Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2013.12.12 0 0 15735

Köszi, ezt tüzetesen végig olvasom, aztán sztem még lesz kérdésem bőven.

Eleve ami nem tiszta (de remélem le lesz írva), hogy a nem szőlőtermő helyeken (Villány, Tokaj, Eger stb), lehet-e egyáltalán kapni engedélyt szőlőtermeszésre/bor forgalmazásra, vagy csak a kimondott szőlőtermő helyeken lehet földet venni.

 

Tokajba nem látok fantáziát a következő (gazdasági) okokból:

Drágább a termőterület

Pincét is kell venni és fenn tartani

A művelési eszközöket vagy oda mozgatni nagyon költséges és nehéz.

A művelés messziről megint csak idő és pénzes dolog

Újoncként csak egy újabb noname kispince lennék tokajban, aztán vagy sikerül termelői áron eladni a bort, vagy nem.

 

A nyírségi borászatom előnyei:

Olcsó nagy föld területek

A munkaerő is adott barátok/rokonok személyében

A gépi munkaerő is közel van

Naprakész tudok lenni. minden munkával

Ha csak itt is termelőként eladom ide-oda, arra nagyobb esélyem van az ismerősök végett, mint idegen helyen, de ezen pár év múlva túl szeretnék lépni és forgalmazni is. Megin hangsúlyozom, nem 1 év alatt akarok betörni a piacra, előtte sok sok tanulás fog következni, de azzal viszont már most tiszában akarok lenni, hogy mire számíthatok.

 

A nyírségi borászatom hátrányai:

EU

Egyelőre nem tudom hogy van-e esélyem legális borászat üzemeltetésére.

 

RAMBO Creative Commons License 2013.12.12 0 0 15734

Figyusz!

 

Van a blogomon egy sorozat, az baromi részletesen kitárgyalja, hogy mit-hogyan kell engedélyeztetni. http://szolo.blog.hu/tags/enged%C3%A9lyek

 

Annyi változás van, hogy az MVI (mára: NÉBIH) helyett már a HNT (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) osztja az engedélyeket. Az engedélyezés kataszterbe sorolt termőhelyen teljesen automatikus, sőt, azt mondhatom nagyon támogatón állnak a dologhoz (mindenki, akivel beszéltem, segíteni akart, senkin még csak a nyomát sem éreztem gáncsoskodásnak). 2000 nm egybefüggő terület alatt nincs EU támogatás - nem olcsó, de saját zsebből megoldható a dolog. 

 

Származási engedély nélkül nem hozhatod kereskedelmi forgalomba a borodat. Jó egészséggel megihatod, megitathatod a családoddal - de el nem adhatod. Származásit viszont csak legálisan telepített szőlőre adnak. 

Előzmény: juhosttt (15733)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15733

Az Eu-s mutyikat pont ma olvastam, de bele se méyültem, mert egyből úgy kezdték hogy csak meghatározott helyeken lehet szőlőt telepíteni. Viszont tegyük fel hogy megveszem a telepítési engedélyt. Ez még nem garantálja, hogy a hegyközség engedélyt ad. Szóval előzetesen meg kellene tudni, hogy mi alapján dől el, hogy fogok-e kapni vagy sem engedélyt. Mert csak úgy hasamra ütve nem vennék telepítési engedélyt...

Továbbá hol érdeklődjek h melyik hegyközséghez tartozok? Esetleg MVH? Vagy máshol?

 

Másik kérdésem:

Szóval 1500 nm2-ig nem kell papírozni. De ekkor palackozhatom és forgalomba hozhatom a boromat? Azt tudom hogy kellenek ahhoz is külön engedélyek. Hosszútávon se több ezer hl-ben gondolkoznék, csak korrekt kézműves mennyiségben. Aztán ha valaki lát benne itt fantáziát akkor bővülhet a nyírségi dolog. 

Előzmény: Zalancelot (15732)
Zalancelot Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15732

Nézd, ha mondjuk én 3000 oltványt szándékoznék venni, telepítés céljábol, csak el mennék arra a telepre, ahol azokat az oltványokat szaporítják, mert az ottani tapasztalat ezerszer többet ér, minden egyéb véleménynél, vagy fórumos ajánlásnál!

