Keresés

Részletes keresés

nettomazsola Creative Commons License 2008.06.24 0 0 125
en 88-ban jöttem, 26 evesen, 3 kicsi gyerekkel. soha egyetlen pillanatra sem bantam meg.
Előzmény: exe2 (122)
riki15 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 124

Èn 13 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. Soha nem éreztették velem a kollégáim, hogy külföldi vagyok. Szerintem ez munkahelyek és emberek kérdése is. Meg persze azon is múlik, ki mennyire "nyitott" más emberek felé. Mi egy 7 emeletes házban lakunk ahol inkább a kutyás szomszédokkal vagyunk beszélö viszonyban. A többiekkel csak köszönöben. Néhány szomszéd viszont akkora bunkó, hogy inkább átesik az emberen de akkor sem köszön. Ilyenek pedig szerintem minden városban vannak. Ezekkel nem kell foglalkozni és kész! :-)

Előzmény: exe2 (122)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.24 0 0 123

Az elözö munkahelyem nagyon multinacionális volt - sok magyar, lengyel, horvát, francia, stb, söööt, még perzsa kolléga is volt. Ott jobban kitünt, hogy az osztrákok egymás között jobban elvoltak (ez mondjuk az összes nemzetre igaz volt - én is szívesebben mentem magyarokkal ebédelni).

Most egy kisebb cégnél vagyok, kb 20 osztrák, ketten vagyunk külföldiek. Kezdetben nehezen nyitottak felénk, de nagyon hamar megtört a jég, meg merem kockáztatni, hogy teljesen elfogadtak.

A szomszédolás nálunk sem kisvárosi, vidéki társasházban, sem pedig itt, a város közepén nem volt jellemzö. Köszönünk, esetleg átvesszük a másik csomagját, ha épp nincs itthon, és semmi több.

Előzmény: exe2 (122)
exe2 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 122

Sziasztok!

 

Teljesen egyetértek mindenkivel ami a két város összehasonlításából lejött.

Sajnos nekünk is vén fejjel kellett rájönnünk, hogy nem kell itt maradnunk.

84-ben és 87-ben is mehettünk volna, de akkor még fiatalon úgy gondoltuk, hogy megváltjuk a világot. Hát rá kellett jönnün k, hogy nem lehetséges :(

 

A bratyizásról meg annyit,hogy mi is pesten éltünk 10 éve költöztünk ki ebbe a kisvárosba és tényleg mindenki azt hiszi ismerős, ismeretlen, hogy együtt őrzitük a libát :) Mikor pedig már 3x-ra sem tegeződtem le akivel nem akartam, akkor meg azt mondták rám, hogy de fent hordja az orrát a"büdös pesti". Holott nem, csak éppen megválogatom azt a kevés barátot akit lehet.

 

Akkor kérdezek: munkahelyi légkör milyen a külföldiekkel kapcsolatban? A kinti barátaink azt mondják, hogy hosszú idő míg elfogacnak valakit de utána az utolsó falat kenyerüket is odaadják.

Ezt kérdezem a lakókörnyezetre is. Bár ha jól látom inkább lakásban laktok a legtöbben és ott nehezebb kialakítani a szomszédokkal a jó/rossz viszonyt.

Erről is írhatnátok egy pár sort.

 

Előzmény: HelLopez (121)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.24 0 0 121

Teljesen igazad van - ahogy átlépem a határt Ausztria felé, megszáll a nyugalom.

Pedig én sem várok el sokat, csak, hogy köszönjenek, ha belépek vásárolni (és NE "hellóval", mert nem öriztünk együtt libát...), és elözékenyek legyenek.

Itt ezt megkapom.

 

Engem Pesten a kutyakaki összeszedéséért néztek többször hülyének...

Előzmény: nettomazsola (120)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.24 0 0 120
sajnos az EU nyitas az a becsi közbiztonsagnak se tett jot. tisztaban vagyok vele, h bunkosag ilyet mondani, de igy van.
engem delelött 11h-kor akartak a Währingeren megkeselni, mert egy idös hazaspart figyelmeztettem, h egy hülye mesenek ne döljenek be es ne adjak oda a mar kezükben levö 50€-t...

