Én így tárolom,a "maradékot" egy egy "fosztogatós" hétvége után :) a gyerkőcök elvitték a többit világgá,azt tárolják ők :) az üvegekben(2.5 literes,és 4200 ml -es) kockatészta a dobozban szélesmetélt,az 25 literes és közelebről,mert szerintem jól is mutat :)
Hidd el megéri,amikor látod az arcokon a munkád "eredményét" na ez az amit nem lehet megunni,azok a "kajakómás" arcok,na az minden pénzt-munkát megér. Én ezért (is) csinálom lassan 30 éve :)
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Már látom, hogy műanyagdobozok tömege a következő beruházás. Közben jártam a nővéremnél, nála is láttam egy bizonyos tipusú dobozt erre a célra. A nagy befőttes üveg nagyon jó tipp, úgysem tudtam eddig, hogy mire használjam őket, kovászolni legfeljebb a káposztát kovászolom ekkorában.
Hosszú évek után újra van saját tojásom, ősztől komolyabb mennyiségeket szándékozom készíteni.
Bizony a kisasszony nagyon segítőkész (tulságosan is! )
Az előző képen "sajna" nem én vagyok,Ő a legkisebb gyermekem (19 éves lányom),van még rajta kívül 3 nagyobb csemetém.....és a tésztát Én bizony" nagyban nyomom"nagy a család a baráti kör akik nemcsak ajándékba viszik szívesen a tésztát,hanem sokszor meglepnek pár kiló liszttel,és jó pár tojással,hogy gyúrjak már nekik tésztát (imádom csinálni,és Ők ezt tudják)
A tárolást Én nagy 4-5 literes befőttes üvegekben oldom meg (kockatészta,gyufatészta) a "szálasakat lebbencset, a tescóból vett óriási dobozokban,földtől a plafonig egymásra pakolva.
Ne aggódj egy cseppet sem a -nem 10 tojásos tészta miatt-
tapasztalatból mondom,hogy például a spagetti tészta"nem jó" ha sok tojással készül,attól nagyon"nehéz" lesz a tészta,a kocka viszont nekem csak igy képzelhető el,a lebbencset 7-8 tojással készítem,és nem tojáshiány miatt ( tanyán lakunk,százával vannak tyúkjaim,és kacsák) sok-sok éve már hogy nem vettem tésztát boltból,sem én sem a család,nekem a tésztakészítés,hogy ugy mondjam a káros szenvedélyem :)
A lisztről annyit,hogy Én! már mindent kipróbáltam,a "szegényebb időkben"olcsó nevenincs lisztekkel,amik között éppen úgy volt jó minőségű,mint a "gazdagabb idők,adjuk meg a módját lisztjei" között minősíthetetlen lisztek is
Nagyon régóta egy ,nem túl közeli malomból (kisvállalkozás)hozom a lisztet,havonta több tíz kilót,és kitűnő minőséggel látnak el a mai napig,volt már olyan hogy csak telefonálnom kellett,és külön nekem,a közeli városba,a bolti szállítmánnyal elküldték a kért mennyiséget,csak a bolthoz kellett mennem érte.
Kívánok mindenkinek sok sikert ehhez a nemes feladathoz,mert mindegy miből csináljuk,az akkor is a legjobb hiszen benne van valami ami a boltiban sosem lesz!!! A Szeretet,az ember szívéből!!!!
Én itt rettegve szólalok meg, mert minden voltam, csak fehér ember nem, mert hogy én a liszthez vizet is adok.
De a lényeg: szép nagy műanyag dobozokat lehet kapni, abba nem megy bele a moly. (Ha csak már a lisztben nem volt benne a petéje, de az egy félnapos fagyasztással -20 fokon megoldható) Mert a gríz bizony nagyon sokszor a leg gondosabb csomagolásnál is sokszor eleve petékkel fertőzött.
Nagyon kicsi a spájzom, ezért pakolászok állandóan. Ennek kapcsán merült fel bennem a kérdés: ti miben tároljátok az elkészült tésztákat? A levestészta-kockatészta nem gond, az mehet zacskóba is, de a laska-lebbencs-spagetti törékeny. Eddig dobozokban tartottam, de rengeteg helyet foglal, és a papírdobozban sajnos ugyanúgy megtalálja az élelmiszermoly, lisztbogár, mint az anyukám által annak idején használt vászonzsákban.
