Keresés

Részletes keresés

mindenki senkije Creative Commons License 2021.08.22 0 0 38129

színes, érdekes mai megfigyelés (borderwatcher):

Érkezésünk idején Röszke 1 rémes volt, semmiképpen sem javasolt, meg sem próbáltam

Röszke 2 fél óra volt (ide jöttem inkább)

Tiszasziget pedig 15 perc

Szerintem érthető módon egyre többen jöttek át Röszke 1 helyett Röszke 2-re ---> egyre csak romlottak itt is a számok

Aztán páran kifordultak és inkább átmentek Tiszaszigetre, ami onnan kb fél óra még kocsival (szóval semmi értelme átmenni már)

És innentől kezdve a Tiszasziget számok is elkezdtek emelkedni :)

Most nézegetem itthonról ezeket, szóval szépen le lehet követni a tendenciákat

mindenki senkije Creative Commons License 2021.08.22 -1 2 38128

Két hét Montengero után egy kis beszámoló tőlem. Leginkább magamnak, hogy jövőre itt legyen, elolvassam, mert bizony ide vissza szeretnénk térni :)

De biztos másoknak is érdekes/hasznos lesz.

Elég sok helyen jártam már, kezdve sok Horvát, Spanyol, Görög, Olasz, Tunézia stb kalanddal egészen a Hawaii-szigetekig, de ilyen jó ár/érték arányt sehol sem tapasztaltam. Talán azt mondanám, hogy ez volt a legjobb családi nyaralásom, összességében itt találtuk meg a leginkább azt, amit kerestünk.

Azért jöttünk ide, mert 7 vagy 8 horvátországi nyaralás után már nem akartunk egy n+1ediket, újítani akartunk, illetve elegem lett abból, hogy Horvátország egyre drágább, NAGYON!!! Szerintem leginkább a sok német és holland turista miatt. Egyszerűen nem éri már meg!

 

Néhány praktikus:

 

- fel kell készülni a közlekedésre, nem gáz, de a magyar morál után ez azért "más". Hamar alkalmazkodtam, fel lehet venni a ritmust

- a Montenegroban vásárolt M-tel sim kártyám tökéletesen működött visszafelé Szerbiában is. A legjobb az lett volna, ha már Szerbiában megvettem volna, mert kifelé után, Szerbiában még a saját Telekomos kártyámat használtam (világjegy), picit gazdaságosabb lett volna, ha azt nem használom, na mindegy

 

- Borderwatcher app!!! Ez mindig nagyon jól jött! Letölteni, megérteni, értelmezni az adatokat és érkezés előtt ellenőrizni és úgy választani határt. Igen, ez sem 100%, de nekem minden határátlépésnél segített dönteni és jó döntéseket hoztam. 

A nyaralásról: óriási pozitív csalódás az emberek, én nem ezt gondoltam a balkáni emberekről. Szinte mindenki tud perfekt angolul, mindenki kedves, mindenki segítőkész de senki sem nyomakszik, nem erőszakosak, de nem is modorosak, nem hoznak kellemetlen helyzetbe ilyen megjátszós mű-kedveskedésekkel. Sőt! Volt olyan, amikor az egyikük gálánsan kifizette nekem és a barátaimnak is a parkolást Tivatban, mert látta, hogy kínlódunk a regisztrációval. Amikor pedig ki akartam neki fizetni, egyszerűen nem engedte meg! "Welcome to Montenegro!" és nevetve távozott. A borravalót sem mindenhol értették... Lehet adni, de nem nagyon érdekli őket, kétszer vissza is adták, nem értik, mi az, érdekes... Viszont több alkalommal megkináltak minket fagyival, egy tál süteménnyel vagy egy szál kolbásszal, ajándék! Hát kész voltam :) És nem, nem várták el, hogy akkor most cserébe vegyél tőle ezt vagy azt. Vendégszeretet, nem tudok mást mondani! És a közlekedés is hiába káoszos, meg mindenhol jönnek szemben is, végtelenül türelmesek, egyszer sem ordítottak vagy dudáltak rám. Ez itt egy fundamentum, hogy mindenki bárhol megáll, megfordul stb... és a dudát csak üdvözlésre használják. Arra viszont nagyon gyakran :D