20 eve elek itt (Austria es 17 eve Becs), de mar az elejen is mindig egy megkönnyebüles volt mikor Mo-rol visszajöttem, pedig akkor meg böven "hazamentem".

mar sok eve csak a baratok miatt megyek evente 2x 3x, de BP mar eleg az emlekeimben es kepeslapon ... borzalmas.

de fantasztikusan KELLEMES meglepetes volt a Balaton tavaly (elötte 20 evig nem voltam), Kecskemet egy csudaszep, elhetö, modern kisvaros lett, es ezt hallom több magyar varoskarol.
nem tudom ez a BP miert pusztult ennyire le? iszonyat.
aki ott lakik az eszre sem veszi, en meg inkabb nem mondok semmit, mert megsertödnek.

egyszer vegigfotoztam az Andrassy utat. mindenki olyan büszke ra. tenyleg gyönyörü hazak, egy csodalatos sugarut lehetne, de szerintem meg haborus serüleseket lehet latni, iszonyatos allapotban vannak az epületek.

de tenyleg nem is ez bant, hanem a sok idegbeteg ember, mindenki olyan nyomott, feszült, rohan, mindenhol mocsok, a szemetszelektalasert a mai napig kiröhögnek! hülyenek neznek ha köszönök egy boltban ... meg ilyenek.

a vezetesi kulturarol nem is beszelve. ..
en pl itt megszoktam, h zebran körültekintes nelkül at lehet menni, de BP-en az egy kamikaze akcio.

egyebkent ez nem csak Magyarorszag. voltam eleg helyen az utobbi evekben, de azt a kulturalt, tartozkodo, kellemes stilust ami itt a boltokban, utakon van sehol nem tapasztaltam.
nincs ra igenyem, h bratyizzon vki velem a BILLAban, de köszönjön es ha barmit kerdek azonnal udvariasan valaszoljon. es ezt itt 99% meg is kapom.

mindig tudtam, h Becs a vilag (egyik) legjobb helye, de el kellett kicsit mennem, h ez tudatosodjon.

Előzmény: exe2 (119)
exe2 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 119

Szia!

Hát ne is gyertek. Mi ugyan Pest mellett lakunk egy kisvárosban, de nagyon utálunk már itt mindent. Egyszerűen nincs meg az élhetőség már Mo-on :(

Pestről nem is beszélve. Néha felmegyek egyet nézelődni vásárolgatni vonattal és ugye ott meg tömegközlekedéssel. Hát mindig elcsodálkozom, hogy tudnak ott élni emberek. Büdös, köszos minden épp tegnap mutatta a tv, hogy szatírt fogtak a rendőrök :( Fogdosta a nőket meg lehúzta a felsőjüket és megharapta a mellüket.............. Meg ősszel volt, hogy egy román 11 éves gyerek fosztogatta a járókelőket sötétedés után és hiába fogták el, nem tudták kitoloncolni. Még riportot is csináltak vele, mindenki félt tőle?! 11 éves gyerek!

 

A szívedben úgy is magyar vagy, hogy hol lakik az ember? Ahol meg tud élni és szívesen lakik.

 

 

Előzmény: HelLopez (118)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.23 0 0 118

Hmm... Nálam 4 év. Nem mennék Pestre.

Előzmény: exe2 (117)
exe2 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 117

Szia!

A Remax ingatlanosa. Köszi a másikról az infót :)

Egyébként pedig már "öregek" vagyunk, én 46 a párom 48 éves, s mi biztosan nem akarunk majd visszaköltözni Mo-ra. Egyébként szerintem ti sem, ha már 1 év után ezeket a dolgokat érzed. Képzelheted nekünk, hogy megkeseríti az életünket ez a mindennapi harc a megélhetésért. Pontosan jól írtad le, egy 4 szobás lakást 2 gyerekkel szinte már csak fenntartja az ember............. a többit hagyjuk!

 

 

Előzmény: viennatrader (115)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.23 0 0 116

Epp a hetvegen voltunk Budapesten. Semmi extra nem tortent, semmi horrotortenet, csak egy nyugodt szombati nap. Megis mikor eljottunk, mind a felesegem mind en "megkonnyebbulten" felsohajtottunk hogy vegre eljottunk. En nagyon szeretem Mo-ot, es valoszinu par ev mulva haza is koltzunk. De Becs utan Budapest egyszeruen elhetetlen szamomra.