A lényeg lemaradt!!!! A következő generáció,elsőszülött unokám,aki nem szeret enni :( A konyhánk éppen felújjítás alatt.........,kiszorultunk a garázsba :( Hát jó gyurkálást mindenkinek :) és sok sok szép sárga tésztát :)
Bees mami vagyok ,alias Zsuzsa,4 gyermek anyukája,és, 2 és fél unoka nagymamája.
Nagyon szeretek gyúrni,a családom kitiltotta a bolti tésztát ,már jó régen az asztalról,szinte csak házitésztát eszünk(nem keveset) én csak és kizárólag tisztán tojásból készítem,igy tanultam nagymamámtól,azóta is igy készítem,van egy Ampia tipusú 28 éves tésztagépem,ami már megette a kenyere javát,de mai napig tökéletesen működik.
(amit beidéztél, ott egy kukk nem volt arról, hogy a tojásban zselatin lenne. Csak te szépen egymás mellé tettél két féligazságot, és úgy próbáltad láttatni, hogy az összeáll egy egész igazsággá.
Akkor nagyon sok parasztvakítással tudnálak traktálni, dehát semmi értelme!
Én úgy vagyok vele, ha valamit nem tudok, - ez nem szégyen, - utánanézek.
Van számítógéped, internet, olvasni tudsz, szedd össze az anyagot és olyan tésztát gyúrj, amilyen jól esik, én minden lelkiismeretfurdalás nélkül megeszem a disznósajtot is.
Majdnem két hét eltelt úgy, hogy a kutya erre nem nézett, majd leleplezted a parasztvakítást :) Ami ugyan erősen OFF, de azért felmelegítetted :) Ezért kérdeztem, hogy felébredtél-e? :D
Szerintem hagyjuk. Ha a tojás tartalmaz zselatint, akkor a tészta is, amibe belekeverik, bár abszolut semmi jelentősége nincs a dolognak.
Ne gyűlölködj csak azért, mert másnak más a véleménye.
Nekem van egy eredeti KODAK fényképezőgépem, nem olcsón vettem.
Évekkel később vettem észre, - nagyítóval, - a miniatűr feliratot: MADE IN CHINA
Ennyit a hitelességről.
Lehet, hogy elkötelezett vagy Olaszország irányában, de hidd el, ma már a hitelesség erősen megkérdőjelezhető.
Nem ismerem a Barilla céget, azt sem tudom mit gyárt, de nagyon sokszor tapasztaltam már hitelességet megkérdőjelezehő dolgot.
Egyébként a tojásban is van zselatin, vagy csontenyv, mindegy minek nevezzük.
Nekem például soha nincsen bűntudatom sem a marhahúsleves, sem a tíztojásos, sem a két tojásos tészta evés közben.
A hitelességről csak egy közeli tapasztalat: Vettem egy láncfűrészt, - olcsón, - amiről megmondták, hogy kínai, bár német gyártói cimke volt rajta.
Elmegyek az egyik ORSZÁGOS, jól ismert bevásárlóközpontba, ott pontosan ugyanazt árulják, HÁROMSZOROS áron! Ugyanaz a német cimke van rajta.
Itthon meg találtam egy honlapot, ahol kimondottan kínai kisgépek alkatrészeit árulják, azt is hírdetik, hogy kínai alkatrészek, pontosan megegyeznek mind az általam vásárolt, mind a bevásárlóközpontban látott láncfűrész alkatrészeivel. (Miután műszaki vagyok, nekem az azonosság megállapítása nem okozott problémát)
Csak ennyit a hitelességről!!
Mérgelődni meg ne mérgelődj, mert szép az élet, addig örülj minden pillanatának amíg lehet.
Ja, és gyúrjon mindenki olyan tésztát, amilyenhez kedve van!
Nem az itt a porbléma, ha tartalmaz ilyen cuccot egy adott élelmiszer, hanem az, ha nincs ráírva. Amúgy csak meg kell kérdezni mondjuk egy vegát, hogy mi a véleménye a zselatinról :) A nejem pl nem szokott olyan zselévackor tortára tenni, amiben van :)