Igen, az árak is nagyon barátságosak. Jellemzően kb mint a magyar árak, vagy egy kicsit alatta is. Nem "szórja" az ember a pénzét itt, valóban. Simán lehet étteremben vagy büfében is enni, nem húzzák le az embert. Mi még egészen exkluzív helyekre is beültünk de még ott is teljesen moderált árak voltak, még ott is alatta volt az összeg, mint egy átlagos horvát (!!!) vagy balatoni pizzériában. Kb mintha itthon leugrottam volna sarki kifőzdébe, szuper!!! Érdemes azért kápét is hozni, mert nem mindenhol fogadnak el bankkártyát. Én amúgy revolutot javaslom, ott lesz jó az árfolyam és kp-t is kedvezően tudsz vele felvenni külföldön, ha kell.

Ahogy elnéztem, főleg szerb és saját turistáik vannak. Külföldiek számára nem egy nagyon felkapott desztináció, talán emiatt is ilyen moderáltak az árak.

Viszont ebből a turistából SOK van! Nagyon sok! A helyiekkel beszélgetve az derült ki, hogy 07.15 - 08.15 a fő szezon, ekkor vannak nagyon sokan a szabadságok miatt. Jövőre igyekszem ezt elkerülni azért, hátha...

Ahol jártam: Ulcinj, na, ez igen távol van, valóban. Nem bírnám egyben lenyomni, ez legalább 16 óra (Szerbián át jöttem) és nem vagyok hajlandó kifizetni a Horvát autópályát sem. Nem mintha azzal sokkal gyorsabb lett volna... A lényeg, hogy Cacakban megaludtunk. 9000 forint volt egy kiváló szállás négyünknek, ennyit nekem bőven megért, hogy vetett, tiszta ágyban aludjunk és másnap pihenten vágjunk neki a hátralévő, kb fele útnak. + nevetséges összegért bőségesen be is vacsoráztunk. Cacak után az autópálya szépen el is fogy, egyre vékonyabbak az utak, sok emelkedő, kanyargó és sajnos néhány lezárás (egy helyben állás) is, a fene egye meg. De legalább a táj szép (Zlatibor!!!)
Ulcinj picit "keleties", olyan igazi balkáni, kosz is lesz stb, de nem gáz. A belváros és az óváros megér egy patront, de mindenki látott már szebbet is. A strand (Velika Plaza) a homokos strandok rajongóinak lesz OK, mi annyira nem kedveljük az ilyet. Érdemes korán érkezni, mert rengetegen igyekeznek majd ide és lesz tülekedés bőven azon az egy darab úton, ami ide vezet (mondjuk 10 előtt már). Tömegre is fel kell készülni, érdemes a 7. kilométer után helyet keresni, ott már kezd szellősebb lenni :) A szállásunk picit messzebb volt, csendes, nyugodt helyen, nem a városban. Viszont medencével stb egy csodás apartmanház, személyezettel, reggelivel, mindennel, egészen fényűző módon és még így is nagyon jó áron! (Horvátországan simán dupla egy ennél jóval gyengébb is) De kb harmad ennyiért is találhattunk volna, csak hát minek, ha még ez is bőven belefért nekünk, szóval ez gusztus dolga. De imádtuk, hogy a városi nyüzgés után itt totális pihenés, koktélbár, nyugalom és luxus volt :D

Aztán folytattuk Tivat és Kotor környékén, tulajdonképpen Bjelila előtt kb 1 kilométerrel. Mintha egy másik országban járnánk! Itt nincs tömeg, egészen más a tenger és a környezet is, ez tetszett jobban. Itt is szuper szállásunk volt, közvetlenül a parton, saját stranddal, ahol csak mi fürödhettünk. De a nyilvános strandokon sem lettek volna túl sokan itt. Itt tudtunk végre rendesen snorkelezni, horgászni, paddleboardozni stb... (na ezeket nehezebb a homokos strandokon) TÖKÉLETES volt!

