Keresés

Részletes keresés

Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45444
Igy van, ok is valami hasonlo helyzetben lettek, vagy ugyanilyenben, vagy ki tudja...
Előzmény: cheereck (45437)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45443
"Nos, ha ilyen felvilágosult vagy, akkor hogyan is lehet hogy nem találod helytelennek a még több nemkívánt, vagy tudatosan létrehozott plussz szaporulatot?"

Mert en nem olvasok a gondolatokban, mint a T. topik kozonseg, igy nem tudom, hogy az emlitett kutya nemkivant es plussz. Es azt sem tudom, hogy mi lesz a szuka sorsa es azt sem, hogy mi lesz a kicsik sorsa.

Aki meg bebizonyitja Nekem, hogy a tenyesztok 5%-nal tobb pontosan koveti a teljes szaporulat 10-15 eves eletutjat, annak jovok egy nagyobb osszeggel. Es ha ezektol az emberektol sem varhatjuk el ezt, akkor egyelore nincs mirol almodozni...
Előzmény: Eni79 (45436)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45442
ezt orommel hallom...Azert szep csendesen megkerdezem,hogy mindegyik egesz pntosan tudja,mivel jar egy kolyok vagy amint szettepi az elso labtorlot,mehet isten hirevel.Vagy ha az egyik gazda nem valik be,lep valaki a helyere? En magamert nem vallalok feleloseget,egy idegenert meg foleg eloleny temaban meg annyra sem..
Előzmény: dora8808 (45441)
dora8808 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45441
csak hogy mindenkit megnyugtassak az összes kutyusnak szerető gazdi jelöltjei vannak ......és mielőtt vádaskodtok meg leszóljátok az embert kérdezzetek.......
Eni79 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45440

"Rideg tenyek, de egyik sem jogosit fel senkit arra, hogy egy kutya tulaj oromet megkerdojelezze nulla tudassal a korulmenyekrol, csak azert mert felelos gazdanak es embernek tartja magat."

 

Ez kampánybeszéd. Nem gondolhatod komolyan. Kérdéseket teszünk fel melyekre ha nem tud válaszolni, megdőlt az ideológiád.

 

Ne ítélj... Egyetértek. Azzal hogy ha ha teszelk valamit vállald a következményeit is.

Előzmény: Garfield007 (45430)
cheereck Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45439
arról ne is beszéljünk, hogy mi lesz majd akkor, amikor eljön az a nap, amikor szépen sorban elkezdik elaltatni a menhelyi kutyákat, mert nem lesz hely.... (ill. biztos van, ahol már most is csinálják) és amikor ebből botrány lesz, akkor azok lesznek ezen a legjobban felháborodva, akik előtte össze-vissza ellették a kutyájukat, és akik felelősek a sok gazdátlan kutyáért.
Előzmény: koszacica (45433)
Eni79 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45438

"snepf szavait idezve, rideg dolognak tunik, de nekem a menhelyre jutott kutyakkal kapcsolatban mar nem az jut eszembe, hogy milyen halasak egy simogatasert, hanem minel rovidebbe kell tenni a gazdatlan szenvedesuket..."

 

Nos. Akkor ez egy paradoxon. egyrészről a menhelyi kutyákról a fentiek jutnak az eszedbe, de elfogadod a gazdi örömét mert "apuka lett a kutyája"... Értem. Ergo aminek most vele örülsz, annak lesarkítva lehet hogy két év múlva a szenvedéseinek a megrövidítését szeretnéd... azért remélem érzed az ellentmondást ebben. Nincsen fekete vagy fehér, vannak speckó helyzetek , ezt értem én is, azonban az embernek legalább a saját igazolható értékrendjéhez méltóan kell élnie és tennie a dolgát. Ha nekem nem fér ez bele, akkor nem bíztatok és mentek fel senkit aki ilyen tesz. Persze vannak véletlen balesetek, bár jómagam egy labrador kan és egy szuka golden retrieverrel élek együtt , teljesen nyugodtan, ugyanis létezik egy ivartalanítási műtét, mellyel megelőzhetőek a "balesetek" is. Szerintem nem olyan nehéz ez... persze nem mindenkinek. :-(

Előzmény: Garfield007 (45434)
cheereck Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45437
ne haragudj, de azok a szopornyicában elpusztult kiskutyák is így "lettek"... csak a kedves szukagazdi nem talált nekik gazdát, és ezek után elvitte a kölyköket egy menhelyre...
Előzmény: Garfield007 (45430)
Eni79 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45436

Megfordítom a kérdést!