 

Egyébként jól kapisgálod, jelenleg nem áll úgy a dolog, hogy a hasadra ütsz és telepítesz 1 ha szőlőt.

Ehhez bizony az illetékes hegyközség engedélye szükséges, és ezen felül kemény pénzért vásárolt kvóta, hogy egyáltalán a dologba belekezdhess.

Ez Úniós előírás, mármint, hogy nem léphetjük túl a belépéskori kvótánkat. Persze jelen esetben már jóval kevesebb  szőlőterületünk van, mint az Úniós belépéskor volt, tehát elvi akadálya nincs annak, hogy valaki szőlőt telepítsen, de azokat a kallódó kvótákat mégiscsak kemény mallérokért össze kell vásárolni.

Az is igaz, hogy borvidéki besorolás nélküli területre, ugyancsak nem egyszerű megszerezni az illetékes hegyközség engedélyét.

 

Többször volt itt már róla szó 1500m2 ig hobbikertnek számit, addig a kutya sem ugat meg, csak nem tudsz rá támogatást szerezni.

Efölött meg, ha nem a hivatalos utat járod, kemény büntetésre számíthatsz! 

Előzmény: juhosttt (15727)
dezso Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15731

Mondjuk a magunkfajta grafomanoknak ez lehet erthetetlen, de van, aki egyszeruen nem kepes irni (vagy rosszul ir vagy akarmi), mikozben beszelni tokeletesen beszel.  Lehet, hogy ez csak ennyi?  Neked meg, ha nem vagy telefonos fajta, egyszeruen csak nem o az embered.

Előzmény: juhosttt (15730)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15730

Ácsi! :)

 

Nem az egyetlen oltvánnyal van a problémám!!! Ha kihajt akkor oké rendben örülök! Ha a többi is akkor is örülök!

Továbbá a vásárolt barackokkal egyelőre nagyon elégdett vagyok, ezen téren csak ajánlani tudom, szépen nevelt korona, nagyon jó gyökeresek! Itt a piacon csak olyan volt aminek volt egy 1 vastag gyökere de semmi vékony gyökérzet... Továbbá ezeknél legalább oda volt írva, hogy barack magonc! Az apafai kertészetből kapott barackról viszont ezt már nem mondhatom... A törzsöny ilyen sebek jelentek meg, de ez már nem szőlős téma, a lényeg hogy arra is lehetne panaszom...

 

A K. B-nál problémám a kommunikációval van, hogy a kérdéseimre nem lehet válaszolni, csak telefonon... Most mibe telett volna leírni azt a pár 1 szavas választ megírni? Azt 2 e-mailban is leírta, hogy ezek bonyolult dolgok amit csak telefonon lehet megbeszélni. Most biztosan azt gondolod megint lejárom, de NEM! Csak félre értetted mi a problémám és ezt írom le újra. Továbbá párszor jártam úgy a telefonnal, hogy elhadarják a mondandót aztán ha meg 2x visszakérdez az ember már 99% hogy analfabétának tűnik mert nem fogja fel amit mondanak... Az írás meg megmarad, később is vissza tudom olvasni ha esetleg felejtenék.

Előzmény: medveger (15729)
medveger Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15729

:-)))
Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy mi a véleménye (akár egy oltványosról, akár egy technológiáról). Nem kell bólogatni meg egyetérteni.

Furának azt találom, ha valaki egyetlen elcseszett oltvány alapján a huszadik kommentet írja egy olyen fórumon, ahol az új vásárlók elsősorban tájékozódni fognak. :-)

Egyszer leírta, hogy neki nem jött be. Rendben.

