi a forró olajba.
örülök, hogy előkerült a pálinkafőző vásárlás, én is most akarok venni egyet.
amiben eddig gondolkodtam az egy 30 literes duplafalu volt ebből a típusból. viszont ezen a képen elgondolkodtam, 80 e ft különbözetért megérné házilag duplafalusítani, gondolom az, hogy a külső nem vörösréz, hanem csak egy fazék a párlat minőségét nem befolyásolja, csak esztétikai kérdés. egyrészt az a kérdésem, hogy a fazék és a belerakott főző közötti tömítés hogyan működik (gondolom kell, meg egy világoskék valamit látok is)? a másik meg, ha ez a megoldás működik, érdemes-e a felszabaduló forrást mondjuk egy aromatornyosra fordítani, és azt duplafalúsítani?
...szívom magamba a Wéber kastély, gyönyörű ősfás parkjának a jó levegőjét...
...nagyon helyes kis főzde ez a Brill, ügyesen használták fel a kapott pénzt...amin igazán meglepődtem, az a "zöldséges"
szortimentjük...a sütőtöktől kezdve, a paradicsom, sárgarépa, cékla, zeller, medvehagyma és mindenféle egyéb zöldségből láttam ott pálinkás üvegeket...