Keresés

Részletes keresés

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.19 0 0 3103

Az időjárás miatt nem adnak mézet, vagy inkább a fajta miatt? Csak hogy mire számíthatok, mert én nem gondolnám, hogy egy váratlan fagy miatti újravetés esetén másfélét vetettek volna, mint amit addig is elszórtak. Bár igaz, hogy a "normál" napraforgó sem adott valami sok mézet...

Amit meg a helyi OMME-ról írtál, eléggé elkeserítő helyzetnek tűnik. Számomra azért sem sürgős, mert egyik környékbeli helyi szervezet sincs valami közel a lakóhelyemhez. Mondjuk amilyen ütemben növekszik az általad "méhészleszek"-ként megjelölt populáció, a végén még érdemes lenne itt is csinálni egyet, aztán "ahogy a nagyoktól látja az ember", jól (be)lenyúlni a tutiba... :)

 

 

Előzmény: Táborozó (3102)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3102

Nállunk már vagy 4-5 éve az augusztusi-szeptemberi virágzású napraforgók egyáltalán nem mézelnek. Régebben volt hogy éveken keresztül nem kellett télire beetetnem. Én voltam OMME tag több éven keresztül, de annak már vagy 10-11 éve is van, hanem több. Akkoriban negyon leterhelt voltam gyakorlatilag csak hétvégén  tudtam méhészkedni, a gyűlések persze mindíg olyankor voltak, de a főnök sem nevezhető szimpatikus embernek, a támogatások akkoriban meg nagyon minimálisak lettek, szóval egyszerűen hagytam az egészet. A helyi egyesület viszonylag nagy létszámú volt már akkor is. Csak gyűléseken találkoztunk nem is volt rá mód, hogy meg ismerjen, vagy szóbaáljon  az ember más méhészekkeel. A gyűlések előtt kis csoprtokba verődve persze volt rá mód az egyébként is a közvetlen  ismerős méhészekkel kicsit beszélgetni, de velük egyébként is találkozunk az erdőn, vagy mezőn. Ha más nem de telefonon tartjuk a kapcsolatot. Az egyesületi élet most is csak aennyi lehet, itt nállunk. majdnem mindenki szidja az elnököt a hátamögött, de senki nem hajlandó nyakába venni az egyesület vezetését. Bár nem is tudná, mert éveken keresztül az elnök még kisem írt új választásokat. Nyilván sejti hogy nem népszerű, és egymásközött lepapírozták.  Tartanak is tőle a méhészek mert, még mindíg elég befolyásos embernek tartják. Méheüs is, ugye ki akar nyúlós gyanús lenni? Volt rá példa hogy visszaélt a helyzetével. egy szerencsétlen méhésznek csak az egyik telephelyén volt nyúlós, a másikon nem amely még ráadásul másik megyében is volt. De ez az ember kötelezte rá hogy egyesítse a két állományt így elégették mindet. Ilyen ember közeleében sem érdemes lenni, nem hogy az egyesületében. 

Előzmény: Jam Clerk (3101)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3101

Az eső itt is esett szombaton, de (ilyenkor: hálistennek) kevés a családszámom, és péntek délutánra be tudtam ütemezni a mézelvételt. Talán 2-3 kaptár maradt ki, de a többitől sikerült. Az biztos, hogy idén a napraforgó nem úgy adta nálunk, ahogy tavaly. Amiben még valamelyest reménykedem, hogy a tavaszi fagy után volt olyan gazda, aki beszántotta és újravetettem a földjét, azaz augusztus eleje-közepe táján talán még lesz egy pár hektárnyi kis legelő, ha nem is mézelvétel miatt, de legalább télire lesz miről gyűjteniük. Meg persze még itt van ez a pár nap hó végéig, ha addig össze tudnak szedni valamit, annak örülnék. Tavaly is volt napraforgó után még egy eresztésem augusztus elején.

A klubot jórészt csak olvasgatom, belefolyni nekem sincs igazán kedvem, főleg nem odaállni bármelyik oldalra. Az OMME nekem is kimaradt eddig az életemből, de nem tudom, bánjam-e. Támogatást nem kértem sose, ha tudom, megoldom a magam erejéből, ha meg nem menne? Hát senki nem kötelezett arra, hogy ezt csináljam, akkor kinek sírhatnék?