 

Szerinted ennek az alomnak az összes kiskutyájának a sorsáról tudni fog halálukig az alom "megcsinálója"? (értelemszerűen elvi értelemben) Felelősséget vállal értük, ha 1-2-3 év múlva visszahozzák visszaveszi és keres nekik új helyet? Ugye h nem... Sajnos sok "tenyésztő", bár ezeket nem hívom így sem teszi, nemhogy ezek a hobbialmosok...

 

"Eni ne nevetess, csak olvass vissza 2x50 hsz.-t ebben vagy barmelyik kutyas topikban, akar csak egy-egy erzelgosebb sajat hsz.-ed..."

 

Nos, tegyünk különbséget. Igen, ahogyan Peti is írja, néha hajlamosak vagyunk emberként tekinteni a kutyáinkra. Én elfogult vagyok az enyémekkel, rohadt szerencsésnek tartom magam miattuk az összes "hibájuk" ellenére. De más kérdés hogy én esetleg 3. személyként beszélek róla (bár nem szokásom), mert ők nekem társaim, vadászkutyáim és családtagjaim is egyben, mint az hogy magát a szaporulatot ruházom fel. A kutya nem maga választ, hanem ha tudatos volt a dolog akkor választanak neki "alkalmi partnert" ha szabad így fogalmaznom. Ami a tüzelés (ivarzás) végeztével már nem is "kapcsolat" ugye. Ne hasonlítsuk össze egy emberi gyermekvállalással. Az hiba lenne.

 

"Szamos allatorvos es valoban allatvedovel megaldva ezt nagyon jol tudom... A fogadokepes kereslet fogalma itt nem letezik, gondos es gondatlan gazdak es "tenyesztok" vannak."

 

Nos, ha ilyen felvilágosult vagy, akkor hogyan is lehet hogy nem találod helytelennek a még több nemkívánt, vagy tudatosan létrehozott plussz szaporulatot?

Előzmény: Garfield007 (45431)
snepf Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45435

1. Nem vontam kétségbe az örömét és nem fogom kétségbe vonni a bánatát akkor sem amikor a tőle származó kölyök az utcán végzi. (ne forduljon elő)

2. Leírtam, hogy miért, mert sok... túl sok a kutya. statisztika

3. A Retriever Rescue-söknél sem pusztulnak el a mentett, Illatosról kihozott kutyák, nem törvényszerű. Barátomnak is mentett kutyája van, inkebb lekibeteg (embereknek köszönheti) mint testi.

4. Fogalmad sincs a fegyvertartási szabályokról. Lehet támogatni a kutyamentőket. Csúsztatsz, gyarló embernek tartom magam, ezzel kezdtem első mondatom.

5. Nem ítélkeztem, mert nem szeretek, lásd előző mondatom. Nem is neki reagáltam..

 

Előzmény: Garfield007 (45430)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45434
Most itten ket csonakban evickelunk.
Felreertes ne essek, a kobor/gazdatlan/szerencsetlen kutya temaban egyetertunk...
A "veletlen alom", "tuti nem lesz gazdaja" es "hihetetlenul felelotlen tulaj" dologban nem ertek egyet.
Koszonom, jartam menhelyen, koszonom vegigasszisztaltam 5-6 kutya teljes felgyogyulasat kulonbozo eleg durva betegsegekbol, emellett reszese lehettem 6-8 kutya elaltatasanak kulonbozo, mar menthetetlen fertozesek/betegsegek miatt. Eleg jol ismerem a menhelyi kutyak sorsat.
snepf szavait idezve, rideg dolognak tunik, de nekem a menhelyre jutott kutyakkal kapcsolatban mar nem az jut eszembe, hogy milyen halasak egy simogatasert, hanem minel rovidebbe kell tenni a gazdatlan szenvedesuket...
Előzmény: Gabiiiiii (45432)
koszacica Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45433
Snepf nagyon jól összefoglalta.