Itt az árak egy picikével mintha magasabbak volnának, de nem lényeges a különbség. Viszont ez a szállásunk olcsóbb volt. Érhető is, hiszen nem luxus, ez már teljesen normál, viszont közvetlen a parton (egy nem a parton lévő kb fele ennyi lett volna). Egyébként kb ez hasonlít leginkább a horvát élményekhez, csak több a zöld, több a természet. Jövőre ide szeretnénk visszajönni.

Látnivalók: gusztus dolga, ki mit szeret. Nekem Bar óvárosa és butiksora tetszett a leginkább, meg a Lovcen. De zip line-oztunk (hazafelé) a Tara felett is, megnéztük Sveti Stefan-t, Tivatot (Honolulu óta nem láttam ilyet!!!), Kotort, a Blue Cave-et, Herceg Novit, Perastot, a Shkodrai-tavat. Perast előtt vannak kagylófarmok, nevetséges árakon teleettük magunkat osztrigával és fekete kagylóval stb stb, Fetrengtünk a luxusban, látogattunk templomokat, felkutattuk az Ulcinj környéki egyéb strandokat, piacoltunk és így tovább, szerintem eléggé kimaxoltuk ezt a két hetet.. Egyébként a mindenféle városnézést is érdemes reggelre időzíteni, ha nem, akkor dugó-dugó-dugó mindenfelé. Meg hát hőség, a fene tud 43 fokban (volt ilyen!) az utcán sétálgatni. További érdekesség, hogy az ottani emberek nem nagyon használják a waze-t stb... érthető módon, hiszen nagyon utak sincsenek (csak egy szinte mindig). Én viszont használtam és a beállt forgalomnál nekem bizony rajzolt néha kedvező kerülőutakat, szóval azért lehet élni ezzel a lehetőséggel is, pláne, ha ők meg közben nem :D

Ami nem tetszett, hogy szinte minden parton meg bárhol elég hangos és szar zenéket nyomnak, szerintem ez inkább zavaró, mint inkább nem. A szállásainkon persze, nem, ott nyugi volt.

Összességében nagyon-nagyon elégedett vagyok és igen bizonyos, hogy jövőre is megyünk, de immár csak a Kotori-öbölbe és mindenképpen ismét közvetlen vízparti kapcsolatos szállásra. (egy ilyen kb harmad annyi itt, mint Horvátországban)

bfi group Creative Commons License 2021.08.22 -1 0 38127

Teljesen igazad van. Mindenesetre, amikor rákérdeztem az egyik montenegroi szállásadónknál aug.10.-én, hogy nálunk a sajtó megszellőztette a 20.-ai szigorító intézkedéseket egyből csípőből cáfolta meg, pedig Ő a kotori idegenforgalmi hivatalban ( is ) dolgozik, valamint a túristákat célzó ingyenes pcr tesztek fő szervezője. Aztán mégis, napra pontosan bejött, amit írtam. A helyi sajtó amúgy sok cikkben a strandokra is értelmezi a max.50 fős létszámot ráadásul nem kiterjesztően, hanem alapból.

Előzmény: portugéza (38126)
portugéza Creative Commons License 2021.08.22 0 0 38126

Ez a kérdés valóban, hogyan értelmezik és tartatják be az új szabályokat. Nekem az jött át, célzottan a gyülekezést, csoportosulást tiltják 50 fő felett a strandokon is.

 

Az alapszabály ettől függetlenül a 2 m távolság vagy maszk a nem egy háztartásban élők között szabadban. Ha az intézkedéseket viszont szigorúan veszik és a normál strandolást is megtiltják (amit nem fognak a bevételt termelő turizmus miatt, különben elsöpri őket a népharag), akkor az a gyakorlatban kijárási tilalom szerű korlátozást jelentene közterületen szerintem, ami megint vállalhatatlan lenne jelenleg.

Előzmény: bfi group (38125)
bfi group Creative Commons License 2021.08.22 0 0 38125

Muszáj kiegészítenem a lentieket, mert pont a lényegről nem esik szó az új szigorítások kapcsán.