Előzmény: Táborozó (3100)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3100

Nállunk szombaton ömlött az eső, a hétvégén meg sem tudtam közelíteni a méheim. Nállunk intenzíven hordanak, most az esők után talán az újabb táblák még adnak némi szépítést, és akkor  többet pergetek kóstolónyi mennyiségnél. 

Én nem vagyok a ződön, elléggé belekeveredtem a dolgokba évekkel ezelőt. Véglegesen kitiltottak. Persze már régen van új IP címem, így  ha akarnám újra regisztrálhatnék, és bosszanthatnám azt az egy-két süket admint kikkel szembekerültem. Legfőbbképpen a nagyarcú Tükörre haragszom, és a sötét Csokira. De nem érdekelnek ezek a kisstílű emberek, még átmenetileg sem akarok a szájuk íze szerintit oda firkálni. Nem alacsonyítom vele magam. Soha nem voltam Bross sem, Mészáros párti, sőt még OMME tag sem vagyok. Sőt ráadásul még ellenzéki sem vagyok.  De ami segnyalás ment a ződön, az akkor regnáló OMME vezetés felé az majdnem csak fröcsögött a monitor alján.  A Méhészklubon szerintem  eleve barátságosabb a légkör, többnyire mindenki visszafogottabb. Néha azért Vivaldi elenged Csuja irányába némi személyeskedést. De én az ilyesmikbe nem avatkozom. 

Előzmény: Jam Clerk (3099)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3099

Ez mondjuk nekem nem tűnt fel, szombaton pörgettem, vasárnap meg netközelbe se kerültem, egyéb okokból... a szakma-politikához meg egyébként sem értek :)

Előzmény: Táborozó (3098)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3098

Igen már elérhető lett, nem az első eset volt, de most talán két napig is tartott.

Előzmény: Jam Clerk (3097)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3097

Időnként csinál ilyet mostanság, de szerintem most épp jó.

Előzmény: Táborozó (3096)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3096

Mi történt a Méhészklubal? Miért nem elérhető? Tud valaki valamit?

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.12 0 0 3095

Mégis megvan a sodrottszárnyú. Legalább azt megtudtam, hogy ha álanyás családot egyesítek anyatermékessel (függetlenül attól, hogy az petézik-e vagy sem), akkor jobb eséllyel választják a "valódi" anyát.

Ettől függetlenül, alapesetben így is fel kéne számolni a családot, mert petézés továbbra sem várható.

Illetve... ma a mentorom hívott, hogy egyik kaptárja megrajzott, ha kell, elvihetem a rajt. Bele is ütöttük egy kaptárba, ha hétvégéig a helyükön maradnak, és elkezdenek családként viselkedni, akkor lehet, hogy eltávolítom a sodrottszárnyút, aztán másnap berakom az anyátlanított csapatot a mai raj alá, papírátrágatásos változattal.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.11 0 0 3094

Az egyesítés megtörtént probléma nélkül, de első átnézésre nem találtam a sodrott szárnyút. Mindenesetre leráztam az összerakott bagázst félkeretre, ha esetleg gyűjtenek napraforgót, annyival is előrébb leszek, legfeljebb pörgetés után szórom ki őket a sor elé.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.07 0 0 3093

Összeraktam a két csapatot, remélem, nem okoznak gondot a többieknek. Ha sikerül az egyesítés, de nem érdemes (vagy nem sikerül) újraanyásítani, akkor mennek a levesbe.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.06 0 0 3092

Az álanyás csapat méhei, ha egyesítem a kaptárat akármelyikkel, kijáró népnek esetleg még jók lennének napraforgón, még a szűzanyáshoz lenne tán a legjobb, legalább gyűjtenének valamit. Aztán ha az lefut, addigra úgyis elválik, mit tudok kezdeni a szűzanyás csapattal.

Előzmény: Táborozó (3091)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3091

A következő a helyzet, az álanyások már eleve egy leöregedett egység, ezeket már akkor is nyűgös lenne anyásítani ha nem álanyások lennének. Ezeknél pontosan az a cél, hogy több családhoz oszlassuk őket. A sodrott szárnyú családjával ez történhet ha sokáig sajnálod lenyomni. Eleve vegyük sorra az idő tényezőket ha ma már petéző anyát kaptak volna, akkor is 3 hét mire az első lerakott petékből kikelő méh lesz. Inkább erre kellene koncetrálni mint az álanyás 3 keretnyi család töredékre. 