Amit még hozzátennék az csak egy kis matek.
Adott több mint 1,5 millió gazdátlan, kóbor kutya ma Magyarországon - akiknek a zöme keverék.
Most született 5 keverék kutya. Tételezzük fel, h ezek közül csak 2 fog életében csak egyszer továbbszaporodni -> az ötös alomszámmal 2*5 -> 10 újabb kiskutya....ezeknek a kölykeiről meg már nem is beszélünk, de egy egyszerű hatványozással könnyű kiszámolni, és a szám elkeserítő.
Tehát egyetlen "légyott" alatt sikerült közvetve egyből 5+(10+20+40+...) kutyát gyártani.
És ez csak két kutya "műve". És sajnos nem csak ennyi van ma Magyarországon, akiket hagynak a gazdáik felelőtlenül szaporodni (több tízezer) és akkor azokról még nem beszéltünk, akiknek gazdája sincs (tehát még a kontroll lehetősége sincs meg).
Ez csak évi egy "légyott"-tal számolva -> realizálva "csak" 50 ezer kutya (és azok kölykei...ami már 100ezres nagyságrendre rúg)

Hát csak ezért.

És ha valaki azt hiszi, h ő nem felelős a menhelyen lévő kutyákért azzal azt mondaná h ő a világ forgásán kívül áll, nem része az egésznek. Pedig része és szorgos továbblendítője.
Előzmény: Garfield007 (45422)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45432

őszinténszólva én is a többiekkel értek egyet.Menj el egy menhelyre es nezz az ottani kutyak szemebe..Az ember tette azt veluk,amit tett,ok megis az eltuket adnak egy simogatasert.

Ha valaki engedi,vagy legalabbis nem akadalyozza meg a megszuletesuket,akkor elmeletileg   gondoskodnia kellene elete vegeig azokrol az elolenyekrol,akiket engedett megszuletni.Nagyon cukik a pici kutyak,de azok is felnonek egyszer es mar nem lesznek olyan kaposak az orokbefogadok koreben,mint most..Ne m ondja nekem senki,hogy egy ilyen veletlen alomban ha megszuletik 6-8 kiskutya,a gazda talal ennyi felelos es gondos gazdat,mert egyszeruen nem hiszem el.Ha csak egynek is rossz dolga lesz,mar kar volt az egeszert

Előzmény: Garfield007 (45430)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45431
"És a kulcsmondat: "ha olyan helyre kerul,mint az enyem,akkor jodolga lesz".
Ez a lényeg. Csak sajnos nagyon kevés kerül ilyen jó helyre. És félreértés ne essék, nem nézem le a keverék kutyusokat. Nekem is a retrievereim előtt azok voltak... "

Milyen infoid vannak arrol, hogy hova fognak kerulni a kicsik? Vagy csak altalanositasz?

"Ezt azt "apuka lett a kutyusom" kijelentést meg ki nem állhatom. Igen, és papást mamást is játszott a mamakutyussal, és együtt nevelik a kölyköket míg meg nem hallnak, élnek boldogan. Ááááá."

Eni ne nevetess, csak olvass vissza 2x50 hsz.-t ebben vagy barmelyik kutyas topikban, akar csak egy-egy erzelgosebb sajat hsz.-ed...

"Csak körül kellene nézni, neked is kedves Garfield, hogy mennyi gazdátlan elhagyott kutya van. Keverékek és fajtatiszták egyaránt. Ez a nagy szaporulat már régen túlnőtte a "fogadóképes" keresletet. Nagyon régen."

Szamos allatorvos es valoban allatvedovel megaldva ezt nagyon jol tudom... A fogadokepes kereslet fogalma itt nem letezik, gondos es gondatlan gazdak es "tenyesztok" vannak.

"Kedves Garfield, gondolkozz el ezen."

Koszonom a tanacsot, elgondolkozom rajta...

Előzmény: Eni79 (45429)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45430
"Hogy maga a pároztatás ésszerű volt-e vagy sem ez egy más kérdés."

Mas kerdes, de errol szol a tortenet, amiert felvontam a szemoldokom. Nem erzem, hogy barkinek joga lenne itelni ennyi info alapjan es ketsegbe vonni a gazda oromet.
Ertem en, hogy az itt megtalalhato kemenymag szigoru mindenkivel, de azert...