 

Erdekes, pedig korabban olyan erzesem volt hogy hazamentem, ha Pestre utaztunk. Most inkabb olyan hogy itt vagyok otthon. De peldaul Kecskemetre, Szegedre, Szekesfehervarra vagy akar egy kisebb nyugat-magyarorszagi varosba nagyon szivesen visszamegyek.

 

En sem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi taszit Budapesten, de valami ilyesmi:

 

Az emberek eletszinvonala nem kulonbozik jelentosen az ittenitol (4 kerek 3 szoba 2 gyerek ;) ). Viszont ahhoz, hogy ezt fenntartsak, valami hihetetlen modon kell kuzdeni. Ez a gorcsos akaras pedig mindent megmergez. Ha delutan elindultam haza, biztos hogy legalabb 3-4 agressziv emberrel kerultem konfliktusba vezetes kozben. A boltban az eladotol a biztonsagi orig mindenki ideges, merev, udvariatlan. A hivatalos ugyek intezesenel az embert bunozokent, csalokent vagy egyszeruen szellemileg korlatoltkent kezelik. Ezek egyenkent is olyanok, amitol az embernek el van rontva a napja. Ha minden napra jut egy-ket ilyen elmeny akkor folyamatosan ingerult, agressziv lesz az ember. Es a vegen semmiben nem kulonbozik az elobb emlitett eladotol vagy biztonsagi ortol. Max. en egy oltonyos bunko leszek az o szemukben...

 

Ezzel szemben itt az a kirivoan ritka, ha az ember feszult es agressziv. Mindenki elozekeny, sot megbocsato is egy bizonyos szintig, hiszen akarkinek lehet neha rossz napja. Ha viszont folyamatosan agressziv valaki, elobb-utobb jelzik neki hogy "calm down", nem kell ennyire gorcsolni. Ha ertelmes, vagy erzelmileg fogekony, akkor akar magatol is eszreveszi, illetve atragad ra a nyugodt hangulat.

 

Amikor kikoltoztunk, egy het sem telt el es "kisimultak a rancaink". Nem ertettuk a felsegemmel hogy miert. Aztan lassan rajottunk, hogy egyszeruen nyugtatolag hat Becs rank a budapesti elet-halal harc utan. Es ez nem egzisztencialis elet-halal harcot jelent, hanem egyszeruen csak a mindennapi normal eletet.

 

Mindezzel nem akarom Magyarorszagot leszolni, nem vagyok az a fajta aki 1 ev ittlet utan osztrakabb lesz az osztraknal. Egyszeruen csak Budapest most nagyon elhetetlen szerintem...

Előzmény: nettomazsola (114)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.23 0 0 115

Ugye ez meg veletlenul sem a Haiden Immobilien?

 

Ha igen akkor szerintem messzire keruld el oket...

 

Wiener-Neustadt kedvelt a kikoltozok kozott itt Becsben is. Nem csak a tomegkozlekedese jo, de ott az autopalya is, plusz az SCS (Shopping City Süd) is utba esik, ami kb. olyan mint a Budaörsi bevasarlodzsungel. Parkolni egy remalom benne, de mindent meg lehet venni ami kell...

 

Azert mielott berleti szerzodest alairtok, iskolat-ovodat is nezzetek majd a kornyeken. Mivel elovaros, ezert nagyon sok gyerekes csalad koltozik oda, igy lehet zsufoltak lesznek az oktatasi intezmenyek, es a varolista miatt akar egy evet is otthon lehetnek a kicsik, foleg ha ovodas koru is van.

Előzmény: exe2 (111)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.22 0 0 114
en BP-en a tömegközlekedesi jarmüveken uralkodo hangulaton borulok ki 3 perc alatt. azt az allando anyazast ...
meg a mindenhol szemet, mocsok, altalanos beleszaras.

de több videki varos nagyon kellemes meglepetes volt az utobbi evekben.
Előzmény: exe2 (112)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.22 0 0 113
"Egyébként teljesen megrökönyödtem a Bécs-Pozsony villamosjáraton"

??

schnellbahn, nem? az meg egyszerüen vonat. oke, inkabb olyan mint a HEV.
Előzmény: exe2 (111)
exe2 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 112

Na en ezek miatt a dolgok miatt szeretem nagyon Becset, hogy tudnak nyugodtan elni

 

Ezzel fejéntaláltad a szöget! Ez az egyik ok amiért átköltözünk! Mikor kint vagyunk a férjem olyan higgadt, nyugodt ember lesz, hogy az elején nem győztem csodálkozni és rá kellett jönnöm, hogy az itthoni környezet váltja ki belőle a "nemnormális" viselkedést. Pl. a közlekedés: itthon ha úton vagyunk állandóan a tükröt nézi, hogy ki akarja letolni :(

Vagy olyan helyre parkoljon, hogy remélhetőleg meg lesz mire visszaér de legalábbis épségben az autó.