Előzmény: Jam Clerk (3090)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3090
Ha viszont jól értem, amit írsz, akkor a sodrott szárnyúnak van anyaterméke, tehát esetleg át tudja "téríteni" az álanyásakat. Azaz, lehetne egyesíteni, és akkor nincs az a gond, hogy szűkítenit a sort, meg ilyesmi, illetve a népesség java része egy családot erősít.
Előzmény: Táborozó (3089)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3089

Miért találnád meg az álanyát? Nem egy van, hanem akárhány is, sok is lehet. Nincs anya, így nincs anyatermék amely blokkolná a dolgozók petefészkének a működését. Csak a sodrottszárnyú anyás  csapatra koncentrálj, nyomd le azt a selejtr anyát és kmpjanak petézőt. Az álanyást engedd szélnek. 

Előzmény: Jam Clerk (3088)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3088

Ezért kérdeztem, hogy ha egyesítem a két rossz családot, akkor vajon melyiknek van több esélye felül maradni. Ha az álanyás csapat gyilkolja le a szűz anyát, akkor nincs értelme a tökölésnek, bele sem fogok, csak kiszórom őket a kaptársor elé, mert továbbra sem találhatom majd meg az álanyát. Ha viszont a szűz az erősebb, az sokkal feltűnőbb, talán könnyebben sikerülhet az anyásítás (anyacsere).

Előzmény: Táborozó (3087)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3087

Semmiképpen nem fog párzani az az anya, tényleg írtál már erről az anyáról. Az anya eltávolítása után nem kell várni több napot, másnap mehet az új. Most még semmi nem késő, de majd  lehet erősíteni őket kelő fiasokkal, vagy elébük rázott néppel is.

Előzmény: Jam Clerk (3086)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3086

A párzás lehetséges a kaptáron belül is? Ez az anya ugyanis azért szűz, mert "pörzsölt" szárnyai vannak, és szerintem nem tudott kimenni. Körülbelül 3-4 keretet takar a nép, az álanyás csapat meg most nagyjából 2-3 keretet takar. Ha a kettőt egyesíteném, és a nempárzott anyát lecserélem egy petézőre, az általad említett permetezős módszerrel, anyátlanítást követő néhány napos várakozás után, akkor még normális méretű család lehetnének, esetleg telelésre alkalmasak.

Előzmény: Táborozó (3085)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 1 3085

A szűzanya nyilván hamarosan be fog párzani, érdemes várni kicsit. Az álanyás család egy akkora nagyságú, erősségű, petéző anyával rendelkező rajjal menthető meg, amely már önmagában is életképes. Kár kockáztatni.

Előzmény: Jam Clerk (3082)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3084

Remélem, nem jutunk el odáig, amikor már a 1/2NB méretből is elég lesz 1 fiók fészeknek, meg 1, igen jó esetben 2 fiók a méztérnek... ;)

Előzmény: haromegesztizennegy (3083)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3083

Faluba Zoltánnál mintha azt olvastam volna, hogy a Hunor inkább a "nem-dömping" jellegű méhlegelős vidékeken hasznosabb

 

-Tehát mostanra ideális az egész országban?! ;-)

 

Előzmény: Jam Clerk (3081)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3082

Írtam, hogy vicc volt, de eszembe jutott valami. Ha a szűzanyás és az álanyás családot újság-átrágatásos megoldással egyesíteném, akkor vajon melyik lenne az "erősebb", a létező, de nem petéző anya, vagy a nemlétező, de petéző álanya? Mert ha a szűz anya győzne, akkor lehet, hogy nem is lenne akkora hülyeség ezt csinálnom, hiszen ha sikerülne, akkor az álanyásság megszűnne az egyik családnál, a másik család kapna plusz népességet, ráadásul az anyacserét is sokkal könnyebben, lerázás-szétosztás nélkül meg tudnám oldani egy "látható" anya esetében. Nem utolsósorban pedig nem két családot számolnék fel, csak egyet (már ha lenne mivel újraanyásítanom, bár ez talán még megoldható). Vagy ne küszködjek velük?