(Bár azt még mindig nem értem, hogy ha feltett egy kérdést, amire azt a választ kapta, hogy légyszilégyszi telefonon beszéljük meg, akkor miért derrogált neki felemelni a telefont és tette fel ugyanazt a kérdést újra e-mailben - amire újra ugyanazt a választ kapta, és ezek után sem emelete fel a telefont... Na most ha ezek után nem érti, miért pikkel rá az oltványos, vagy úgy érzi, hogy hátrányosan meg van különböztetve, az számomra fura. ;-)
Én azt hiszem, hogy egy üzletkötésnél megteheti az ember, hogy elvárja, hogy az üzleti partner 100%-ban kiszolgálja, és van is olyan eladó, aki erre hajlandó.
Ugyanakkor én úgy szoktam vásárolni is, eladni is, hogy igyekszem a másik fél kéréseit figyelembe venni, ha az nekem nem megoldhatatlan teher. Egy telefonhívást nem tartok ilyennek. :-) )

Nem a feketebárányságról, hanem a sok-sok kommenten át tartó lejáratásról van elsősorban szó.

Mindenesetre részemről a témát lezártam - ha ti még bírjátok, folytassátok nyugodtan! :-D

Előzmény: Törölt nick (15728)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15728

Jóvan, ne rugózz ezen, mert fekete bárány leszel te is, itt csak bólogatni meg egyetérteni szabad :))

Előzmény: juhosttt (15727)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15727

Oké ebben igazad van, de nézzük másik szemszögből a a dolgot:

Adott egy személy (mindengy hogy én v bárki más) aki szőlőt akar telepíteni. Tegyük fel, hogy kell majd neki 3000 tő. De nem tudja honnan rendeljen.

Rendel mondjuk 4-5 helyről kis tételben próba képpen. Ahol a legjobb minőséget/infót kapja onnan fogja a 3000-et megvenni. Vagy ez a nézetem sem helyén álló? Így a nagy oltványrendeléses időszak után már egyre több számomra eddig ismeretlen oltványost írtak itt a fórumin és mindenki dícséri azt ahonnan rendelt. Szóval úgy országos viszonylatban elég sok oltványos van. A szőlőt hosszú távra telepítik. Akkor hogy lenne minden évben több 1000-es megrendelés 1-1 oltványosnak? A végtelenségig nem telepítenek szőlőt. Sőőt egy régebbi írásban olvastam (talán az eu-nak köze van hozá de csak futólag olvastam), hogy borszőlőt és bort csak a borrégiókban lehet termelni. szóval ha csak nincs rá vmi törvény féle akkor én hivatalosan nem fogok tudni nyírségi bort csinálni a nagy közönség számára.

Az meg hogy a nyírségben borrégió legyen kellene pár 100ha szőlő meg sok sok ember + papír munka. (talán ha megnyerném az ötös lottót lehetne szó róla xd)

Előzmény: Zalancelot (15726)
Zalancelot Creative Commons License 2013.12.11 0 0 15726

Kár olyan dolgon rágni magad, amin nem érdemes.

Az oltványosok zöme -a profik legtöbbje- bizony megrendelésre olt, ezres tételben!

Nyilván ekkora volumenben megfelelő rátartással dolgoznak , ami az esetleges jobb kihozatal felett marad, azt adják el  a szabadpiacon.

Ezért érdemes még összel kereskedni náluk, mert tavaszra legtöbbjüknél csak a maradék található.

És valóban 1-2 tőke nekik aprópénz. 

Egy kis adómentes zsebpénz.

Előzmény: juhosttt (15718)
Kulicz Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15725

Celsius fokban nehéz ezt meghatározni, olyan sok a befolyásoló tényező. Pl. -15 foknál már károsodhatnak a vesszők, de nem mindeggy, hogy decembert vagy februárt írunk. Ha márcisban van -7 fok, mint idén, az megint más. Más a mélynyugalmi időszak és más mikor már megindult a nedvkeringés. Ha jobban megterhelted a tőkét nem érnek be tökéletesen a vesszők akkor is könyebben elfagyhat. Mélyebben fekvő területeken is nagyobb fagykár lehet, ahol hosszabb ideig megreked a hideg. Ez nagyon más mint pl. egy épület déli oldalán álló falilugas. (mint nálam) Sajnos a csemegeszőlők fagyérzékenyebbek mint a borszőlőfajták, ebbe bele kell törődnünk. Biztosító csapot kell hagyni minden tőkénél és azt földel felkupacolni. Én legalább is így csinálom.