Pont ma törték meg a lökhárítót az autónak és még egy cetlit sem hagyott, hogy bocsi.

 

 

El tudunk menni sétálni nyugodtan, tisztaság, rend van szinte mindenhol. Szépek virágosak az utcák a kertek, nem lopják el a házad elől a virágodat stb.

 

Mi itthon a saját pénzünkön leaszfaltoztattuk az uttest/járdát (nincs járda, ezért van egyben) mert üzletünk van a háznál, hogy a kedves vásárlóknak ne kelljen a sárba kiszállni az autóból. 1 héten belül itt volt az önkormányzat, az útkezelő stb. Feljelentettek minket, hogy elzárjuk az utat a gyalogosok elől. Ez azt jelentette, hogy az út 2 végébe virágládákat vettünk, beültettük virággal, hogy szép legyen. Na azt el kellett tüntetni, az aszfalt maradhatott. Szóval nálunk ilyen helyzet van.

 

üdv. exe

Előzmény: viennatrader (110)
exe2 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 111

Szia!

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

Egyébként a 80 €/hó gázfűtés az nulla a mo-ihoz képest. Itt 40 eFt alatt már nem jön ki egy havi fűtés egy átlag 50 nm-es lakásra, úgyhogy akkor mégis csak olcsóbb kint :)

 

Találtunk egy magyar ingatlanost Eisenstadt-ban. 15-e környékén meglátogatjuk a kollégát, remélem bővebb felvilágosítást tud adni cs.ház ügyben :)

 

Még az utazással kapcsolatban írtam, hogy van egy nagyon szép kis ház Oberwart-ban. Ez azért tetszik mert nagyon közel van Wiener Neustadt-hoz. Pl. itt néztem meg a távolsági busz közlekedését és örömmel tapasztaltam, hogy reggel és este fél óránként jár és 25 perc a menetideje, sőt este 4 és 6 között van olyan, hogy 2 percenként indul "hazafelé" persze más célállomással, de akkor is! Mi meg 20 km-re lakunk Bp-től és 40 perc a vonat és 50 a busz mire b eérek vele :(

 

Egyébként teljesen megrökönyödtem a Bécs-Pozsony villamosjáraton :)

 

A tömegközlekedésre nincsen semmi panaszom :)

 

köszi exe

 

 

 

 

Előzmény: viennatrader (83)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.17 0 0 110

Nah ja, bunko emberek ellen nincs vedooltas sajnos :(

 

Ha valaszthatnek a Beagle es a Bunko ember kozott en is inkabb az elobbivel vasarolnek egyutt :))

 

Viszont az megintcsak ngyon erdekes, hogy milyen higgadtan es nyugodtan kezelik az eladok a konfliktusokat a boltokban. Egyaltalan az, hogy gyakorlatilag nicsenek konfliktusok, mar az is udito Budapesttel osszehasonlitva. Nem kell egy arucsere miatt koromszakadtaig jogokhoz ragaszkodni, mert termeszetes hogy visszaviszel valamit es kicserelteted.

 

Ha viszont megis konfliktus van, akkor teljesen higgadtan megkerik a vasarlot hogy vagy fejezze be, vagy setaljon egyet, es ha lenyugodott menyjen vissza es beszeljek meg emberi modon. Vagy ugyanez tomegkozlekedesen. Nem veszekszik, csak megall es megkeri hogy szalljon le, mert addig sehova. Ha megis tovabb megy a hiszti, akkor majd a rendorok megnyugtatjak...

 

Na en ezek miatt a dolgok miatt szeretem nagyon Becset, hogy tudnak nyugodtan elni, nem gorcsolni, es nem is engedik meg senkinek hogy ebben megakadalyozza oket.

 

Kiveve a metroajton valo betolakodas, de egy kivetel mindenben kell hogy legyen...