 

Előzmény: Táborozó (3072)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 1 3081

Faluba Zoltánnál mintha azt olvastam volna, hogy a Hunor inkább a "nem-dömping" jellegű méhlegelős vidékeken hasznosabb, azaz ott, ahol inkább elhúzódó, de szinte állandó lehetőségük van  gyűjtésre, illetve emiatt nem is tartja jó ötletnek azt a korabeli gyakorlatot, amely szerint a Hunor az Alföldön is kezd terjedni a fekvő NB rovására (ez a véleménye valamikor a 60-as évek környékéről származik, most nem tudom, mi a pontos helyzet, de egyébként is csak az elv szemléltetésére írtam). Az itteni méhegészségügyi felelősnek is Hunorja van, de folyamatosan építi lefelé a családszámot, 200 fölötti mennyiségről már lement 200 alá, és még tovább menne, olyan 100 körülire. Szerinte a rakodós rendszernél a Hunor a fészekméret határa, annál magasabb keret nem való fészeknek (egyik "kliense" ugyanis NB fészekre tenne 1/2NB mézteret, aztán csodálkozott, hogy nem hordják fel a mézet, ezért mondta neki ezt a max. magasságot). A környékemen is ismerek olyan méhészt, aki több évtizedes fekvős rendszerről nemrég állt át a rakodósra (fura is volt látni, hogy "vénségére" dönt úgy, fiókokat akar emelgetni, de ő tudja), nála is Hunor a fészek, 1/2NB a méztér. Egyelőre nagyon meg van elégedve a váltással. Ezek szerint a 12-es Hunor rakodó ennyire jó, illetve ennyire megfelelő méret?

Előzmény: Cirkusz01 (3078)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 1 3080

A nyúlús témára visszatérve, jellemzően a háttérben mindíg egy extra módon elhanyagolt méhes áll. Ahol az állomány döntő többsége erőteljesen fertőzött. Ez a fertőző góc, nem feltétlen kerül rögtön felfedezésre. Részben azért mert lehet hogy hivatalosan nincs, vagy egésszen távoli településen van a vándorlással terjedt. 

De előfordul hogy több szomszédos nagyobb állomány is erősen fertőzött, ekkor indul el az egymással szembeni vádaskodás, többnyire a leg kiszolgáltatottabb lesz bűnbaknak kikiáltva. De ha kicsit belegondolunk, annak van a legkisebb valószínűsége hogy egy 70-80 család egyszerre fertőződjék meg, és párhuzamosan több állomány is. Alllományról álllományra nehezebben terjed, ezért egy adott állományon belül 1-2 családban jelenik először meg a fertőzés.  Amit idővel "szétken" a méhész. Időben felfedezve többnyire néhány család esik áldozatul. Vélelmezem az esetek többsége nem is kerül ilyenkor nyilvánosságra, mivel  saját hatáskörben gyorsan megtörténik az elégetése.

Amikor a hanyag méhész későn fedezi fel a nyúlóst már nagyobb lenne a kára ha titokban elégetné, akkor tartja a markát a kártérítésért. Ne őt dicsérjük már meg. 

A nagy Magyar valóságot ne én írjam már le, ... 

A másik, nem tudom hogy a bejelentett esetekről készült-e kimutatás kaptárrendszerekre bontva. Ez egy érdekes téma, amit lehetne boncolgatni, de én nem kockáztatnék meg felelős kijelentést egyik fajta kaptár tekintetében sem. Mivel mindenütt az emberi tényezők a meghatározóbbak. 

Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 1 3079

Elméletileg nem korlátozom az anyát, de a gyakorlatban a tisztítópergetés során nyílt fiasok kipergetése ezt eredményezi. Ez természetesen csak az akácon szükséges. Maga az akác lepergetésénél már nem sok fiast pusztítunk. Részben azért mert ha lendületes volt a hordás nem sok a nyílt fias, ez max 1-2 db keret és természetesen ekkor már ezek nem kerülnek pergetésre. Napraforgón már kevésbé lendületesen dolgoznak az anyák, hamarabb kiszorítják őket a mézzel. 