"A kutyabarát, hobbykutyás akinek a kutya a szeretetének tárgya, az nem kis kutyákat "csinál" , hanem magához vesz olyen elhagyott nehéz sorsú kutyákat, akiket mások nem túl átgondoltan "csináltak"."

Peldaul olyan kutyakat, amiket par het/honap utan szopornyicaval, parvoval elbucsuztat. Akkor mar inkabb egy ilyen "balkezrol" jott retriver keverek.
A "tultermelesert" alapvetoen nem azok a bunosok, akik orulnek annak, hogy a kanjuk apuka lett es nemzett 5 kolykot, akiknek akar jo gazdat is talalhat a boldog tulaj.
Azok a kutyagyarak, ahol szukankent evi ket kolykezessel gyartjak a kutyakat sokkal inkabb tehetnek a most kialakult helyzetert. Es meg mennyi egyeb ok van...

"Lehet, hogy rideg dolog ezt így leírni, de a kutyáknak ... akiket szeretünk .. ez válna előnyére."

A rideg dolog azt leirni, hogy bizonyos kutyakhoz fegyvertartasi kellene, bizonyos kutyakat csak engedellyel szabadna tenyeszteni es meg az is rideg teny, hogy a kobor/gazdatlan kutyak begyujteset es kezeleset is sokkal szervezettebben kellene megoldani... Rideg tenyek, de egyik sem jogosit fel senkit arra, hogy egy kutya tulaj oromet megkerdojelezze nulla tudassal a korulmenyekrol, csak azert mert felelos gazdanak es embernek tartja magat.

"ne ítélj, hogy ne ítéltess"
Előzmény: snepf (45428)
Eni79 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45429

Szia!

 

 

És a kulcsmondat: "ha olyan helyre kerul,mint az enyem,akkor jodolga lesz".

Ez a lényeg. Csak sajnos nagyon kevés kerül ilyen jó helyre. És félreértés ne essék, nem nézem le a keverék kutyusokat. Nekem is a retrievereim előtt azok voltak...

 

Csak körül kellene nézni, neked is kedves Garfield, hogy mennyi gazdátlan elhagyott kutya van. Keverékek és fajtatiszták egyaránt. Ez a nagy szaporulat már régen túlnőtte a "fogadóképes" keresletet. Nagyon régen.

 

Ezt azt "apuka lett a kutyusom" kijelentést meg ki nem állhatom. Igen, és papást mamást is játszott a mamakutyussal, és együtt nevelik a kölyköket míg meg nem hallnak, élnek boldogan. Ááááá.

 

Emberek! Háziasítottuk a kutyát, domesztikáltuk, magunk mellé állítottuk, használjuk, funkcionálisan sok mindenre.

Tőlünk függ. Mi adunk neki enni, mi ápoljuk ha beteg, mi képezzük, szocializáljuk, felelősek vagyunk érte. Velünk, és nekünk dolgozik, legyen az vadászat, agility, örző-védő, vagy másegyéb.

 

Hiszem, hogy egy ember nem tudja megoldani a gondokat, de ha már mindenki csak a saját kutyáját óvná a nemkívánt szaporulattól , rövid időn belül fejlődésnek indulna a világ. Elnézést a kifejezésért, de ezek a "Buksi almok" csak tovább rombolják az amúgy sem rózsás helyzetet. És nem hiszem el, hogy valaki aki nem "regisztrál", az nyomon tudja követni az általa lehozott alom/almok összes tagjának sorsának az alakulását 10-15 éven keresztül, ha esetleg annak úgy alakul a sorsa akkor magához veszi újra és gondoskodik róla, ráadásul ha a szaporulat nak is lesz szaporulata, akkor ez a gond hatványozottan nő...

 

Kedves Garfield, gondolkozz el ezen.

Előzmény: Gabiiiiii (45427)
snepf Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45428

A baj az hogy emberi érzéseket vetítünk ki a kutyára.. persze erre hajlamosak vagyunk , én is.