Előzmény: HelLopez (109)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.17 0 0 109

Szerintem mindenki maga dönti el, viszi-e a kutyát magával vagy sem - nekem a legfontosabb, hogy ELFOGADOM, ha valaki nem szereti a kutyákat, nem szeretné, hogy a közelébe menjen, vagy szereti öket, de ezt túlzottnak tartja. Mint ahogy azt is elfogadom, amikor simogatásért rohamoznak meg bennünket.

 

Felesleges ezen vitázni, kinek a pap, kinek a papné, csak férjünk meg egymás mellett kutyások és nem kutyások.

 

Abban, nettomazsolának igazat kell adnom, hogy a kutyás balesetek otthon, ált. háznál "elvadult", kiegyensúlyozatlan kutyák esetében történnek.

 

Hogy egy valódi példát hozzak (ok, egy beagle sosem haraphat, nem mutathat se ember se állat felé agressziót, mert kifejezetten így tenyésztették, hogy a falkában agressziót mutató egyedeket szelektálták ki): ruhásbolt, én a sorban a kutya 50 cme-re fekszik mellettem a sor végén. Hölgy babakocsival érkezik, LÀTTA a kutyát. Rátolta a babakocsit a pórázra. A kutya annyit tett, hogy felállt, mire a gyereke elkezdett üvölteni. Bocsánatot kértem, és eljöttünk onnan. A "hölgy" válogatott üvöltésekkel, megjegyzésekkel követett, a gyerek üvöltött... Majd panaszt tettek az eladónál. Aki sokszorosan elnézést kért a "hölgy" viselkedése miatt... Ezek után persze, távoztunk.

Kérdem én, ki zavarta itt jobban a másikat?

A kutya, aki annyit tett, hogy fektéböl felállt, vagy a gyerek, aki üvöltött?

A kérdés persze, csak költöi.

 

Előzmény: viennatrader (106)
Csikeri Creative Commons License 2008.06.17 0 0 108

Sziasztok!!! 27 éves pedagógus vagyok.Most költözöm Bécsbe, szeretnék munkát vállalni (magyar tanítás, gyermekfelügyelet).Ha tudtok,kérlek,segítsetek! Előre is köszönöm. Erika- csikeri@freemail.hu

V63 026 Creative Commons License 2008.06.17 0 0 107
Üdv Mindenkinek!

Augusztustól Bécsben fogok dolgozni, jelenleg kiadó lakást keresek - jók a leírt tippek, köszönet érte, nagyon hasznos az oldal! Ha valakinek véletlenül van tudomása privát kiadó 2-3 szobás lakásról, Bécsben vagy akár valamelyik kötött pályás tömegközlekedéssel megközelíthető külvárosban/környékbeli kisvárosban, kérem, szóljon! (e-mail: mzoli kukac dote pont hu!)

Előre is köszi! Zoli
viennatrader Creative Commons License 2008.06.17 0 0 106

Ha nem haragszol nem fogok osztrak jogszabalyokat bujni, annyira nem erdekel a tema.

 

Kutyaharapassal kapcsolatban: Orulj neki hogy meg nem tapasztaltal ilyet. Ettol meg nem urban legend, de inkabb ne bizonyitsuk tudomanyosan.

 

En tulzottnak erzem a becsiek allatmaniajat  - mondom ezt mindazzal egyutt, hogy mindigis volt kutyam-macskam, szeretem az allatokat. Ennek ellenere en nem tekintem oket egyenlonek az emberekkel. Szamomra visszas az, ha allatot kozossegi heylre beengednek, mert nem oda valo es nem veletlenul.

 

A lovakat is szeretem, ennek ellenere nem szallok fel vele a villamosra :))

 

Na de hagyjuk, latom kissebsegben vagyok ezzel a velemennyel es amugy se errol szol a topic. Nem akarnam civakodassal elrontani... 

Előzmény: nettomazsola (105)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.17 0 0 105
"olyan szabaly is van, hogy az ablakokra macskahalot kell rakni"
es ki hozta ezt a szabalyt? v ki ellenörzi?
ha menhelyröl hozol ki allatot akkor azok eleg szigoruak, de különben ...
nekem volt egyszerre 3 macskam is, de a kutyat nem erdekelte, h hogyan elnek nalam.