Lényegében ez az akácon jelent problémát, de ez is csak mostanság, mivel a neok, a nosema, és más negatív hatások miatt nehezebb jó állapotban tartani a családokat. Pontosabban a észrevehő csappanás általában az akác utáni hetekben (2.-3. hét) vehető észre. Ez nem katasztrofális méretű, és hamar utol is érik magukat. De nem kedvez a szaporításnak. De gondolom hogy az akácra lekorlátozott anya esetén is, kell egy ilyen hullámvölgynek lennie. 

Mivel ezt a technológiát alkalmaztuk régen is, így van összehasonlítási alapom a 97-től. Akkoriban szinte nem is volt észlelhető a népesség csappanás. 

Akkoriban volt egy idős nyugdíjas méhész akit személyesen ismertem, ő még a jászsági módszerrel méhészkedett NB 24-es ben. Bár akkoriban még sokan használtak NB 24-et, de már szinte kizárólag mint dupla kaptárként. 

Előzmény: Cirkusz01 (3078)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 3078

Szia! Én azt tudom,hogy a nyúlós nem a fiasítás pergetésé okozza. Én csak válaszoltam a kezdő barátunk gondolat mentére. Egyszer valamelyik vásárban össze futunk,hogy találkozz olyan méhésszel,aki a fekvőben korlátoz..vagyis csak már múltidőben beszélhetek róla. Már 8 éve csak rakodóm van.Nem bántam meg. Ezt már átbeszéltük,párszor.

Ez már  ugyan nem a nyúlós terjedéséről szól, de ha már felhoztad beszéljük át. 

Igen igazad van az akácot nehéz a fekvőből tisztán elvenni,de nem lehetetlen.Viszont ehhez,nem jók a kis fekvők,szerintem.Pontosan el kell találni a korlátozást. Különben akác kezdetére túl sok a fias.A korlátozásnál a gyári  24 .-ben egyszerű volt Anya a 6 keretes részbe zár repce közepén Az összes nyílt fiasával,és műlépekkel. A fedettek a rács mellé Kb 2 hét alatt,az összes fedett kikelt. Jól eltalálva alig volt fias, az akkor már méztérként működő fészekben. Amikor a birs virága bimbós,akkor kell .

Igen az anya keresés is elég nehéz egy fekvőben.Sok időt eltud rabolni. Néha a rakodóba is,de ott  az anya nélkül is átrendezem a fészket,4 nap múlva  ellenőrzöm az anyarács feletti részt,ha pete van,akkor ott az anya.Ekkor csak 12 kereten kell keresni. Napraforgón ez kicsit nehezebb ,de  ott is elég a 12 keret.át böngészése,mert a középső fiókra nem megy  csak amikor a felső fiókban nem tud dolgozni.

Visszatérve a fekvőre, amelyik keretben mégis számomra sok a fiasítás azt meg szoktam jelölni. Nem pergetem,ki. Ezt a mai napig így csinálom. A jelölt keret,amin"R" betű van ,csak a következő pergetéskor kerül a pergetőbe. Nagyon finom vegyes méz gyűlik így néha össze. Károm sincs,ahogy sok méhész mondaná,mert az ár különbség Kg.-ként 300 Ft körül van.

A repcét,és napraforgó mézet kótyavetyélem csak el,bár ez utóbbiból is eltudok adni 1-2 hordóra valót.Az e feletti megy csak hordós kiszerelésre.

Nem akarok rólad vizes lepedőt lehúzni,nem érdemled meg. Ez a fórum sajnos keveset látogatott szóval sokan nem olvassák. A kezdők meg nemigen tudnak még erről nagy tapasztalattal beszélni.

 Üdv

Előzmény: Táborozó (3076)
HA8-094 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3077

Ügv mindenkinek 3 család méh elado hunor kaptárral két fiokkal anyagi okok miat 06705234706

Táborozó Creative Commons License 2016.07.03 0 0 3076

Mi a gondod a fiasok pergetésével, nem attól lesz nyúlós. Mi a fene baja lenne, a fiaskeretekből pergetett méznek? 

fekvőben méhészkedem 20 éve  anyát nem korlátozok soha.  Azzal rengeteg lenne a munka. Akácon nics kegyelem, a tisztító pergetést meg kell csinálni, különben nincs tiszta akácméz. Nem faszariság hanem egyszerűen hagyományos eljárás, a fekvősök nagyszázaléka így jár el. Sok méhésszel találkoztam már, térségünkben a fekvőkaptár az elterjedtebb. De olyan méhésszel még nem igazán sikerült találkozni, akki fekvőben anyát korlátoz.