Előzmény: alias Terkó (15723)
emGeza Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15724

Sziasztok!

Az ismert Sár-hegyi oltványosnál vásároltam.

Telefonos beszélgetés után , személyesen mentem érte.

Ilyeneket kaptam :

 

 

Igaz kikértem a véleményeket,hogy Irsai vagy Cserszegi ?

Cserszegi ajánlottak páran,vettem 56 db Irsait + 2 db Cserszegit .

Mert az irsai korábban érik.A cserszegit próba képen vettem,de,ha bejön szorítok

még neki helyet.

Ismereteim hiánya a metszés,a permetező szerek! Majd kialakul .

 

Így várja a tavaszt a pincébe:

 

alias Terkó Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15723

Üdv Mindenki!

Meg tudja valaki határozni,csemegeszőlő fajtáknál a "kissé fagyérzékeny,fagyérzékeny,viszonylag fagytűrő",

Celsius fokban mit is jelenthet? Nem sok anyagot lehet ezzel kapcsolatban találni,de magas művelésű szőlőnél nagy ennek a jelentősége.Köszönöm

dmx150 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15722

Kaszás oltványtól még nem rendeltem, de eddig jót hallottam felőle, az egyik legolcsobb is. A 3 szál gyökér meg ne aggódj, beindul.

Én Szabó István villányi oltványtermelőtől vásároltam, olcsó, rengeteg féle van, szakszerűen csomagolva és erős szép oltványokat küldött. Nagyon elégedett vagyok vele.

juhosttt Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15721

Köszönöm! 1-2 fajta van ami kellene innen, a többi nem olyan ritka nagy számba menő, vagy már meg van. Csemegéből csak a különlegesekre és érési időben széles választékra törekszem.

 

Borból meg csak az itteni fajtámat akarom beazonosíttatni és használni. A francia majmolású szőlőknek nem vagyok híve...

Előzmény: Törölt nick (15720)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15720

Ha tényleg homoktalajod van, itt kérdezd meg

http://www.ungerbauer.hu/szoloiskola.htm

 

Előzmény: juhosttt (15718)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15719

Mint írtam, csak a csemege szőlő készletet akarom bővíteni itthon a kertben! Épp azért vettem cask 1-1 db-ot 24 fajta szőlőből, hogy legyen miből tovább szaporítani. Abasáron érdeklődtem saját gyökerű nemesről, de nem tudtak szolgáltatni. Más helyeken sem találtam, de lehet nem jó helyen kerestem. 

Előzmény: Törölt nick (15715)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15718

Más helyen foglalkoztak velem. Akkor hogy van ez? Aki kis ember az már nem is kell ember számba venni? Na tényleg haggyuk, mert megint az lesz h lejárom, de még mindig NEM!

 

"1-2 oltvány, mi az? Nem üzlet. " 

 

Lehet csak én vagyok olyan csóró, hogy nem 10 ezressel törlöm meg a számat evés után?! egy 10 ezrest ott hagytam nála hiába csak 1-2 db/fajta volt. Vagy ilyenkor ez már csak aprópénz? Akkor én kérek elnézést a rossz hozzáállásomért, és visszahúzódok a kis homokbuckákhoz :)

Előzmény: Törölt nick (15716)
Nikica77 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15717

Szia!

 

Köszönöm, majd jelentkezem. Rendeltem pár fajtát én is, lesz majd pár ritkább is, rákövetkező évben szívesen adok belőle. 

Előzmény: medveger (15708)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15716

Lehet, hogy pont ezért nem foglalkozott veled. 1-2 oltvány, mi az? Nem üzlet. 3000 oltvány, az már üzlet. Van ilyen.

Előzmény: juhosttt (15711)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15715

Oszt mér nem lehet leírni, ha rossz a tapasztalata felőle?

 

juhosttt

Aszondod, hogy a nyírségi homokon próbálkozol. Oda lehet sima vesszőt is rakni, minek erőlteted az oltványt?

