Jó pár éve adtam a második szőlőszomszédnak pár Fayette gyümölcsöt, amelyekből az egyiknek a magját elvetette szőlője szélébe. Kikelt és szép kis fácska lett belőle. Közben a szomszéd úgy döntött, mégsem kell neki oda egy őszibarack. Tőből kivágta. Újra kihajtott, másodjára már megkegyelmezett neki. Hagyta nőni. Könnyen elképzelhető, miből áll a művelése, ha az ugyanabban a "szellemben" zajlik, mint a mellette lévő szőlőé. Jelenleg gyommentes, mert az aszáiy egyszerűen elégette a gyomot. A Fayette-magonc mindemellett ezt produkálja:
Felmerül a kérdés: vajon lehet-e őszibarackot teljességgel művelésmentesen termeszteni? A valóság megadja a választ.
Most kóstoltuk meg az első Flavortop terméseket, amitől el van ragadtatva a nejem. Ebből az apropóból kérdezném, hogy egy Vénus, vagy egy Morsiáni miben tud többet, gondolok én az ízvilágra, a termésbiztonságra, stb? Amennyiben javasolnátok, lenne e módja annak, hogy kapjak valakitől szemzőágat?
én ugyan csak amatőr vagyok kertészeti területen, de talán hasznos lehet másoknak is az az információ, hogy redhaven fán (hatodik éves) most már másodszor hagytam 100 feletti számú termést, anélkül, hogy elaprósodott volna. Hosszú, vékony vesszőket hagytam, amelyek a termés súlya alatt lehajlottak, szinte lógtak, de nem törtek le. A vesszők kiindulási ágait meg alátámasztottam. Tekintettel arra, hogy csak saját fogyasztásra használtuk a termést, a befőzés ellenére is elfogyaszthatatlanul soknak bizonyult, hiába segítettek a fogyasztásban a darazsak. Nem akarom feleslegesen terhelni a fát, ezért meglehetősen erősen ritkítom (már most augusztusban) és ágakat is fűrészelek le róla. Nekem az a gondom, hogy hogy tudnám az elterebélyesedett fát kompaktabbá összenyomni anélkül, hogy tulságosan besűrűsödne.
Én is ezt a hosszab ágas metszésel próbálkozom és mivel egy egy ágon sok barack köt be (kivéve az idei év mert nagyrésze elfagyott) ritkítom az ágakon lévő barackokat és igy is szép nagyok lesznek.
Régebben tárgyaltunk a barackfák terheléséről és tavalyelőtt megpróbáltam én is a megszokott erős metszés helyett hosszabb ágakon több termést hagyni. A korábbi 40-50 szem helyett hagytam 150-200 szem barackot egy-egy fán. Az a tapasztalatom, hogy hosszútávon van amelyik bírja, van amelyik nem.
A két 10 éves kopaszbarack bírja, azóta is így metszem őket.
A két öregebb fám a 20 éves Napsugár és a 30 éves Champion viszont tavalyelőtt szépen kinevelték a termést és a hajtásokat, tavaly már aprószemű lett a termés és satnyák a hajtások. Az idén visszatértem az erős metszéshez és újra nagyszemű a termés és szép erősek a hajtások. Meg kell találni az arany középutat, inkább legyen kevesebb de szebb barack rajta.
Tavaly ősszel ültettem egy Padanát, ami a nyár folyamán feladta a küzdelmet, de az alany kihajtott és szép kis fácska lett belőle. Be merjem oltani ezt a most egészségesnek tűnő fát? A másik kérés már ebből következhet, szeretnék kérni Padana vagy ettől jobb fajtáról oltóágat. Salgótarján, Hatvan ,Gyöngyös körül el is tudok menni érte!
Az Early Red-en még van érett, a Redhaven-en már van érett, a Champion szinte már teljesen beért, és a Caldesi 2000-nek ültetett fámon az először termett 3db. barack még kőkemény. Az Independence és a Ford már szedhető, a Vénusz és az Andosa kicsi, zöld és kemény.
Eddíg a BEST OF a Snow Quinn nektarin. Elég nagy, fehér húsu, lédús, mézédes, ropogós héjú.