"A masik, amit nem tudok felfogni, hogy mindenhova beengedik a kutyakat Becsben"
hat pedig ez igy van jol!
20 ev alatt nem hallottam olyan balesetröl, h bevasarloközpontben v bankban harapott meg vkit kutya. (kutyaharapasos balestek joresze otthon csaladban törtenik ...)
szerintem mindenki el tudja dönteni, ha kutyaja "tömegallo"-e, es ha nem, akkor az olyan stress a kedves gazdanak, h inkabb nem viszi el a kutyajat magaval.

születesem ota van szinte mindig kutyam, de meg sosem hallottam, nem lattam, h egy kutya labara lepnek es ezert harap. persze, elöfordulhat, de 99%-ban "urban legend". a kutya visit egyet oszt annyi.

allatorvosbol en egy jot tudok ( de iszonyu draga) . ha komoly baj van akkor feltetlen erdemes megkeresni;

Dipl.Tzt. Dr. Herbert BURGSTALLER
1020 Wien, Vorgartenstraße 172
Tel.: +43 1 7285023

http://www.burgstaller-tierarzt.at/


Előzmény: viennatrader (99)
riki15 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 104

bevetel-orientalt, es ettol futoszalag-jellegu.

Ebben igazad van! Sajnos Sopron már nagyon el van "labancosodva" ilyen téren! Pedig az osztrákok néha nagyon zsugoriak tudnak lenni borravaló terén. Èn már láttam olyat az én fodrászomnál, hogy a vendége 50 centet (nem elírás) tett le neki az asztalára.  Nekem lesülne a bör a képemröl ennyit adni. De az más téma! A soproni szinház viszont még mindig szuper!!!! :-))

Előzmény: viennatrader (103)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.16 0 0 103

En tobbszor, tobb helyzetben is azt tapasztaltam hogy inkabb a mennyisegre mint a minosegre ment a szolgaltatas, fokent ha osztrak vendegekre epitettek (pl. honlap alapbol nemet, magyar valaszthato nyelv csak rajta, ha felhivom oket automatikusan nemetul koszon, es csak miutan magyarul mutatkozom be, valt nyelvet). Nem azt mondom hogy szintalatti a szolgaltatas, csak azt, hogy nagyon bevetel-orientalt, es ettol futoszalag-jellegu.

 

Nos en (sok osztrakkal ellentetben) ezert nem megyek el Sopronig. Ha ilyet keresek, barmelyik torok szalon produkalja ezt Becsben is :)

 

Ennek ellenere teljesen elkepzelheto hogy nem az az altalanos amit mi tapasztaltunk. De hat ezek ettol szubjektiv velemenyek, tapasztalatok.

Előzmény: riki15 (101)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.16 0 0 102

Teljesen igazad van ami az allattartas szabalyait illeti. Mentsegemre a kovetkezoket:

 

Nem azert nem mehet ki a cica, hogy ne kelljen bejelenteni. Azert nem mehet ki, mert a kislanyomat feltem hogy olyasmit kap el a cicatol ami veszelyes lehet. Igy maximum a cica kap el valamit tole... Azert nem jelentem be, mert ugysem mehet ki, es egyszeruen nincs idom es energiam vegigcsinalni egy honositasi procedurat (atmenni Mo-ra torzskonyvet es papirokat intezni, majd ugyanezt itt is). Adot igy is fizetek 50%-ot plusz AFA, igy picivel tobb nem vagna foldhoz :)

 

Ennek ellenere az lenne a korrekt, ha ugy jarnek el mint te ebben egyetertunk.

 

Ami a kutya a boltban temat illeti:

 

Szerintem ezt sokan nem merik fol megfeleloen, hogy a tomeg es a kutya milyen veszelyes kombinacio. Nagyon sokszor latok olyat, hogy szajkosar sot poraz nelkul visznek kutyakat tomegkozlekedesre, bevasarlokozpontba, stb. Nem az a baj, hogy a kutya nem idomitott es majd tuti meg fog harapni. Tomegben ohatatlanul elofordul hogy valaki veletlenul ralep a kutya labara-farkara. A kutya osztonosen azzal fog vedekezni hogy kinjaban odakap, es mar ott is a baj.

 

En pl. probalom idomitani a lanyom, hogy idegen kutyahoz nem szabad hozzanyulni, de azert a gyerek az gyerek - jo resen lenni az ilyesmivel. Nos egy parkban ez nem gond, messzirol latom hogy jon a kutya, fel vagyok keszulve hogy elkapjam a gyereket, kezenfogva odavigyem es megkerdezzuk a gazdat hogy szabad-e simogatni... De pl. egy aruhazban nem vagyok felkeszulve ra, meg a kutya se, akit egyszer csak farkanal fogva megragad egy kislany hogy gyorsan megolelgesse mielott a szigoru apuka odaerne a polc masik oldalarol es eloadas tartana illemtanbol...