Ez amolyan tabu téma a "illik" letagadni. Bár felénk már a fiatalok, agonizálnak rajta. De én meg tudom, hogy aki nekik ezt oktatta, az is perget fiast. :) Vizet prédikál, és bort iszik. Igen a fiatal "leszek" méhészek még véletlen sem pergetnének fiast mert erőteljesen eltúlzott jelentőséget tulajdonítanak neki. Amire meg tényleg ügyelni kellene, nagy ívben  szarnak bele. Hordástalanságban a szabadban fedeleznek, pergetnek. A kivett kereteket a szabadban tárolják. Direkt nyitva hagynak üres kaptárakat, hogy rajokat fogjanak be. Fényes nappal híg eleséggel etetnek. Soraljam még a hülyeséget? Egy nagy képmutatás az, ami itt folyik. Több bevált alkalmazott technológia is anya korlátozás nélküli, az anya korlátozása nélkül, nem kerülhető el a fias pergetése. A nyílt fiasok pergetését természetesen, a lehetőségekhez képest én is kerülöm. 

Todom hogy jönnek majd most az álszent hozzászólások, támadások. De nem érdekel és nem is fogok rá válaszolni, reagálni, de legalább leírtam a magyar valóságot. 

 

 

 

 

Előzmény: Cirkusz01 (3075)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 3075

Szia !

Ez iagz ,de ősszel,amikor ez  a betegség jelentkezik már alig van külső hordás.ekkor kezdenek kutatni,ha lehet rabolni. Természetesen a nyúlóssal erősen fertőzött család nem adja meg magát könnyen.Takarít,ahogy tud.Ekkor keni szét a kaptárban a spórákat.Amikor rablásáldozatává válik már szinte minden tele van spórával.A rablók szárazra nyalnak mindent.A tele spórás méz kerül a fiasításköré.Amit ekkor ,meg is kapnak az álcák. Durván ez a elmélet.

A következő kérdésedre ezzel meg is adtam a választ. Kivéve ,ha feltudod forralni a mézedet  a kellő hőfokra órákig. erre egy átlag méhész nem képes.Meg felesleges is.

Hisz egy Kg méz 1800-2400 körül viszi a vevő.1 Kg cukor  220-350 Ft ig ingadozik a kis kerekben,de a nagy kerekben ettől sokkal olcsóbb .

At ,hogy a környékeden hol vannak le gyengült állományok családok, sose tudod.Elég nagy a méh sűrűség. nagy a méh sűrűség. Van róla térkép is valahol.

Végül is nem a szabályzott anyakorlátozás miatt lesznek nyúlósak.Általában ez a korlátozás okos méhésznél 12 nap körül van,de a 3 hetet nem igen lépi túl. Vagyis a kritikus nagyság alá sose esik ,egy termelő méhészetben a korlátozás  okán a nép vesztés.Hisz akkor a következő legelőn nem tudnának ütő képese lenni a családok.

Majdnem minden keretes kaptárban igaz a lép keveredés,ez nem csak a fékvősökre igaz. Sajnos egyre inkább a fias kertek pergetése is minden típusnál előfordul.Az ok egyszerű butaság,és a kapzsiság segít ebben.

Magam is néha pergetek,de akkor erősen figyelek,a kiket fiast össze gyűjtöm,és kis családokhoz kerülnek. A tenyérnyinél kisebb kelő fiasításesetén mehet csak a pergetőbe. Külön választva ennek a mézét.Ez sem a vásárlókhoz,sem a kereskedőkhöz nem mehet.Őket pergetem utoljára. nem olyan nagy számot képzelj el 1-2 pergető nyit. 3 kertes a pergetőm.

De nem a lép keveredés a fő ok,hanem a beteg családok le rablása. Ez ellen meg nem tudunk védekezni. csak le vadászni tudjuk,időben észre venni.Én hetente látom a fészekereteket,ami gyanús bököm.

Remélem a tisztábban látásban tudtam valamit segíteni.

 Üdv

Előzmény: haromegesztizennegy (3065)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 3074

Szia! Egyszerű, permetezd le hideg vízzel, A visszarakást ne siesd el.A kivillázást jobban szeretem.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (3073)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!