Előzmény: medveger (15710)
gyfa50 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 15714

Itt is van néhány csemegeszőlő fajta.

http://www.sieberz.hu/csoport/szolok/

Előzmény: Nikica77 (15707)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15713

Nem hívtam fel, így is sokba került az oltvány... Ha nem lehetett megmondani  akkor sajnálom...Ha tegyük fel vmi nem mész tűrő alanyra olt csak a kedvemért nem fog 5-10 fajtából 1-1 más alanyra oltani. Vagy nem tudom hogy megy ott, hát nem válaszolta meg.

A másik helyen elmagyarázták mi hogy megy náluk, ezért amit tudtam ott megvettem, kaszásnál csak azokat vettem amik máshol nem voltak meg, na meg a barackokat, amelyekkel maximálisan elégedett vagyok. Bár sokan úgy vélik le akarom járatni, de NEM!!!! Csak azt sérelmezem, hogy az ilyen kis embereket nem sokba nézni, hogy egy értelmes válaszra méltassa. Pedig még nyáron írtam, amikor az oltványokkal nincs napi jellegű munka.
Na de tényleg hagyuk a témát, mert még megköveznek h sértegetek valakit...

 

A 3 gyökeres részre reagálva: Ez eddig oké, de se az oldalon se másutt nem tudni milyen alannyal dolgozik. Nálunk nagyon meszes a talaj, az ilyen túlnemesített szőlők nem nagyon bírják. Viszont van pár amely nagyon is jól érzi magát. De szeretnék csemegéből változatos fajtákat. Na de majd elválik tavasszal mi lesz.

Előzmény: Farang01 (15712)
Farang01 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15712

És felhívtad? :)

Megnyugtatásul, én idén tavasszal 4-5 olyan oltványt is ültettem aminek mindössze 3 hitvány gyökere volt. Nem tudom ki küldte őket mert 3 különböző helyről rendeltem (egyik sem a kaszásoltvány volt) összesen 40 oltványt és nem jegyeztem meg, hogy azok épp kitől érkeztek vagy milyen fajták voltak. Lényeg a lényeg, hogy most már meg sem tudnám állapítani, hogy melyek voltak azok mert az összes ugyanolyan szépen hajtott...

Előzmény: juhosttt (15711)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15711

Elnézést ha lejáratásnak vélted! Nem annak szántam!

Igen elültettem, remélem kihajt. Mindössze anyit vártam volna el, hogy legalább arra méltasson hogy rendesen válaszoljon! És pont azt mondom h aki nem 3000 tőkét rendel annak a jobbakat adja oda, mert az tényleg csak otthonra akar 1-2 tőkét. Más oltványos legalább megírta mivel dolgozik. Én megértem h ebből él és sok a munkája, de ha 2 e-mailt írt h hívjam fel azzal az erővel válaszolhatott volna is. vagy így látatlanba valami baja volt velem? Na de mind1 majd tavasszal helyzet jelentést írok mi hajtott ki. Természetesen gondosan betakartam minden tőkét, nem azértvettem h lejárassak bárkit! Rendeltem tőle barackokat is, azzal kimondottan nagyon elégedett vagyok! szép gyökeres erős oltványokat kaptam! Szóval nem magát az embert akarom lejáratni, csak zokon esett h 2 e-mail kérdésnél csak azt kaptam h hívjam fel...

Előzmény: medveger (15710)
medveger Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15710

Figyu!
Szeretnélek megkérni, hogy a konkrét személy lejáratását itt és most hagyd abba.

Nagyjából a harmadik kommented szól arról, hogy XY egyetlen alkalommal csak három gyökérszállal rendelkező vacak oltványt küldött neked.

Ez előfordul. Más oltványosnál is. Minél megbízhatóbb valaki, annál ritkábban.

Az viszont, hogy öt oltvány rendeléséből (amiből az egyik gyatra volt) ekkora ellenkampányt csinálsz, az lassan kimeríti az üzleti hitelrontás fogalmát.