 

Nekem fiatalabb koromban Golden Retreiverem volt otthon, az is egy angyalkepu kutya, a nyugdijas kosarabol ki tudta buvolni a hetvegi parizsit csak a nezesevel. Epp ezert mindig keszenletben voltam, ha nagyobb forgalomban setaltunk, hogy valaki futtaban hozza fog nyulni, csak hogy vegigsimitsa, "mert olyan cuki". Emiatt Bence rovid porazon volt, hogy ha varatlanul hozzaernek nehogy ijedteben rosszul reagaljon. Nem azert mert nem biztam meg benne, hanem mert sose lehet tudni milyen szituacio adodik. A parkban aztan futhatott kedvere...

 

Egyebkent a Beagle egy szuper valasztas, nekunk is elsoszamu eselyes volt kutya vonalon, de aztan a fenti egeszsegugyi megfontolasbol egyenlore a cica lett a befuto.

Előzmény: HelLopez (100)
riki15 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 101

Èn már sok éve Sopronba járok fodrászhoz. Soha nem volt semmi bajom, söt néha csak úgy "beestem" az üzletbe és egyböl mondták, hogy semmi gond. Idáig max. 1/2 óra volt amit bejelentkezés nélkül várnom kellett. Persze az elején több helyen is volt, hogy megkérdezték hol lakom. Erre én mindig visszakérdeztem, hogy miért, akkor más árat számitanak? :-) 

Àllatorvoshoz mi is Sopronba járunk, de nem csak az itteni árak miatt, hanem mert egy itteni "sintér" egyszer jól elkezelte a kutyánkat.

HelLopez Creative Commons License 2008.06.16 0 0 100

Pesten a Mammutban csak teszt volt.

Ok... én a másik oldal vagyok, chip + útlevél, és jön velem (igaz, nem ír farkas, "csak" egy beagle, nem az elsö kutyánk, de Bècsben ez az elsö).

Rendszeres, összes kötelezö oltás...

A chippet nagyon jó dolognak tartom, mert, persze, Nektek biztos nem az lesz a vége, hogy "megunta a gyerek a kutyát/cicát, tegyük ki", de ez még sajnos oly gyakran elöfordul.

A chip alapján meg bárki bárhol tudja, hogy kinek a kutyája/macskája, és ki vonható érte felelösségre.

Igaz ez a kóborlásra is (pl. kutyák tüzeléskor...), mégha a Ti cicátok nem is ilyen, sosem tudhatod.

Hivatalos utat járva igaz, megörülök az adminisztrációtól, de muszáj. Magam miatt. Most honosítom épp a törzskönyvet, most jelentettem be adóra (3 hónapos, és utána kötelez rá a törvény, hogy bejelentsem), mert ezt tartom normálisnak, hogy ha itt élek, akkor a kutyatartás helyi szabályait is elfogadom.

Pedig, jóval olcsóbb lett volna bejelenteni egy magyar címre, magyar törzskönyvvel, adófizetés nélkül... De én akartam, az én kötelességem és felelösségem a szabályokat betratva tartani.

Már azon is lelkiismeretfurdalásom volt, hogy egy kiállításra nem nevezhettem volna még, mert nincs osztrák törzskönyv, a magyarhoz meg magyar cím kellene, és a Züchterverband beszélt rá, hogy ugyan, adjak már valamilyen magyar címet, és akkor nem lesz próbléma...

Csak oda viszem be, ahová nincs kirakva, hogy nem lehet (vagy ha ki van rakva, hogy csak szájkosárral, akkor azt is tiszteletben tartom, és nem megyünk be, mert olyanunk még nincs).

Veszek neki a metróra jegyet (megkérdem, feljöhet-e szájkosár nélkül a korára való tekintettel), biztos nem annyira szimpatikus Neked, de jön velem vásárolni, bankba, étterembe stb...

Előzmény: viennatrader (99)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.16 0 0 99

Hat allatorvos fronton nekem marad Mo.

 

Itt valami nagyon durva az adminisztracio amivel egyutt jar. Nekem gyerekkoromtol kezdve mindig volt kutyam-macskam, de amit az osztrakok allattartas neven csinalnak az valami megdobbento szamomra.