50 fős korlát van érvényben a nyílvános tereken, ha ezt az intézkedést betartják, betartatják a montenegroi hatóságok, akkor értelmét veszti a beutazás az országba...

https://www.cdm.me/drustvo/apsurd-plaze-pune-a-javna-okupljanja-ogranicena-na-50-ljudi/

szervezkedő Creative Commons License 2021.08.22 0 1 38124

Fotel, nem fotel, teljesen mindegy, az általad belinkelt 2 oldal az, ami a hiteles infókat adja!!!!!!!!

 

Azt hiszem nyár elején beszéltünk itt arról, hogy meddig van a vírus szabadságon.

 

Amiatt linkeltem be a hírt, hogy akik utolsó hétre terveztek, nehogy belefussanak tudatlanul a "pofonba"!

 

(Magyarországon a pápa látogatás és a vadászati kiállítás idejéig biztosan nem lesz komolyabb korlátozás, szerintem!)

Előzmény: portugéza (38120)
Béci 72 Creative Commons License 2021.08.20 -1 0 38123

Biztos semmivel ilyen kicsi gyerkőcnél.

Előzmény: nohab (38122)
nohab Creative Commons License 2021.08.20 -1 0 38122

Az oltottságot mivel kell igazolni? 11 hónapos poronty esetében van bármi előírás?

Előzmény: portugéza (38120)
T1.T1 Creative Commons License 2021.08.20 0 0 38121

Megnyugtattál, ezer hála az infókért!

Előzmény: portugéza (38120)
portugéza Creative Commons License 2021.08.20 -1 1 38120

Innen a "fotelből":

 

- a beutazási szigorítások aug. 24-től érvényesek

- a montenegrói belföldi intézkedések aug. 21-től

- az enyhébb nyári szabályok amúgy is aug. 21-ig voltak érvényben, ezt lehetett tudni előre, visszatérés az eredeti szabályokhoz benne volt a pakliban, lehet, a Konzuli Szolgálat oldalán ezért van 21.

- a Konzuli Szolgálat oldala 1-2 munkanapos csúszással szokta követni a hivatalos híreket, ma ugye ünnepnap van nálunk

(- hacsak nem volt nyomós oka, felelőtlenség nem beoltatnia magát az embernek, és még így utazást is terveznie külföldre)

 

 

(1) A montenegrói állampolgárok és külföldiek csak akkor léphetnek be Montenegróba, ha rendelkeznek az alábbi négy bizonyíték valamelyikével:

  • Teljesen oltva VAGY oltva kell lenni egyetlen adag COVID-19 vakcinával;
  • Negatív, legfeljebb 72 óránál régebbi SARSCov-2 PCR- teszt elvégzése;
  • Bizonyítékokkal kell rendelkeznie arról, hogy a személy túlélte a COVID-19-et (hogy legalább 14 nap és legfeljebb 180 nap telt el a pozitív PCR vagy gyors antigén teszt óta );
  • Negatív gyors antigén teszt elvégzése 48 óránál nem régebbi SARSCov-2-re .

A Montenegróba való belépés feltételei 2021. augusztus 24-től érvényesek.

 

 

https://www.covidodgovor.me/me/vijesti/granice-otvorene-samo-za-susjede-i-s-makedonijupreporuka-da-casovi-taju-pola-sata-svadbe-uz-covid-potvrdu

 

https://www.gov.me/clanak/uslovi-za-ulazak-u-crnu-goru-vaze-od-24-avgusta-2

 

https://www.gov.me/clanak/nove-mjere-granice-otvorene-samo-za-susjede-i-sjevernu-makedoniju-preporuka-da-casovi-taju-pola-sata-svadbe-uz-covid-potvrdu

 

Előzmény: T1.T1 (38119)
T1.T1 Creative Commons License 2021.08.20 -1 0 38119

Előzmény: T1.T1 (38118)
T1.T1 Creative Commons License 2021.08.20 -1 0 38118

+ most akkor akinek van kártyája arra vonatkozna ez a korlátozás vagy sem? Magyar konzuli oldalon az áll hogy a Montenegro elfogadja a magyar védettségi igazolást, konzuli oldal másik részénj pedig a csatolt szöveg fogad.