Az adott oltványos nem üzlettársam, nem barátom - egyszerűen csak jó véleménnyel vagyok a munkájáról.
Az, hogy neked más a véleményed, rendben van. Szíved joga.
De hogy minden harmadik hozzászólásod az ő lehúzása legyen, az egy kicsit túlzás!

Az oltvány bizalmi termék. Ugyanúgy, mint a bor. Szükség van a személyes kapcsolatra. Arra, hogy lásd, kik szedik fel azokat az oltványokat a földből, amikkel hosszú évekre kötsz szövetséget. Hogy hol születtek.
És pont a bizalmi termék tulajdonsága miatt NEM beszéljük meg az adott rendelést kizárólag e-mailben. Vesszük a fáradságot (még ha irdatlan kölségbe is időbe kerül is) és felhívjuk a termelőt, hogy legalább minimális személyes kapcsolat kialakuljon. (Mikor előrször rendeltem tőle, ő maga kérdezte, meg, hogy hol van a földem, hogy milyen alanyt válasszon hozzá.)

 

Az az ember, akinek az oltványait szidod, ebből él. A bevételét, a megélhetését rombolod. Ha azt a következtetést, hogy csapnivalóan dolgozik, abból szűrted volna le, hogy rendeltél tőle 3000 tőkét, s a fele nem hajtott ki - azt mondanám: megértelek. De egyetlen tőkéről beszélünk, amiről azt sem írtad meg, hogy egyébként elültetted-e és kihajtott-e.

Ne érts félre: nem veszekedni akarok. Csak azt szeretném még egyszer kérni, hogy ne szidjuk (pláne - szerintem - minimális indok alapján) a másik ember munkáját! Köszönöm!

Pax!

Előzmény: juhosttt (15709)
juhosttt Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15709

De ha 2x megírta e-mailban hogy hívjam fel akkor már legépelhette volna, hogy mégis milyen választék van.

Abban igazad van, hogy a személyes átvétel jobb, de 5 db oltványért nem utazok 500 km-t :)

Csak azért kell, hogy rákapjak a fajtákra, utána már elszaporítgatom amelyik érdemes arra.

Elhiszem hogy jó oltványos, és értem hogy a szart is el kell passzolni, de akkor adja olyannak aki mondjuk vesz 1 fajtából 300-400-at, nem 1-2 db-ot, mert ott ha 1 nem sikerül még nincs vész, de nekem ha 1-ből 1 nem sikerül akkor az újabb postaköltség árán már 30 db szőlőt is veszek...

Előzmény: medveger (15706)
medveger Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15708

Pölöskei muskotályról januárban, Csabagyöngyéről jövőre (=2015 január - még fiatal a két tőke) tudok adni oltócsapot.
Itt vagyok a szomszédban (Pécel), akár át is vihetem.
A többit szerintem magánban: gabssy@medvebor.hu

Előzmény: Nikica77 (15707)
Nikica77 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15707

Köszönöm szépen a segítséget. Oltani szeretnék elsősorban a már meglévő tőkéimre, csak néhány oltványt vásárolnék, mert a meglévő tőkéket nem szeretném kiszedni. 

Előzmény: Nikica77 (15698)
medveger Creative Commons License 2013.12.09 0 0 15706

Kaszás Balázs nem kezeli teljesen készségszinten az internetet, ez tény. Érdemes vele telefonon egyeztetni mindent.
Ettől még véleményem szerint jó oltványos, igyekszik mindent a vevői igényei szerint alakítani. (És lehet vele egyezkedni, ha neked olt, hogy milyen alanyra kéred a szőlőt. Van neki többféle is.)
Másik kérdés, hogy én mondjuk (több)száz oltványt biztosan nem bíznék a Magyar Posta vagy bármilyen csomagküldő kénye-kedvére, hanem elutaznék érte személyesen, ha kell Zalába, ha kell, Abasárra vagy Tapolcára.
A személyes átvételnek az is nagy előnye, hogy ha egy oltvány nem tetszik, lehet reklamálni, ki lehet cseréltetni.
Egy-egy tőkénél ez persze nem éri meg...

Előzmény: juhosttt (15704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!