A kan nem "Apuka" lett, hanem egy pároztatásból kölykei születtek. Hogy maga a pároztatás ésszerű volt-e vagy sem ez egy más kérdés. A statisztikai adatok alapján nem, mert túl sok kutya van és egyre nagyobb gondot okoz a kutyák tartása és nevelése, nem beszélve arról, hogy egyre inkább törekszik egy gondos gazda erején felül is mindent megadni a kutyájának. Arról ne beszéljünk aki nem ilyen kutyabarát.

A kutyabarát, hobbykutyás akinek a kutya a szeretetének tárgya, az nem kis kutyákat "csinál" , hanem magához vesz olyen elhagyott nehéz sorsú kutyákat, akiket mások nem túl átgondoltan "csináltak".

Lehet, hogy rideg dolog ezt így leírni, de a kutyáknak ... akiket szeretünk .. ez válna előnyére.

Előzmény: Garfield007 (45426)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45427
ha olyan helyre kerul,mint az enyem,akkor jodolga lesz.De szerenytelenseg nelkul allithatom,hogy keves olyan jo hely van egy retriever kevereknek,mint nalam:)
Előzmény: cheereck (45423)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45426
Es?
Előzmény: cheereck (45425)
cheereck Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45425
de, azt, hogy az apuka golden, az anyuka meg golden keverék.
Előzmény: Garfield007 (45424)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45424
Ebbol a hirbol ti mit szurtetek le? Mert sem a gazdakrol, sem a kutyakrol semmit nem tudtok...
Előzmény: cheereck (45423)
cheereck Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45423
nézd meg, hány gazdátlan retriever és keverék kutya van, és rájössz.
Előzmény: Garfield007 (45422)
Garfield007 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45422
Es ez miert is olyan rossz?
Előzmény: koszacica (45419)
snepf Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45421

"....az anya kutyus golden keverék de a kiskutyák nagyon édesek"

 

remélem tenyészszemlén nem lesz kötelező kóstolni is a kutyákat :D

koszacica Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45420
A környéken és vonzáskörzetében plakátoltatok?
Előzmény: Beubabu (45416)
koszacica Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45419
És ez miért is olyan jó???? :o/
Előzmény: dora8808 (45410)
dora8808 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45418
bocsi a kép lemaradt1 napos
dora8808 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45417
sziasztok

Ma megnéztem Döncikém gyerkőceit:) szám szerint 5...az anya kutyus golden keverék de a kiskutyák nagyon édesek...1 képet hoztam is ahol anyukájához bújik az egyik manó...:)
Beubabu Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45416

Sziasztok! December 24-én találtunk egy labrador szukát, aki szeretne egy jó gazdit. Bp-en, Árpádföldön a Malomdomb környékén kóborolt, koszosan, büdösen és nagyon éhesen. Hazavittük megfürdettük és megetettük. Nagyon kedves bújós. Mindenkinek nagyon örül és a gyerekekkel imád játszani; kutyákkal igazi bohóccá válik; kitűnő házőrzőnek is bizonyult. Neveletlen (ez nem az ő hibája), de gyorsan és könnyen tanul. Nem válogatós, mindent megeszik és lassan már nem látszódnak ki annyira a bordái... A fajtamentők nem foglalkoznak vele, mert szerintük nem fajtatiszta. Lehetséges, hogy keverék, nem értek a labradorokhoz, de arra hasonlít a legjobban. Az alábbi linken képek vannak róla: http://picasaweb.google.hu/Bejjaasszony/Gazdikereso#
Kora: 1-1,5 év. Microchip: nincs. Tetoválás nincs. A kutyusról nálam lehet érdeklődni, mert ideiglenesen nálam van, de sajna sokáig már nem tud maradni, mert már van 2 kutyám és az egyik sajnos szívbeteg. A számom: 06-20 333-3593, e-mail: bejjaasszony@gmail.com

koszacica Creative Commons License 2010.01.06 0 0 45415
H mit adjál neki azt nem tudom viszont h hova vidd el azt tudok ajánlani, mivel több mint 2 hetes sántítás és fájdalomcsillapítóra sem múlik, az szerintem igen komoly dolog - az nem sima rándulás.

Dr. Zsoldos László
http://www.primavetrendelo.hu/allatorvosaink.htm

Specialista, barátnőm kutyájának a lábát gyönyörűen rendbe hozta.
Vidd el, megéri!
Előzmény: Tapi&Maya (45408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!