 

Montenegro pedig még mindig 24.-ét állít korlátozásnak.

 

 

Előzmény: T1.T1 (38117)
T1.T1 Creative Commons License 2021.08.20 -1 0 38117

Amit linkeltél azt irja hogy augusztus 24-től, viszont a magyar konzuli szolgálaton ez áll: 2021. augusztus 21-től külföldi állampolgárok csak az alábbiak valamelyikével léphetnek be

 

Most akkor ki a hülye? :D

 

24 vagy 21 a belépési szigoritás?

 

Vasárnap érkeznénk és van köztünk oltatlan. 

 

Válaszokat előre is köszönöm.

Előzmény: szervezkedő (38115)
NilsHolgersson Creative Commons License 2021.08.20 0 0 38116

hoppá

Előzmény: szervezkedő (38115)
szervezkedő Creative Commons License 2021.08.20 0 1 38115
Mne68 Creative Commons License 2021.08.18 -1 1 38114
Előzmény: körte- (38112)
szervezkedő Creative Commons License 2021.08.18 0 3 38113

"Utazást tervezünk, pár hasznos infót szívesen olvasnék."

 

Ha nyitott vagy az olvasásra, akkor jó helyen jársz!

A legtöbb kérdésedre itt a válasz, csak vissza kell olvasni!

Előzmény: körte- (38112)
körte- Creative Commons License 2021.08.18 -1 0 38112

Mikor  indultok?

 

Netet hogyan oldjátok meg? 

 

Mi is Hajdúból ezt az útvonalat ajánlották Röszke, Beograd, Cacak, Uzice, Nova Varos, Prijepolje, Brodarevo- ez a hatar. Bijelo Polje, Mojkovac, Kolasin, Podgorica, Cetinje felé a tranzit úton, Cetinjébe nem kell bemenni, a város előtt Budva felé. Budvában, Tivat fele, Tivat,  Opatovo 

Előzmény: T1.T1 (38059)
körte- Creative Commons License 2021.08.18 -1 0 38111

Sziasztok!

 

Utazást tervezünk, pár hasznos infót szívesen olvasnék.

Ásotthalomnál reggel 7 kor szokott lenni tumultus? 

 

Montenegró Opatovó  részen szállt meg vki? 

Milyen környék? 

 

A fizetős kapuknál kell torlódásra számítani?

Útépítés miatt érdemes valahol  kerülni? 

mindenki senkije Creative Commons License 2021.08.17 0 0 38110

nem filléreztem ki ennyire

vettem egy világjegyet a saját szolgáltatómnál még a határ előtt, az 3 napig OK, 3 nap alatt meg beszereztem egy ilyen kártyát a tengerparton amikor mentünk vacsizni amúgy is

egyébként igen, rengeteg helyen lehet kapni, ha ideérsz, majd látod, hogy a csapból is ez folyik

és igen, kell hozzá személyi, anélkül nekem nem akarták (tudták?) eladni

Előzmény: T1.T1 (38103)
mindenki senkije Creative Commons License 2021.08.17 -1 0 38109

ja, igen

én is mtel-t vettem, asszem :D

csak ez a jpeg volt az első, amit a google feldobott és így ezt szúrtam be ide

Előzmény: rgranc (38098)
szervezkedő Creative Commons License 2021.08.17 -1 0 38108

Ez nagyon joooooooo!!!!

:-))))))))))

Előzmény: Béci 72 (38106)
Bombyna Creative Commons License 2021.08.17 -1 0 38107

Jajj

Előzmény: Béci 72 (38106)
Béci 72 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 38106

Ha visszakapod épségben🙂

Előzmény: Bombyna (38105)
Bombyna Creative Commons License 2021.08.17 -1 0 38105

Surfroam. Csak ez a megoldás. Mióta megvan a világ minden orszagaban tudok internetezni.És akkor tudsz Szerbiában is stb utközben fillérekért.

Előzmény: T1.T1 (38103)
szervezkedő Creative Commons License 2021.08.17 0 3 38104

Jobbra lesz egy Lukoil kút Bijelo Polje előtt. 