 

Van egy cicank, pontosabban a kislanyomnak van egy cicaja amit mi etetunk-gondozunk :)

 

Itt csippeltetni, rendszeresen oltatni minden egzotikus elmebaj ellen, allatorvossal konzultaltatni kell(ene). egyszer elbeszelgettunk egy osztrak holgyel, mielott vettuk a cicat, es pl. olyan szabaly is van, hogy az ablakokra macskahalot kell rakni, hogy nehogy kiugorjon az allat. Meg akkupunkturas termeszetgyogyaszat az allatoknak...

 

En meg ugy vagyok vele, hogy ha kiugrik a macska az ablakon akkor bolond, ugy kell neki. Lehet jobb is ha megy, mintha a halo benntart a lakasban egy bolondot (ketten sokan lennenk) :)

 

Szoval igy maradt a magyar cica, csippelni meg utleveleztetni meg nem fogom, mivel hazicica, eddig a lepcsohaz emeleti forduloja volt a legmesszebb ahova eljutott, az meg boven a schengeni hataron belul van ...

 

A masik, amit nem tudok felfogni, hogy mindenhova beengedik a kutyakat Becsben. Jopofa dolog elsore, de azert nem szeretek ugy elmenni a toys-are-us-ba, hogy a gyerek beszalad a sorok koze egy jatekert es visszajon egy poraz es szajkosar nelkuli ir farkast fogva a fulenel ... Szeretem a kutyakat, de maseban nem bizom meg ilyen szinten.

 

Bar ahogy olvasom most mar van olyan pesti bevasarlokozpont is, ahova be lehet vinni az ebeket.

Előzmény: HelLopez (98)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.16 0 0 98

Megnyugtat valamennyire, hogy nem csak én vagyok ilyen elégedetlen... Mondhattam volna a fodrász/kozmetikus példát is, mert mindegyik futószalagos.

Èn is sikítottam majdnem, mikor a 4 órája ott felrakott körmöm egy zacskó (!!!) érintésétöl letört...

 

Sajnos, hogy ilyen a tapasztalat. Egymást érik a szolgáltatók, ahogy írod, az olcsójános oszrákoknak, és volt már példa, hogy amiatt nem kerültem sorra, mert magyarul kérdeztem, hogy van-e hely...

 

Tehát pár éve leszoktunk mi is a Sopronozásról...

 

Kár, mert maga a város egy kis ékszerdoboz, sok szép dolog van, és még (osztrák szemszögböl) talán meg is éri vásárolgatni, de valahogy rossz szájízzel inkább nem.

 

Ennek pedig semmi köze a "minden magyarhoz", nem gyözöm hangsúlyozni.

 

Pl. olcsóbb lenne az állatorvos is - mégis itt oltatjuk az ebed, alkalmanként 3szor annyiért, de tudom, ha lesz vele valami gond, itt van kartonja, és tudni fogják, mi volt vele eddig.

 

Könyvet, téliszalámit mi is onnan hozunk vagy Györböl. :-)))

Előzmény: viennatrader (97)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.16 0 0 97

Ez egyebkent tenyleg egy megdobbento dolog. Marmint az, hogy Sopronban milyen "minosegu" a szolgaltatas. A felesegemnek fodrasszal volt ugyanilyen tapasztalata. Majdnem sirva fakadt, mikor kikerult a keze alol, mert 40 perces szintidot kellett hoznia a fodrasznak, ezert durvan osszecsapta a munkajat.

 

Sopron olcso, nyitva vannak szombat delutan es vasarnap, amikor az embernek ideje lenne ilyesmire, de mivel fel Burgelland plusz Becs oda jar, ezert futoszalagon, nagyuzemben megy a szolgaltatas.

 

Meseskonyvet, turo-rudit, teliszalamit onnan hozunk, de fogorvoshoz vagy fodraszhoz mar csak a labancokat kuldenem hozzajuk. Es nem azert mert magyarok, hanem mert hozzaszoktak hogy olcsojanos-osztrakoknak dolgoznak.

 

Tisztelet a kivetelnek termeszetesen.

Előzmény: HelLopez (95)
Ramon Salazar Creative Commons License 2008.06.16 0 0 96
Nem, de Bécsben megfordulok :)
Előzmény: viennatrader (94)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!