Szerintem ez az első lehetőség. Én itt általában mindig megállok. 

Magyarországrol startolva Belgrád mellett érzem azt hogy eljottunk otthonról, ezen a kúton az egész családban az "itthon vagyunk" érzés ébred fel.

Ha itt nem kapsz, mert lehet hogy csak feltöltő kártya van nekik, de az tuti, akkor figyeld az ut mellett az újságokat. Ne menj el balra a Tranzit feliratot követve, hanem egyenesen majd jobbra egy benzinkút+ buszpályaudvar (falusi buszmegálló) után jobbra fel és ugyanoda jutsz mint a tranzit út. Így biztosan találsz az út mellett szerintem újságot. 

 

"Molim pripréjd internet kártica. Túriszt páket."

 

Az nem biztos hogy ugyanott mind3 szolgáltató kártyáját megkapod, de valami lesz.

 

Csak egy csűrcsavar. Azt hiszem a 068as kártyát külön aktiválni kell, az nem megy automatikusan. Kérdezd meg az ujsagost, aktív e már a kártya.

Előzmény: T1.T1 (38103)
T1.T1 Creative Commons License 2021.08.17 -1 0 38103

Az világos, de ha számomra egyből fontos az internet amint beléptem Montenegroban nem pedig ráér Budváig ahova megyek, akkor amint átléptem a határt hol érdemes keresgélnem? Benzinkutakat engedjem el, inkább első városban keressek egy trafikot/újságost? 

Előzmény: szervezkedő (38102)
szervezkedő Creative Commons License 2021.08.17 0 2 38102

Gyakorlatilag már mindhárom szolgáltató épp ésszel felfoghatatlan mennyiségű adatot ad a nyaralás idejére.

 

Elvileg kell okmány már pár év óta a sima újságosnál is, kérdés hogy tényleg milyen komoly mogotte a valos adminisztráció. Talán valami kvóta is van személyenként, ezért ha vendégeknek veszek ilyet, akkor elkérem a személyit, ne az én nevemre menjen.

Ezek a turista kártyák következő évben csak úgy simán nem mennek, egyszerűbb venni újat.

 

A szállásadót célszerű megkerdezni, az adott helyen melyik szolgáltatónak jó a terereje, mert ez változó. Hiába látjuk mindketten egy ismerosommel ugyanazt a tornyot, de náluk nem.megy a telekom. A felénk firditott szektor sugarzón pedig szinte alig van valaki felcsatlakozva, így télen nyáron szuper a sebesség!!!!!!

Előzmény: portugéza (38101)
portugéza Creative Commons License 2021.08.17 -1 1 38101

Nincs friss tapasztalatom, trafikokban gondolom még mindig meg lehet venni a kártyát. Pár éve a podgoricai buszállomáson lefényképezték az útlevelemet, a mobilszolgáltatónál utólag elvégezték a regisztrációt. Utóbbi a kulcs, enélkül elvileg egy idő nem lehet használni (???). Arra tippelnék, hogy egy átlagos trafikban nem fognak bajlódni a regisztrációval, csak eladják a kártyát neked (ez csak vélemény most a fotelből.)

 

Minden szezonban szoktak lenni a mobilszolgáltatóknak ilyen turistacsomagjaik. Kényelmesek. Pár éve volt, hogy a normál, nem turista pripejd kártyát érdemesebb volt megvenni. De ha valaki évente egyszer jár arra, felesleges lehet a centeket számolgatnia, hacsak az átlagosnál nem fogja többet vagy máshogy használni.

 

 

Korábban volt egyfajta büszkeség, hogy a Telekom "magyar" érdekeltség volt Montenegróban. Most ugye a Telenorral lesz ez a helyzet. :) 

Előzmény: T1.T1 (38100)
T1.T1 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 38100

Köszönöm a hasznos infókat, így már volt kiindulási alapom keresgélni. Telenorosat fogok venni, az adja a legkedvezőbb feltételeket, viszont muszáj szolgáltatónál vásásrolni? Nem lehet esetleg szupermarketbe vagy benzinkúton is? 

Előzmény: policecars (38099)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!